Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Kad prestaje cry out i počinje....što?!

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno Kad prestaje cry out i počinje....što?!

Ne znam kako da uopće postavim pitanje....

J je izuzetno društvena beba. Još nikad nije zaplakao kad bi nam netko došao u goste ili kad bih ga ostavila samog s mojom sestrom ili mamom iako ih ne viđa redovito i ne mogu baš reći da ih pozna. Jučer sam ga ostavila kod susjede na par min da iznesem tonu smeća, samo sam ga ostavila onako s vrata i ni glasa nije pustio.... mahao je pa-pa, veselo razgledao oko sebe i smijao se susjedi (ne pozna ju niti je s njom ikad proveo neko vrijeme).

MM je terenac i doma je svako drugi vikend tako da je J zapravo navikao biti isključivo sa mnom pa se svi čude kako to da ne plače kad nisam tu.

Problem nastaje kad ga stavljam spavati. Do prije mjesec dana nije plakao, osim zubići, nervoza i sl., a tad sam ga bez problema mogla umiriti. Sad je počeo tako glasno, nervozno i bolno plakati da ga nikako ne mogu umiriti. To traje nekih 5 min, često i kraće i onda zaspe. Kad ga probam uzeti na ruke i maziti i umiriti toliko mi se baca iz ruku da ga moram spustiti u krevetić jer bi mi pao iz ruku.

On sad ima 11 mj. prohodao je i po cijele dane jurca po stanu i vrlo je živahan. To s plakanjem je počelo s njegovim prvim koracima i ne prestaje. Ja se jako bojim da je to kod nas prešlo u cry out metodu, a to nikako ne bih htjela, ali trenutačno niti ne vidim neki izlaz iz ove situacije.
    Ako ga odnesem u dnevnu sobu i stavim da se igramo na tepihu, on nastavi s nervoznim ispadima i pada i udara o namještaj. Toliko bude izbezumljen i umoran da ne može niti zadržati ravnotežu u sjedećem položaju.

Zanima me da li je to samo faza dok ne shvati da i nakon spavanja može opet hodati ili je problem veći?!

Nisam čitala detaljno "preporuke" za cry out metodu pa me također zanima do kad to "preporučuju"?! Utješilo bi me da znam da smo "preveliki" za to i da je to sad s plačem i uspavljivanjem samo faza.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Mirtice, ja to ne bih nazvala cry out metodom kad si pored njega i trudiš se smiriti. mislim da je on možda premoren, jel moguće? da ga pokušaš ranije staviti u krevet? Kako ga uspavljuješ?

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Stvar je u tome da ga ja nikad nisam uspavljivala. On je davao signale umora (ovisno o dobi) i uvijek sam ga stavljala spavati kad bih primjetila da je umoran. Od cca. 2. mj. nije podnosio nunanje na rukama (u tom položaju je plakao), već sam ga stavljala u krevetić umornog i mazila dok ne zaspi. I to maženje mu je brzo dosadilo (nervozno je micao glavom) pa sam odustala od toga i pustila ga da zaspe. On bi se samo okrenuo na bok i zaspao. Bez ikakvih metoda, plača i sl. Nikad nije previše volio da ga se "ometa" pri uspavljivanju. :/ Ja sam nekad sjedila pokraj krevetića, a nekad bih odmah izašla iz sobe. On nikad nije primjetio razliku. Samo mu je bitno bilo da ga ne ometam.

Probala sam ga uspavati sa mnom u krevetu.... samo me čupao za kosu, gurao prste u nos i sl..... njemu je to bio poziv na igru, a ne spavanje. Za spavanje treba mir i minimalni kontakt.

Ne gledam na sat, već ga promatram i "čitam" njegove signale. Presvučem ga i nahranim prije nego ide spavati. Nekad zaspe uz bočicu pa tu nema plača, ali ako ne zaspe dok jede, obavezno plače. Dudu smo jedno vrijeme koristili, ali ju sad sam odbija. Pljuje ju čim mu probam staviti u usta.

Dosta se ovdje spominjalo da neki roditelji i po sat vremena uspavljuju dijete. Zanima me kako? Što zapravo radite s djetetom u tom vremenu?

Mučno mi ga je slušati i žao mi je da se toliko dere iako to ne traje dugo, ali ne bih ni ja voljela svaki dan zaspati uz plač i deranje. Isprobala sam sve što mi se instinktivno činilo da bi ga moglo smiriti. Više nemam ideju.

I, da, probala sam ga i ranije uspavljivati. Obično ima razdoblje budnosti od 3-4 h. Probala sam sa uspavljivanjem "po satu" i stavljala sam ga u krevetić nakon 2,5-3 h budnosti. Samo skače po krevetu, smije mi se i igra se dok mu ne dosadi, a onda plače da ga izvadim van iz krevetića, što i učinim.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

cry out je kad bebu ostaviš samu u sobi da plače dok ne zaspe
    samo to ostavljanje u samoći je taj problematičan stres koji se odražava na razvoj mozga

moja je imala slične faze, preumorna, prenervozna jer joj se spava a ne želi spavati, samo bi ko papia ponavljala: neću spavat, neću spavat ... i udri u plač

ma koliko god mene to psihički iscrpljivalo, ona bi tim plačem izbacila nervozu iz sebe (nažalost direkt u mene) i zaspala ko beba

...
    nervirala sam se sve dok mi moja sestra nije objasnila kako je njoj potreban plač da izbaci nešto negativno iz sebe (stres, nervozu ...) i taj njen stav mi je otvorio oči: možda je moja mala ka moja sestra
    plač joj je ventil

nakon toga mi je lakše ne-ćuti plač dok je u tom raspoloženju
    znam da ja nisam uzrok, da ne mogu promjeniti i da njoj to očito treba

viruj instiktu, ako osječaj da postoji veza između tog plača i početka hodanja, najvjerojatnije postoji, samo je pitanje kakva i da li možeš utjecati na nju ili jednostavno čekati

u skokovima u mentalnom razvoju i motoričkom razvoju moja mala ima obavezno nered sa snom - češća buđenja

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Hvala na odgovoru. Lakše mi je.

Sjećam se da sam negdje čitala da neka djeca imaju razdoblja kad jednostavno "moraju" plakati prije spavanja, ali mi se činilo da je to pisalo u jednoj knjižici gdje piše da dijete treba pustiti da plače pa makar i satima pa me to zbunjivalo i plašilo.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pa probaj ovako, navecer kad se igra igrajte se, a onda kad se priblizava vrijeme spavanja smanjite intenzitet igre tj. nek se malo umiri. Nemoj cekati da bude bude bas onako jako umoran, cim vidis da se smirio, da vise nema toliko energije stavi ga spavati.
    Jer, eto, nama se veceras dogodilo da sam propustila tu njegovu prvu zelju za spavanjem pa nam je uspavljivanje trajalo sat vremena. Nije plakao (vec duuugo ne place dok se uspavljujemo) ali je bio skroz razigran i tesko mi je bilo ponovno ga umirit.
    Znas i sama, kad te uhvati kriza zaspala bi za sekundu a kad te kriza prode opet imas energije za jos par sati jel tak?
    Dok je bio manji, plakao je ako je bio jako pospan a ja ga nisam na vrijeme stavila spavati.
    Eto, ne znam kako da ti pomognem, osim svojim iskustvom.
    Cry out definitivno nemoj prakticirat jer s tim sigurno nista neces postici. Bit cete nezadovoljni i ti i dijete!
    Sretno!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jel tvoj mali ima kontakt ocima?

da li reagira kad ga zoves?

da li mu smeta svaki dodir?

da li jos dojis?

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa
    jel tvoj mali ima kontakt ocima?

da li reagira kad ga zoves?

da li mu smeta svaki dodir?

da li jos dojis?
    Dobro kontaktira, reagira i smije se. Maše svima dok smo u šetnji.

Bila sam zabrinuta zbog tog njegovog odbijanja kontakta prije spavanja.
    Već sa cca 2 mj. je dobivao napadaje kad bih ga pokušala uspavati nunajuć ga u kolijevka položaju. Bilo je jako teško objašnjavati svim gostima da ga mogu držati samo uspravno.... već tu sam primjetila da to nije baš uobičajeno jer su svi komentirali da nikad nisu vidjeli bebu koja ne podnosi taj položaj.
    Čitala sam dosta o poremećajima iz spektra autizma, ali, osim navedenog odbijanja kontakta prije spavanja, ništa drugo se ne poklapa.
    Razgovarala sam i sa pedijatrom koji je rekao da je J nešto napredniji u motorici i izuzetno znatiželjan i da ne vidi nikakav problem.

Voli se maziti, ali to traje jako kratko jer kad ga primim i stavim u krilo i počnem maziti, on otkrije da imam uho, nos isl. pa gura prste, poteže i sl. i jednostavno kao da nema vremena za maženje. Mora dalje proučavati. I to mu brzo dosadi pa nastavi dalje s igrom na podu.

Na neonatologiji je naviknut na bočicu, pa nisam dojila.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Mirtica, ja mislim da ništa nije neobično o tome da beba ne voli kolijevka položaj - moji ni jedan ni drugi nisu voljeli. ili uspravno ili dok su bili jako mali, znali su se umiriti onako na trbuhu na ruci kad bih ih nosila. na taj kolijevka položaj odmah bi dobili crve u guzici i počinjalo bi onako nezadovoljno meškoljenje. :/

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpisujem cvijetu, ni moja djeca nisu nikad voljela nošenje niti maženje u položaju kolijevke a na uspavljivanje nunuškanjem su dobivali napadaje histeričnog plača.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpisujem cvijetu, ni moja djeca nisu nikad voljela nošenje niti maženje u položaju kolijevke a na uspavljivanje nunuškanjem su dobivali napadaje histeričnog plača.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Barbi prvotno napisa
    X

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Hvala vam svima, puno mi je lakše.

Svi u mojoj okolini me pitaju "A šta si mu radila da to ne voli?!"

A kad sam zvala prijateljice i rodbinu da pitam što rade za uspavljivanje da im djeca ne plaču, dobila sam odgovore "Ajde nek si ga napokon počela ostavljati da plače... nek se i on nauči redu!" pa me to jako uznemirilo i zato sam se počela pitati da li smo stvarno završili na tom nesretnom cry out-u ili on izbacuje neke frustracije. Nekako mi se činilo prekasno za "treniranje cry out-a", a opet prerano za frustracije pa sam bila zbunjena (J ima 11 mj.).

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A ja se bukvalno zabezeknula kada sam pročitala šta ti govore za uspravno i kakvo mišljenje imaju o tome, jer ja stvarno nisam upoznala dijete koje voli koljevka položaj. Ali stvarno... i baš se iznenadih i nasmijah...
    Inače, sva djeca čim vide naznaku da će ih se prebaciti u koljevka položaj to je dreka i panika u dječijim očima.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mali jednostavno se ne voli maziti
    ja sam bila takva
    ali ne sekiraj se, sa godinama se to mjenja, kaže MM da sam prava maza

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Kod nas se dogodi da plače prije uspavljivanja kad je prumoran. Bude toliko nervozan, pa onda isprobavam načine smirivanja. Nekad želi da ga nosim i lagno mu pjevam, nekad da ga stavim na bok u krevetić i mazim ga po rukici, nekad zaspe pored mene na krevetu...Uglavnom, dok ne nađemo ono što mu paše, na sve ostalo reagira vriskavim plačem. No to nam se događa samo onda kad zaista bude premoren.

filip avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Mirtica prvotno napisa
    Stvar je u tome da ga ja nikad nisam uspavljivala. On je davao signale umora (ovisno o dobi) i uvijek sam ga stavljala spavati kad bih primjetila da je umoran. Od cca. 2. mj. nije podnosio nunanje na rukama (u tom položaju je plakao), već sam ga stavljala u krevetić umornog i mazila dok ne zaspi. I to maženje mu je brzo dosadilo (nervozno je micao glavom) pa sam odustala od toga i pustila ga da zaspe. On bi se samo okrenuo na bok i zaspao. Bez ikakvih metoda, plača i sl. Nikad nije previše volio da ga se "ometa" pri uspavljivanju. :/ Ja sam nekad sjedila pokraj krevetića, a nekad bih odmah izašla iz sobe. On nikad nije primjetio razliku. Samo mu je bitno bilo da ga ne ometam.

Probala sam ga uspavati sa mnom u krevetu.... samo me čupao za kosu, gurao prste u nos i sl..... njemu je to bio poziv na igru, a ne spavanje. Za spavanje treba mir i minimalni kontakt.

Ne gledam na sat, već ga promatram i "čitam" njegove signale. Presvučem ga i nahranim prije nego ide spavati. Nekad zaspe uz bočicu pa tu nema plača, ali ako ne zaspe dok jede, obavezno plače. Dudu smo jedno vrijeme koristili, ali ju sad sam odbija. Pljuje ju čim mu probam staviti u usta.

Dosta se ovdje spominjalo da neki roditelji i po sat vremena uspavljuju dijete. Zanima me kako? Što zapravo radite s djetetom u tom vremenu?

Mučno mi ga je slušati i žao mi je da se toliko dere iako to ne traje dugo, ali ne bih ni ja voljela svaki dan zaspati uz plač i deranje. Isprobala sam sve što mi se instinktivno činilo da bi ga moglo smiriti. Više nemam ideju.

I, da, probala sam ga i ranije uspavljivati. Obično ima razdoblje budnosti od 3-4 h. Probala sam sa uspavljivanjem "po satu" i stavljala sam ga u krevetić nakon 2,5-3 h budnosti. Samo skače po krevetu, smije mi se i igra se dok mu ne dosadi, a onda plače da ga izvadim van iz krevetića, što i učinim.

ovako je i kod nas u zadnje vrijeme....prvo je pocelo sa negodovanjem prilikom vecernjeg spavanja,a sad nece niti pri jutarnjem normalno zaspati...ja sam svoju rijetko kad morala uspavljivati na rukama,legnem ju u krevetic i ona kroz par minuta sama zaspi....sad kako radim sveki ju pri svakom dnevnom spavanju uspavljuje na rukama,ponekad nema potrebe za tim a ona ju tako uspavljuje....zena valjda nemoze vjerovat da dijete moze samo zaspati bez da ju se ljulja...

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Kod nas se ovo dogodi kad se probudi usred noci...
    Pocne plakati jako i kad ju pokusamo primiti i zagrliti obicno se pokusava istrgnuti i urlaaaa... nekad zove baaa (baku) ili uva (uju) ili pokusava otici u dnevnu sobu... cini mi se da zapravo i nije budna nego je u nekom polusnu... budna ne place nikad osim kad se jako lupi... uspavljujem ju od uvijek i jos uvijek cicom... ili iznimno masazom...
    Zadnjih dana sam skuzila da pali potpuno razbudjivanje... onda dodje k sebi i ponovo zaspi relativno normalno (na cici) a nekad kad prihvati cicu dok tako place par puta pusta cicu da bi plakala pa opet cica i tako... neku noc je i jecala za vrijeme spavanja...

Mozda nesto sanja ruzno? Ne znam sto bi mogao biti uzrok... od kada sam na cuvanju trudnoce prvi puta smo svi troje zajedno doma i preko dana ona uziva kao nikad...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •