Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Upozorenje - proveravajte kod svojih beba da nemaju bruh!

tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno Upozorenje - proveravajte kod svojih beba da nemaju bruh!

Drage moje da ne biste prosle ko ja neka vam pedijatar pokaze kako se proverava da li beba ima bruh.
    Evo sta se nama desilo: U subotu Andrej povremeno vrisne i to dok sisa, posto se par puta uhvatio za uvo ja ga vodim u dispanzer jer sumnjam da ima upalu uva, muz smatra da ne treba jer mu sigurno rastu zubi, naime nema niti jedan (savet: nikad ne slusati muza nego svoj majcinski instinkt). Pedijatrica (ne nasa nego dezurna posto je subota) ga skida citavog, mi se cudimo zasto posto sumnjamo na uvo. Stisne mu noge skroz dole, a ono na levoj preponi kvrga. Pise nam uput za hitnu. Mi pravo u hitnu. Zovu dezurnog decijeg hirurga koja je konstantovala da mu se ukljestio bruh. Jos me napala kako to pre nisam videla. Moje pitanje: a kako to nije videla pedijatrica na prethodnih 10 pregleda???? Meni niko nije rekao da to trebam proveravati, a nisam znala ni kako . Nakon drugog pokusaja uspeva da mu gurne nazad (placemo i Andrej i ja posto vristi kao da mu nokte cupaju). Oko 8 navece dr odlazi kuci i kaze neka proveirm sa sestrom u 10 sati pa ako se vratilo neka je zove i treba odmah da se operise da se ne bi opet ukljestilo. U 10 ja zovem sestru (glavna sestra) da pogledamo. Ona mu skida pelenu i kaze da nema nista. Ja joj govorim da je dr rekla da mu drzimo noge dole i pipnemo. Ona to uradi i kaze da ipak ima Guska!!!! Gurne mu nazad i kaze neka mu dam da sisa. Ja joj kazem da je dr rekla da ju zovemo, ona tvrdi da ne treba. Proverila mu je jos nekoliko puta po noci i zakljucila da nista nema tako da sam mu ja ujutro opet dala da jede. Nakon 2 sata ga je pregledala dr i pita zasto sam mu dala da jede posto mu kila iskace cim je ona gurne unutra isti cas. Verovatno mu je bila i celu noc napolju samo sto sestra nije pokapirala. Dr zakazuje operaciju u 2 sata. U 2 sata mu se opet ukljestila, a oni ne mogu operisati posto nema slobodne sale. Operisan je tek u 3. Sada smo kuci i vec puze okolo nakon 6 dana i jako je veseo.Poceo je normalno kakiti. Pre mu je stolica bila jako tvrda i morali smo mu stavljati cepice i gurati nogice da bi se uspeo pokakiti. Takodje nije bas ni nesto napredovao (rodio se sa 3400, a sa 7 meseci je imao 7100 iako je redovno jeo). Dr kaze da je tome svemu uzrok kila. Inace nije uopste plakao pre, kaze dr da je izgleda dobro podnosio.
    Eto toliko cisto da sa vama podelim svoje iskustvo pa ko zna mozda nekome i pomogne. Nama je rekla da je moguce da ce izaci i sa druge stane i da pazimo na to.

tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Katastrofaaaaaaaaa!!! Danas smo bili da Andreju skinu zavoj i doktorica ce: "Kao sto sam vam i rekla prosli put na drugoj strani evo jos jedan mali bruh"Ja: "??????" Mora da smo ja i muz prespavali tu njezinu recenicu, ne verujem da bi nesto tako zaboravila
    I sta sad? Opet mora na operaciju. I to nam savetuje da moramo obaviti pre mora (na more smo planirali sredinom 6 meseca, znaci morace na operaciju krajem maja).
    Zar nije mogla operisati i ovaj prosle subote ?! Nista ne kapiram :? :? :?
    U petak idemo na konsultacije pa ce nam zakazati operaciju posto kaze mora da prodje barem 3 nedelje od prethodne.
    Kaze njoj moja mama(muz nije mogao s posla pa nas ona vozila) da pre nisu operisali bruh pre nego sto dete napuni 7 godina, ona mami da je tako bilo pre, ali da se to vise ne praktikuje. Pa ako su pre mogli da cekaju do 7 godina sto i mi ne bi do posle mora???

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

U baš mi je žao bebice. Držite se!

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ne razumijem to što pedica priča da vam je rekla-kazala, valjda je dala napismeno kada je pisala uputnicu za kirurga?!?
    Jedna je stvar da se nakon operacije stvori novi bruh, ali da su od početka postojala dva, a operiran samo jedan, pa vas sada šalju ponovo pod anesteziju, to mi je prestrašno... :shock:

Inače, preponske kile se moraju odmah operirati zbog opasnosti od ulještenja, a pupčane se mogu odgađati po želji, tako su nama objasnili.

tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    Ne razumijem to što pedica priča da vam je rekla-kazala, valjda je dala napismeno kada je pisala uputnicu za kirurga?!?
    Ovo nam je rekla hirurginja koja ga je i operisala pre 7 dana zato mi je cudno. A karton su nam zagubili tako da nisam mogla proveriti da li je to prosli put zapisala. Mi sada idemo na preglede samo kod nje, a ne kod perijatrice.
    U neku ruku mi je olaksanje da to sto pre resimo nego da ga stalno pipamo i strahujemo, a opet...
    Sinoc je muz pipao i nista nismo zakljucili zato sto ustvari ne znamo ni kako treba da bude kada nema bruha. Ovaj je mali i ne strci napolje kao onaj prosli.
    Javicu u petak sta smo dogovorili.

tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Piplica u pravu si sto se tice preponske kile i operacije evo nasla sam ovde:
    http://www.pedijatri.org.rs/pedijatr...radovi/150.pdf

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Jadno djetešce al su ga namućili Stvarno, ako su znali za ovu drugu stranu a da nisu odmah rješili .

Meni sve skupa iz ove tvoje priče djeluje kao da je tamo totalni kaos i neznam bi li odnijela svoje dijete opet u takvu bolnicu.

Pusam malom puzavcu

tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Otisli smo juce na konsultacije za operaciju i igrom slucaja nasa hirurginja nije bila tamo i menjao ju je drugi hirurg (stariji i poznatiji). On se zacudio sto je dr zakazala operaciju i kaze da smo dosli prosli put kod njega da bi nam on rekao da dodjemo za 3 meseca na kontrolu i da u medjuvremenu pratimo bruh. Takodje kaze da je mali i da mozemo bez problema na more :? Takodje nam je rekao kada primetimo da je izasao da ga sednemo u toplu vodu pa posle uguramo unutra. Ja i muz ne mozemo ni da ga napipamo, a kamoli da uguravamo. Sto se mene tice ja ne mogu ni da taknem, neki mi je grozan osecaj. Na moje pitanje: "A sta ako se ukljesti ko i ovaj prosli?", on je odgovorio:"Pa onda cemo operisati".
    Eh pa sad ti budi pametan....
    Muz smatra da trebamo pricekati pa ce mozda Andrej to izrasti i necemo morati uopste operisati. Ja ni sama ne znam.
    Najgore mi je kada se dva doktora ne slazu u dijagnozama pa roditelji moraju da odluce. Treceg hirurga nema ovde da ga pitamo.

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ajme,Tina...
    nemam niš pametno za reći nego da vam želim sve najbolje

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ajme koje kompikacije, jadno dijete

nadam se da ce se rijesiti na najbolji moguci nacin

bundevica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

strašno, jadničak mali
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da sve prođe ok

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

joj Tina, skroz suosjećam. Moja Petra je s 4 godine operirala preponsku kilu - odnosno preponske kile obostrano (iako bi se samo na lijevoj strani dogodilo da povremeno iskoči - ali nakon UZV, vidjeli su da i sa desne strane postoji rizik, tako da su u jednoj operaciji riješili obje strane).
    Meni je to bila strahota prije operacije, ali ovdje se ta operacija izvodi ambulantno (dijete ujutro dođe na tašte u bolnicu a u 15h smo već bili doma i hodala je), tako da mi je kad je sve prošlo bilo ogromno olakšanje.
    Preponska se kila mora operirati da ne bi došlo do uklještenja, i zato ju je bolje operirati na hladno, nego kad je uklještena. E sad, tvoj je mali baš mali - kaže se da se može čekati do skoro pa 2 godine da se samo povuče (Petra je imala 4, pa nismo imali opciju čekanja). Baš mi je čudno da nisu odmah riješili obje strane, bezveze, kad su se već odlučili na operaciju.
    Šaljemo vam puse hrabrilice

tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Odlucili smo da zakazemo operaciju negde u 7. mesecu ako se doktorica slozi pa cemo onda videti da li cemo to uraditi ili ne.
    Vidis nas nisu ni slali na ultrazvuk, to cu definitivno traziti! Pa neka onda vide da li se siri ili je isti ili se daj boze smanjuje.
    Hvala svima

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nas su slali na UZV jer se njoj ta kilica pojavljivala a čim bi se legla, nestala bi. UZV se radi stoječki i to tako da dijete puše u balon. Naprežući se, vide se UZV promjene glede preponskih kila.
    Operacija je zaista vrlo jednostavna - Petrina je trajala 12 minuta. Ja sam bila s njom do trenutka kad su je uspavali pa od trena kad su je iznijeli iz operacijske dvorane. Znači probudila se nakon pola sata uz mene, a to je meni bilo jako važno.
    Oporavak je bio nevjerojatno brz - jedino je zabranjena vožnja biciklom sljeće 2 mjeseca. Ali tvoj je sigruno neće voziti tako mali
    U svakom slučaju bolje je operirati planirano, na hladno, nego na brzinu kad dođe do uklještenja. Jedino ovi ovdje doktori kažu da se do 2 godine ima šanse povući i samo.

tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nisam dugo imala pristup internetu pa da vam javim sta je bilo. Na operaciju nismo otisli kada su nam zakazali, ali se bruh ukljestio ni mesec dana posle 23.6. i opet smo isli na hitnu operaciju
    Juce sam pak primetila da je nesto nervozan i posle kada sam ga tusirala da mu je skroz nisko na preponi na levoj strani nesto iskocilo!!!
    Danas smo isli kod pedijatrice i ona sumnja na vodenu kilu. Neeeee opet. Jadnicak nema ni godinu dana, a vec ce mozda morati na trecu operaciju. Sutra ujutro idemo kod decijeg hirurga da potvrdi da li je vodeni ili obican bruh.
    Jel ima neko iskustva sa ovim vodenim. Malo sam pretrazivala tu na forumu i nisam nista uspela da nadjem...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uhhh tako mi je zao malenog Bas ga je svasta snaslo!
    A bome nije ni vama kao roditeljima lako. Drzite se

tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

hm...sada sam malo pretrazivala net i gde god da se spominje vodena kila pise da se ona javlja na testisima, a mom andreju je skroz nisko na stomaku (odmah iznad pise levo)...da nije ova pedijatrica malo pobrkala loncice?!

tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo zakazana je i treca operacija bruha (pojavio se odmah ispod gde je bio operisan prvi) za 19.08.
    Katastrofa!!! Pitala sam hirurginju da li oni planiraju da ga operisu sada svaka 2 meseca, a ona je rekla da ne samo sto je on kao plav(?!) pa je skloniji bruhovima, a i taj prvi bruh je bio ogroman pa je kao oslabilo i tkivo ispod...Ma ne znam sta da mislim
    Pitala sam je da li sada kada ga bude otvarala moze da pogleda i drugu stranu da ne bilo opet za 2 meseca tamo nesto, a ona mi je odgovorila da ne moze posto "trenutno nema indikacije da je tamo bruh". Inace kada je operisala prvi primetila je drugi nakon 4 dana na kontroli

Sto se tice pedijatrice koja nas je tamo uputila jos sam vise zgrozena posto je ona napisala da sumnja na vodeni bruh, a hirurginja se zacudila posto se vodeni bruh pojavljuje iskljucivo na testisima. Toliko o tome ko nam leci decu. Inace nije ni mlada pa da kaze covek da je neiskusna ima blicu 50 godina.

Medicinska sestra se takodje pokazala kao laik posto me je ubedjivala da ne moze biti bruh opet jer se stavljaju sada neke mrezice. E pa bebama se ne stavljaju.
    Uf jako sam besna i tuzna.
    Jadnicak mali

tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo operisan i 3. put bruh. Koliko sam shvatila dr bio je tamo gde je bio i prvi...
    Ovaj put posoperativno stanje nije bas tako lako kao prva dva puta, valjda je stariji pa vise kapira
    Nadam se da je ovo i zadnja operacija.
    Inace sada mora strogo mirovati jos 5 dana...samo da mi je znati kako cu to izvesti!?

Jeluška avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ovo je prestrašno kako se ti dokori ponašaju prema malom nemoćnom biću!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da mu je ovo zadnja operacija i da konačno krene na bolje.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

joj tina, stvarno ste se namučili.
    moja je Petra operirala preponsku kilu i to je bila relativno lagana operacija - učinjena u dnevnoj bolnici (ujutro operacija, poslijepodne je išla doma i to na nogama).
    Nisu nam uopće rekli da se treba mirovati - naravno da prvih dana nije skakala, nije ni mogla, ali normalno je hodala, sjedala, sve...
    nadam se da je ovo sve napokon iza vas.

tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

hvala na lepim zeljama i mi se nadamo da je sada zavrseno sa kilama
    on jadnicak ne kapira sto mu se dogadja i sada se oseca super tako da hoce da puzi, stoji, sedi, a ja mu sve branim i stalno ga nosam tako da se jako nervira
    po noci je najteze jer voli da spava samo na stomaku, a dr je zabranila, tako da se on stalno okrece, a ja ga okrecem nazad, pa se onda budi i place i tako celu noc...

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Joj, tri operacije u tako kratko vrijeme, a tek ponašanje doktora...nemam riječi!

Malo vibrica za tebe i Andreja! To mi je inače najdraže muško ime!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

vibrice i od nas....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke