U dokumentu: "Nutritient Adequacy of Exclusive Breastfeeding for the Term Infants During the First Six Months of Life" koji je izdala Svj. zdravstvena organizacija, kao zaključak o vitaminu D stoji ovo:

The vitamin D content of human milk is low and dependent on maternal vitamin D status as reflected by maternal serum 25(OH)D. Breastfed infants can maintain normal vitamin D status in the early postnatal period only when their mothers’ vitamin D status is normal and/or the infants are exposed to adequate amounts of sunlight. Risk of vitamin D deficiency increases as infants’ sun exposure decreases, and the ability of infants of vitamin D-replete mothers to maintain normal vitamin D status in the absence of sun
exposure remains unknown. Infants born at high latitudes, or in places where sun exposure is restricted for cultural or other reasons, are at special risk; they are likely to be born with low vitamin D stores due to low maternal vitamin D status. If sunlight exposure or exogenous intakes of vitamin D remain inadequate, the risk of vitamin D deficiency rises with age as stores are depleted.

Ja sam za sebe i svoje dijete odlučila da, budući živimo na području s 250 sunčanih dana godišnje, vitamin D ne trebamo dodavati jer boravimo na suncu najmanje 2 sata tjedno.

Što se tiče preporuka, trenutna preporuka HPD je 2 kapi dnevno medjutim, mnogi liječnici (kon nas u RH) se nisu uskladili s tim pa i dalje propisuju 4-5 kapi.

Što se tiče izrazito sjevernih i izrazito južnih (pod ovim mislim skoro pa na južni pol, a ne na južnu Dalmaciju), zbog izuzetno malo sunčanih dana, zatim polarne noći, a bogami i hladnoće koja onemogućava šetkanje po kvartu, uzimanje, tj. davanje D kapi je opravdano i sprječava pojavu rahitisa (ali samo onog koji je izazvan nedostatkom vitamina D, postoje naravno i neki drugi rahitisi), koji dr. Richter tako zorno opisuje.

Meni je osobno malo čudna mogućnost da priroda koja je tako savršeno riješila problem prehrane novorođenčeta podbaci na toj jednoj jedinoj stvari kao što je vitamin D. S druge strane danas je vrlo česta pojava da se ljudi pretjerano štite od sunca u strahu od opekotina pa do raka kože. Sve to treba odvagnuti i donijeti odluku za sebe.