Drage forumašice, piše jedna baka koja je zabrinuta zbog svojeg unuka koji ima 40 dana i koji gotovo nikada nije miran i zadovoljan. Malo spava, nekoliko puta dnevno po nekoliko minuta. Poseban problem su večernji sati (od 19-22) kada najčešće neutješno plače, trza se, nervozno i nemirno maše ručicama i sve u svemu vrlo uznemirujuće. Inače, beba dobro napreduje, lijepo izgleda, dobro jede, ima normalnu stolicu.
Molim kakva dobar savjet i/ili utjehu. Hvala.

Odgovori s citatom
! Mislim da ste trebali otvorit poseban topoic, ali možda će moderatori razdvojiti vaše pitanje. Ovo što ste naveli me podsjetilo da je tako bilo s mojom curicom koja je imala kolike i tipično su se javljale od 19-22 h, mogli smo sat prema tome štelati. Ja nisam dojila, ali sam pokušala sve što je inače navedeno u knjizi dr. Jovančevića "Godine prve, zašto su važne" - od teorije da roditelji na dijete prenose nervozu pa smo se probali opustiti, od teorije umatanja djeteta u čvrsto, stavljanja kontakta koža na kožu (dijete golo na moja prsa), pa nunanja, nosanja, pjevanja i sl., Sabsimplex kapi (teorija da grčići u trbuhu nastaju zbog vel. mjehurića zraka), ali na kraju ništa nije palilo jer to i nije bilo kod moje cure povezano uz jelo, nego bi plakala baš u tom razdoblju. Jedino, ona je ostatak dana bila zadovoljna, spavala je vrlo rano cijelu noć (nije dojena nego je bila na adaptiranom mlijeku koje teže pada pa je možda i zbog toga spavala tako dugo cijelu noć) i dosta po danu.. Za ove kolike, tj. plakanje od 19-22 (to je išlo s vriskovima, doslovno sam par puta mislila da je nešto stravično boli, a koji put bi počinjalo od 17-20 ili od 18-21, obično bi trajalo 3 sata i onda naglo stalo), nije bilo pomoći i čekala sam kad će proći, rekli su mi u trećem mjesecu, ali ništa i onda je ipak jednog dana prestalo naglo, samo od sebe, kao da je bila ištekana - mislim s 4,5 mjeseca, nismo više niti obraćali pažnju koliko god je to bilo neugodno. Je li bebica povraća hranu u mlazu? Evo nekih topica i Rodinih tekstova na temu grčevi i kolike pa pročitajte još i neka vam je sa srećom, a brige nek čim prije nestanu (naravno, ja bih konzultirala svakako i pedijatra - je li on/ona nešto rekao što bi moglo biti uzrok ili se svelo na kolike?):
.