Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: zašto ne na vjetar?

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno zašto ne na vjetar?

cure, oprostite ako je pitanje banalno i objašnjenje neko vrlo logično, ali ja ga eto ne znam : zašto ne bi trebalo s bebačem van ako puše vjetar? čujem to od baka. i do kad to vrijedi? mislim jasno mi je ako je neka vjetrusina, ali onako neki normalan vjetar... :?

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Koliko ja znam, zbog opasnosti od upale uha. Ja idem i kad puse (ako nije bas divlji vjetar, ali po takvom se ni meni ne da izlaziti van). Samo pazim da mu kapica prekrije usi. Po zimi ga bas nisam vodila van ako je puhao hladni vjetar, jer nije dobro za grlo da ga udise.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj Alyssa prvotno napisa
    Koliko ja znam, zbog opasnosti od upale uha. Ja idem i kad puse (ako nije bas divlji vjetar, ali po takvom se ni meni ne da izlaziti van). Samo pazim da mu kapica prekrije usi. Po zimi ga bas nisam vodila van ako je puhao hladni vjetar, jer nije dobro za grlo da ga udise.
    Točno.ne moraš sada djete nositi van dok puše jaki vjetar,tek toliko da je na zraku,stavi kapicu i malo bolje obući ako je hladnije.isto tako kada de djete probudi ne možeš s njime odmah jurnuti van.

bundevica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

S mojima nije bio jedini problem upala uha (koju su uvijek dobili na vjetru), nego i upala očiju (trebala sam im staviti naočale ).

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

I mi idemo van po vjetru. Ev. stavim kapicu na glavu, ako je hladan vjetar. I ne idem u park jer leti pijesak na sve strane. Za uho nisam sigurna, ali onima koji imaju osjetljive oči je zeznuto.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

čisto sumnjam da se od vjetra može dobiti upala uha :/

bundevica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    moj Karlo je UVIJEK na (jačem) vjetru dobio upalu uha i tako do njegove 2. god (prestalo je kao rukom odnešeno kad sam mu prestala čistiti uši, jer bolje prljave uši nego bolesno dijete)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Upala se ne dobije od vjetra, upala se dobije od virusa i bakterija....

ALI , boravak na nepogodnim vremenskim (ne)prilikama među koje spada i vjetar može oslabiti imunološki sustav jer se tijelo u tom trenutku štiti od vjetra,hladnoće i sličnog pa se već prisutne bakterije/virusi lakše namnože..
    Tako je meni objasnio pedijatar

bundevica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

tako je, prvo se začepi nosić, nema zraka do uha i upala je zagarantirana (ako je dijete tome sklono)

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj bundevica prvotno napisa
    (prestalo je kao rukom odnešeno kad sam mu prestala čistiti uši, jer bolje prljave uši nego bolesno dijete)
    Ima nešto i u tome da se negde do druge godine detetu razviju skroz ti kanalići između uha i nosa i onda više nema tog začepljivanja pa upale uha prestanu. Moja sestra je maloj šila i kupovala kapice za sve vremenske prilike i godišnja doba a pedica joj je rekla: videćete, oko druge godine to će sve prestati samo dok joj se skroz razviju kanalići. Tako je i bilo.

A za vetar.... mi smo šetale po svakakvim nepogodama, a kad je bila baš mala bila je zaštićena u marami i nisam brinula.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi idemo na vjetar... inace bi cijelu burovitu zimu sjedili u kuci

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Koliko sam shvatila ti uvijek u nešto sumnjaš ili ne vjeruješ jer se očito tvojoj djeci isto nije nikad dogodilo pa je to razlog onog; aha ta žena izmišlja teško mi je povjerovati.ali nažalost iskreno rečeno da dobije se upala uha od vjetra.mogućnosti su velike.koliko sam i vidjela pravdala si se i sa onima da djete dobije upalu uha ako mu voda dođe u uho naročito onim malim bebicama i moja je dobila upalu zbog toga pa sada svaki puta stavljam vaticu prije kupanja

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

tako je, prvo se začepi nosić, nema zraka do uha i upala je zagarantirana (ako je dijete tome sklono)
    Ovako je.

Od vjetra se ne može dobiti nikakva upala. Potreban je uzročnik - virus ili bakterija. To što dijete koje je sklono upalama uha dobije upalu nakon izlaska po vjetru, ne znači da je upala nastala zbog vjetra. Zbog kratke spojnice nos-uho, kod bebača upala uha obično kreće od nosa.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Ovako je.

Od vjetra se ne može dobiti nikakva upala. Potreban je uzročnik - virus ili bakterija. To što dijete koje je sklono upalama uha dobije upalu nakon izlaska po vjetru, ne znači da je upala nastala zbog vjetra. Zbog kratke spojnice nos-uho, kod bebača upala uha obično kreće od nosa.
    Evo kod nas je ovaj slučaj kod upale uha. Imao je dvije upale kojima je prethidio začepljen nos koji mi nismo čistili kako treba. Pedijatrica nam uvijek naglašava kad dođemo s začepljenim nosićem, da treba čistiti nos da se ne bi zakompliciralo (upala uha).
    Na vjetru smo često, kad je hladan vjetar stavim mu kapu preko ušiju i nismo imali nikad problema.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

S mojima nije bio jedini problem upala uha (koju su uvijek dobili na vjetru), nego i upala očiju (trebala sam im staviti naočale ).
    Mislim da je veći problem s očima, nego s uhom. Kapica štiti glavu i uši, ali što s očima, ako upadne prašina ili nešto sl.?Ja također izbjegavam vjetar jer su me tako savjetovali, mada ne znam pravi razlog zašto, jedino mi se ovo s očima čini logičnim objašnjenjem.

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

mi smo sa obadvoje svoje djece bili vani i po vjetru, jer inače bi, kao što je napisala busybee, cijelu zimu prosjedili doma... zaštitim ih, naravno.

primijetila sam jedino kod hede da kad joj baš vjetar puhne u lice, onak ko da ostane bez daha (a to radi i kad joj puhnem ja u lice npr). tak da gledam da je uvijek zaštićena u kolicima...

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

To mi je u rangu kad su meni govorili da ne hodam bosa da se ne bih prehladila. Mi smo s klinkom vani išli i po buri i po južini i nikad nikakvih problema. Ne vjerujem u priče da će bebici biti nešto od samog vjetra. Inače, ona obožaje kad joj puše, sva maše rukicama i pravi slatke face i smije se.

Sjećam se kad smo ovu zimu kad je malo zatoplilo sjeli na kafu i dođe konobarica, pogleda bebicu koja je bila u skafanderu i kaže: "Puše!!; odgovorim joj: " Znam, ovo joj je već yx put da smo vani po vjetru i ne smeta joj", a ona mi na to odgovori: "Znam, ali puše!"

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja verujem da deca koja su i inace imala bakterijske upale uva kad proborave na vetru i rashlade usi pa im lokalno padne imunitet, mogu da dobiju upalu uva, ali ne verujem da oni koji nikad pre nisu imali mogu bas "od vetra" da se razbole.

Btw, moj Zizi je toliko mrzeo vetar kao beba, da smo u toku ove vetrovite zime izasli mozda 15 puta napolje, i skoro svaki put nam je bila katastrofa.

Sad se navikao, i toplije je generalno a on stariji, pa setamo i kad kosava duva.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja sam došla do zaključka da te "bapske priče" o vjetru kruže iz jednostavnog razloga: djeca ne znaju disati na vjetru.
    pogledajte ih kako se ponašaju kada ih okrenemo suprotno vjetru, totalno im se poremeti ritam disanja.
    valjda im se to prije činilo opasnim, pa se zato pričalo "ne na vjetar".

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj dalmatinka prvotno napisa

ALI , boravak na nepogodnim vremenskim (ne)prilikama među koje spada i vjetar može oslabiti imunološki sustav jer se tijelo u tom trenutku štiti od vjetra,hladnoće i sličnog pa se već prisutne bakterije/virusi lakše namnože..
    X

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi ne idemo van kad jako puše i ako idemo uvijek ima kapu. Kod mene je pravilo da ne radim bebi ono kaj ni meni ne paše, a mene strašno glava boli kad me napuše vjetar. I grozno mi je kad mi napuše uši, po zimi ne idem van bez kape. Ne znam da li bi mogla od toga dobiti upalu uha, ali pretpostavljam da ni bebačima nije to baš ugodno.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Eci prvotno napisa

X
    upravo tako. Al ništa bolji nije boravak u zatvorenom prostoru 24h na dan, tata npr. dodje s pola, ili braco i seka iz vrtića, donesu bakterije i viruse i oni se fino kote, jer nemoš sve rastvorit dok si s bebom u stanu.

Manje zlo je izaći vani, na bilo kakvo vrijeme, uhvatit zraka, provjetrit u to vrijeme stan...

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    Citiraj Eci prvotno napisa

X
    upravo tako. Al ništa bolji nije boravak u zatvorenom prostoru 24h na dan, tata npr. dodje s pola, ili braco i seka iz vrtića, donesu bakterije i viruse i oni se fino kote, jer nemoš sve rastvorit dok si s bebom u stanu.

Manje zlo je izaći vani, na bilo kakvo vrijeme, uhvatit zraka, provjetrit u to vrijeme stan...
    Potpisujem!
    Moje dijete ne priznaje loše vremenske prilike - ona hoće van i kad je vjetar i kad pada kiša.... budući da je nosim u slingu, vjetar joj ne smeta a kad je kiša, obučem kbanicu i rastvorim kišobran... Za to vrijeme stan se lufta.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Tako i mi, nije prošao niti jedan dan da nisu bili vani, osim kad su imali temperaturu, a vani je bilo hladno. A upalu uha je imao Erik jednom, a ostali niti jednom! (kuc, kuc u drvo)

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

hvala svima! sad sam mirnija. pa eto za 1. maj, roštiljali u dvorištu, dosta je bio i vani, a kasnije mi mama zvoca "hm, ali baš je puhao vjetar..."
    ja mu uvijek stavim kapu/šeširić jer mu je kosica još kao naša trava u vrtu slabo nešto pokriva glavu
    i mislila sam si da je neka bapska priča posrijedi, nekako mi nema smisla toliko ne izaći van s djetetom, osim kažem na vjetrusinu.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja odem i na vjetrusinu. jednostavno moram izac svaki dan iz kuce jer bi doma poludila. ali mala je uvijek na meni tako da ju stitimo od vjetra ili ja ili nosiljka. ako je vani bas ledeno imamo kapu i sal. ne kuzim spike o izbjegavanju odredenih vremenskih prilika. izasla bi van i na + i na -50. s vjetrom ili bez.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mi nikad nismo imali upalu uha, zato jer smo čistili nos redovno i jaaaaako ga rano učili puhat. Sva sreća brzo je to pohvatao, pa je u jaslicama već teta mogla njemu ispuhat nosić.
    To je 100puta bitnije od vjetra i kiše.

Kako bi rekli sjevernjaci " ne postoji loše vrijeme, samo neadekvatna odjeća"

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je bilo strasno smijesno kada su mi tu u ZG objasnjavali: puse vjetar, pa kud si s djetetom izasla van. A ono - lahorcic, u odnosu na moje primorske bure

Dakle, ne bojimo se vjetra, idemo van sve dok F hoce jer jesam primjetila da ne voli kada puse u nju, hakat ne zna disati kada malo jace puse.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ma tu je ovih dana bila neka vjetrusina, da je sva prašina letjela okolo, a on se isto "davi" na vjetru, a meni zna nešto uletiti u oko, pa ne mora i njemu. čisto zato. ma da, pa što bi ljudi u nekim drugim klimatskim zonama (iako i teklimatske zone nisu što su nekad bile...)

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Ovako je.

baš tako.

nas su mogle samo sikire spriječit da izađemo vani. nije bilo toga vjetra i njegove jačine zbog koje bi ostali doma. pogotovo zimi. i po buri. pa šta ima zdravije nego bebu dobro utoplit, ušuškat i izaći na zrak, pa i onaj najhladniji, promišan od bure. meni je to bio zakon po kojem sam se ravnala i vodila malu stalno vanka. bolje da je na hladnom zraku nego u kući koju ne možeš dobro ni prozračit jer čim nešto otvoriš sve buba po kući.
    stavila bi joj kapicu na glavu, dobro obukla i pokrila i još bi joj dekicu podigla tako da kad diše da joj ne ulazi zrak direktno u usta i u šetnju. i super nam je bilo.
    upalu uha je imala jednom i to ju je skupila doma, kad je danima padala kiša i nismo mogli vani. znači da je netko donit neku beštiju u kuću koju je ona pokupila. i slijed: nos, grlo, uho.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

I mi smo vani bez obzira na vremenske prilike, ali kad puše vjetar uvijek se toplije obućemo, jer vjetar dodatno rashlađuje tijelo, naroćito glavu, koja kod djece ima veliku površinu pa se zato bez kape lakše prehlade.

A u svezi vjetra i upale uha (jednako kao i kupanje i upala uha) kažu ORL stručnjaci da se ušni kanal ne smije čistiti štapićima jer na taj način uklanjamo prirodnu obranu uha od vode i rashlađivanja a to je smola, ako se uši smoče kod kupanja sušiti treba fenom !! ne štapićima. Dakle, ako u ušima ostavimo dovoljno smole nema brige vjetar more voda ništa im ne može. Jedina istinska veza vjetra i upale uha je prehlada tj. začepljen nos ili zaostala voda u ušima.

wana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

evo, da malo podignem temu

j je operirao krajnike prije 4 mjeseca i ja sam vjerovala kako je muka s našim upalama uha prestala.
    od tad mu je 3-4 puta nosić curio, malo je kašljao i to je to...sve do prije 3 dana kad ga je počelo boliti lijevo uho.
    btw. u subotu smo bili na nekakvoj aktivnosti zatvorenome gdje je on ludovao, skakao, preznojio se, a kad smo išli kući vani je puhao vjetar, a on je bio još uvijek "vruć". naravno, obukla sam mu majicu i stavila kapuljaču.
    u nedjelju popodne počela je uhobolja koja se danas proširila i na desno uho.

nos je čist, nema sline...

ped kaže da mu se na uh napravio nekakav plik ili tako nešto, dao mu Garasone kapi.
    kapamo ih već drugi dan, al bitnog pomaka nema, dapače, sad ga bole oba uha.

i što da ja sad mislim, jel to od vjetra ili čega

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj tatjana27 prvotno napisa Vidi poruku
    Točno.ne moraš sada djete nositi van dok puše jaki vjetar,tek toliko da je na zraku,stavi kapicu i malo bolje obući ako je hladnije.isto tako kada de djete probudi ne možeš s njime odmah jurnuti van.
    meni ovo nije jasno?
    zašto dijete ne smije van nakon što se probudi?
    mi idemo kad se napapa i naspava, naravno toplo se obućemo prije zlaska
    pa što je onda s onima koji spavaju u nosiljkama?

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja se više bojim vrućine za dijete, nego hladnoće i vjetra. Užasno sam zimogrozna i bila sam sklona stalnim prehladama, upalama, čak sam i krajnike operirala i odlučila sam da svoje dijete nikada neću topliti i preznojavati jer mislim da mu time samo škodim. Nastojim uvijek da je normalne temperature - ako primijetim da je dosta topla, odmah je skidam, ako primijetim da je hladna, obučem je koliko je dovoljno.
    Po vjetru sam joj samo kapu stavljala na glavu, a na vodu u uši nikada nisam pazila. Nikada nije bila ozbiljna, tek bi imala malo prehlađen nosić kada silom prilika nismo mogle vani.

vindira avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

nama je pedić rekao da moramo van i na - 15 i ako vjetar puše uvijek se nađe mjesto gdje ne puše,tako smo i radili,pa kud bi došli da ne izlazimo kad vjetar puše,ne bi uopće izlazili iz kuće kad baš svaki dan puše. a moj malac mi je smiješan kad spuše vjetar na njega počne nosićem puše i isto zaustavi dah,al ga to zabavlja,sav je sretan smije se i širi ručice.Sav dršće od sreće, njemu je to ludilo.

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Imam osjećaj da je njima na vjetru kao nama na motoru, dobar osjećaj ali teško za udahnuti.
    Inače mi idemo van i kad puše jer je u kući cendrav ali onda mu obavezno stavim kapicu. Jako pazim na uha i znam po sebi (otkako sam bila beba patim na upale uha) ako ne stavim traku ili kapu na vjetru da će me obavezno boljeti uho, ali to možda ovisi koliko je tko sklon tome.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •