Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Placenta ??

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno Placenta ??

na danasnjem pregledu mi je dr rekao da vidi nesto na posteljici sto mi mozda moglo smetati da beba kasnije napreduje ok.nije u pitanju Placenta praevia nego nesto drugo sto nisam zapamtila
    ukratko je objasnio da se u kasnijim tjednima mora malo vise voditi računa o tome i kod poroda uz CTG da je i to pokazatelj.kako sam shvatila ima veze s protocima koji su sad ok.
    na UZV se vidi ako nesto bijelo i s rupicama
    :?
    totalno sam zbunjena ali nadam se da će biti ok jer je rekao da je to nesto jako malo(ta smetnja,anomalija) i da ćemo pretiti napredovanje bebe koja je sad po svim mjerama ok .
    ako me netko skuzio i zna o čemu je riječ neka napise jer sam ja toliko zaboravna da sma zaboravila i naziv

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

pa sigurno je napisao na nalaz.. odi vidi što piše na nalazu.. makar i na latinski

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

a nije nevidi se ali je rekao da treba paziti da nedođe do Placentarne insuficijencije i zastoja u razvoju bebe ali je napomenuo da je mala sansa.
    polako mi se vraća .označio je na slici a neznam zasto nije napisao :?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da nisu kalcifikati? Sumnja na to je meni bila pred kraj trudnoće, ali na kraju je sve bilo OK, neko vrijeme sam malo više mirovala s nogama na povišenome?

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

nisam sigurna vjerj mi inna .spominjao je slabiji dotok hrane za bebu i slabije napredovanje a da se donekle kontrolira kasnije CTG.malo me iznenadio pa sam dosta smetnula.
    a sto su kalcifikati?vide se na UZV ?

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kalcifikati, mislim da je to ona starost posteljice. ali meni je dr. u 32. tjednu na uzv-u rekao da mi je posteljica "stara", a kad sam rodila (40+4) je babica rekla da je savrsena i da uopce nema znakove starenja.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj laky prvotno napisa
    nisam sigurna vjerj mi inna .spominjao je slabiji dotok hrane za bebu i slabije napredovanje a da se donekle kontrolira kasnije CTG.malo me iznenadio pa sam dosta smetnula.
    Da, vide se na UZV, ali jednom uočeni se prate i ne mora značit da će to išta značit, koliko sam ja shvatila - mene su zbog toga bili polegli jedno 2 tjedna, onda kad se vidilo da je stanje isto i protoci dobri opet sam bila u akciji. Ne znam što je mislio za CTG, isto se i kod mene govorilo o ev. slabijem napredovanju, ali je na kraju bilo sve OK kad su se popratili svi protoci i malo popratila posteljica kako se to stanje razvija, ako mogu tako reći.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ma laky.. a koliko si ti točno trudna i što je rekao za težinu bebe? koliko sam ja shvatila on to nešto za budućnost govori kao eventualno.. a sadašnjost ti je stvarno OK jesam li dobro shvatila?! :? :?

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Da, vide se na UZV, ali jednom uočeni se prate i ne mora značit da će to išta značit, koliko sam ja shvatila - mene su zbog toga bili polegli jedno 2 tjedna, onda kad se vidilo da je stanje isto i protoci dobri opet sam bila u akciji. Ne znam što je mislio za CTG, isto se i kod mene govorilo o ev. slabijem napredovanju, ali je na kraju bilo sve OK kad su se popratili svi protoci i malo popratila posteljica kako se to stanje razvija, ako mogu tako reći.
    tako je i meni rekao
    Da Mačkulina rekao je sve eventualno a beba je sad 1200 grama s mjerama BPD i AC u milimetar dva osim nogu koje su već u 30 tjednu a ja sam trudna 27+6 .
    sačekat ću slijedeći pregled nazalost tek 9.6 kod istog dr a u međuvremenu ću otići kod socijalnogh da bar vidim napredovanej bebe toliko valjda zna izmjeriti da vdimo napredovanje

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

inna u kojem tjednu si kontrolirala sv ovo tj kad je otkriveno ako se sjećaš.ja sam sutra puna 28

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

inna u kojem tjednu si kontrolirala sv ovo tj kad je otkriveno ako se sjećaš.ja sam sutra puna 28
    30-31. tjedan i dobro je posteljica s tim kalcifikatima (ako se sjećam bila je kao kalcifikacija I. stupnja (od tri) izdržala do kraja, bebica je bila sitnija na porodu - 2700 i 47 cm (CR na 38+3, ako se dobro sjećam), ali skroz ok inače, apgar 10/10. Kakva je posteljica izgledala na porodu to ne znam točno, čini mi se da sam kroz maglu anestezije čula da je manja, ali sve je bilo OK.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam imala drugi stupanj starosti u 32. tjednu, to mi je rekao ovaj doc, vec sam vam napisala. a na porodu je bila savrsena posteljica. imam ju u zamrzivacu, mozemo provjeriti

tebi draga laky zelim da sto manje brines

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

hvala vam na odgovorima .i ja sam bila 2300 kad sam se rodila na termin
    malo mi se to učinilo strasno kad je dr rekao ali sad je lakse kad znam nesto vise. optimista sam da ćemo izgurati i još ovih 10-12 tjedana do susreta

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Laky, sjećam se dobro koliko sam se ja bila prepala, ali bilo je sve OK. Pretpostaljam da bi ti tvoj ginić, da je neka stani-pani situacija, odmah rekao mirovanje ili bolnica ili tako nešto, a ako nije, vjerojatno je to samo nešto što se, za sada, samo treba pratiti .

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

tako je i rekao da se treba pratiti samo ,mada iskreno to je jedini ginekolog koji uopće prati protoke i ostalo ovdje ali to je već druga priča

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

evo i odgovora dr R. koji je shvatio iz mog zbrkanog upita sta sam htjela reći

vjerojatno je mislio na pojačanu ehogenost i trzv. "starenje posteljice". Naime, ona svakako stari, ali se to od nej očekuje kasnije, oko 38. tjedna. Kako plod raste, u jednom trenutku dolazi do odredjene insuficijencije, koja na koncu i započinje proces trudova odnosno porodjaja. Medjutim, to se u ranoj fazi trudnoće ne smije dogoditi, jer može dovesti do komplikacija. Na svu sreću, ukupna je površina posteljice oko 70m*2 pa je to otprilike 3x veći faktor sigurnosti i do toga dolazi rjeđe nego što možemo otkriti a da nema kliničkih znakova (poput hipertenzije, zastoja u rastu, itd).
    UZV može pomoći kod pranog probira ugroženosti, medjutim imajte na umu da nije pouzdan u toj mjeri, a i odredjene odlike izgleda posteljice u tom smislu, nisu se pokazale relevantnima.
    Dakle, preostaje jedino adekvatna kontrola i pražććenje kliničkih parametara (rast djeteta, porast njegove težine i tlak trudnice).

ono sto i vi ..e koliko još moram učiti ....sad preostaje samo praćenje parametara a sreća imam 3 gin. pa mogu ...mislim da sad teza o štetnosti UZV neće prolaziti kod mene

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

sreća imam 3 gin. pa mogu ...mislim da sad teza o štetnosti UZV neće prolaziti kod mene
    a što da ležiš u bolnici i čuvaš trudnoću?

gledali bi te UZV svaki tjedan..

Jedna Forumašica zbog zastoja u razvoju ne jednom drugom forumu ide svaki dan u bolnicu na UZV da vide da li će beba izdržati ili ne jer je 32 tjedna i da li joj napraviti hitan carski ili su protoci Ok.

To su izvanredne situacije.. gdje na UZV ni ti a ni ona ne ide iz hira već iz potrebe...

stoga.. nemoj tako razmišljati....

sve će biti Ok

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Laky, i sama sam se bila isto pitala i imala sam vjere u dr-ove a propos UZV-a, a odgovor a propos broja UZV-a je bio umirujući. Sretno !

Kjara avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

laky ne znam kako da ti pomognem jer nemam pojma o tome, ali ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~od sveg da sve bude u redu

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

mačkulina jos nema zastoja u razvoju nego dr kaze da postoji mogućnost i u slučaju da primjetimo nesto idem sigurno u bolnicu tu nema dvojbe .
    a naručila sam se i kod još jednog dr da vidim misljenje

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

mi smo juče radili protoke i super su ,dr je gledao dosta i pustao na zvučnike nesto i sve sto sam vidjela je crveno-plava boja na UZV

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Laky, bitno je da si pod liječničkom paskom a dg. zastoj u rastu je ipak ozbiljnija od ovog što su tebi rekli, čini mi se da je to slično ovome mome i to je bilo puhanje na hladno, ali treba bit tako savjestan, bez obzira što eventualno košta živčeka, ali što se može, to je cijena praćenja trudnoće, po meni je bolje tako puhat na hladno, nego da se poslije, u malom broju slučajeva, kad je kasno uoči nešto di se onda više ne može intervenirat jer inteverenirat se ipak može (koliko sam skužila, u slučaju zastoja jedino rješenje je hitno vađenje bebe van, inkubator, davanje kort. da sazriju pluća i sl.). Neka te tješi moj slučaj i spoznaja da je puno toga u praćenju trudnoće preventivna mjera. Kako ja to vidim postoje dvije opcije u pristupu trudnoći - minimalističko praćenje di se manje gube živci, ali može doći u relativno većoj mjeri do neupravljivih problema, ili ovakvo kako smo se naučili iz svijeta MPO-a koje više troši trudničine živce, ali ipak može neka stanja prije prevenirati.

Ti lijepo uredno, of kors, idi na kontrole i vjeruj svojim dr-ovima.

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

a jedino to mi preostaje bez puno nerviranja pratitivi i reagirati ako nedaj bože bude potrebno.evo muz je okrenuo sav namjestaj da bio ja mogla gledati TV na lijevom boku jer do sad smo imali razmjestaj da to nije bilo moguće.

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

evo me nakon 48 dana.ostećenje i dalje stoji vidi se na UZV ali je napredovanje ok po meni.beba je duga 46 teska 2300 a 34+3 je .nije bas buca ali nema zastoja po dr.sad idem tjedno na UZV i CTG pa ćemo vidjeti dokle ćemo dogurati .sreća dr mi je razuman pa nepravi problem oko mojih zahtjeva

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •