Citiraj Arijana prvotno napisa Vidi poruku
Rečenica ti nema logike. Preventiva i jest da nešto spriječiš.
A, ako se pitaš zašto ja nisam mojima "sprječavala" rahitis D vitaminom...- zato što su dovoljno boravili na suncu .
Hoću reći ... "krive noge" su drastičan oblik u rahitisa. Poznato je i među vrapcima kako je rutinska nadoknada vitamina D u djece gotovo iskorijenila pojavu rahitisa. A manje uočljive probleme zbog nedostatka vitamina D ti zapravo ne bi mogla primjetiti. Zato kažem, ne dajemo vitamin D samo zato da ne vidimo krajnju posljedicu. Ili tko ima hrabrosti nakon dokaza znanosti i prakse ne davati vitamin D i čekati sve dok ne vidi krive noge djeteta? Jasno da je važno izlaganje suncu i da sve može biti ok, barem ono što vidiš golim okom. S druge strane, ako pročitaš o tome u bilo kojem pedijatrijskom udžbeniku, možeš se informirati da recimo ima rahitisa do kojeg je došlo zbog nasljednih poremećaja odnosno stanja "nemogućnosti stvaranja vitamina D", unatoč tome što smo dijete sunčali od izlaska do zalaska sunca. Inače, zavidim ti na kraju u kojem živiš da ima tako puno sunca. Mi kontinentalci s jesenskim bebama čekali smo mjesece i mjesece za prve zrake sunca!

Kao i kod cijepljenja i drugih preventiva, možda nije baš najbolje rješenje da odluke o zdravlju djeteta preuzimaju roditelji koji nisu medicinski obrazovani.