Od slijedeće pedagoške godine u našem vrtiću (DV Zapruđe) nude nam posebne poludnevne programe radnog učenja engleskog jezika te posebni sportski program. Oba će se dodatno plaćati (engleski-200kn, sportski 150kn). Namjenjeni su klincima od 4-6 godina. I jedan i drugi mi se čine zanimljivi, pa se teško odlučiti.
Rado bih čula iskustva roditelja čija su djeca bila u tim programima.
Ooooo pa engleski (ili bilo koji drugi jezik) je super dobar za dijete...mislim da svakako pomaže. Znam da se zapravo u tim vrtickim grupama ne nauči puno, ali to ni nije cilj. Cilj je oplemeniti boravak djeteta u vrtiću, takvi programi itekako pozitivno utjecu na svestranost djeteta, bolju komunikaciju, širi pogled na svijet i tako
Moj sin je išao na njemački, no jako sam pogriješila što nije nastavio kad je krenuo u školu. Naravno da i ono malo njemačkog što je naučio u vrtiću, u školi je zaboravio...Dakle, ja savjetujem što ranije upisati dijete u jezične igraonice ili takve programe što se nude u vrtićima, ali obavezno nastaviti kad dijete krene u školu. To mu je super baza za lakše usvajanje gradiva jednom kad krene na ozbiljnije učenje.
Moj mali ide u cjelodnevni engleski program (ne u Zapruđu). Kad smo se preselili krenuo je u 'normalnu' grupu u novom vrtiću u područnom objektu, ali već za slijedeću godinu su nam rekli da će 'normalni' mijenjati objekt, a u ovom da će ostati engleska grupa. Kako se on malo teže adaptira, bilo nam je također bitno i to što većina njegove dotadašnje grupe i novostečenih prijatelja prelazi u englesku i što 'englezi' ne mijenjaju okruženje. Uz to, svakako smo ga mislili dati na engleski u sklopu vrtića ako bi takva mogućnost postojala, pa je sve govorilo u prilog tome da će postati 'Englez'. Kod upisa sam razgovarala i s ravnateljicom i s pedagogicom, i objasnile su mi otprilike program, uvjerile me da radi engleskog neće biti zapostavljene druge vještine ili hrvatski jezik, i istaknule kako je on u idealnoj dobi za početi učiti strani jezik.
I eto, od jeseni on je 'Englez', i mislim da mu je to stvarno leglo. Po kući mi pjevuši engleske pjesmice, sa sekom se 'prepucava' kako se što na engleskom kaže ili što neka engleska riječ znači. Grupa je imala i predstavu za roditelje, ja sam stekla dojam da se oni svi fino zabavljaju, da to nikom nije muka i tlaka (sigurna sam za svog malog da on ne bi tako aktivno i s voljom sudjelovao u tome da mu se to ne sviđa). Svako malo tete nam na papiru isprintaju nove pjesmice i riječi koje su učili i tu i tamo onako kroz igru prođem to s njim i vidim da je stvarno puno zapamtio i vidim da ga veseli kad s njim ponavljam i pjevušim te pjesmice. E sad, što dalje, on će još jednu godinu u vrtić, vjerojatno i dalje u tom programu, hoće li u prvom razredu njemu engleski onda biti bezveze i dosadan, hoće li biti šteta da ga onda ne upišem u školu stranih jezika da to malo temeljitije nauči... zasad se s time ne opterećujem, bitno mi je da je trenutno njemu to zabavno.
On također ide u sportsku grupu dva puta tjedno, grupa je u sklopu redovitog radnog vremena vrtića. Iskače se, vjerujem i zabavi, nisu mu otkrili neki posebni talent, ali nije nam to bilo ni bitno. Ako mu od tog sporta u vrtiću ostane želja i volja da se i u školskoj dobi rekreativno nečim bavi - mi zadovoljni.
Zapravo, jedino negativno što mogu izdvojiti je cijena: osnovno vrtić je 400 Kn, dodatno engleski još 400 Kn, sport još 180 Kn - ispadne 960 Kn. Pa kad čovjek ima još koje dijete koje bi išlo na svoje aktivnosti, pa kad to sve lijepo zbroji, ispadne da tu ode lijep komad obiteljskog proračuna. Ali, već sam na jednoj drugoj temi napisala, zadnje ću štedjeti na njima, i dok nekako te novce mogu navući, neka se bave onim što ih interesira i veseli.