da li ga koristite? ako da - koje?
nabavljate li "domaće", ili kupujete u trgovini...
ima li neka vrsta koja vam je najbolja?
da li ga koristite? ako da - koje?
nabavljate li "domaće", ili kupujete u trgovini...
ima li neka vrsta koja vam je najbolja?
Da, koristimo. Trudim se nabaviti domaće, ali to je nažalost vrlo riskantno.
Godinama nabavljamo ulje sa Brača, da bi ove godine dobili totalno gorko, meni neupotrebljivo ulje :/
U dućanu ne znam niti sama koje da uzmem, najčešće to bude SMS ili Trenton, ali ta ulja mi nisu niti sluge dobrom domaćem ulju.
evo ja kupujem bilo koje extra vergine, obično tražim najjeftinije i po mogućnosti proizvedeno u hrvatskoj.
koristim gotovo svakodnevno. zapravo maslinovg koristim više od ostalih ulja
svako ljeto kupimo domaće šoltansko, uvijek od istih ljudi, i uvijek je ok. nije sad neko vrhunsko ulje da čovjek padne u nesvjest od miline kad ga proba, ali je sasvim ok. prosječno maslinovo ulje![]()
kad kupujem u trgovini (a to je stvarno rijetko) kupim što mi dođe pod ruku ovisno o trenutnoj inspiraciji
ponekad mi moji donesu ulje koje kupe (po vrlo paprenoj cijeni) od jednog proizvođača u istri. ulje je jednostavno FENOMENALNO! jednom sam uzela šnitu kruha prelila malo ulja i tako jela. to je nešto nevjerojatno kakav je to pun okus...ni slika onoga što se može kupiti u trgovinama (barem ja takvo ulje u trgovini nikad nisam našla).
mislim da kod nas malo ljudi zna cijeniti dobro maslinovo ulje :/
Ja iz navike uvek kupujem Olitalia extra virgine, a nekad imam i domace.
Imamo domaće jer moji roditelji imaju maslinik.
Meni su kupovna , štojaznam , nekako rijetka i slabijeg okusa - kao da ih je netko dobrano razrijedio.
Nama se najukusnije pokazalo Kalamata extra virgine, a volela bih nekad i neko domaće, meni ne smeta ni miris ni ukus, ali mojim ukućanima da![]()
Ako kupis hladno cedjeno, od maslina a ne od komine, tj. extra virgine, ima isti ukus i miris kao domace. Ja domace bas dobijam iz okoline Zadra.dalmatinka prvotno napisa
ja sam kupovala (obično sms), a onda sam dobila na poklon ulje s brača... raznih vrsta. i sad sam ga naručila (od istog čovjeka), jer mi je bilo super.
dobila sam i litru ulja s korčule, domaćeg. no ovo s brača mi je bolje.
ja koristim istarsko, domaće, što ću kad sam lokalpatriotaimamo jednog barbu od kojeg moji kupuju vino i ulje, savršeno je.
kad ga kupujemo gledamo da je extra djevičansko, naravno - hladno prešano i da sadrži manje od 1g slobodnih masnih kiselina;
meni se osobno sviđa jači miris i okus ulja
Koristim ga svakodnevno, skroz sam ga zamjenila s običnim.
Moji imaju par maslina tako da se ima svake godine domaće.
Kupujemo domaće s Korčule, ali sad nisam uspjela nabaviti pa sa kupila Trentonovo i čini mi se da ovo domaće koje smo nabavljali i nije puno bolje :/
Zna li netko kako se sole masline? Jednom sam jela neke koje su bile sirove prane u nekoliko morskih voda. Jako ukusno!
Ja sam ga pocela koristiti prije jedno godinu dana i odtada jako cesto, posto ovdje u Brodu nemam priliku za kupiti domaće, onda uzimam SMS ulje za svaki dan i extra djevičansko, ja sam s njim zadovoljna iako ne sumnjam da je domaće neusporedivo bolje.........![]()
ja sve radim na maslinovom ulju! mi smo se toliko "navukli" na taj okus da nam obično ulje uopće ne paše više!
ja uzmem domaće od obitelji moje šogorice koja je iz Zadra! a kad nisam u mogućnosti uzmem od sms-a. ali razlika je ogromna!
ne znam jel ti ovo može pomoćilucij@ prvotno napisa
![]()
http://www.7maslina.net/Novosti/tabi...e-maslina.aspx
a našla sam i porijeklo ulja koje mi je bilo fino :shock: :
http://www.7maslina.net/Novosti/tabi...7/Default.aspx
samo što nisam znala da je tako poznato![]()
![]()
Koristimo, apsolutno sve- osim kolača - radimo na maslinovom.
Naručujemo svaka 2 mjeseca od prijatelja s Brača po 8 litara.
ja sam i u kolače stavljala i u kruh, a posebna mi je ludost namaz od kakaa i maslinovog ulja (to valjda samo ja mogu jesti)
ja skuham torteline ( ili bilo koju tjesteninu )Školjkica prvotno napisa
prelijem s maslinovim i parmezanom
samo to nitko ne jede nego ja![]()
![]()
Hvala sorcie, ali to nije to.sorciere prvotno napisa
Ono što sam jela je bilo prano u nekoliko morskih voda, mislim da nije bilo nikakvih dodataka.
Koliko ja znam , masline se drže u morskoj vodi koja služi kao
konzervans , jer u uljarama se čeka i po 15-20 dana na mljevenje.
Nitko to ne radi zbog organoleptičkih svojstava.
Ali, neke uljare ne žele na preradu primiti masline iz mora , zašto - nemam pojma
ja sam jedne godine radila masline tako ali sam malo zaboravila![]()
islo je otprilike ovako: uberu se zelene masline, zarezu se svaka nozem i stave se u morsku vodu. sedam dana se jednom dnevno mjenja voda i osmi dan se stave u teglicu i nalije se frisko more i zatvori se i to tako mora stajati zaboravila sam tocno koliko, ali mislim barem mjesec dana.
Ne znam kako točno ide recept za masline u morskoj vodi, ali evo kako je u nas uobičajeno.
Natuku se masline (po novome zarežu) i dvadeset dana se drže u običnoj vodi uz svakodnevno mijenjanje vode. Obično tad potonu.
Provri se dobro posoljena voda i puno morača (slanost se provjeri, ja sam jedne godine presolila pa su masline bile slane) i masline se "zapare" i spremaju u staklenke).
Ne traju predugo, ali se takvom brzinom pojedu da to nije vazno (obično zadnjejedemo oko Božića).
moja mama ih pika čačkalicom i onda u more. (umjesto rezanja)
Maslinovo ulje je odlično od PZ Blato 1862, ima ga za kupit u Bili. Ja ga obično donesem s Korčule.
Domaće koristim jako oprezno, moguća je veća šteta nego korist od domaćih maslinovih ulja ako se ne pazi u preradi.
malo je zeznuto kupiti domaće maslinovo ulje. ja se sjećam kada bismo ga tražili po Istri, a oni hvala bogu imaju odličnih proizvođača, gospođa koja nam je preporučila maslinara nije nam dala da sami odemo do njega kupiti ulje, nego je poslala svog muža da nam kupi, jer kao njemu će sigurno dati pravo![]()
Zvijezda ili SMS - ekstra djevičansko ulje.
domaće, dalmatinsko, od muževe familije
jako aromatično i intenzivnog okusa
kupovno mi nikad nije tako jakog okusa, a ja to volim
Ja ga koristim dosta u svojoj kuhinji, i to domaće iz dalmatinske zagore. Ne sjećam se kada sam zadnji put koristila kupovno maslinovo ulje.
mi koristimo isto svoje maslinovo ulje osim naravno za pečenje![]()
Xpuhovi obožavaju smokve prvotno napisa
ili mi donese kolega s Brača ili Korčule. Sad se ne sjećam imena. Marco Polo? Nemam pojma, javim kad provjerim. Inače to ulje koje dobivam je najbolje.
U recesiji smo smanjili sve, al maslinovo nikako da uspijem. U nas ide skoro 2 litre tjedno, nema što ne radim s njim, Biljno ni ne kupujemo nego kad mm želi palačinke il nešto takvo. Sve radimo sa m.uljem.
Ako nemam domačeg (inače svekrva radi svoje sa Murtera, a ako nema tog kupujem sa Korčule) kupim u butizi Blatsko. To mi je definitivno najbolje kupovno, međutim košta oko 80 KN litra :/
Ali radije ču se odreč šminke, kafa i skupog sira, samo da ima maslinovog!
Koristimo maslinovo ulje često i za sve, obožavam pomfri na maslinovom![]()
Kupujemo u Metrou njihova marka Aro - Ekstra djevičansko oko 46kn litra, najbolje koje sam probala.
jednom je Ugarković rekla da se djevičansko koristi za salate i za sve bez termičke obrade, a ono ulje koje nije djevičansko da je bolje za prženje i slično
lokalpatriotica volim nasa juznodalmatinska ulja, volim da su tamna, greza, pikantna
ali, moram priznat da kad sam probala ulje Oleum viride, tek sam tad probala pravo maslonovo ulje
ima od razlicitih sorti pa mozete birati jel zelite blaga ili jaka
nema mi nista draze nego stavit u pjat dec ulja pa ga potocat kruhom, ali kad sam to isto napravila s njihovim uljem, mmmmmmmmmmmmmm, jos se sad najezim od ugode, mogla bi zivjeti samo na tom ulju
Ako dućansko onda najčešće mimičko http://www.orgula.hr/ ili neko sortno koje "ubodem" na kakvom sajmu. Ili domaće od poznatih.
A čije je to ulje, gdje se kupuje?
Ja sam bila u uljari u Lunu na Pagu pa sam kupila njihovog ulja, ali skoro ništa im nije ostalo za prodaju. Nisam ga još probala, svi ga hvale a i vrrlo je skupo.
ja kupujem Brachiu (to mi je zivo otkrice), a kolekcionar sam ovako domacih, kad odem negdje kupim ili mi poklone jer znaju koji sam ovisnik. sve radim na maslinovom, druga ulja ne koristim.
otkad se k. rodila svaki dan, i po nekoliko puta, jedem slane incune s maslinovim uljem i kruhom (i onda se cudim sto ne mogu skinuti 20 kila viska![]()
).
Konfekcijsko u četvrtastoj boci - ima u skoro svakom dućanu. Nije skupo, a ima mi dobar okus.Mima prvotno napisa
Đe se nabavi to da da je bolje od ovih naših?ivarica prvotno napisa
![]()
Nekidan mi tata donio 20 Litara domačeg sa Krfa, Uf! Fenomenalno, šteta samo što smo se sad još više razmazili i kvalitetom i kvantitetom...
Mi imamo svoje. Koristim ga za sve, kuham na njemu, stavljam u salate..skoro pa sam skroz zamijenila ono obično maslinovim
meni su na krfu uvalili neko bzv, roza, imali ste srece.
ja najvise volim da umacem crni hleb u maslinovo ulje![]()
pa salate naravno i takoo
tko sve iz zagreba nabavlja domace maslinovo? (i kako?)
dok sam mogla, dobivala sam od prijatelja s braca, ali sad to vise nije moguce. osjetila sam razliku u okusu (kupujem sms ulje) i rado bih ponekad opet jela domace.
A moj tata je šef nekom frajeru koji tamo živi, pa mu je ovaj dao svoje domaće, stvarno je fenomenalno. Valjda želi veću plaćufrost prvotno napisa
![]()
Moja teta ima masline, pa donesemo iz dalmacije, kad mi ponestane kupim u dućanu, sms, zvijezda... Jednom sam kupila neko talijansko razvikano i bilo skroz bezveze. Iduće godine mi je bratić obećao donijeti iz katalonije, kaže da je njihovo jako dobro i dvostruko jeftinije od našeg, pa ćemo probati.
Inače ove je godine jako dobro ulje, kaže moja teta, ja još nisam otvorila bocu, jer imam starog...
ja sam naručila s brača. i fenomenalno je.sarasvati prvotno napisa
od ovog:
http://www.7maslina.net/Novosti/tabi...7/Default.aspx
Kupujem samo u dućanu ekstra djevičansko, obično Zvijezda ili Sms. Stvarne vrijednosti ili loši sastojci domaćeg ulja toliko variraju da nema šanse da više kupim domaće.
Inače obožavamo maslinovo, ali nikad ne kuham s maslinovim, nego dodajem kad je jelo gotovo.