Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Procjena bebe po Farru

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Procjena bebe po Farru

Valjda se tako piše?! Nigdje ustvari nisam našla što znači ta procjena bebe po Farru, što se gleda, kako se procjenjuje?
    Npr. moj maleni je rođen sa 39 +5 tjedana, a po Farru je procijenjem 38 +6 ili 38 + 5 (nemam pojma više), što to točno znači?
    Več je prošlo skoro 2 godine od poroda, a još me to zanima.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

... negdje sam vidjela tablicu koja se zvala procjena starosti novorođenčeta po Farru, uglavnom služi neonatolozima da prema brojnim znakovima (uši, spolovilo,prsti, nokti, položaj ruku, nogu, motorika, koža itd.) procjenjuju stvarnu starost tj. zrelost fetusa nakon poroda. Nadam se da sam ti pomogla.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

To je ona procjena koju rade nakon poroda ? Promatranjem novorođenčeta procjenjuju za koji tjedan trudnoće je "zrelo".

A. je rođen sa 40+3 i procijenjen na 40 tjedana.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Da, da, ta procjena odmah po porodu. Ma zanima me jer procjena mojeg malenog niti u ludilu nije mogla imati veze sa stvarnom "starošću" bebe. Pa me zanima kako se to procjenjuje, jer sam ja mislila da je to npr. mi imamo svoj termin poroda, pa se onda između ostalog prema toj procjeni po Farru vidi "koliko je termin bio točan".

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    Da, da, ta procjena odmah po porodu. Ma zanima me jer procjena mojeg malenog niti u ludilu nije mogla imati veze sa stvarnom "starošću" bebe. Pa me zanima kako se to procjenjuje, jer sam ja mislila da je to npr. mi imamo svoj termin poroda, pa se onda između ostalog prema toj procjeni po Farru vidi "koliko je termin bio točan".
    A kaj su po tvome fulali? :?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Cathy je napisala:
    A kaj su po tvome fulali?
    Ma ništa specijalno, ispada da je dijete začeto 2 tjedna kasnije, a u ta dva tjedna uopće nismo imali odnose, a ne vjerujem da MM ima plivače koji plivaju 2 tjedna.
    Pa zato pitam, kako se to procjenjuje? Jel moguće da dijete nazovimo to tako "kasni u razvoju" prema nekoj tablici. Ono u stilu, kao i kad se beba rodi, neke u mjesec dana dobe 500 g, neke 2000 g, a i jedno i drugo je savršeno normalno.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

A to ti je isto kao sa mojim ginekologom. On je tvrdio jedno, a ja sam točno znala kad sam ostala trudna. I onda je naravno, na porodu bila panika, kao dijete je prenešeno. A kad se rodilo dijete je bilo po izgledu (valjda ovaj tvoj test) u terminu.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa
    A to ti je isto kao sa mojim ginekologom. On je tvrdio jedno, a ja sam točno znala kad sam ostala trudna. I onda je naravno, na porodu bila panika, kao dijete je prenešeno. A kad se rodilo dijete je bilo po izgledu (valjda ovaj tvoj test) u terminu.
    tako je bilo i kod mene. točno sam znala kad sam zatrudnila.
    po uzv je termin bio tjedan dana kasnije a po zadnjoj m. tjedan dana prije.

po uzv sam rodila 41+3
    po začeću 42+3
    po zadnjoj m. 43+3 :shock:

procjena po Farru 40+6

baš zabavno

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mene ustvari zanima ta procjena jer sam imala gestacijski dijabetes, pa me kopka da li ta procjena "dokazuje" slabiju funkciju posteljice izazvanu gestacijskim dijabetesom. Maleni je rođen s 2850 g i 50 cm, to nije neka zabrinjavajuća težina, ali isto tako je recimo manja za bebu rođenu s 39+5, s time da je to 39+5 totalno korigiran termin, po menstruaciji bi bio prenešen 10 dana. A onda ta procjena po Farru je još manja za 7-8 dana, to mi je stvarno puuuno dana razlike. Nije da mi je to sad nakon dvije godine od životne važnosti, ali me još uvijek kopka utjecaj gestacijskog dijabetesa na posteljicu i razvoj bebe.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Anemona, mislim da to nema veze. Vjerojatno je maleni rođen 7 dana ranije. DJeca pred kraj dobijvaju oko 250 grama tjedno na težini, i sad da je npr. bio još 7 dana u maternici i dobio tih 250 grama, kod poroda bi težio 3100 grama što je čisto pristojna težina. U biti koliko sam ja informirana trudnice koje imaju gestacijski dijabetes jako puno dobiju na težini u trudnoći (ako se ne čuvaju), a i dijete često bude iznad prosjeka veliko, što nije ni u kom slučaju dobro. Tak da mislim da je to kod tebe čisto ok ispalo.

Ja sam sina rodila 39+4, a dijete je poslije bilo procijenjeno na 39+0.
    Kćer sam rodila 40+2, a procijenjena je bila na 40+6.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

smajlić je napisala:
    Anemona, mislim da to nema veze. Vjerojatno je maleni rođen 7 dana ranije. DJeca pred kraj dobijvaju oko 250 grama tjedno na težini, i sad da je npr. bio još 7 dana u maternici i dobio tih 250 grama, kod poroda bi težio 3100 grama što je čisto pristojna težina. U biti koliko sam ja informirana trudnice koje imaju gestacijski dijabetes jako puno dobiju na težini u trudnoći (ako se ne čuvaju), a i dijete često bude iznad prosjeka veliko, što nije ni u kom slučaju dobro. Tak da mislim da je to kod tebe čisto ok ispalo.
    Ma štos je u tome da on nikako nije rođen 7 dana ranije.
    A što se tiče trudnoća s gestacijskim dijabetesom moguće su obje krajnosti: velika beba, ili pak mala beba zbog prerano ostarjele posteljice. Ma sve to skupa u konačnici nije strašno bitno, ali me ipak interesira radi slijedeće trudnoće. Jel ima netko u konačnici kakav link ili informaciju što se točno "procjenjuje po Farru".

Palagruža avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

He, i mene je zanimala ista stvar. Po zadnjoj menstruaciji sam rodila na 41+1, ultrazvucni termin je bio i dan-dva ranije, a procjena po Farru 40+0. Mislim da taj Farr nije bas pretjerano precizan

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim da je kod nas Farr bio precizan, rođena je na 38+2, mislim da je Farr bio 38+1.

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Kod nas je po Farru bilo 39+6, a po ZM i UZV 40+1. Međutim, znam kad mi je bila O i da je začeće bilo sigurno ranije nego 14. dan kako se računa po ZM. A voda je već bila zelenkasta.

I mene zanima na temelju čega se radi ova procjena (nema mi logike da dr. može reći da li je beba 39+6 ili 40+0 po ne znam kakavim pokazateljima).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo, gore je nia navela što se procjenjuje, ali kako točno to ne znam niti ja. Kod mene je to bilo stvarno precizno, a vjerojatno i zato jer se nije imalo što procjenjivat nego se znalo - točno starost embrija kad je bio transferiran, precizno do u dan. Kad ubaciš u google Farr, neonatal, iskače svašta nešto, evo samo nečeg što mi je izletilo, ali nisam stručna iz ovoga izvlačit sažetke ili uopće razumjet tu materiju, to ti je samo da vidiš u kom je smjeru išla misao pedijatara:

http://www.pubmedcentral.nih.gov/art...?artid=2019563

Nešto patient-friendly o Farru i tim načinima procjene brzinskom pretragom ne nalazim.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nisam sve čitala, ali Anemona u pravu si, potvrđuje se funkcionalna zrelost fetusa vezana uz mnoge faktore, pa tako i funkciju posteljice.
    Jana je rođena na termin, i nije mogla biti ranije začeta, a procijenjena je na 38 tjedana.

Bebinja avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

di upisuju tu procjenu?
    ja to nisam nigdje vidjela,a baš me zanmima

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Nije po Farru, ali je vjerojatno vrlo slična:
    http://www.healthsystem.virginia.edu...n/hlthgest.cfm

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to je samo jos jedan dokaz koliko su bebe individualne, kao i mi odrasli, i tesko ih je trpati u tablice.

nekim bebama treba 38 tjedana da budu zrele, nekima ni 42 nije dovoljno. u razlicitim dijelovima svijeta trudnoca traje razlicito. u africi je bebi dovoljno 37 tjedana, eskimke radjaju u prosjeku nakon 43 tjedna. zanima me kako bi tamosnje bebe bile ocijenjene po farru.

brojka od 40 tjedana je prosjek kod nas, i racuna se kao neki standard ali ne znaci da sve zene trebaju imati tocno 40 tjedana (minus 2) od zaceca od poroda. zivot nije kruti mehanizam.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Bebinja prvotno napisa
    di upisuju tu procjenu?
    ja to nisam nigdje vidjela,a baš me zanmima
    Meni je u otpusnom pismu, možda varira od bolnice do bolnice?

Bebinja avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

nama ništa takvo ne piše

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Moji su obojica preneseni, i po Farru su procenjeni na 40+4 i 40+6.

Lidali avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I kod nas vise nego precizno - rodjen 38+1, procjenjen na 38+1 8)
    I isto me zanimalo po kojim to parametrima ide.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •