nekim slučajem, u četvrtak moram napraviti tortu za subotu.
budući da kod nas ništa slatko ne izdrži dulje od nekoliko sati, ni ne znam koliko se stajanjem promijeni okus ili izgled, pa vas molim za preporuke.
nekim slučajem, u četvrtak moram napraviti tortu za subotu.
budući da kod nas ništa slatko ne izdrži dulje od nekoliko sati, ni ne znam koliko se stajanjem promijeni okus ili izgled, pa vas molim za preporuke.
Ispeci svoju odabranu tortu,filuj (ja nebi stavljala voce) i ostavi u frizideru u kalupu s poklopcem.U subotu dekoriraj,to ide brzo osim ako ne planiras nesto komplicirano.
Ako je biskvit standardni(da se nicim ne preliva i to) i ako je krema s maslacem (da nije samo tuceno vrhnje) torta ti za ta dva dana nece promjeniti ni okus ni izgled,samo ce se fino stisnuti i biti jos bolja.
Prekrivanje torte ticino masom tkđ. super drži svježinu.
imam ja recept,fora je u tome da je potrebno tortu zajedno s kalupom držati u frizeru 4h,a ja ju znam držati i više od tjedan dana (dakle nema šanse da netko dođe u iskušenje da ju pojede) i torta je stvarno lezi
jedini problemčić je što mi knjiga s receptima nije pri ruci,ali ako nitko drugi ne bude imao ideju i to se da riješiti
znam da idu unutra orasi,20 dkg čokolade,2 šlag kreme od čokolade,8 ili više jaja,valjda i šećer i drugo se ne sjećam
Ja bih obavezno ostavila koju "rupicu" na poklopcu zbog kondenzacije.Ispeci svoju odabranu tortu,filuj (ja nebi stavljala voce) i ostavi u frizideru u kalupu s poklopcem
Ili, možda još bolje zamrznuti pa dan prije staviti tako poklopljenu u frižider.
Mislim da bi neka čokoladna tipa Zaher ili nešto na taj fazon mogla lako stajati duže vremena.
i ja mislim da biStrobery Shortcake prvotno napisa
Ja mislim da bi stajala svaka suha torta (bez kreme) - Sacher, torta od mrkve, linzer torta ..
a ja mislim da skoro svaka torta može stajati od četvrtka do subote, tj. 2 dana :?
jedino ne bih stavila glazuru, dekoraciju i slično, to bih napravila u zadnji čas.. i ne bih držala poklopljeno u frižideru jer bi postala gnjecava zbog kondenzacije, ako bih poklopila nečim sigurno bih ostavila nekoliko rupica da torta može disati.
Za sacher i tgo tipa torte se nebi kladila da je dobro da stoje, mislim neće biti loše nakon dva dana, ali i ovako su to "suhe" torte, i to malo što je sočnosti u samom biskvitu mislim da u dva dana nestane...može biti da će biti dobra, ali se bojim da neće biti baš sočna.
Koju god da tortu radiš pokušaj napraviti u čet kasnije navečer možda, pa je to onda dan i pol![]()
ganache krema i u tortu i gore, lako se maze a posle u fizideru ostane bas cvrsta, a biskvit isto neki cololadni, mislim da eto, moze i sacher.
mm obožava zahericu i ja mu je ispečem čisto onako, i on je polako mažnja tjedan dana, po komad-dva![]()
uglavnom, bude ukusnija nakon 3-4 dana, nego 1.dan. Prožmu se okusi marmelade i čokolade, a nema se šta pokvarit.
Tako da, moj savjet je zaher.
Ja nisam nikad pravila tortu, ali sa ovog foruma kradem fine, jednostavne i jeftine recepte za kolače.
Ja sam u subotu pravila hola kocke (samo je bilo vrhnje za šlag, ne biljno) i maloprije pojela zadnju.
I mogu ti reći da su SUPER kada ostaju dan dva i više....
Pa ako ti se čini prihvatljiva ideja ova moja, bujrum: napraviš hola kocke kao tortu i ukrasiš je i ubaciš u frižider (ja svoju nisam preklapala niti prekrivala, pa se fino stvrdnula).
Sastojci su po meni ok, ništa sporno nije, a možeš zamijeniti sa zdravijim brašnom, čokoladom, ako je za djecu.
Ono što još možeš napraviti je da napraviš još 1/2 preljeva koje bi mogla nakon što se torta ohladi namazati sredinu i onda preliti još sa normalnim preljevom.
(ili punjenje odradiš nečim drugim, ako ti uopće treba...možda čak i ne, jer je tijesto jako mekano i sočno)
Meni bi baš bila super kao torta i to ću slijedeći put napraviti!
A ti javi šta si na kraju napravila...
I da, sve torte mogu stajati 2 dana bez problema, pa i duže, samo da su u frižideru.
apricot prvotno napisa
![]()
Evo jednog recepta koji odlično podnosi stajanje, a i zamrzavanje (oprez, slatko je i jako ko 100 vragova, pa uz to serviramo šlag):
Lješnjak torta
Tijesto
25 dag lješnjaka popržiti na tavi i samljeti
8 bjelanjaka + prstohvat soli - istući u snijeg
10 dag šećera (kristal)
1 vrhom puna velika žlica oštrog brašna
na vrh noža praška za pecivo
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, dodati šećer, pa malo pomalo lješnjake u koje ste usipali brašno i prašak).
Izliti u kalup za torte obložen papirom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na cca 200 stupnjeva 15 minuta i još 15-20 minuta na 150 stupnjeva.
(Tips & Tricks: Ako je kalup širi, peče se kraće jer je tijesto tanko, ako je uži tj. manjeg promjera, bolje je da se peče dulje, cca 45 minuta, da unutra ne ostane gnjecavo).
Dok se tijesto peče, zamutiti filu (ne kuha se po originalnom receptu, ali ako se bojite salmonele, možete kratko prokuhati):
8 žumanjaka
15 dag šećera u prahu (u originalnom receptu je 20 ali to je previše)
20 dag čokolade za kuhanje otopljene
Sve zamiješati i kad se ohladi na temp. tijela u to dodati 25 dag maslaca ili margarina (na sobnoj temperaturi)
Pečeno tijesto prerezati koncem ili dugim nožem na dva lista. Puniti kremom (izađe je dosta) i debelo namazati gornji list i stijenke.
Ukrasiti čokoladnim bombonima i lješnjacima izrezanim na komadiće ili listiće.
Napomena:
Ovo može stajati na hladnom prilično dugo, ali kraj mog muža nema ba teorije da dugo traje!![]()
a da ispečeš biskvit , skuhaš kremu pa onda samo filuješ u subotu :/
Eh, na ovo sam skoro zaboravila: http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...127505cd217924
I ta odlično podnosi stajanje. Obično ju radim za Božić, a tada ima i hrpa drugih kolača, pa ju "razvučemo" do Tri kralja....
Ova sacher torta s ovog portala definitivno može stajati od četvrtka do subote, čak se preporuča da se ne jede odmah.
A pogotovo ako dobro natopiš kore s mlijekom- neće sigurno biti suha.
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...asc&highlight=