Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: PD i promjena poslodavca

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno PD i promjena poslodavca

Na staroj temi mi nitko ne odgovara, a meni je prilično hitno. HZZO nemreš dobiti da cijeli dan sjediš na telefonu.
    Dakle -
    Koristim PD do 3. god djeteta (sada je 2.) MM otvara firmu u kojoj bi ja bila zaposlena, ali počela bi raditi tek kad mi istekne porodiljni. Da li mogu dati otkaz kod sadašnjeg poslodavca (gdje sam na neodređeno), zaposliti se u novoj firmi a da i dalje koristim porodiljni?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: PD i promjena poslodavca

Citiraj Eci prvotno napisa
    Na staroj temi mi nitko ne odgovara, a meni je prilično hitno. HZZO nemreš dobiti da cijeli dan sjediš na telefonu.
    Dakle -
    Koristim PD do 3. god djeteta (sada je 2.) MM otvara firmu u kojoj bi ja bila zaposlena, ali počela bi raditi tek kad mi istekne porodiljni. Da li mogu dati otkaz kod sadašnjeg poslodavca (gdje sam na neodređeno), zaposliti se u novoj firmi a da i dalje koristim porodiljni?
    Morati ćeš provjeriti na HZZO-u, ali iskreno mislim da ove promjene su moguće tek po povratku na posao.

No, zašto se žuriš? Ionako bi bila na rodiljnom dopustu, te ti rad po ugovoru na neodređeno vrijeme nije moguć.

Radije pričekaj da se vratiš sa rodiljnog dopusta, i onda riješavaj svoj radni status.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Pitala sam na HZZOu, pa ako će još nekoga zanimati - mora se prekinuti porodiljni, dati otkaz i zaposliti se ponovno i onda se ponovo otvara porodiljni.
    Ne mogu čekati jer u firmi moraju nekoga zaposliti, a ako to ne budem ja morati će nači nekog drugog. A u početku neće biti puno posla, tako da me mogu čekati.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

da a što s onim da trebaš raditi najmanje 9 mjeseci, da opet koristiš isti poodiljski?????'

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Imam jedno pitanje-problem pa vas molim ako netko moze pomoci..

Sad sam zaposlena u jednoj priv. firmi i to ne u svojoj struci, a trenutno sam na porodiljnom- rodila prije 2 tjedna.
    Danas sam saznala da sam dobila posao u struci u drzavnoj upravi (natjecaj je bio u rujnu kad sam tek saznala da sam trudna, danas stiglo rjesenje iz ministarstva), posao bi prihvatila, ali u tom slucaju trebam prekinuti porodiljni, a zanima me koliko bi morala minimalno raditi da bi ga mogla nastaviti?

Nadam se da sam uspjela objasniti- ja bi prekinula porodiljni i pocela raditi u drzavnoj firmi, odradila minimalno koliko moram i nastavila porodiljni bar dok bebica ne bude 8 mjeseci, a to je 1.1.

Jel to izvedivo?

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa
    da a što s onim da trebaš raditi najmanje 9 mjeseci, da opet koristiš isti poodiljski?????'
    Ajme, to nisam znala. Nazvati ću opet Jukićevu da provjerim. Rekli su mi da mogu prekinuti PD na jedan dan i opet početi raditi. :/

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa
    Ajme, to nisam znala. Nazvati ću opet Jukićevu da provjerim. Rekli su mi da mogu prekinuti PD na jedan dan i opet početi raditi. :/
    ..

To bi meni jako odgovaralo.. Molim te javi sto si saznala..

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Osim mogućnosti istodobnog korištenja prava velika je novost mogućnost roditelja da pravo na roditeljski dopust u propisanom trajanju koriste u više navrata, sve dok dijete ne navrši osam godina. Roditelji sami raspolažu stečenim pravom i slobodno odlučuju kad će ga koristiti. Jedino je ograničenje da se roditeljski dopust može koristiti najviše dvaput na godinu u najkraćem 30-dnevnom razdoblju. Zakon ne obvezuje roditelje da razdoblje korištenja roditeljskog dopusta vezuju uz potrebe djeteta.

U svezi s korištenjem rodiljnog dopusta s pola radnog vremena uvode se nove pogodnosti za roditelje.

Ako se umjesto korištenja rodiljnog dopusta u punom radnom vremenu koristi pravo na rad na pola radnog vremena, produljuje se razdoblje rodiljnog dopusta za onoliko koliko je roditelj koristio pravo na rad na pola radnog vremena u razdoblju do šest mjeseci starosti djeteta, ali najviše do navršenih devet mjeseci djetetova života.
    Kad je riječ o roditeljskom dopustu koji traje šest odnosno 30 mjeseci, korištenje prava na rad na pola radnog vremena u zamjenu za dopust na puno radno vrijeme udvostručuje razdoblje korištenja prava. Prava se mogu kombinirati tako da se dio roditeljskog dopusta koristi na puno radno vrijeme, a dio na pola.

Ovo sam copi-pastala sa stranice udruga pravnika u zdravstvu. Evo linka - http://upzh.hr/v1/content/view/77/1/

Ovo boldano ne kužim. Može li mi netko objasniti?

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Koliko sam skužila onih 9 mj se odnosi na nezaposlene roditelje. Ali nigdje ne piše koliko dugo roditelj mora raditi. :/

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

o0d ECI Osim mogućnosti istodobnog korištenja prava velika je novost mogućnost roditelja da pravo na roditeljski dopust u propisanom trajanju koriste u više navrata, sve dok dijete ne navrši osam godina. Roditelji sami raspolažu stečenim pravom i slobodno odlučuju kad će ga koristiti. Jedino je ograničenje da se roditeljski dopust može koristiti najviše dvaput na godinu u najkraćem 30-dnevnom razdoblju. Zakon ne obvezuje roditelje da razdoblje korištenja roditeljskog dopusta vezuju uz potrebe djeteta.

U svezi s korištenjem rodiljnog dopusta s pola radnog vremena uvode se nove pogodnosti za roditelje.

Ako se umjesto korištenja rodiljnog dopusta u punom radnom vremenu koristi pravo na rad na pola radnog vremena, produljuje se razdoblje rodiljnog dopusta za onoliko koliko je roditelj koristio pravo na rad na pola radnog vremena u razdoblju do šest mjeseci starosti djeteta, ali najviše do navršenih devet mjeseci djetetova života.
    Kad je riječ o roditeljskom dopustu koji traje šest odnosno 30 mjeseci, korištenje prava na rad na pola radnog vremena u zamjenu za dopust na puno radno vrijeme udvostručuje razdoblje korištenja prava. Prava se mogu kombinirati tako da se dio roditeljskog dopusta koristi na puno radno vrijeme, a dio na pola.

Ovo sam copi-pastala sa stranice udruga pravnika u zdravstvu. Evo linka - http://upzh.hr/v1/content/view/77/1/

Ovo boldano ne kužim. Može li mi netko objasniti?

U prevodi dio možeš koristiti cjelovito porodilsko jedan dio vremena koliki želiš, a dio kao polovično radno vrijeme ( pa ti se taj dio udvostručuje)

tj. ako ti je djete stato recimo 2 godine i 4 mjeseca, ostalo je još 6 mjeseca, recimo da 2 mjeseca koristiš cjelovito porodiljsko, ostaje još četiri mjeseca, koje ako koristiš polovično radno vrijeme važe 8 mjeseca

nadam se da sam zagulila!

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Uspjela sam dobiti Jukićevu, nema nikakvog zakonskog roka koliko bi trebalo raditi između prekida i nastavka roditeljskog dopusta. Ali mi je rekla da bi bilo dobro da to bude barem tjedan dana.
    U vezi tog pola radnog vremena - znači ja bi u tvom primjeru mogla raditi još 8 mj na pola radnog vremena ?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Uspjela sam dobiti Jukićevu, nema nikakvog zakonskog roka koliko bi trebalo raditi između prekida i nastavka roditeljskog dopusta. Ali mi je rekla da bi bilo dobro da to bude barem tjedan dana.
    U vezi tog pola radnog vremena - znači ja bi u tvom primjeru mogla raditi još 8 mj na pola radnog vremena ?

Da upravo tako

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Stavljam ovdje jer je vezano uz temu.....

HITNO trebam informaciju.

Dijete (3 po redu) je upravo navršilo 1 godinu i nastavljam sa korištenjem rod. dopusta.
    Riješenje je izdano za svih 24mjeseca (skoro do 3 godine) jer sam tako podnijela zahtjev. Poslodavcu usmeno rekla da se vraćam tijekom jeseni.

Iskrsla mi je mogućnost novog zaposlenja.
    1. Da li je ikako moguće najaviti prekid roditeljskog i otkaz u isto vrijeme (1mj prije, prema zakonu), tako da se uopće ne moram pojavljivati na starom poslu?
    2. Pravo na godišnji zadržavam (jer nije bilo prekida)?
    3. Preostatak roditeljskog imam pravo iskoristiti kasnije?
    4. Službenica u HZZOu mi tvrdi da je obavezno raditi min 6mj da počnem ponovno koristiti roditeljski. Da li je to točno (nije da planiram, ali čisto da znam)? Kad bih, hipotetski, nakon 1 ili 2 mj opet otvorila roditeljski, da li bih opet dobivala 1663kn ili manje?

Hvala!!

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj paklenica prvotno napisa

Dijete (3 po redu) je upravo navršilo 1 godinu i nastavljam sa korištenjem rod. dopusta.
    Riješenje je izdano za svih 24mjeseca (skoro do 3 godine) jer sam tako podnijela zahtjev. Poslodavcu usmeno rekla da se vraćam tijekom jeseni.

1. Da li je ikako moguće najaviti prekid roditeljskog i otkaz u isto vrijeme (1mj prije, prema zakonu), tako da se uopće ne moram pojavljivati na starom poslu?
    4. Službenica u HZZOu mi tvrdi da je obavezno raditi min 6mj da počnem ponovno koristiti roditeljski. Da li je to točno (nije da planiram, ali čisto da znam)? Kad bih, hipotetski, nakon 1 ili 2 mj opet otvorila roditeljski, da li bih opet dobivala 1663kn ili manje?

Hvala!!
    Malo dižem da netko primjeti....
    Najvažnije mi je pitanje da li moram odrađivati otkazni rok?

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

i opet...

Hvala!!
    Malo dižem da netko primjeti....
    Najvažnije mi je pitanje da li moram odrađivati otkazni rok?

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Da li se ovo može primjeniti na mene kao opravdanje za ne odrađivanje otkaznog roka:
    Pravo radnika da izvanrednim otkazom otkaže ugovor o radu

Članak 71.

(1) Radnik koji koristi pravo na porodni dopust, posvojiteljski dopust ili kojemu ugovor o radu miruje do treće godine života djeteta, može otkazati ugovor o radu izvanrednim otkazom.

(2) Na način iz stavka 1. ovoga članka, ugovor o radu može se otkazati najkasnije petnaest dana prije dana kada je radnik dužan vratiti se na rad.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •