Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Usvajanje muževog djeteta

Datum pristupanja
    May 2009

Početno Usvajanje muževog djeteta

Lijep pozdrav.
    Udana sam za udovca koji ima petogodišnje dijete. Sada i mi očekujemo dijete - friška sam trudnica, a kako se u meni bude razna majčinska pitanja i strahovi... zanima me kakva ja imam prava prema djetetu svoga muža? Na koji način ja mogu pravno sudjelovati u životu njegovog djeta, kao npr upsat ga u školu, prijaviti boravište itd. To još uvijek samo može moj suprug uz predočenje smrtnog lista njegove pokojne žene. Na koji način se moje ime pojavljuje kao pomajka u njenoj domovnici npr.?
    Trebam li JA usvojiti njegovo dijete kako biih imala pravno pravo na njega?
    U slučaju, nedaj bože, smrti mog supruga... želim zaštiti sebe i njegovo dijete. A i u zajedničkom životu želim imati prava na njega kao i moj suprug iako nisam biološka majka. A ljubav ponekad nije dovoljna, ako se ne može pravno zaštiti.
    Molim vas savjet.

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ti se nigdje ne spominješ u službenim dokumentima muževog djeteta. Svugdje se spominje pok. majka i otac kao zakonski zastupnik.

Mislim da ti nije potrebno provesti postupak posvojenja za to dijete jer ako ga voliš i odgajaš onda nije važno što 'papir' kaže, a isto tako ako živite kao obitelj, u slozi i ljubavi, onda će i službe koje donose procjenu s kime će dijete živjeti u slučaju da se ocu nešto dogodi znati donijeti pravu odluku.

Tih formalnosti i nema baš puno pa nek njih rješava otac ili idite oboje ako je tebi tako draže.

Jer ovdje, kad govorim o posvojenju, ne mislim na tebe kao pomajku kako bi se ti osjećala, nego na to petogodišnje dijete koje možda isto treba nešto pitati, ali za koju godinu kad malo poodraste.

Majka umrla, otac oženio novu ženu, vjerujem da je u toj maloj glavici zbrka pa nek ju se ne opterećuje dodatno. I neka zna da je njena mama jedna i jedina, na žalost pokojna, ali ona koja ju je najviše voljela , ali da si sada ti tu, koja ju isto jako voliš i uz nju si, a za to nije potrebno nekoga nazivati mamom, ni službeno ni neslužbeno.

Možda zbrčkan post, ali nedaj bože, da se meni nešto tako desi, ne bih nikada to napravila...

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

JaMajka, mislim da je pravno gledano, za Stelu bolje da je i zakoniti skrbnik svojoj pokćerki.
    A što da se njenom mužu nešto dogodi? A i ne samo to, postoji još hrpa stvari koja je ovako kompliciranija, kada pravni status nije riješen.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mislim da je u ovakvim situacijama vrlo bitno što "papir kaže" jer je naša administracija još uvijek u nekim drugim vremenima. Da se nedaj bože nešto dogodi ocu odgovor administracije uvijek može biti "a zašto niste posvojili". I onda se ti vadi. Ovdje je jedino bitno šta otac kaže i da li je on za posvojenje.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Jaaako mi je bitno što papir kaže. Upravo me sve to zanima zbog onog "Nedaj Bože smrti moga supruga". Mene pokćrka zove "mama", a isto tako zna da je njena prva mama na nebu. Nije ni potrebno spominjati količinu ljubavi njene prave majke i moje ljubavi, niti je mjeriti ili uspoređivati.
    Naravno da se svi volimo i da smo obitelj, ali moram misliti na budućnost. Ne bih voljela da ni u slučaju moje smrti (jednom u budućnosti), moje biološke dijete dobije pravo na moju imovinu, a pokćerka ništa, jer nije upisana "nigdje na mome papiru", kao ni ja na njenom. Rado bih čula savjet osoba iz pravnog kruga i koji je način posvojenja u mome slučaju...

Hvala na odgovorima...

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ma samo sam rekla što mislim, a ti naravno imaš pravo, zajedno sa suprugom, odlučiti kako je najbolje za vas
    Što se nasljedstva tiče, imaš pravo, sada zakonski to dijete ne nasljeđuje tebe (može oporučno, ali to je već nešto drugo), posvojenjem se to mijenja.

Kreni od nadležnog Centra za socijalnu skrb. Tamo ćeš dobiti sva uputstva.

Sretno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •