Dva članka na koje sam naišla u zadnje vrijeme:
http://www.javno.com/hr-zivot/porod-...bolnici_251123
http://www.vecernji.hr/newsroom/news...8153C2987D21.1
Dva članka na koje sam naišla u zadnje vrijeme:
http://www.javno.com/hr-zivot/porod-...bolnici_251123
http://www.vecernji.hr/newsroom/news...8153C2987D21.1
Sve se nadam da će se nešto promijeniti uskoro, no bojim se.
Komentari su jednako nazadni kao i zakon o porodu kod kuće![]()
odvratna mi je činjenica što je žena zapravo prisiljena ići rađati u bolnicu, a istodobno je ondje vrlo nepoželjna što je očito uzmemo li u obzir kako se doktori i sestre odnose prema rodiljama.
naprimjer, ženi bude zlo pa se onesvijesti ili nešto slično, a "stručno" medicinsko osoblje na nju se dere kao da im namjerno to radi .... mislim... ko je tu lud?
ne smiješ rađati doma.
a i u bolnici jedva čekaju da te lupe nogom u guzicu.
pa di ćeš za boga miloga.
joj. gadi mi se ova država neizmjerno.
kad treba slijediti europu tako da se studij naplati 60ak tisuća kuna, onda smo prvi po redu, onda smo odmah europa i naravno da ćemo uvesti bolonjski proces pa makar je kod nas neostvariv...a kad je pitanje nečega tipa "porod kod kuće" odjednom se svi zgražaju nad time kao da je porod u bolnici 100% siguran. nekako bih stavila ruku u vatru za to da je život mene i mog djeteta u bolnici ugrožen za 200% iz sasvim očitog razloga a to je, kad 100 djece nadziru tri bolničarke, kolike su šanse da će ama baš svako dijete zbrinuti pošteno i dostojno?
neće.
nego će ih prebacivati preko ruku ko štruce kruha.
ili će im ubrizgati u žurbi duplu dozu bsg-a.
užas. očaj. katastrofa.
fuj.
Ma death, nije zabranjeno rađati kod kuće.
Ostatak posta neću komentirati. Ovo je pdf-podrške, ali nije pdf slobodnog pljuvanja po medicinskom osoblju.
Primaljama je zabranjeno raditi samostalno, a za to jest kriva naša banana i pregenijalni obrazovni sustav.
Dobra je stvar da se ipak kreće u promjene i da se otvaraju studiji primaljstva i sestrinstva.
Onaj u Rijeci je već, mislim, otvoren, a i u Zagrebu se kreće s organizacijom istoga.
Vrijeme je sad jedini faktor.
Šteta što cure koje bi sad trebale roditi moraju u "ilegalu", ali za nekoliko godina vidjet ćemo visokoeducirane iskusne primalje s licencom za samostalni rad kojima će, nadam se, biti zakonski dopušteno prisustvovati kućnim porodima.
Ako bude zainteresiranih rodilja, naravno.![]()
Drugi porod (u Vecernjaku) nije bio planiran kao kucni porod, covjek je zvao hitnu, trazio pomoc susjeda kad je zeni pukao vodenjak ... zena bi na kraju i porod dovrsila kod kuce bez odlaska u bolnicu, ali joj je posteljica zaostala.
Ne znam da li studija koja se spominje u prvom clanku (Javno) ukljucuje i te neplanirane kucne porode. 2005. je provedeno jedno takvo istrazivanje na vise od 5000 planiranih kucnih poroda sa primaljama gdje je rezultat bio isti, dakle da je kucni porod jednako siguran kao i onaj u bolnici.
Ja iskreno vjerujem da ce ih biti i vise nego mozemo zamisliti.Imga prvotno napisa
Ja ću do tad pričekat s trećimsrecica prvotno napisa
![]()
Ja se npr u potpunosti slažem sa drugim linkom.
sama činjenica da je zabranjena bilo kakva intervencija od stručnijeg osoblja pri porodu kod kuće jasno ukazuje na to da je i porod kod kuće zabranjen. makar na suptilan način-zabranjen je.Imga prvotno napisa
zelis reci, asistirani porod kod kuce je zabranjen.
neasistirani nije i ne moze biti.
a na forum. hr sam jednom prilikom pročitalaFelix prvotno napisa
da je žena rodila doma bez liječničke intervencije
muž je došao nakon poroda u bolnicu
s posteljicom
da ju doktori samo pregledaju jeli ok.
i doktori su pozvali policiju
jer je žena rodila doma.
jeli to ono nešto tipa bapskih priča "rekla kazala"
ili je stvarno moguće da doktor pozove policiju zato jer je žena ostala doma roditi?
a što je policija mogla reći na to kasnije ?
Meni ovo stvarno zvuci kao prica 'rekla-kazala' ... zamisli muza sa vrecicom i posteljicom, doktor bi vjerovatno zvao policiju jer bi pomislio tko zna sto je ovaj covjek napravio zeni.
Roditi kod kuce nije zakonom zabranjeno, zena moze roditi bilo gdje i nece je nitko sudski goniti ako rodi kod kuce pa bilo to i planirano ... medutim problem je sto Zakonom o zdravstvu nije regulirano da privatni ginekolozi mogu prisustvovati kucnom porodu, odnosno da primalje mogu voditi samostalnu djelatnost i prisustvovati dogovorenim kucnim porodima, tako da niti jedan zdravstveni djelatnik nece prisustvovati dogovorenom kucnom porodu jer riskira da izgubi licencu za rad.
a užas. ja se već ponadala da bih možda čak i mogla nekog privatnog ginekologa dovući doma samo da mi muž ne šizi toliko jer znam da će me odvuć u rodilište čim mi počnu trudovi.srecica prvotno napisa
ma užas.
da se barem taj zakon promijeni u iduća dva mjeseca![]()
Ne mogu sad iskopati, ali negdje se vec pisalo o tome ... naime Zakon o zdravstvu nigdje eksplicitno ne zabranjuje privatnom ginekologu da prisustvuje dogovorenom kucnom porodu, mislim da jedino brani primaljama da samostalno prisustvuju, sto bi znacilo da primalja moze prisustvovati dogovorenom kucnom porodu ako je istovremeno prisutan i ginekolog.
Ali mislim da je gotovo nemoguce naci nekog takvog koji bi bio open mind za prirodni porod bez uplitanja, njima je nekako skolovanjem upisano da uvijek postoji neka komplikacija koju treba rijesiti ... mislim da nema lijecnika koji moze sjediti na vlastitim rukama tijekom poroda.
Teško je naći i takvu primalju, a kamoli liječnika. Ipak su oni školovani da interveniraju.srecica prvotno napisa
ova prica o zvanju policije, sigurno je rekla-kazala. pa zenama se desi da rode doma, neplanirano, ili u autu na putu za bolnicu. porod ne mozes kontrolirati i unaprijed znati kako ce teci, kako bi zaboga mogli tako nesto zakonom regulirati???
Zabranjuje.srecica prvotno napisa
Nesavjesno liječenje
Članak 240.
(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se zdravstveni djelatnik koji obavljajući svoju djelatnost ne primijeni mjere za zaštitu bolesnika ili ne postupa prema pravilima svoje struke, ili obavlja zdravstvenu djelatnost u prostoru za koji nema propisano odobrenje za rad , ili uopće nesavjesno postupa, pa zbog toga prouzroči pogoršanje bolesti ili narušenje zdravlja neke osobe.
pa 80% liječnika ne postupa po pravilima svoje struke.mim prvotno napisa
a druga je stvar što se nalaze u svom utočištu zvanom bolnica pa im nitko ništa ne može.
Postotak ti je utvrđen odokativnom metodom ili imaš neki izvor koji to može potvrditi?Death-of-Art prvotno napisa
u svakom slucaju, naci ginekologa koji ce prisustvovati kucnom porodu je tesko do nemoguce. babice jos nemaju licencu. a i da nije tako, ne znam koliko bi bila zadovoljna uslugom doktora i babica koji su "odrasli" u ovakvom sistemu (govorim o sebi, naravno).
nazalost, tuzna konstatacija je da za neinterventni porod moras ili ici van u neku ustanovu (graz, feldbach..) ili se snalaziti s kucnim porodom i ilegalnim babicama strankinjama. uzas.
ili racunati na srecu u nasem rodilistu, a ja na to ne bi isla ni na trecem porodu, kada bi sigurno znala sve o (svojem) porodu.
Evo pronasla sammim prvotno napisa
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...=asc&start=100
http://www.vjesnik.com/Pdf/2007%5C08%5C24%5C05A5.PDF
Dr. Ivan Fistonić kaze:
Mogu li žene u Hrvatskoj izabrati rađanje kod kuće? Nema nikakve prepreke. Međutim, potpora mora biti odlična. U Hrvatskoj ne postoji institucija sestre primalje u privatnoj praksi što je u inozemstvu uobičajeno. Dakle, porod mora voditi ginekolog iz privatne prakse (Zakon o zdravstvu ne komentira takvu mogućnost). Liječnici u državnim ustanovama nisu licencirani za takav servis
Licence za to kod nas nema. Bez iznimke. Medicinsko osoblje ne smije sudjelovati u porodu koji nije izveden u za to propisanim ustanovama i uvjetima jer takav prostor (dom rodilje) nema propisano odobrenje za rad. Ako to radi-potpada pod Kazneni zakon.srecica prvotno napisa
Osim u hitnim slučajevima.Medicinsko osoblje ne smije sudjelovati u porodu koji nije izveden u za to propisanim ustanovama i uvjetima jer takav prostor (dom rodilje) nema propisano odobrenje za rad.![]()
Sumnjam da netko zbog tisućice eura želi izgubiti licencu za rad. A ako radi kao što kažeš-trebao bi je izgubiti. Osobno mi takav netko ne bi ni taknuo dijete. Stvar morala, kaj ćeš. :/Anvi prvotno napisa
No, svatko radi po svojoj savijesti.
a zašto?mim prvotno napisa
zašto je nemoralno poroditi nekoga doma za novac?
hoćeš onda reći da i babice iz graza koje dolaze u hrvatsku čine nemoralnu stvar?
Ne razumijem kako se sad novac nasao u cijeloj prici. Mislim da ovdje prvenstveno govorimo o osobama (i primaljama i lijecnicima) koje zele zeni omoguciti dostojanstven porod, u skladu s njenim zeljama i za najvecu dobrobit njenog djeteta. Ako zena zeli svome djetetu priustiti najprirodniji dolazak na svijet, bez stresa, u krugu vlastite obitelji, onda su oni koji joj u tome pomazu za mene prvenstveno altruisti i ljudi koji zele potaknuti neke promjene u nasem drustvu, a novac, ako ga uopce i dobivaju, na posljednjem je mjestu.
ma ja sam pretpostavila da kad bi se kod nas realizirao porod domaMonchou prvotno napisa
da bi vjerojatno postojale te udruge primalja
koje bi slale svoje primalje nama rodiljama doma
i onda im to naplate...isto kao što se privatno rodilište naplaćuje naprimjer..ali dakako ne u tolikoj cijeni...
Da. A hoću reći i to da krše zakon u dvije države.Death-of-Art prvotno napisa
Nemaju dozvolu rada u Hrvatskoj, pomažu pri nečemu što nije legalno, ne plaćaju porez ni u jednoj državi.... To su fakti i nemaju veze s moralom nego sa Zakonom. Meni osobno profil ljudi koji krše zakone na taj i svaki drugi način nije moralan.
SvakakoNe razumijem kako se sad novac nasao u cijeloj prici. Mislim da ovdje prvenstveno govorimo o osobama (i primaljama i lijecnicima) koje zele zeni omoguciti dostojanstven porod, u skladu s njenim zeljama i za najvecu dobrobit njenog djeteta. Ako zena zeli svome djetetu priustiti najprirodniji dolazak na svijet, bez stresa, u krugu vlastite obitelji, onda su oni koji joj u tome pomazu za mene prvenstveno altruisti i ljudi koji zele potaknuti neke promjene u nasem drustvu, a novac, ako ga uopce i dobivaju, na posljednjem je mjestu.. Sve same austrijske dobročiniteljice
. A ni tisuća eura nije za baciti. To su dvije mjesečne plaće prodavačica u trgovini.
ja bi rekla da monchou prica o nasima, a ne austrijancima![]()
@mim-zakon (u državi) i moral (u čovjeku)
nemaju veze jedno s drugim.
jer postoje zakoni koji su krajnje nemoralni i okrutni.
zar bi rekla da je kršenje tih zakona također nemoral?
ja smatram nemoralnim naš zakon da žena ne smije roditi doma uz prisutnost liječnika , a istodobno je u rodilištu naganjaju ko zadnju stoku s oproštenjem, zato jer je uvijek nedovoljno mjesta i nedovoljno liječnika da brinu o njoj.
na kraju zbilja većina poroda ispadne teška trauma, a zašto?...zbog totalno preglupog zakona.
jesi li čula priču o ženama koje su rodile mrtvu djecu, a u petrovoj su ih stavile na odjel sa ženama koje su dojile?..jer "nije bilo mjesta"...
sad zamisli da netko doživi prvo užasnu traumu da uopće rodi mrtvo dijete...a nakon toga se probudi sa osam žena u sobi koje doje.
a većina tih žena koje doje zapravo su totalno bez razloga u rodilištu jer kao što se već moglo zaključiti, trudnoća nije bolest, samo su doktori od trudnoće načinili bolest.
ja bih da se mene pita, nažalost ne pita me se, u bolnice slala samo i isključivo žene sa rizičnom trudnoćom.
ostale bi se normalno porađale doma uz prisustvo liječnika.
kako to biva u razvijenim zemljama...
al dakako, ah, daleko smo mi od toga.
Čuj, rodila sam u bolnici totalno idilično pa stvarno ne znam o čemu pričaš. Niti mi je itko u bližoj okolini doživio da ga "naganjaju kao stoku" niti ima traumu od poroda. Ali sam imala prilike vidjeti kako sekunde spašavaju dječji život i život majke. Da nije bila u bolnici moja prijateljica umrla bi na porodu skupa s bebom. Trudnoća bez komplikacija, otvaranje savršeno i....hitni CR. Što da se odlučila za porod kod kuće? Educirana primalja mogla bi samo sjesti i plakati skupa s NJM jer ne postoji način da žena završi na operacijskom stolu u roku 5 minuta ako rađa kod kuće. No, kažem, svatko postupa prema svojoj savjesti. I moralu. Po zakonu moraju postupati svi-koliko god to tebi bilo teško prihvatiti.Death-of-Art prvotno napisa
Naravno da je okrutno da se žena koja je rodila mrtvorođenče stavi u sobu s majkama žive djece, ali s tim problemom se obrati ministarstvu koje je odgovorno za mali kapacitet rodilišta i prevelike sobe.
Da npr. austrijske primalje plate PDV u Hrvatskoj na novac koji prime porađajući ilegalno po kućama "vreća" za zdravstvo bila bi punija.
No, rasprava je bespredmetna i ne želim u njoj sudjelovati. Samo sam se nadovezala na post u kojem se kaže kako naši privatnici smiju obavljati kućne porode. Dakle, još jednom-ne smiju. Kažnjivo je i podliježe oduzimanju licence za rad.
ok. pa šta si tako agresivna.mim prvotno napisa
uostalom, ne znam zašto uopće dolaziš na podforum prirodnog pristupa trudnoći i porodu ako ti je jedina namjera tako bezobrazno pljuvati i agresivno se nametati.
Dolazim informirati one koji bi možda mogli pomisliti kako je sve to što se kod nas događa vezano za kućni porod legalno. Npr. tebe.Death-of-Art prvotno napisa
Ne brini. Već će me obrisati. Kao i obično. U ovakvim temama Zakon ti baš nije u modi
.
koliko znam, mim je u pravu sto se tice zakonitosti obavljanja medicinske djelatnosti izvan za to odredjenog okruzja, osim u hitnim slucajevima. za planirani asistirani porod kod kuce doticni strucnjak moze, ako nista drugo, dozivjeti izbacivanje iz svoje struke, sto rijetko tko zeli riskirati. hvala mim sto je naglasila da asistirani porod kod kuce u hrvatskoj trenutno nije legalan i naravno da necemo brisati te postove.
ti to ozbiljno?? :shock: par sto eura je takva sitnica u gomili novaca koji se gube u nasem konfuznom, netransparentnom i korumpiranom zdravstvenom sustavu da mi je naprosto smijesno usporedjivati tako nesto. da, istina, bilo bi po zakonu, cisti papiri i tako to, ali onda opet dolazimo do zakonitosti i moralnosti, sto nije uvijek isto, i toga sto je vrednije - sreca i psihicko i tjelesno zdravlje zena koje su dobile porod kakav su htjele, ili u sirem kontekstu beznacajna svota novaca.mim prvotno napisa
dok recimo novci koji se trose na silne infuzije, na prevaru dane dripove, konce za nepotrebne epiziotomije, nepotrebna adaptirana mlijeka, opreme za nepotrebne hitne carske rezove do kojih je doslo medikalizacijom dotad normalnog poroda, da ne govorimo o vremenu i placi medicinskog osoblja koje je u to ukljuceno, i to na velikoj vecini poroda u cijeloj drzavi... da, dalo bi se ustediti i s te strane. znatno vise od tih par sto eura poreza po porodu kojih ima... koliko ono? nekoliko godisnje? u cijeloj hrvatskoj? a na vrlo jednostavan nacin: samo da nasa obstetricija konacno pocne postovati vlastitu struku i u svijetu odavno potvrdjene cinjenice glede sigurnosti poroda.
a osim toga, poprilicno sam uvjerena da bi te iste zene, da nisu radjale doma, rodile u bolnici, dobile hrpu nepotrebnih medikamenata, trosile vrijeme med. osoblja, hranu i sl., i ostale tamo nekoliko dana - sto je, uvjerena sam, puno veci trosak od tog poreza. dakle, strane babice zapravo stede novac nasem zdravstvu.![]()
sto se tice odnosa medicinskog osoblja na porodu, jako mi je drago da ti i tvoja okolina imate pozitivna iskustva. to je prekrasno i hvalevrijedno. ali ne treba puno traziti po ovom (i drugim) forumima da ima puno, puno negativnih i traumaticnih iskustava, i apsolutno nedopustivog ponasanja medicinskog osoblja prema zeni u najranjivijem stadiju svog zivota. a ici na srecu i na "pa valjda necu naici na neko lose raspolozeno osoblje" - zar to stvarno zasluzujemo?![]()
![]()
sad sam krenula u raspravu a to stvarno nisam htjela. :/ osim toga, o ovome smo raspravljali vec toliko puta da je bespredmetno razgovarati o tome jos i na pdf-u koji takvim raspravama nikako nije namijenjen. pokusat cu se suzdrzati od daljne rasprave, obecajem![]()
A ovaj zbunjeni članak,spominje i porod kod kuće,ali nema bolje od epiduralne![]()
da, kao "bolje se kod nas odluciti za porod u medicinskoj ustanovi", kao da uopce postoji opcija kucnog poroda.![]()
a ovo da prvorotkama "kao iskusni porodnicar" preporuca epiduralnu.. fali mi smajlic koji riga.
MM i ja smo išli na tečaj u dom zdravlja i tamo je došao ginekolog koji se izrugivao i ismijavao na svaku pomisao poroda bez analgetika. Govorio je da mu dođu neke neuke seljanke koje nikad nisu čule za epiduralnu pa im on objasni što je to, a one odbiju jer ih je strah da im ne probode kičmu. Pa je onda slijedio red smjeha i prigodnih pošalica pa je krenuo opisivati i današnje nadobudne mlade dame koje dođu željne boli i patnje pa odbiju sve što im moderna medicina nudi pa onda on ima problema jer su one završile medicinu na internetu i jako vole prirodui sve što ista nudi.![]()
Sad se pitam koliko je legalno to što je on nama govorio (o moralu neću raspravljati) jer je preporučio anasteziju bez indikacija?!
dr Blajić preporuča programirani porod![]()
o maj gaaaaaad.
Makar, preporuča, to znam, al mislim stvarno, da programirani![]()
oh, kako bi mu sa zadovoljstvom urucila otkaz da sam mu nadredena![]()
To je kao onaj nedavni članak u Jutarnjem koji objašnjenja o fimozi koristi isključivo kako bi propagirao obrezivanje dječakabimba iaia prvotno napisa
![]()