Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: Ručak u prirodi - nema vremena jesti

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Ručak u prirodi - nema vremena jesti

Moj maleni nikad nije bio nešto previše zainteresiran za hranu. Sad je star 22 mjeseca, napreduje dobro. Još uvijek pije dosta mlijeka, ali pojede sad i doručak i ručak i večeru. Naravno neke dane manje, neke više. Sokove ne pije, od "slatkog" povremeno malo čokolade i po novom 1-2 puta tjedno puding (kupljeni - to mi je mrsko, ali s obzirom da mu je to jedini junk - prihvačam). :/
    Moja dilema je:
    On ima kasni ručak (recimo sat vremena nakon podnevnog spavanja), tako su navikli (čuva ih baka troje), pa u klasično vrijeme ručka dobiju (to ja zovem) poluručak. Sad kad je lijepo vrijeme on bi stalno bio vani, pa čim se probudi odmah viče VANI, VANI,... Obično je i nakon buđenja malo nervozniji, pa odmah krenemo van. Ako u kući čekamo da mu dođe vrijeme ručka, biti će nervozan kao pas tih sat sat i pol i onda nema šanse da nervozan jede - znači nismo ništa napravili. A kad jednom izađemo van, nema nas po 3 sata, nema šanse da ga "utjeram" u kuću kad vidi ostalu djecu, park, potočić,... Zato ja obično uzmem plastične zdjelice, upakiram ručak, koji vani usput pojede. I to je to. Funkcionira ok, nije nervozan, vani je, jeo je,...
    Da li time radim kakvu štetu? Kad razmislim, ne čini mi se to baš neka "odgojna metoda"?! Da li još netko od vas tako radi (pa da znam da nisam jedina koma )?
    Meni je žao jer cijelo jutro nismo zajedno (osim mojeg gableca), da sad gubimo vrijeme po kući, a vani se sjajno zabavljamo, a opet ne vidim niti jednu drugu mamu s zapakiranim ručkom.
    Ako je kiša, zna da ne možemo van, pa jede normalno u kući.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pa druge mame kupe kiflicu, smoki, sladoled. To kaj nosiš spakirani ručak van je samo za pohvaliti.
    I ja bi ga nosila da ga imam skuhanog. Mi kupujemo kiflice .
    Mislim da je važnije da je vani na zraku nego da pojede za stolom.

Cookie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

U teoriji se ne preporuča hranjenje "u trku" ni pretvaranje jela u igru. Jelo bi trebalo biti jelo i odvojeno od svih ostalih aktivnosti.

E sad, teorija je jedno, a praksa kod nas mama malih nejedača koje se na sve moguće načine dovijamo kako im ubaciti koji zalogaj u usta je - nešto sasvim drugo. Moram priznat da nekad pribjegnem trpanju hrane u usta dok se dijete igra ili gleda crtić :/

Nemam običaj van nositi nikakvu hranu, pa tako ni ručak, ali viđala sam u parku mame kako trče za djetetom s pohanim šniclom u ruci Jednom sam na moru vidjela mamu koja je dijete koje se igralo u plićaku hranila nekavom musakom iz plastične zdjelice Dakle, ako te tješi, nisi jedina. I da, takvo hranjenje se ne preporuča, ali na mamama je da nekad odvagnu je li gore da dijete jede tako ili da ne jede uopće i da od dva zla izaberemo manje.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ma taj dio mene muči: ne preporuča se. Mada u moju obranu, ne naganjam ga s ručkom, nego obično sjedi u kolicima i jede, pa onda juri dalje.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    Ma taj dio mene muči: ne preporuča se. Mada u moju obranu, ne naganjam ga s ručkom, nego obično sjedi u kolicima i jede, pa onda juri dalje.
    Meni je to čisto ok!

Pa i ja jedem vani kada sam gladna...
    Kupim senvić usput, pizzu, sjedem u restoran itd. tvoj sjedne u park i jede, ne naganjaš ga. Eto samo nastavi da je takav sistem.

Što se mene tiče, ja kupim i salame i sira, pa pravim sendviće i u parku, a omiljeno mjesto nam je u autu - prema tome..meni se čini prihvatljivim!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

meni se ne čini da tu ima neke štete, anemona, kad bude ružno vrijeme, jesti će doma. mislim da je to ok.

nego, meni nije jasna situacija u našem parku. park mi je ispod balkona, okružen je zgradama - dakle klasičan kvartovski park, s pokojom spravicom za dijete i to je to. inače, da se razumijemo, nisam neki ljubitelj parkova, čak štoviše, odlazak u koji mi je prilična muka, uglavnom, ajde - ima dana kad i nije

dođemo ja i mara u park, 2 min od kuće, uzmem joj bocu s vodom, makar ni to ne bih trebala jer nije još vruće, a ako baš ožedni toliko jako, stan mi je 2 min. uzmem i vlažne maramice. i kanticu i lopaticu. i sva sam sretna kako sam se ovaj puta dobro opremila
    ma kakvi, mame, čim zasjednu za klupicu, odmah krenu vaditi - od voća, povrća, hrenovka, štapića, smokija, kolača, keksa itd itd.
    a svima stan ispred nosa. i da, popodne je, poslije posla (pet-šest sati), dakle nikakvo vrijeme ni ručka ni večere. u sedam i pol - osam ionako svi idu doma.
    i, naravno, moja mara se odmah nacrtala ispred svih i molećivo žicala i voće i povrće i štapiće i smokije i hrenovke i kolače i kekse...sve živo im je pojela.
    a ja se jadna ispričavala, onako u stilu, mi ćemo drugi puta, uz put se glupavo smijuljeći - hehhe - hahaha.

ne mislim da je to nekakav štetni obrazac hranjenja, nikako, nego mi samo ide na živce.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

sada moraš u nadmetanje: ponesi kompletan skuhani ručak, pa da se malo druge mame crvene

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

hahahaha - ja bih rekla da je Mara proždrljivica mala. Sjećam se kao mala bih jela svima hranu, moljakala ih da mi daju...itd. Kaže mama da sam bila ista takva kao i mala, ali ja to lijepo nastavila i dalje.
    I sada npr. volim pogledati šta imaju ljudi oko mene u tanjuru, pa da se mijenjamo, jer mi je ljepše njihovo...

Mara je iskoristila priliku!

5-6 nije vrijeme jela? Nama baš jeste... to je kod nas vrijeme jela. Kada se vrati s posla... Ozbiljno...

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nikola je jednom, kad je bio cca 18 mjeseci, žicao bananu od tete u parku... i dobio

sram me što me uopće nije bilo sram

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa
    Nikola je jednom, kad je bio cca 18 mjeseci, žicao bananu od tete u parku... i dobio

sram me što me uopće nije bilo sram
    Moja zica sve , svakodnevno i di stigne!

Anemona , a sta te briga sta rade druge mame? ja isto nisam nosila tecice s ruckom vani jer sam kuci, drukciji nam je raspored , ali kad negdje idemo , nosimo sa sobom sve i kad su gospoda gladna , di se nademo , sjednemo i jedemo.
    Odgojna metoda? Nismo svi isti , s istim tempom zivota da bi mogli tako razmisljat.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Što se tiče vremena ručka, naš je oko 18.00, ali jednostavno imamo takav raspored.
    oko 8.00 mlijeko
    oko 9.00 doručak
    oko 10.00 mlijeko
    oko 12.30 voće
    oko 14.00 poluručak
    prije spavanja mlijeko, sad ponekad
    oko 18.00 ručak
    oko 20.30 večera
    prije spavanja mlijeko

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

ja obavezno nosim neko voće (banana,jabuka narezana i oguljena u plast. posudici),voda kad idemo u park
    bilo vrijeme jela ili ne
    radim to zato da im imam što ponuditi kad druge mame izvade smoki i ostale điđe
    moji bi stalno jeli;čim vide nekoga da klopa viču njam,njam i žicaju

Cookie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj MIJA 32 prvotno napisa
    ja obavezno nosim neko voće (banana,jabuka narezana i oguljena u plast. posudici),voda kad idemo u park
    bilo vrijeme jela ili ne
    Ovo sam i ja probala, ali avaj, ne ide!! Mogu ja nositi banane i jabuke koliko god hoću, ali moj junkoljubac trči na smoki čim ga vidi, a za moje jabuke i banane ne daje ni pet para! Ako kojim slučajem ne dozvolim da jede smoki, slijedi histerično urlanje i bacanje po podu popraćeno udaranjem rukama i nogama nakon kojeg ga moram doslovno odvući iz parka. Uh, ja bi zakonom zabranila nošenje junka u parkove

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Cookie prvotno napisa
    Citiraj MIJA 32 prvotno napisa
    bilo vrijeme jela ili ne
    Ovo sam i ja probala, ali avaj, ne ide!! Mogu ja nositi banane i jabuke koliko god hoću, ali moj junkoljubac trči na smoki čim ga vidi, a za moje jabuke i banane ne daje ni pet para! Ako kojim slučajem ne dozvolim da jede smoki, slijedi histerično urlanje i bacanje po podu popraćeno udaranjem rukama i nogama nakon kojeg ga moram doslovno odvući iz parka. Uh, ja bi zakonom zabranila nošenje junka u parkove
    pa bar se možeš mijenjati - oni tebi junk, ti njima jabuke i banane
    ne idem više u park bez barem kile banana to je sigurno.

što se tiče vremena ručka, i mi uglavnom jedemo oko 5, 5 i pol kad dođemo s posla. ali, tim više, najede se s nama, i što će joj sad odmah još jedan park-obrok?
    da nema te hrane nitko je se od djece ne bi ni sjetio, a ovako, stalno nešto žvaču. :/

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Iako sam i sama ponekad slična tebi znam da ne radimo baš dobru stvar, a ta je da radimo ono što djeca zapovjede svojim lošim raspoloženjima.

Svaki put se naježim kad mater kaže (ja ili neka druga) - ne mogu... jer on... ili ona... Ili moram... jer inače...

Kakve mi to ljude odgajamo?!

Obiteljski red i majčin zdrav razum nekako su ispred ideja naših malenih što bi i kako bi oni. Zamisli kamo vodi nosanje šerpice u šetnju - ako mater duboko u sebi zna da zapravo radi loše - jer se predaje bebinom hiru... mislim - za nekih desetak godina? Što ćemo onda, kad ih uvati huja?

Ja radim druge tipove bedastoća (spavanje mi je omiljeno polje rušenja ljudskih odnosa i urušavanja mog autoriteta, obiteljskoga smisla, i dječjeg osjećaja za normalno, a i puštanje bebe da operira po kući jer mi je teško čut kad zaviče kontra stolice za hranjenje ili ogradice), al ih ne hranim mimo reda, discpiline i onoga što mi je zgodno. Eto, na jednom polju nisam baš majka djece koju sam ovlastila da mi budu tirani. Još samo da taj model preslikam drugamo, i imat ću kontrolu u svom domu. Hura!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne vidim ništa loše u nošenju ručka van, ako je to način da se više vremena provede na zraku u čemu koliko vidim i mama i dijete uživaju. Ili bi trebalo otići van u 19 sati samo da bi ručak bio po rasporedu?

Trčanje sa šniclom za djetetom, bilo doma ili vani je sasvim nešto drugo.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Ailish prvotno napisa
    Ne vidim ništa loše u nošenju ručka van, ako je to način da se više vremena provede na zraku u čemu koliko vidim i mama i dijete uživaju. Ili bi trebalo otići van u 19 sati samo da bi ručak bio po rasporedu?

Trčanje sa šniclom za djetetom, bilo doma ili vani je sasvim nešto drugo.
    X
    To sam htjela reći!

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

meni je super kad nekamo idemo pa spakujemo hranu sa sobom, a moj to obozava i oduvijek je obozavao, onda se osjeca kao na nekom posebnom izletu. ja s tim ne bih imala nikakvih problema.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Evo jučer smo doma normalno ručali (kiša, pa nismo odmah išli van). I meni se kao večini čini da tu nema ništa loše, mada da me to ponekad ne kopka, ne bih otvorila teme. Tako da Ifigenija i s tobom se na neki način slažem. Vjerojatno svaki roditelj na nekom polju malo olabavi, a na drugom malo više zategne. Vjerojatno je kod mene sve krenulo od toga da mi doma nikad nismo imali "strogi" ručak. Pod "strogi" ručak mislim ono u sekundi smo svi za stolom, opranih ruku, uredni, jedemo svi (bez kreveljenja 8) ), onda zajedno spremamo stol,... Znalo se kad je ručak, ali ručak nije bila obveza koja bi poništavala sve drugo, odnosno ako se radi nešto "važnije". Nedjeljni ručkovi su bili s malo više reda. Ono, svi bi se skupili, ali bez presinga. Kad sam počela hodati s MM, išli smo nedjeljom na misu u 11, koja je kod nas trajala do 12.15, on je oduvijek imao ručak u 12.00, i nema, doslovno tog Boga koji bi to pomaknuo. Mi smo morali s mise otiči u 5 do 12 ili je bila svađa. (Njegova mama bi poludila - u stilu, dok ja kuham ima da se poštuju moja pravila - to s jedne strane stoji, ali ako su pravila razumna). To mi je bilo koma, to me je smetalo toliko da sam pucala po šavovima (naknadno smo to nenasilnim metodama riješili/la ), pa iz te "prošlosti" se proteže moj "ležeran ručak".
    Nemoj se Ifigenija ljutiti, ali ovo mi je malo previše:
    Zamisli kamo vodi nosanje šerpice u šetnju - ako mater duboko u sebi zna da zapravo radi loše - jer se predaje bebinom hiru... mislim - za nekih desetak godina? Što ćemo onda, kad ih uvati huja?
    Mislim si i mislim i ne mogu si još uvijek predočiti "kamo to vodi", ako je nešto jako loše, nadam se da neču nikad niti saznati. Ali nekako mi to ne stoji: Danas mu nosiš ručak u park, a sutra??????!!!! :/

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

a sto je s piknicima?

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno Re: Ručak u prirodi - nema vremena jesti

Funkcionira ok, nije nervozan, vani je, jeo je,...
    i gdje ti ovjde vidis problem?

Meni je žao jer cijelo jutro nismo zajedno (osim mojeg gableca), da sad gubimo vrijeme po kući, a vani se sjajno zabavljamo,
    upravo to! zasto bi forsirala nekakav nacin koji vama odgovara a ovo vam je ok?

a opet ne vidim niti jednu drugu mamu s zapakiranim ručkom.
    eto vidis! meni se cini da je onda stvar rijesena

mozda nekom drugom odgovara da dijete jede za stolom svaki dan u istu uru skuhano iz tanjura ali TEBI i TVOM djetetu odgovara ovakav nacin.

sad se samo prestani grist i uzivaj jer si nasla super nacin da i TI i DIJETE budete zadovoljni zadovoljenih potreba. bravo!

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno Re: Ručak u prirodi - nema vremena jesti

Citiraj zhabica prvotno napisa
    a opet ne vidim niti jednu drugu mamu s zapakiranim ručkom.
    sorry, ja procitala manu

pa kakvo je to mjerilo sto ne vidis ni jednu mamu? mozda neku od njih potaknes na svoje rjesenje koje vama dvom ocito odgovara.

nisam pristasa nikakvih nametnutih pravila ako ona MENI nisu prirodna.

da vidim da mi se dijete ponasa tako ko tvoje bila bi presretna i s gustom mu spremala rucak u posudice i davala vani jesti. uvjerenja sam da mu to nece prouzrociti probleme u buucnosti, mozda i grijesim, ali cini mi se da bi ja opet nekako doskocila tom problemu i rijesila ga kada bi nastao.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Joj zhabica, pa ti bi i pingvina nagovorila da kupi led. Hvala!

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Nemoj se Ifigenija ljutiti, ali ovo mi je malo previše:
    Zamisli kamo vodi nosanje šerpice u šetnju - ako mater duboko u sebi zna da zapravo radi loše - jer se predaje bebinom hiru... mislim - za nekih desetak godina? Što ćemo onda, kad ih uvati huja?
    Mislim si i mislim i ne mogu si još uvijek predočiti "kamo to vodi", ako je nešto jako loše, nadam se da neču nikad niti saznati. Ali nekako mi to ne stoji: Danas mu nosiš ručak u park, a sutra??????!!!! :/
    Kaj bi se ljutila! Pa ja sam bacila rukavicu
    Znaš kako je - svaka budala svojim metrom mjeri.
    Nisam sigurna da je problem tupperware, a ni korito (moji jedu toliko da bih u park morala ponijeti korito za svinje puno hrane, plus kruh, pa to ne radim... iz praktičnih razloga); nego ono što sam vidjela kod sebe, i mnogih nas roditelja nove generacije - što se ne povodimo majčinskim uvidom, razumom i autoritetom, nego djeca komandiraju jesu li raspoložena za ovo ili ono, jesu li spremna jesti za stolom, ili radije u garaži, hoće li spavat u krevetu ili meni na glavi.

A mi pustimo malim divljacima da oni oblikuju nas, umjesto mi njih, a to je za njih, kao i za nas, i za obitelji - razorno. kako će ikada naučiti miriti se sa ograničenjima, i kako će ikada naučiti staviti opću korist iznad svojega hira (a da istodobno u sebi zadrže osjećaj što oni žele, ne da ih ubijemo, naravno), ako im ne damo priliku.

Meni se fantazira, pa fantaziram, ne zamjeri. Ovo pišem i sebi, da si utefterim u ludaru.

Ako je tebi zgodnije i bolje da se jede vani, i ako je to tvoja riječ, tvoja šaka i pesnica, super. Ali ako to radiš jer se bojiš konfrontacije s bebom (a ja se ponekad bojim, ko što sam napisala gore...kako bebe mogu vikaaaat... ajme... straaaašno... tko može s time na kraj....) - onda to nije dobro. Al to znaš, znam i ja, pa opet mi pobjegne... rekla bih da je to boljka našeg roditeljstva. Ranije generacije su previše imale metlu u dupetu po pitanju što će selo reć, i što se smije, a što ne, nekako se išlo odgajati izvana, a mi, eto, ponekad nemamo kičmu. I tako...

Rezime je ovaj: ako imamo osjećaj da nas djeca navlače, onda je to loše, i za nas i za djecu. U tom slučaju je pitanje kako ćemo se svi skupa snać kad djeca malo stasaju i shvate da uza se imaju matere koje drže do svoje riječi i svog autoriteta ko vuk do blitve...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mudro zboriš Ifigenija, slažem se:
    Rezime je ovaj: ako imamo osjećaj da nas djeca navlače, onda je to loše, i za nas i za djecu. U tom slučaju je pitanje kako ćemo se svi skupa snać kad djeca malo stasaju i shvate da uza se imaju matere koje drže do svoje riječi i svog autoriteta ko vuk do blitve...
    A čuj, da ima dana kad se moj autoritet rasteže kao žvakača, ima, ali uglavnom je tu negdje, postoji, a to mi je važno.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ifigenija, malo su mi pretjerana tvoja razmišjanja. Meni.

Anemona, evo ja sam jedna koja je nosila ručak van. U tome periodu života mi je to baš odgovaralo.
    Ona je tad išla u vrtić, no nije baš ručala tamo dok se nije adaptirala. Meni je to vrijeme kad sam je kupila iz vrtića bilo najljepše za biti vani i s njom i s mlađom i nosila sam ručak van. U zdjelici. I rižota i kelj i bolonjez
    Ako bi išle doma ručati, to bi se protegnulo i izašle bi van dosta kasno i propustile sunčano poslijepodne.

Priznajem da nikad nisam pomislila da radim nešto čudno. ISto kao i kad sam ponijela bananu. Ili dala cicu

Ne vidim kakve to veze ima s autoritetom. :/

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Anci, lijepo je vidjeti da je i netko drugi tako radio. A razlozi su baš kao i tvoji. I ja nosim i saft i rižoto i paradajz-juhu,...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Ifigenija, malo su mi pretjerana tvoja razmišjanja. Meni.

Anemona, evo ja sam jedna koja je nosila ručak van. U tome periodu života mi je to baš odgovaralo.
    Ona je tad išla u vrtić, no nije baš ručala tamo dok se nije adaptirala. Meni je to vrijeme kad sam je kupila iz vrtića bilo najljepše za biti vani i s njom i s mlađom i nosila sam ručak van. U zdjelici. I rižota i kelj i bolonjez
    Ako bi išle doma ručati, to bi se protegnulo i izašle bi van dosta kasno i propustile sunčano poslijepodne.

Priznajem da nikad nisam pomislila da radim nešto čudno. ISto kao i kad sam ponijela bananu. Ili dala cicu

Ne vidim kakve to veze ima s autoritetom. :/
    Ma opet moram reć - šerpa je šerpa i u parku i doma, ona ne radi štetu (ni bolognese, ni puterštanga).

Ja se nadovezala na ono iz prvog posta što sam ja shvatila otprilike ovako:

- mali mi neće jest, al me tjera van (beba tjera mater van, goni načisto), pa ja sirota ko izbjeglica MORAM dovatit šerpu i trčat za njim u park, tako zapovijeda, štaš, gadan mali, napastan, nemam ti ja tu izbora. Ja bi jela doma ko čoek, al ne mogu od malog.

Kad je tako - a kod mene bude (ne sa šerpom), e onda radimo štetu.

Ali kad živimo po picnic sistemu jer tako hoćemo, onda je to super. Ovako, po prilici:

Neću se zafrkavat s malim doma, vani je lijepo vrijeme, radije ću zapakirat ručak pa ćemo imat piknike vani, svi profitiramo...

Jesam li jasnija?

Mama Dada avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Od uvođenja dohrane do sada (skoro nam je 5.rođendan) svaki je obrok igra, zabava, drama, show. Sjest za stol i pojesti obrok - to je utopija.
    Večera u kadi uz kupanje, doračak uz bojanje i memory, ručak - tko će prvi, knjigica, slbum ili što već.
    Katastrofa. Nisam s tim sretna, ali da to ne radim on nikada nebi jeo.
    Malo dijete sjedne u hranilicu, zijeva, popapa, obrišemo se i gotovo.
    Sve mu je fino. Ne odbija nikada ništa. Sve je jednostavno. Žvakat je počeo prije nego su mu izblili sjekutići, a od cca 11 mjeseci osim juhe i griza sve pojede sam.
    Ista mama, isti tata, ista hrana, isti pristup, dvoje različite djece.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ifigenija, bila si ti meni i onda jasna
    Razlikujemo se, šta'š

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mislim da to nije ništa loše nit čudno nositi ručak da ga dijete vani pojede. Bolje da jede to nego grickalice. Em jede kuhano, em je vani na zraku.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Anemona, meni je mama rekla da je ovo kaj ti radiš radila i sa mnom. S time da je naglasak na rekla, jer se ja toga ne sjećam (bila sam jako mala). Moram priznati da nisam primijetila da je to poremetilo nekaj u mojoj prehrani ili u njezinom autoritetu. Don't worry, be happy - ako vam tako paše zašto ne, nema veze kaj drugi ne nose. Eto, na ljeto, na plaži ja vidim da škvadra nosi klincima i sendviće i voće i sl., pa zakaj bi plaža bila nekaj drugo od npr. parka.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ako vam odgovara, radi tako.

kad se situacija promijeni, promijene se i uvjeti..

cini mi se besmisleno razmisljati o tome koje posljedice hranjenje djece u parku ima na djetetovo ponasanje za deset godina...

ja sam sve moje hranila pred tv-om (cak sam im i zvakala hranu dugo vremena, umjesto mixanja kasica), i eto, jos nisu postali kriminalci i jedu sasvim pristojno za stolom, he he...

i sto zna tamo neki 'ne bi trebalo' , vise se ni djeca nemogu rukovati bez uputstava...

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zar se "zvakanjem hrane" ne moze prenijeti karijes djetetu? (I ne samo karijes).Ti ga mos imat a da ni ne znas.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj majoslava prvotno napisa

(cak sam im i zvakala hranu dugo vremena, umjesto mixanja kasica), i eto, jos nisu postali kriminalci i jedu sasvim pristojno za stolom, he he...

.
    Svaka čast na tome. Moram reć da ne osuđujem nikoga, ali ovaj način hranjenja mi se ipak čini malo... :/ nehigijenski.
    Ni ja ne bi voljela da je meni mama davala hranu koju je ona najprije isprožvakala i zaslinila. Al dobro, to je iz moje perspektive jer nisam na to naviknuta.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj majoslava prvotno napisa
    cak sam im i zvakala hranu dugo vremena, umjesto mixanja kasica
    kad mene mama hoce iz sale zgaditi, onda mi kaze da je ovo radila (a nije)

koje su prednosti zvakanja hrane pored gnjecenja viljuskom, mixanja i slicno? ja vidim samo mane, pa da osvijestim...

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Nekad davno su se tako djeca hranila jer nije bilo miksera.... vidjela sam na jednom dokumentarcu o odgoju djece prije 2. svj. rata. Baba drži unuka na krilu, sažvače hranu i direktno prebaci iz svojih usta u njegova.... aime i kuku... Živjeli mikseri :D

Ja ne jedem za J pa ne mogu niti zamisliti da on jede za mnom

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

:shock:

A zivjelo onda moderno doba. :/

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pa imali su vilice valjda

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

a ocito nisu. iako sam ja oduvijek vjerovala da je to izum kamenog doba...

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kaj se tice karijesa, najveci problem je nehigijjena zubiju, karijes su ostecenja na zubima uzrokovane bakterijama koje normalno zive u ustime, i zbog nehigijene su lijepo nagrizle zubnu caklinu, karijes nije nikakva zarazna bolest...

ja, alternativa zvakanju je mier ii vilica, ali je meni zvakanje bilo prakticnije. znam da to nije nikakva uobicajena metoda u danasnje vrijeme u nasim podnebljima, ali tako se ljudi prezivjeli i tako se djeci daje hrana i u nekim drugim krajevima svijeta...

najnormalnije za majku da ponodi dojku djetetu ili kad dijete poodraste da mu pomogne oko zvakanja hrane...

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

a šta ćeš, meni je to bljaaaak

+ vjerujem da je izgnječena hrana em ukusnija, em ima više hranjivih sastojaka od prožvakane i ispljunute.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

@ majoslava, nemoj se zivcirati

zivimo u mentalitetu di je normalno umatat djecu u pirate pelene pune gela, hranit ih kemijom pa je sve ono sto sisavci rade postalo bljak

mi se cesto hranimo u pokretu jer cesto trcimo po terapijama i na sve strane pa se jede i u autu i tamo di idemo

nosim sa sobom pripremljeni obrok, najcesce brokule ili karfiol ili voce. dajem ugkavnom vodu ili soja mlijeko, sokove ne pijemo (jedino svjeze iscjedjeni kod kuce)

smoki, kiflice, sladoled i ostali junk izbjegavamo

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •