Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: Što ako porod mora biti planirani...

Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Što ako porod mora biti planirani...

Splitano s druge teme u dogovoru s Isabel.
    Fidji

Citiraj srecica prvotno napisa
    Jednom sam na ovoj temi postavila pitanje 'Koji je to razlog koji te ponuka da izaberes carski izbor kao jedini nacin radanja?' (govorim o carskom bez indikacija) ... nitko nije odgovorio.
    - kad greškom medicinskog osoblja pri vaginalnom porodu izgubiš dijete
    - kad greškom i krivom procjenom medicinskog osoblja oštete dijete tako da ono čitav život ima grozne posljedice
    - kad su traume od vaginalnog poroda tolike da te od same pomisli na isto hvata jeza
    - kad žena osjeća da nešto nije dobro, i da bi manji rizik bio carski nego vaginalni
    ... ne mogu se više sjetiti trenutno

E sad mene zanima vaše mišljenje na moju konkretnu situaciju:

Svoju prvu bebicu izgubila sam u 32tj. trudnoće, razlog nepoznat, trudnoća do tad uredna. Porod je bio inducirani vaginalni, gelom izazvani trudovi, otvarala se cijelu noć, zadnjim atomima snage uspjela roditi ujutro svog usnulog anđela... Kako je beba bila relativno mala, 2kg, nisam popucala, nisam imala epiziotomiju, posteljica izašla bez većih problema, nakon toga još kiretirana.
    Bol, tugu, očaj i stravu ovdje neću iznositi, možete si zamisliti...

Ovaj porod ću morati imati planirano i prijevremeno (potvrdila 2 doktora): radi heparinske trapije na kojoj sam do 2.tj. iza poroda,
    radi prve trudnoće,
    pretrpljene traume,
    očekivane veće bebice (a ja mala - 153cm i 53 kg prije T).

Mogu se boriti s doktorima, inzistirati na prirodnom, na čekanju mojih trudova, puknuća vodenjaka i ostalog, ALI nemam hrabrosti! Ne dao Bog, ako nešto pođe po zlu, neću si moći oprostiti, jer ja ipak nisam lječnik, i ne mogu kompetentno odlučiti što je u medicinskom smislu bolje i manje rizično.
    Ne mogu igrati na svoju ruku i nadati se najboljem. Ne usudim se!

Ostaje nam ili inducirani vaginalni ili carski. Da se razumijemo, ja sam vam ovo pojednostavila da ne pišem na dugo i na široko, postoje indikacije za oboje i zato imam ajmo reći nekakav izbor.

Ja nekako naginjem carskom, jer mislim:
    - da su rizici za bebu i mene manji (SAMO u relaciji inducirani i dogovoreni tj. hladni carski)
    - da bi to puno bolje psihički podnijela nego inducirani (koji bi me vratio u film prvog poroda i osjećaja, svega... )
    - da općenito ne bi ponovila inducirani jer znam kako to u našim medicinskim ustanovanama izgleda, što znači i kako ga nije nimalo lako preživjeti, neizvjesnosti (kaže struka da je pod normalno da traje i po 2 dana), umjetnih trudova koji ti trgaju tijelo, puno kemije koje bi ovog puta trovale i bebicu, mučenje, velike konstatnte boli koje nije tvoje tijelo odredilo već kemija, iscrpljenost, horor, strah...
    - ne znam kako bi inducirani djelovao na moje dijete, veliki su tu rizici jer porod kreće ranije, kreće od 0, tijelo nije spremno ni ne zna što ga čeka, a ni bebica
    - na kraju mi nitko ne garantira da svejedno ne završim na hitnom carskom (koji je onda definitivno rizičniji od hladnog)

A onda opet uhvati me grižnja savijest jer odabirom hladnog carskog nekako imam osjećaj da idem linijom manjeg otpora, da mislim da biram
    ono što je najmanje traumatično za mene (a nažalost ne znam što bi bilo bolje za moju bebu).
    Žao mi je što nemam realnu mogućnost prirodnog poroda, a onda opet imam grižnju savijest što nemam dovoljno hrabrosti, ni med. argumenata, prave adute da se borim za to.

Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Molim da se topic ne ključa i da se držimo teme što ja pokušavam, one koje nemaju ideja na TU temu već imaju nešto deseto za reći, molim neka se maknu.

Hvala

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Isabel, nije ti lako Morati birati izmedju induciranog vaginalnog puno ranije nego je tijelo spremno ili carskog, uf gadno. Vrlo je lako moguce da ces i u ovom induciranom vaginalnom zavrsiti na CR jer tijelo nije bilo spremno za porod. Da ne spominjemo traume od prije.

Situacija je takva kakva je, iz nje pobjeci ne mozes. Ne mozes glavom kroz zid. Uzmi ono sto ti se cini kao bolja opcija za tebe i bebu, i probaj se poslije ne gristi da li je moglo biti drugacije, izabrala si najbolje sto si mogla u datom trenutku.

Jedino sto ti mozes napraviti je potraziti i 3 misljenje lijecnika (da mu ne kazes za misljenja ova 2 prije), no i ako je drugacije od ova 2 pitanje je opet uz koje misljenje se prikloniti.

Nemoj se samo zderati, ne mozes glavom kroz zid. Mozes toliko koliko mozes. Nekada se zivot tako poslozi da jednostavno ne mozemo dobiti vise od trenutnog, samo se treba nauciti nositi s tim. Ja se nadam da ces naci mir u srcu i da ce sve dobro proci za vas

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Isabel

Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Anchie i Svimbalo hvala od !

Tako i pokušavam. Bezbrižno, mirno i sretno kroz trudnoću, moja zvjezdica i ja uživamo, a pred kraj ćemo vidjeti kako se sve posložilo i što odabrati.
    Pokušavam ne puno misliti o tome.
    Educiram se o svemu u vezi toga (koliko imam volje, i da me ne opterečuje), pokušavam odvagati najbolje rješenje i najbolju instituciju koja će mojoj bebi, meni i MM pružiti ono što zaslužujemo i što bi željeli.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Isabel prekrasno si napisala ovaj post i potpisujem anchie nemoj se gristi zbog svoje odluke, izabires u datom trenutku ono sto je najbolje za tebe i bebu.

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Isabel prvotno napisa
    A onda opet uhvati me grižnja savijest jer odabirom hladnog carskog nekako imam osjećaj da idem linijom manjeg otpora, da mislim da biram ono što je najmanje traumatično za mene (a nažalost ne znam što bi bilo bolje za moju bebu).
    Izmedju induciranog vaginalnog i planiranog carskog,carski je definitivno bolja opcija i za tebe i za bebu.
    Jeli ti carski radi tvoj dr.koji ti prati trudnocu?
    I neka te ne grize savjest,nije to linija manjeg otpora...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Isabel, sretno ! Potpisujem forumašice koje su napisale da se pokušaš ne gristi oko izbora i pokušaš živit u miru s izborom, ma na koju stranu on pao. Osobno, s mojim preferencama, na tvom nezavidnmo mjestu osobno bila naklonjenija carskome, ali bitno je u svemu tome da ti istražiš onoliko koliko ćeš ti osobno bit relativno mirna s izborom, bio on ovakav ili onakav.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Isabel, tvoj slučaj JE medicinska indikacija za carski rez.

Osim toga čak i Odent kaže da je u slučaju komplikacija carski rez prihvatljivija opcija od induciranja poroda ili pojačavanja trudova.

Istina je da bi najbolje bilo pričekati početak trudova i onda izabrati carski (zbog hormona) ali ukoliko to nije moguće zbog toga što bi se time dovodilo u opasnost dijete i majka, tada je najbolje napraviti "hladni" carski rez.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Draga Isabel,
    vjerujem da bi bilo lakše kad bi se znao uzrok zašto je prošli put pošlo krivo.
    Onda bi eliminirala taj uzrok i mogla se nadati najboljem, vjerujem da bi strah tada bio manji. (I možda bi mogla krenuti u smjeru planova za prvi porod.)

Ovako, teško ti je dati savjet. Nažalost kod nas su takvi vjetrovi da su liječnici sve više skloniji minimalizirati svaki rizik time da bebu što ranije potjeraju van. Meni kao laiku teško je staviti na vagu razike za bebu, s jedne strane ako se rodi ranije nego je spremna, a s druge strane ako ostane do termina.
    Neobično mi je da s sličnim indikacijama kod Lily se preferira prirodni porod, a kod tebe carski.
    Treće mišljenje...možda ti donese nešto novo, možda ne. Ono što će ti sigurno donijeti je još stresova. A ti i tvoja bebica trebate sav mir i nježnost ovoga svijeta.

Ako gledam pak s tvoje strane, carski rez mi je nekako ipak bolja varijanta.
    Inducirani porod ne mora biti grozan, možda tvoja maternica bude spremna dobro reagirati. Svakim porodom oksitocinski receptori su sve brojniji i bolje reagiraju. Porod može biti jako brz.

ALI, ono što za inducirani porod nije spremno je tvoja duša i tvoj mozak. Ako oni to shvate kao prijetnju, kao okidač za ponovno proživljavanje traume...onda nema šanse. Mišići koji obavijaju cerviks neće dozvoliti da se beba rodi u "opasnoj" situaciji. Drip će te rastrgati trudovima i to je siguran put u katastrofu.

Prelijepo bi bilo kad bi dobila svoje trudove i onda krenula na carski, tada je beba spremna, tijelo je počelo lučiti koktel hormona ljubavi...

No kako to nije opcija vidi kako i iz carskog "na hladno" izvući najviše.
    Vidim da razmišljaš o privatnom rodilištu. To sigurno nije loša ideja, možda možeš ostvariti i prvi kontakt koža na kožu, neodvajanje, brz početak dojenja. Na taj način moći ćeš opet na drugi način bebi kompenzirati tvoj osjećaj da će možda biti zakinuta. A to je lijepo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim da Fidjin post predivan i izabalansiran i nekako baš pogađa bit dileme.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Isabel, , cure su sve lijepo rekle, ja ti mogu samo reći: sretno!

Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Hvala vam svima od reda , predivno ste mi to napisale, jako mi je drago što imam vašu podršku i to mi puno znači. Daj bože da sve dobro prođe i kad primim svoju curinu u naručje (ili još bolje dobijem ju na prsa ) sve brige, dileme, grižnje savijesti, feeling da smo "propustili" prirodni porod će u sekundi nestati! Jer jedino za što živim, za što se borim i za što sam tu je da svoju voljenu zvjezdicu, živu i zdravu, dočekamo svom ljubavlju, srećom i blagostanjem koja već sad izlazi iz nas koliko je ima !

Mogu se boriti s doktorima, inzistirati na prirodnom, na čekanju mojih trudova, puknuća vodenjaka i ostalog, ALI nemam hrabrosti! Ne dao Bog, ako nešto pođe po zlu, neću si moći oprostiti, jer ja ipak nisam lječnik, i ne mogu kompetentno odlučiti što je u medicinskom smislu bolje i manje rizično.
    Ne mogu igrati na svoju ruku i nadati se najboljem. Ne usudim se!
    Baš ovo sam pisala misleći na Lili, koja je svojom inicijativom "pogurnula" doktora da pristane na prirodni, iako je on bio za planirani. Njoj želim svu sreću, i daj Bože da sve prođe super, divim joj se na hrabrosti i sa takvom sigurnošću, stavom, pozitivom ni ne sumnjam da će sve proći za 5 !
    Pretpostavljam da što se tiče Lili i mene tj. savjeta doktora nije toliko stvar u tome da imamo druge doktore (mada je možda i to), nego moji gledaju čitavu situaciju, dok kod nj, hvala Bogu, problem je "samo" u hepariskoj terapiji.

Citiraj Fidji prvotno napisa
    ALI, ono što za inducirani porod nije spremno je tvoja duša i tvoj mozak. Ako oni to shvate kao prijetnju, kao okidač za ponovno proživljavanje traume...onda nema šanse. Mišići koji obavijaju cerviks neće dozvoliti da se beba rodi u "opasnoj" situaciji. Drip će te rastrgati trudovima i to je siguran put u katastrofu.
    Upravo tako, i to je ono čega se ja bojim, jer znam koliko psiha ima utjecaja, pogotovo u ovakvim trenucima. Imam osjećaj da bi se moje tijelo borilo samo sa sobom, i da bi na kraju, baš kako si napisala ispala katastrofa (i vjerojatno porod dovršen operacijom)

Vidim da razmišljaš o privatnom rodilištu. To sigurno nije loša ideja, možda možeš ostvariti i prvi kontakt koža na kožu, neodvajanje, brz početak dojenja. Na taj način moći ćeš opet na drugi način bebi kompenzirati tvoj osjećaj da će možda biti zakinuta. A to je lijepo.
    Ovome se jako nadam i jako želim jer ovog puta UŽASNO mi je bitno neodvajanje od bebe, mir i blagostanje nakon poroda, prisustvo MM-a čitavo vrijeme tj. osjećaj zajedništva i sudjelovanja od prvog trenutka (naježim se od sreće kad si zamislim nas troje od prve sekunde zajedno ). Nekako se sad na to koncentriram, znam da bi tamo bila opuštena, smirena, sretna, u dobrim rukama, i da bi nam tamo porod ostati kao predivni događaj, početak našeg drugog života i divan start .

Hvala vam još jednom !

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Isabel

Svakako potpisujem cure, nemoj se gristi, gledaj prema naprijed i odluči tako da tisrce bude na mjestu

Znam tvoju situaciju, pratim ju preko foruma i iskreno se nadam da će sve proći kako treba i da ćeš nam se sa ovakvih tema preseliti na pokakane pelene, dojenje i tantrume

Kad već pitaš što mislimo, ja iz svoje perspektive ne bih pristala na idnucirani. Ne zbog toga što se carskog više ne bojim, nego jer sam na prvom porodu isprobala drip i njegove "blagodati" pa ga odbijam u svakom slučaju. Mene su u VŽ prije odluke o hitnom carskom pitali da li želim još probati i s dripom, ali odbila sam.

Kad već ne možeš dočekati trenutak da trudovi krenu možda je ipak hladni c. bolji i sigurniji izbor.
    Ponavljam, pitala si za mišljenje i ovo što pišem - pišem iz srca, onako kako osjećamo, onako kako bih ja.

(zanimljivo, prije godinu dana rekla sam da idem roditi svoje drugo dijete i da je to to . negdje u ovo vrijeme smo krenuli prvo put ZGa - a sad već mislim da bih mogla i treće ..)

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa
    Kad već ne možeš dočekati trenutak da trudovi krenu možda je ipak hladni c. bolji i sigurniji izbor.
    Nikad se ne zna kad ce trudovi
    Ja sam bila narucena na hladni CR 18 dana prije termina.
    Usla u bolnicu,sve pet i umjestu hladnog CR sutra ujutro,imala hitni CR istu vecer,jer je posla voda,poceli trudovi...
    Sve dobro proslo,nikakvih problema.
    Samo se pitam je li mozda nervoza pred operaciju potakla trudove ili je mladi gospodin tako odlucio,kao sto je odlucio da ce sjediti u mom stomaku ispruzenih nogu i da se nece okrenuti ?

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa vele da impuls za početak poroda dolazi od bebe...

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ovome se jako nadam i jako želim jer ovog puta UŽASNO mi je bitno neodvajanje od bebe, mir i blagostanje nakon poroda, prisustvo MM-a čitavo vrijeme tj. osjećaj zajedništva i sudjelovanja od prvog trenutka (naježim se od sreće kad si zamislim nas troje od prve sekunde zajedno ). Nekako se sad na to koncentriram, znam da bi tamo bila opuštena, smirena, sretna, u dobrim rukama, i da bi nam tamo porod ostati kao predivni događaj, početak našeg drugog života i divan start .

Hvala vam još jednom !
    Ja sam ovaj drugi put željela roditi prirodno i dojiti. Za to sam se pripremala i dušom i tijelom. Kad smo na kraju ipak odlučili (ljekari i ja) da idemo na dogovoreni carski, ja sam samo preklopila prekidač i sva se koncentrisala na ovu drugu stavku, dojenje. Otišla na carski ( ), odradila to i posvetila se svom mrvičku čim su mi ga donijeli. Nemoj se gristi, neke se stvari jednostavno ne mogu izbjeć, one su skup velikog broja okolnosti i kad se sve to sabere, najvažniji je pozitivan ishod za tvoju obitelj.
    P.S. Kad sam se nakon te odluke da se ipak ide na carski konačno opustila, noč prije carskog sam dobila trudove , mada je ipak porod dovršen sekcijom.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

tužne li priče.ja da sam sve to preživjela što si i ti ne znam kud bih sa sobom ali bi drugi puta definitivno odlučila na planirani carski koji dogovoriš sa lječnikom.mogu si samo zamisliti kako ti je bilo ne znam ja ne bi ponovo bila spremna da rodim vaginalno jer bi mi dolazilo slike svega što sam prošla.bar sam ja takav tip žene.za ostalo ne znam što da ti kažem osim da se držiš i da budeš jaka bar mislim da će ti napraviti carski dok dobiješ prve trudove.tako je bilo bar meni ja sam imala prezrelu plodnu vodu,mekonij u njoj tako da sam morala na hitni carski a željela roditi normalno.nikad ne znaš kako se brzo stvari preokrene u tim trenucima,uvijek se nešto može zakomplicirati,a najbitnije da se djete spasi.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Isabel

I ja nekako mislim da ce tvoj porodjaj pre da bude carskim rezom, a ponajvise zbog onog sto ti je Fidji napisala o stanju duse.

Lepo je i Strobery opisala kako se ona preswitchovala na carski, zelim ti svakako takav neki klik

Opet, iz vlastitog iskustva, mogu da potvrdim da je drugi put indukcija zaista laksa, mada je ja ni prvi put nisam lose dozivela. Drugi put je bilo stvarno super.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno Re: Što ako porod mora biti planirani...

A onda opet uhvati me grižnja savijest jer odabirom hladnog carskog nekako imam osjećaj da idem linijom manjeg otpora, da mislim da biram
    ono što je najmanje traumatično za mene
    (a nažalost ne znam što bi bilo bolje za moju bebu).
    Draga moja, ono sto je manje traumaticno za tebe onda je i manje traumaticno za bebu.
    Bebe osjecaju ono sto mi osjecamo, ako bi ti krenula sa paranojom i velikim strahom u vaginalni porod sigurna sam da bi se tvoje tijelo trudilo odgoditi porod jer se ne bi osjecala sigurnom.
    Nemoj se gristi ili smatrati sebicnom ako se odlucis za carski.
    Samo oni koji to prodju mogu razumjeti taj strah, drzi se i sretno

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Isabel
    ja se nadam da cete proci najbolje za tebe i bebu.
    Ono sto mislim napisala je i Fidji i Anchie, a i slazem se sa Poslid da je to indikacija za CR.
    Koliko sam se educirala o porodu, mislim da je bolje Cr, nego inducirani. ali to je samo moje misljenje.
    uzivajte i ti i bebica od nas!

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja sam išla na dogovorenu indukciju, ali kad je liječnik procijenio da će porod uskoro krenuti. I bio je u pravu, rodila sam točno 3 sata nakon puštanja dripa, vrlo brzo i lagano, koliko drip mođe biti lagan.

Međutim, da moram birati između ranije indukcije (kad tijelo još nije spremno za porod), i carskog - izabrala bih carski. Takva indukcija ionako često završi teškim porodom ili hitnim CR.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nitko ti od nas ne može reći što ti trebaš napraviti, ali svi ti možemo dati podršku što god odlučila

a da se meni dogodilo što i tebi, mislim da bih bez grižnje savjesti išla na dogovoreni "hladni" carski
    i psihički se pripremala na sve ono što slijedi nakon poroda

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Isabel
    Sigurna sam, da će odluka koju doneseš, biti upravo ona koja je najbolja za tebe i tvoju bebicu.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Draga Isabel, anchie i Fidji su ti već napisale sve ono što sam ti ja htjela reći.
    Želim vam puno sreće uz vašu zvjezdicu, i neka vam ovo zaista bude nov početak.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj upornamama prvotno napisa
    Draga Isabel, anchie i Fidji su ti već napisale sve ono što sam ti ja htjela reći.
    X

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    Citiraj upornamama prvotno napisa
    X

x

uporna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Isabel, treba napraviti onako kako ćeš se ti bolje osjećati, jer ako si ti dobro, dobro je i tvoja beba. U svakom slučaju inducirani porod je lošija opcija u odnosu na CR.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja bih na tvom mjestu izabrala carski.
    Sretno,kako god odlucila

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja sam išla na dogovoreni inducirani porod. Opisala sam ga u par postova pa da se ne ponavljam.
    Uglavnom, bol nije neizdrživa, primila sam i epi, rodila sat i pol vremena (cca) nakon bušenja vodenjaka. Šivanje nisam ni osjetila. L sam odmah dobila na prsa i ostavili su nas s tatom da se malo družimo.

Jedina trauma koju vučem iz poroda je ignoriranje od strane sestara (i činjenica da sam umalo rodila sama jer sestre nisu povjerovale da već rađam). Radi toga bih uvijek odabrala carski - ostalo je sve (barem meni) zaista bilo u redu.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Draga Isabel,

Prelijepo bi bilo kad bi dobila svoje trudove i onda krenula na carski, tada je beba spremna, tijelo je počelo lučiti koktel hormona ljubavi...
    Draga moja Isabel,

evo da se javim i ja. Mi se već poznamo i znam cijelu situaciju, a što drugo ti reći draga nego da ne trebaš imati ni zrnce grižnje savjesti, izaberi ono što ti osjećaš kao najbolji izbor za tvoju curicu a mislim da je to u tvom slučaju dogovoreni carski, pogotovo uzimajući u obzir traumu koju si proživjela i uostalom tvoju konstituciju.

Što se tiče mog slučaja, ja u sebi osjećam da je za mene najbolje pustiti prirodi da odradi svoje jer nekako znam da je to za mene i moju malenu najbolji izbor, tako osjećam da će sve biti u najboljem redu (iako uvijek postoji mogućnost da se stvari zakompliciraju,ali o tome ne želim ni msisliti bar zasad), i sam doktor se složio da nema potrebe forsirati kod mene, ali ne zaboravimo najvažniju činjenicu tvoje situacija je nažalost puno kompliciranija od moje koja se tiče samo heparina.

Ne mogu ne potpisati prekrasne riječi od Fidji da ako nije spremna duša i mozak ne može biti ni tijelo, zato nemoj riskirat, gristi se, najbitnije je da ti rodiš svoje živo i zdravo djetešce.

Želim ti svu sreću ovog svijeta, da ti porod bude upravo onakav kakvim ga želiš i da što priej u svome naručju držiš svoje zlato koje će imati najbolju mamu i tatu na svijetu!!!
    Drži mi se i javljaj nam novosti

P.S.
    javi datum kad bi bio dogovoreni porod da msilimo na tebe, moja se vrtirepka fino unutra ugnijezdila i čini mi se da neće tako brzo van, miša joj njenog, al ona najbolje zna.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Fidji
    Isabel, sigurno nećeš pogriješiti ako izabereš carski. Ja sam imala dva, prvi jer je bila frka, drugi sam silno željela prirodni, ali mi je dr. objasnio da je carski bolje rješenje i bez dileme sam pristala.
    Sretno !

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

draga Isabel...fridji ti je vec sve lijepo napisala.....ja ti samo mogu dati podrsku i reci da bih ja u tvom slucaju ipak isla na carski....no, ipak konacnu odluku moras ti donijeti..a kakva god bila imas moju podrsku i vibre sa sve prode u najboljem redu!
    sretno!

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Potpisujem forumašice koje su se već prerkasno izrazile.

Nemoj se osvrtati nazad nakon svoje odluke.
    Nije sramota imati dogovoreni carski. Ako je to najbolje za tebe i tvoje dijete onda (po mom mišljenju) nemaš što razmišljati.

Imam nekoliko prijateljica koje su imale dogovoreni carski i Bogu hvala imaju već veliku djecu koja su prekrasna i kojoj apsolutno ništa nije nedostajalo time što nisu imali "prirodan porod".

Ljubi svoje dijete, budite sretni i samo nebo će vam biti granica!

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Isabel....

Ja imam tvoju sudbinu.... doslovno istu

prva bebica umrla u 27 tjednu, rodila ju induciranim porodom koji je bio sve osim poroda...
    Zbog očite nezainteresiranosti i rečenice 'Vi to morate odraditi sami' osoblja koje je taj dan bilo dežurno rodila sam bebicu sama u bolničkoj trokrevetnoj sobi br 8 Zajčeve bolnice, Ginekologije 2 (koja je bila ispražnjena) bez babice, bez doktora, bez cimerice, bez igdje ikoga ..
    Pošto nisam znala ni tiskati ni disati (jer me nije nitko naučio, te mi nije nitko pokazao) ispovraćala sam se po sebi po spavaćici, po krevetu.. disala sam nepravilno pa mi je i pozlilo..... a u tom trenu utrobu mi je razarala 'nadljudska snaga' trudova izazvanim drip-om.

Prije toga išao je 4 puta gel za omekšavanje cerviksa, pa onda drip.

Meni su našli uzrok smrti prve bebice - hereditarna trombofilija i ja sam u drugoj trudnoći na heparinskoj terapiji koju ću uzimati neko vrijeme iza poroda.

Meni su tri liječnika sugerirali Carski rez iz razloga:

- kukova (operirala sam kukove kao dijete)
    - heparinske terapije
    - velike bebe

Pošto sam ušla u 33 tjedan trudnoće neki sam dan odista prvi put razgovarala sa dva liječnika (prof . Đ i prof. P) i prvi puta su i jedan i drugi iznjeli svoje mišljenje..

Prof. P mi je lijepo rekao.. ja vam sugeriram ili prirodan porod ili Carski rez (inducirani nikako).. Prirodan porod DA ali pod određenim uvjetima:
    - sad ste u 33 tjednu.. tvrda ste, zatvorena, cerviks je dugačak 42 mm.. znači da sa 35/36 tjedana kada dođete na ponovni pregled vaše tijelo već mora početi surađivati (vi se trebate ili početi otvarati, ili vam se mora skratiti cerviks ili mora biti mekan) - tek tada dolazi u obzir da planiramo prirodan porod.. ali ako vi budete i dalje tvrdi, cerviks 42 mm, i zatvoreni - nema šanse da se vi otvorite do 38/39 tjedna kada bi išao prirodni porod - često se takvi termini i prenašaju (što je u normalnim okolnostima nešto sasvim normalno i prirodno) ali kod vas nije pametno sa heparinom prenašati termin.
    Indukciju vam ne preporučam - zbog neizvjesnosti trajanja poroda i opet vašeg (eventualnog) ne otvaranja postoji nedaj Bože mogućnost statistike 20% da nastupi abrupcija posteljice - jer se kod heparinske terapije koagulacija i vrijednosti krvi mijenjaju iz sata u sat (jer smo obustavili heparin)... - tada vam netko trebe napraviti HITNI carski rez- tada su sekunde i minute bitne i treba ga napraviti u roku od 5 minuta (a ja vam to ne mogu garantirati) i bebica ostaje bez kisika... rizik je ogroman

Pokisla i sva tužna odlazim prof. Đ, koji me pregledava i konstatira da sam zatvorena - ono zabetonirana..

Na moje pitanje oko prijedloga poroda govori da je moguće roditi prirodnim putem vaginalno ali se ja moram otvoriti.. i moje tijelo mora pokazati dobru volju da surađuje a ne samo i isključivo moja želja i moj inat da to napravim.
    rekao je da mi ne bi sugerirao da čekamo doslovno termin, da ako se otvorim oko 5 cm što je najidealnije da bi tada prirodan porod bio najbolja opcija ali ako se ne otvorim - da mi ne sugerira indukciju baš zbog neizvjesnosti trajanja poroda, te krvnih parametara.

Carski rez je obzirom na moja kukove, obzirom na rizičnu trudnoću - po nemu najbolja opcija... kako on reče.. Mačkulina vi niste lako došli do ovog djeteta..

Evo vrijeme odmiče, i ja sam zbunjena, puno nekih neudomica.. iskreno prošla sma prirodan(vaginalan) porod.. unatoč hororu koji sam proživjela.. nije to tako strašno.... mislila sam da ću moći izbjeći Carski rez ali izgleda da liječnička struka ne želi riskirati samnom..

i ajd budi ti sad pametan :? :?

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

negdje sam već rekla i tu ću ponoviti.. ja da nemam indikacije koje imam... odista bih rodila prirodnim putem.. i uvijek samo i isključivo prirodno.

Unatoč hororu koji sam prvi put preživjela (indukciju poroda koju ne bih nikome preporučila), ja odista smatram da je prirodan porod (prirodni trudovi, prirodno otvaranje) nešto na što je žensko tijelo pripremljeno, nešto što žensko tijelo može odraditi, nešto što je nama u nešim genima zapisano kao model poroda.

Ja u prirodnom porodu ne vidim ikakav linč, te ikakvu muku, ili patnju za ženu (indukcija DA, ali prirodni trudovi, pravilni trudnovi, normalno otvaranje.. ma gdje ćeš lijepše kada se priroda na pola sama pobrine za tebe )

Roditi se nekako mora, rizik je rizik.. koliko ga majka preuzima tako i doktori ne žele ga preuzeti na sebe ako nema potrebe da riskiraju....

Postadoh svjesna... bezobzira što smo sve žene, svaka od nas je opet jedinka za sebe, te način poroda te pristup porodu i na kraju način na koji smo rodili čini nas ipak različitom jedne od druge.. i ima istine u onoj rečenici ..'nema dvije iste trudnoće na ovom svijetu.. nema iste dvije trudnice na ovom svijetu'.. i stoga

koliko god nam se izbor činio ne dragim... ipak imamo izbor i tu čovjek treba biti skroman i sretan.. da je odradio trudnoću cijelu do kraja i te se zahvaliti dragom Bogu što mi je dao mogućnost da uopće mogu ostati trudna i što mi daje izazov da postanem majka...

stoga, već je bilo krajnje vrijeme da se pomirim sa svitom,
    tiho... ko da zaronim na dah..
    u svemu sad mogu naći nešto lipo.. i reći Živote... dobar ti dan

(pa i u carskom rezu

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mačkulina, sve dobro ti želim! Iako ne zagovaram carski rez bez indikacija, ako do toga dođe kod tebe, mogu ti reći da nije tako strašno (ja sam tri puta rodila carskim rezom).
    Sretno!

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

hvala laumi

Isabel, zaboravih napisati rečenicu koju mi je rekla socijalna ginekologica koja mi je propisivala recept za heparin injikcije....

Isto sam joj ovo rekla što sam prethodno napisala.... a ona me je ulovila za ruku i tih rekla :'mačkulina, trudnoća i porod nije vrijeme da sami sebi dokazujete vaše vlastite mogućnosti...

To je vrijeme kada treba podrvrgnuti ako treba liniji manjeg otpora jer je ulog neprocjenjiv

gladala me je u oči i milovala ruku dok je to govorila.. dobila sam dojam kao da mi daje neki blagoslov za način na koji se trebam poroditi....

Stoga.... pokušaj stvari postaviti na drugi način, pogledati drugim naočalama .. tada se i svijet čini okupan drugim bojama, a stvari poprimaju totalno drugačiji smisao

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

isabel i mackulina, zelim vam svu srecu, da sve prodje u redu za vas i bebice, a nacin na koji ce porod proci je najmanje bitan (bitan je ishod). ne mogu si ni zamisliti sto sve prolazite u tako rizicnim trudnocama, samo vam mogu poslati puno i

sretno!

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Drage naše Isabel i mačkulina, ne grizite se oko prirodnog poroda nakon svega što se prošle, na kraju krajeva imate pravo birati, čak i da nema medicinskih indikacija kao što ih ima. Popričajte sa svojim bebicama i budite mirne sa svojom odlukom.

Cure su sve divno napisale, a ja ću nadodati jednu zgodu o tome kako bebe znaj i to moje prijateljice koja je jednom prilikom pričala o zgodi iz Zagreba (tada je bila trudna). Priču je pričala pred svojom tada 4-godišnjom djevojčicom koja je dobacila: "Da, sjećam se." Ona joj odgovori da ona tada nije bila u Zagrebu jer da se još nije bila rodila, na što je djevojčica odgovorila: "Ma znam, ja sam vas gledala iz svemira.":shock:

Jedva čekam da nam javite da su se vaše bebice "iz svemira" preselike k vama "na Zemlju" i guguću vam iz naručja, kao i da pišete o pokakanim pelenama, o možebitnoj neispavanosti i svim slatkim stvarima koje slijede s vašim bebicama.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •