Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: torta koja može stajati?

  1. #1
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno torta koja može stajati?

    nekim slučajem, u četvrtak moram napraviti tortu za subotu.

    budući da kod nas ništa slatko ne izdrži dulje od nekoliko sati, ni ne znam koliko se stajanjem promijeni okus ili izgled, pa vas molim za preporuke.

  2. #2
    joy avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Postovi
    183

    Početno

    Ispeci svoju odabranu tortu,filuj (ja nebi stavljala voce) i ostavi u frizideru u kalupu s poklopcem.U subotu dekoriraj,to ide brzo osim ako ne planiras nesto komplicirano.
    Ako je biskvit standardni(da se nicim ne preliva i to) i ako je krema s maslacem (da nije samo tuceno vrhnje) torta ti za ta dva dana nece promjeniti ni okus ni izgled,samo ce se fino stisnuti i biti jos bolja.

  3. #3
    saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    1,051

    Početno

    Prekrivanje torte ticino masom tkđ. super drži svježinu.

  4. #4

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    imam ja recept,fora je u tome da je potrebno tortu zajedno s kalupom držati u frizeru 4h,a ja ju znam držati i više od tjedan dana (dakle nema šanse da netko dođe u iskušenje da ju pojede) i torta je stvarno lezi
    jedini problemčić je što mi knjiga s receptima nije pri ruci,ali ako nitko drugi ne bude imao ideju i to se da riješiti
    znam da idu unutra orasi,20 dkg čokolade,2 šlag kreme od čokolade,8 ili više jaja,valjda i šećer i drugo se ne sjećam

  5. #5
    Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,882

    Početno

    Ispeci svoju odabranu tortu,filuj (ja nebi stavljala voce) i ostavi u frizideru u kalupu s poklopcem
    Ja bih obavezno ostavila koju "rupicu" na poklopcu zbog kondenzacije.
    Ili, možda još bolje zamrznuti pa dan prije staviti tako poklopljenu u frižider.

  6. #6
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Mislim da bi neka čokoladna tipa Zaher ili nešto na taj fazon mogla lako stajati duže vremena.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa
    Mislim da bi neka čokoladna tipa Zaher ili nešto na taj fazon mogla lako stajati duže vremena.
    i ja mislim da bi

  8. #8
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,859

    Početno

    Ja mislim da bi stajala svaka suha torta (bez kreme) - Sacher, torta od mrkve, linzer torta ..

  9. #9
    Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,634

    Početno

    a ja mislim da skoro svaka torta može stajati od četvrtka do subote, tj. 2 dana :?

    jedino ne bih stavila glazuru, dekoraciju i slično, to bih napravila u zadnji čas.. i ne bih držala poklopljeno u frižideru jer bi postala gnjecava zbog kondenzacije, ako bih poklopila nečim sigurno bih ostavila nekoliko rupica da torta može disati.

  10. #10
    Kavin avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    926

    Početno

    Za sacher i tgo tipa torte se nebi kladila da je dobro da stoje, mislim neće biti loše nakon dva dana, ali i ovako su to "suhe" torte, i to malo što je sočnosti u samom biskvitu mislim da u dva dana nestane...može biti da će biti dobra, ali se bojim da neće biti baš sočna.

    Koju god da tortu radiš pokušaj napraviti u čet kasnije navečer možda, pa je to onda dan i pol

  11. #11
    kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    SF Bay Area
    Postovi
    3,685

    Početno

    ganache krema i u tortu i gore, lako se maze a posle u fizideru ostane bas cvrsta, a biskvit isto neki cololadni, mislim da eto, moze i sacher.

  12. #12
    Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,835

    Početno

    mm obožava zahericu i ja mu je ispečem čisto onako, i on je polako mažnja tjedan dana, po komad-dva
    uglavnom, bude ukusnija nakon 3-4 dana, nego 1.dan. Prožmu se okusi marmelade i čokolade, a nema se šta pokvarit.
    Tako da, moj savjet je zaher.

  13. #13
    Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,720

    Početno

    Ja nisam nikad pravila tortu, ali sa ovog foruma kradem fine, jednostavne i jeftine recepte za kolače.

    Ja sam u subotu pravila hola kocke (samo je bilo vrhnje za šlag, ne biljno) i maloprije pojela zadnju.
    I mogu ti reći da su SUPER kada ostaju dan dva i više....

    Pa ako ti se čini prihvatljiva ideja ova moja, bujrum: napraviš hola kocke kao tortu i ukrasiš je i ubaciš u frižider (ja svoju nisam preklapala niti prekrivala, pa se fino stvrdnula).
    Sastojci su po meni ok, ništa sporno nije, a možeš zamijeniti sa zdravijim brašnom, čokoladom, ako je za djecu.
    Ono što još možeš napraviti je da napraviš još 1/2 preljeva koje bi mogla nakon što se torta ohladi namazati sredinu i onda preliti još sa normalnim preljevom.
    (ili punjenje odradiš nečim drugim, ako ti uopće treba...možda čak i ne, jer je tijesto jako mekano i sočno)
    Meni bi baš bila super kao torta i to ću slijedeći put napraviti!

    A ti javi šta si na kraju napravila...
    I da, sve torte mogu stajati 2 dana bez problema, pa i duže, samo da su u frižideru.

  14. #14

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Iza kapaka
    Postovi
    5,351

    Početno Re: torta koja može stajati?

    Citiraj apricot prvotno napisa
    nekim slučajem, u četvrtak moram napraviti tortu za subotu.

  15. #15
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Evo jednog recepta koji odlično podnosi stajanje, a i zamrzavanje (oprez, slatko je i jako ko 100 vragova, pa uz to serviramo šlag):

    Lješnjak torta

    Tijesto
    25 dag lješnjaka popržiti na tavi i samljeti
    8 bjelanjaka + prstohvat soli - istući u snijeg
    10 dag šećera (kristal)
    1 vrhom puna velika žlica oštrog brašna
    na vrh noža praška za pecivo

    Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, dodati šećer, pa malo pomalo lješnjake u koje ste usipali brašno i prašak).

    Izliti u kalup za torte obložen papirom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na cca 200 stupnjeva 15 minuta i još 15-20 minuta na 150 stupnjeva.

    (Tips & Tricks: Ako je kalup širi, peče se kraće jer je tijesto tanko, ako je uži tj. manjeg promjera, bolje je da se peče dulje, cca 45 minuta, da unutra ne ostane gnjecavo).

    Dok se tijesto peče, zamutiti filu (ne kuha se po originalnom receptu, ali ako se bojite salmonele, možete kratko prokuhati):
    8 žumanjaka
    15 dag šećera u prahu (u originalnom receptu je 20 ali to je previše)
    20 dag čokolade za kuhanje otopljene
    Sve zamiješati i kad se ohladi na temp. tijela u to dodati 25 dag maslaca ili margarina (na sobnoj temperaturi)

    Pečeno tijesto prerezati koncem ili dugim nožem na dva lista. Puniti kremom (izađe je dosta) i debelo namazati gornji list i stijenke.

    Ukrasiti čokoladnim bombonima i lješnjacima izrezanim na komadiće ili listiće.

    Napomena:
    Ovo može stajati na hladnom prilično dugo, ali kraj mog muža nema ba teorije da dugo traje!

  16. #16
    kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Postovi
    2,338

    Početno

    a da ispečeš biskvit , skuhaš kremu pa onda samo filuješ u subotu :/

  17. #17
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Eh, na ovo sam skoro zaboravila: http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...127505cd217924

    I ta odlično podnosi stajanje. Obično ju radim za Božić, a tada ima i hrpa drugih kolača, pa ju "razvučemo" do Tri kralja... .

  18. #18

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    288

    Početno

    Ova sacher torta s ovog portala definitivno može stajati od četvrtka do subote, čak se preporuča da se ne jede odmah.
    A pogotovo ako dobro natopiš kore s mlijekom- neće sigurno biti suha.
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...asc&highlight=

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •