meni je najbolje čokolada napisala - prije dvadeset godina, nedaj bože hvaliti, prije deset - moraš hvaliti, sad juul kaže - moraš primijećivati, ali ne i hvaliti.

sviđa mi se ovo od kange, a naročito boldani dio:

kad su radost i uzivanje jedini razlog i svrha moje pohvale, onda to bez zadrske konzumiram. suzdrzavam se od pohvala u kojima prepoznam (ako prepoznam) manipulativni ili evaluacijski sadrzaj. kod eliminacije nekih poruka pomaze mi zapitati se sto dijete zapravo ocekuje od mene u danoj situaciji, kao i bih li takvo nesto nasla prikladnim govoriti odrasloj osobi.
upravo tako, najčešći razlog mojih pohvala su radost i uživanje, kad vidim maru kako se ponosno spušta na toboganu, i muku muči kako da to izvede, ili juraja kako se trudio u potpunosti završiti crtež, a crtanje mu nije omiljena zabava (blago rečeno), niti jedan juul me ne može uvjeriti da ne smijem reći bravo, odlično ste to izveli. pa naravno da ih gledam, i sami vide da ih gledam.

a ovo:
npr. ako dijete radosno trči s crtežom da ga pokaže "ovo je zaista dobro, kako ti lijepo crtaš" iako je to izrečeno s puno ljubavi to je PROCJENA. dijete daje spontano iskazivanje sebe a zauzvrat procjena. Priznanje bi bilo" Hvala ti! baš mi je drago da si mi to dao.
mislim da su djeca puno više kompetentnija ocijeniti naše reakcije, nego što to juul misli 8)