Death-of-Art prvotno napisa
a istodobno je u rodilištu naganjaju ko zadnju stoku s oproštenjem, zato jer je uvijek nedovoljno mjesta i nedovoljno liječnika da brinu o njoj.
na kraju zbilja većina poroda ispadne teška trauma, a zašto?...zbog totalno preglupog zakona.
Čuj, rodila sam u bolnici totalno idilično pa stvarno ne znam o čemu pričaš. Niti mi je itko u bližoj okolini doživio da ga "naganjaju kao stoku" niti ima traumu od poroda. Ali sam imala prilike vidjeti kako sekunde spašavaju dječji život i život majke. Da nije bila u bolnici moja prijateljica umrla bi na porodu skupa s bebom. Trudnoća bez komplikacija, otvaranje savršeno i....hitni CR. Što da se odlučila za porod kod kuće? Educirana primalja mogla bi samo sjesti i plakati skupa s NJM jer ne postoji način da žena završi na operacijskom stolu u roku 5 minuta ako rađa kod kuće. No, kažem, svatko postupa prema svojoj savjesti. I moralu. Po zakonu moraju postupati svi-koliko god to tebi bilo teško prihvatiti.
Naravno da je okrutno da se žena koja je rodila mrtvorođenče stavi u sobu s majkama žive djece, ali s tim problemom se obrati ministarstvu koje je odgovorno za mali kapacitet rodilišta i prevelike sobe.
Da npr. austrijske primalje plate PDV u Hrvatskoj na novac koji prime porađajući ilegalno po kućama "vreća" za zdravstvo bila bi punija

.
No, rasprava je bespredmetna i ne želim u njoj sudjelovati. Samo sam se nadovezala na post u kojem se kaže kako naši privatnici smiju obavljati kućne porode. Dakle, još jednom-ne smiju. Kažnjivo je i podliježe oduzimanju licence za rad.