Bravo ANAMAR, dobro si me sjetila, tako je nešto o tome se može naći u knjizi JASPERA JULLA- VAŠE KOMPETENTNO DIJETE,

e"vo ovo je ulomak kratki koji govori o tome iz te knjige- " pohvala i pokuda važne su za razvoj samopouzdanja pod određnim okolnostima, ali mnogi odrasli si potpuno pogrešno naučili vjerovati da su one korisne za razvoj zdravog osjećaja samosvijesti. To ne znači da moramo zabranit pohvaljivanje, već samo da moramo naučit kako je najprije nužno nahranit njihovu samosvijest, a kljčni pojam pritom -PRIZNANJE. npr. ako dijete radosno trči s crtežom da ga pokaže "ovo je zaista dobro, kako ti lijepo crtaš" iako je to izrečeno s puno ljubavi to je PROCJENA. dijete daje spontano iskazivanje sebe a zauzvrat procjena. Priznanje bi bilo" Hvala ti! baš mi je drago da si mi to dao. nije toliko bitno što je rečneo ako je reakcija spontana i osobna.
ako svoju ljubav prema djeci iskazujemo pomoću pohvala i pokuda postoji opastnost od njihovih trajnih posljedica po razvoj djetetove osobnosti. tkao stvaramo ovisnu, izvana upravljanu osobnost, tj. stvaramo ljude koje imaju nizak stupanj samosvijsti ipomankanje unutarnjeg osjećaja vrednovanja po kojiem će se rukovoditi pa koji stoga uzaludno ulažu ogromnu snagu i životnost u trajne pokušaje da budu netko drugi ili da se ponašaju poput drugih, kako to njihovo okruženje očekuje, odnosno želi, ljude koji postaju egocentrični u stalnoj potrazi za priznanjem."

evo to ti je skoro i cijeli odlomak o pohvalama, ali u knjizi se mogu nać i drugi podnaslovi kao : samosvijst i samopouzdanje, vidi me mama, nasilje je nasilje, samosvijest odraslih i sl.
knjiga nije debela i lako se čita..više je kao udžbenik

Ima i knjiga Lilian G. Katz i Diane E. McClean -poticanje razvoja dejčje socijalne kompetencije- govori o svemu pomalo,

I na kraju niej baš vezano za temu, ali preporučujem svima kojima se čita da pročitaju A. Gopnik - znanstvenik u kolijevci, kmnjiga govori o novoj znanosti o dječjem umu, o tome kako doejnčad i mala djeca o sveijetu zanju i uče više nego što se ikada moglo pomislit. mene se knjig ful dojmila. dobra je za rpočitat ako nađete malo vremena