meni je najbolje čokolada napisala - prije dvadeset godina, nedaj bože hvaliti, prije deset - moraš hvaliti, sad juul kaže - moraš primijećivati, ali ne i hvaliti.![]()
sviđa mi se ovo od kange, a naročito boldani dio:
upravo tako, najčešći razlog mojih pohvala su radost i uživanje, kad vidim maru kako se ponosno spušta na toboganu, i muku muči kako da to izvede, ili juraja kako se trudio u potpunosti završiti crtež, a crtanje mu nije omiljena zabava (blago rečeno), niti jedan juul me ne može uvjeriti da ne smijem reći bravo, odlično ste to izveli. pa naravno da ih gledam, i sami vide da ih gledam.kad su radost i uzivanje jedini razlog i svrha moje pohvale, onda to bez zadrske konzumiram. suzdrzavam se od pohvala u kojima prepoznam (ako prepoznam) manipulativni ili evaluacijski sadrzaj. kod eliminacije nekih poruka pomaze mi zapitati se sto dijete zapravo ocekuje od mene u danoj situaciji, kao i bih li takvo nesto nasla prikladnim govoriti odrasloj osobi.
a ovo:
mislim da su djeca puno više kompetentnija ocijeniti naše reakcije, nego što to juul misli 8)npr. ako dijete radosno trči s crtežom da ga pokaže "ovo je zaista dobro, kako ti lijepo crtaš" iako je to izrečeno s puno ljubavi to je PROCJENA. dijete daje spontano iskazivanje sebe a zauzvrat procjena. Priznanje bi bilo" Hvala ti! baš mi je drago da si mi to dao.

Odgovori s citatom