Zanima me je dajete svojim bebačima D3kapi.
Ja sam primjetila da od njih više bljucka odnosno rekla bi povrača.
Uglavnom sad sam u fazi testiranja.
I zanima me ako mu ne dajem jel može to utjecati na njegov razvoj.
Zanima me je dajete svojim bebačima D3kapi.
Ja sam primjetila da od njih više bljucka odnosno rekla bi povrača.
Uglavnom sad sam u fazi testiranja.
I zanima me ako mu ne dajem jel može to utjecati na njegov razvoj.
Prvom djetetu dala svega par puta, imala sam dojam da joj smeta, prestala. Sad joj je 8,5g. jako je visoka za svoju dob, ima ravnu kralježnicu, ravne noge... sve o.k.
Drugom djetetu ih nisam nikako davala, isto sve o.k.
Oboje rođeni na početku zime.
Hoću reći ... "krive noge" su drastičan oblik u rahitisa. Poznato je i među vrapcima kako je rutinska nadoknada vitamina D u djece gotovo iskorijenila pojavu rahitisa. A manje uočljive probleme zbog nedostatka vitamina D ti zapravo ne bi mogla primjetiti. Zato kažem, ne dajemo vitamin D samo zato da ne vidimo krajnju posljedicu. Ili tko ima hrabrosti nakon dokaza znanosti i prakse ne davati vitamin D i čekati sve dok ne vidi krive noge djeteta? Jasno da je važno izlaganje suncu i da sve može biti ok, barem ono što vidiš golim okom. S druge strane, ako pročitaš o tome u bilo kojem pedijatrijskom udžbeniku, možeš se informirati da recimo ima rahitisa do kojeg je došlo zbog nasljednih poremećaja odnosno stanja "nemogućnosti stvaranja vitamina D", unatoč tome što smo dijete sunčali od izlaska do zalaska sunca. Inače, zavidim ti na kraju u kojem živiš da ima tako puno sunca. Mi kontinentalci s jesenskim bebama čekali smo mjesece i mjesece za prve zrake sunca!
Kao i kod cijepljenja i drugih preventiva, možda nije baš najbolje rješenje da odluke o zdravlju djeteta preuzimaju roditelji koji nisu medicinski obrazovani.
Zašto misliš da ne bih primjetila manje vidljive posljedice, ja ili pedijatar?
Zašto misliš da je znanost načistu s dodatnim unosom vitamina D?
Zašto misliš da mi treba pedijatrijski udžbenik (?) da bi zaključila da mi dijete ne pati od te nasljednog poremečaja?
Ovo zadnje potpisujem, ali i dodajem da nemaju svi pedijatri isti stav, kako o cijepljenju, tako i o vitaminu D, a da ne govorim o dojenju, dohrani...
ja dajem tu i tamo. osobno mislim da je vitamin d bolji koji se dobije vani od sunčevih zraka. ovaj vitamin koji mi dajemo djeci je umjetan i samim time ja ne mislim da je dobar. ipak nemam hrabrosti nikad mu ne dati pa recimo da mu dam 2-3 puta tjedno po 2-3 kapi. sve te kemijske stvari meni ne mirišu na dobro i ja mislim da je hrpa tih stvari koje dajemo djeci ili uzimamo mi zapravo posljedica dobro osmišljene kampanje farmaceutske industrije. ali kao što rekoh, nemam hrabrosti skroz riskirati
pa evo ja ne koristim kapi, već tabletice D vitamina (rastope se u malo vode na žličici i tako daju bebi) i to dajem svaki dan. sad ima 3 mjeseca i nema niti povraćanja niti bljuckanja od toga. ne preskačem jer zapisujem i držim ih u vidokrugu.
kako utječe na razvoj je diskutabilno, neki tvrde može i bez toga, neki nikako.
mi smo odlučili slijediti struju nikako bez toga i davati svaki dan do 2 godine.
no naši prijatelji kojiimaju 3 djece, jedna od 5 godina, dvoje od 1,5 dana su redovito kod svo troje zaboravljali te tabletice i evo djeca su kuc kuc u redu što se razvoja kostiju tiče, a od prošle godine imaju i vrt pa će djeca svake godine biti po vani od proljeća do kasne jeseni i evo prirodnog D vitamina koliko im srce hoće.
mi na preporuku pedijatra dajemo 3 kapljice dnevno, ali ih u zadnje vrijeme čini mi se pobljucka sve van, čim osjeti gorak okus.
Uglavnom trebamo davati do 1. godine života kako je dr rekao.
Sad nastojim žličicom ugurati što dublje u grlo i "zatvoriti" usta na par sekundi.
bez obzira na D3 kapi, ja sam se uvjek trudila biti golom kožom na suncu - lice, nogice i rukice, zaštičeno od vjetra, bar 15-30 min/dan
jer sunčani vitamin D2 je kvalitetniji i dakako pozitivno djeluje na imunitet i raspoloženje
to ne vrijedi za ljeto, kada smo bez zaštite od sunca tek nakon 18h , ili ujutro do 10h
moja mala nije uzimala D3 kapi svaki dan, jer sam uvidjela vezu između grčeva i kapi , pa sam vagala
inače zračenje sunčeka po ljeti dopire i do bebe koja se nalazi u hladovini svojih kolica recimo u parkiću. zračenje se odbija od kolica i uokolo kolica (i svih ostalih objekata) i dobar dio završi i u kolicima, a bez da nježna bebina koža bude izložena suncu.
Uzimati D3 kapi,u prve 2 godine,u periodima bez sunca
Jedan period je bilo prava rijetkost vidjeti dijete sa rahitisom,sada tu i tamo pojavi se pokoji pojedinačni slučajPoznato je i među vrapcima kako je rutinska nadoknada vitamina D u djece gotovo iskorijenila pojavu rahitisa
Večinom kod djece na adaptiranom(ili na kravljem-ima i toga)a bez profilakse
Posljednje uređivanje od Aiko : 27.05.2010. at 17:18
naša uzima Oleovit D3, te su austrijske, bez mirisa i okusa, otopljene u ulju kikirikija. Nisam primjetila grčeve niti ikakve probleme. Ima ih za kupiti u ljekarni na Dolcu, cca 20 kn su.
ispočetka nisam davala, ali sam odlučila da ipak dajem bez obzira, čisto da ju ne zeznem (imala sam neka loša iskustva, da ne objašnjavam) a i jučer sam saznala da sam u krivo vrijeme izlazila s njom van na sunčanje.
Posljednje uređivanje od the enchantress : 18.04.2010. at 12:54
I jednom i drugom djetetu sam davala do kad je doktorica rekla da treba (1,5g., ne znam točno)
Ja nisam primijetila da joj okus tako strašno smeta. Probala sam ih i meni nisu gorke... Dajem ih svaki dan.
davala sam maloj, a dajem i sad malom. redovito. svaki dan.
maloj bi ponekad i zaboravila i po par dana dat, ali malom dajem redovito, navečer, prije večernjeg oboroka i spavanja. ne vidim da mu na išta utječu. meni su užasno gorke kapi, a on zine i čeka čim vidi bočicu i žlicu na koju ih ukapam.
Joj, i naš isto to! Siročići mali, zinu znaju šta ih čeka, ali izdrže i hrabro gutnu!Pravimo i mi face skupa s njim, ali disciplinirano gutne! Meni su kapi preodvratna okusa.
Mi sad uzimamo i željezo u sirupu koje je prefinog okusa pa mu ukapamo D3 u to. I meni se zna dogoditi dan-dva da zaboravimo dati, ali ne mislim odustati. Kapnemo tri kapljice i to je to.
Ja se prvo malo izdojim u žličicu pa ukapam u nju kapi kako bi zamaskoirala barem malo kapi,a onda ju dojim.Koristiti ćemo ih kako nam je rekla ped.do 1.god.Inače idemo često van tako da je već dobila i malo bojice u lice pa i sunce iskorištavamo.
Aiko, nijedna moja odluka nije donesena na precac. Znas li koje su posljedice predoziranja D vitaminom? I jos mi reci da li je unos vitamina D u organizam, moguc jedino zahvaljujuci Plivi?
meni je dosta nutricionista reklo da djeca do 4 godine ne bi trebala primati saplemente jer mogu stvoriti kaos u organizmu koji onda više ne zna dobro iskorištavati prirodne oblike vitamin itd.
neki su se dr. na takve izjave namrštili i rekli da to nije tako.
ja vjerujem da je najbolje ono što dolazi iz prirode jer se čini da su nam tijela tako 'programirana'. bar za sada.
s druge pak strane, moja je beba imala nedostatak jednog vitamina bez vidljivih znakova nedostatka istog koji bi na naplatu došli tek za nekoliko mjeseci da ja nisam išla po svojoj intuiciji provjeravati. dr-a sam pitala treba li saplement ili pojačati prehranu, i na kraju je dobila je saplemente jer je dr bilo strah pustiti da se to 'riješi' prirodnim putem povećanim unosom hrane bogate tim vitaminom.
znači iako sam znala sve o saplementiranju tako malog djeteta nisam odbacila njegov savjet i postupila sam po njemu.
na svakom je izbor što će i kako sa svojim djetetom.
Mene zanima pošto male bebe ne smiju direkt na sunce kako onda mogu dobiti vitamin tim putem?
ja zaboravim dati kapi, evo već 3 dana nisam dala. Nije nešto čime se ponosim, ali eto. Pošto kapi stoje u frižideru moram ih izvaditi da se ugriju i onda ih izvadim i zaboravim na njih. Kad ih se sjetim mala spava ili nešto već i tako ode dan, a kapi nije popila.
mene zanima dal je 4kapi previše za ovo ljetno doba? često smo vani...
i nas izgleda muči trbica od D3, stolica joj baš bude rijetka i eksplozivna, a i grčevi ju muče, tako da ni sama ne znam dal da dajem ili ne.