Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: zabrinuta baka

bakabaka

Početno Neutješan plač bebe

Drage forumašice, piše jedna baka koja je zabrinuta zbog svojeg unuka koji ima 40 dana i koji gotovo nikada nije miran i zadovoljan. Malo spava, nekoliko puta dnevno po nekoliko minuta. Poseban problem su večernji sati (od 19-22) kada najčešće neutješno plače, trza se, nervozno i nemirno maše ručicama i sve u svemu vrlo uznemirujuće. Inače, beba dobro napreduje, lijepo izgleda, dobro jede, ima normalnu stolicu.
    Molim kakva dobar savjet i/ili utjehu. Hvala.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: Neutješan plač bebe

Citiraj bakabaka prvotno napisa
    Drage forumašice, piše jedna baka koja je zabrinuta zbog svojeg unuka koji ima 40 dana i koji gotovo nikada nije miran i zadovoljan. Malo spava, nekoliko puta dnevno po nekoliko minuta. Poseban problem su večernji sati (od 19-22) kada najčešće neutješno plače, trza se, nervozno i nemirno maše ručicama i sve u svemu vrlo uznemirujuće. Inače, beba dobro napreduje, lijepo izgleda, dobro jede, ima normalnu stolicu.
    Bakabaka, dobrodošli na forum ! Mislim da ste trebali otvorit poseban topoic, ali možda će moderatori razdvojiti vaše pitanje. Ovo što ste naveli me podsjetilo da je tako bilo s mojom curicom koja je imala kolike i tipično su se javljale od 19-22 h, mogli smo sat prema tome štelati. Ja nisam dojila, ali sam pokušala sve što je inače navedeno u knjizi dr. Jovančevića "Godine prve, zašto su važne" - od teorije da roditelji na dijete prenose nervozu pa smo se probali opustiti, od teorije umatanja djeteta u čvrsto, stavljanja kontakta koža na kožu (dijete golo na moja prsa), pa nunanja, nosanja, pjevanja i sl., Sabsimplex kapi (teorija da grčići u trbuhu nastaju zbog vel. mjehurića zraka), ali na kraju ništa nije palilo jer to i nije bilo kod moje cure povezano uz jelo, nego bi plakala baš u tom razdoblju. Jedino, ona je ostatak dana bila zadovoljna, spavala je vrlo rano cijelu noć (nije dojena nego je bila na adaptiranom mlijeku koje teže pada pa je možda i zbog toga spavala tako dugo cijelu noć) i dosta po danu.. Za ove kolike, tj. plakanje od 19-22 (to je išlo s vriskovima, doslovno sam par puta mislila da je nešto stravično boli, a koji put bi počinjalo od 17-20 ili od 18-21, obično bi trajalo 3 sata i onda naglo stalo), nije bilo pomoći i čekala sam kad će proći, rekli su mi u trećem mjesecu, ali ništa i onda je ipak jednog dana prestalo naglo, samo od sebe, kao da je bila ištekana - mislim s 4,5 mjeseca, nismo više niti obraćali pažnju koliko god je to bilo neugodno. Je li bebica povraća hranu u mlazu? Evo nekih topica i Rodinih tekstova na temu grčevi i kolike pa pročitajte još i neka vam je sa srećom, a brige nek čim prije nestanu (naravno, ja bih konzultirala svakako i pedijatra - je li on/ona nešto rekao što bi moglo biti uzrok ili se svelo na kolike?):

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...763b17a8e860e5

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...330&highlight=

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1899

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

jel ono mikka pričala na pdfu o dojenju da je njena malena isto tako imala plač faze u točno određeno vrijeme navečer, a bila je sita i suha.

mislim da ju je umatala u maramu i hopsala s njom po pilates lopti.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno Re: Neutješan plač bebe

Citiraj bakabaka prvotno napisa
    Moj sin je bio takav. Spavao je max. 30 minuta u komadu, budili su ga vlastiti trzaji i lupanje ručicama. Skoro svo budno vrijeme je bio na prsima. Večernje nervoze su nas mučile prva 4 mjeseca života. Grčeve nije imao.

Ja sam to vrlo brzo prihvatila kao normalno, nastojala sam ni ne razmišljati o tome. Napredovao je iznadprosječno, i s vremenom je postalo lakše - s cca 2 i pol mjeseca sam si je uveo nekakav ritam podoja, večernje nervoze su popustile pa prestale. Muž mi je tu jako pomogao podrškom, kućanske poslove je preuzeo na sebe, ja nisam imala druge brige osim djeteta.

Samo se nadam da se neće ponoviti i s drugim djetetom .

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Bakabaka, dobrodošli i čestitam na unuku!
    Sve će to doći na svoje, dijete se ipak još prilagođava ovome svijetu i osjetljivo je.
    Samo sretno sa živcima, mislim da nas je većina prošla takve faze.

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

I kod nas su prva tri mjeseca bila teska. Vrlo je malo spavala po danu i to vecinom po nama a navecer bi takodjer neutjesno plakala i nismo joj znali pomoci. Nisam sigurna da su bile kolike u pitanju vec vise "vecernji nemir". A i preko dana je cesto kmeckala, kao da nije zadovoljna. To nas je izludjivalo jer smo cinili sve da joj bude ugodno. Mislim da puno ovisi i o tome sto smo i mi bili nervozni. Kada smo se malo opustili, bilo je bolje. S tri je mjeseca malo po malo prestajalo i evo utjehe-od tada je jedna divna zadovoljna beba koja lijepo spava i danju i nocu

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj melange prvotno napisa
    jel ono mikka pričala na pdfu o dojenju da je njena malena isto tako imala plač faze u točno određeno vrijeme navečer, a bila je sita i suha.

mislim da ju je umatala u maramu i hopsala s njom po pilates lopti.
    moja je imala plac faze po citav dan . i ne bi spavala. jednom sam brojala, jednomjesecna beba (mozda malo starija) je spavala 2x10 minuta, i jos jednom pola sata. znaci 50 minuta, za cijeli dan :shock: :shock:

ah, kako sam to prezivjela, svaka mi cast

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

U jednoj knjizi pedijatrijskoj jednog francuskog pedjatra večernji plač je opisan kao ostatak atavističkog straha i nazvan "kad lavovi idu na pojilo".
    Iz vremena života u pećini i plemenu
    Nestaje negdje oko 3-4 mjeseca.

Što se tiče dnevnog nemira, i moj je sin bio takav,donekle zbog određenih lijekova koje sam u trudnoći uzimala a donekle radi, kako kažu, teškog poroda i kasnije anestezije zbog carskog.
    Ali je također dobro napredovao i sve se smirilo negdje oko 3 mjeseca.

Nije bilo vezano isključivo uz kolike mada ih je bilo.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

I moja curica je bila takva, i sada je, samo u blažem obliku. Meni su govorili, možda ste vi (roditelji) malo nervozniji, pa ona osjeća tu napetost, možda ovo, ono.... Nakon svega najlogičnije objašnjenje mi je ono da je svako dijete posebno, i neka djeca su malo senzibilnija, jače osjećaju okolinu i reagiraju na sebi svojstven način, jer još se uvijek privikavaju na novi svijet. 9 mjeseci su proveli u majčinom trbuhu, zaštićeni, sigurni,a sada dolaze na svijet gdje trebaju naučiti jesti, kakati i sl. Zato, nemojte se brinuti i razbijati glavu s raznim teorijama (naravno da treba isključiti eventualne situacije da dijete nešto ne boli) i pratite ritam vašeg unučića. On je takav, privikava se na svijet oko sebe, i sigurno mu nije lagano, a sve što možete učiniti je pratiti njegov ritam i sve će doći na svoje

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

nemojte se brinuti..to jednostavno koliko god blesavo zvucalo treba prihvatiti kao stanje prva 3-4 bebina mjeseca i potpuno je normalno, neke bebe su senzibilnije..
    ja nisam nimalo nervozna osoba, pazila sam sve sto sam jela, pila cajeve(za dojilje, komorac, rooibos), davala sab simplex, zamotavala, pustala zvukove valova, masirala trbuscic i nista nije pomoglo..ali ako tjesi proslo je sa tocno 3,5 mjeseci i sad je najbolja beba na svijetu..jede odlicno, napreduje, jos uvijek doji, naucili smo je na kinderbet (iako smo je zbog kolika stavljali spavati samnom jer bi se puno lakse smirila i bolje odspavala) tako da eto treba naci nacine za smiriti bebu prvih mjeseci a kasnije sve dodje na svoje mjesto..kasnije se stvarno zaboravi da su grcevi ikad postojali..ono sto je meni malo pomagalo je:
    1) nosenje bebe (raditi malene cucnjeve gore- dole, smire se odmah)
    2) sab simplex (12 kapi bebi prije svakog obroka..pomogne s vjetrovima)
    3) sumovi (usisavac, ima na max tv-u jedan program s valovima)
    4) priguseno svjetlo
    5) podrigivanje tijekom obroka nekoliko puta da ostane sto manje zraka
    6) spavanje samnom (bilo joj je puno lakse zaspati i lakse bi se utjesila uz mene)

eto..drzim fige da sto brze prodje

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Krampus prvotno napisa
    Nije bilo vezano isključivo uz kolike mada ih je bilo.
    Meni najlogičnije zvuči teorija da su bebice nekad jednostavno popodne preumorne i postaju nervozne. Kod većeg djeteta sad već dobro vidim tu nervozu kad se dogodi da je previše pospana a ne uspijeva se smiriti i zaspati.
    Kako riješiti problem? Postepeno, tražiti načine na koje dijete najbolje reagira pri uspavljivanju i umirivanju. Možda pročitajte knjigu H. Karpa "Najsretnija beba u kvartu", ili P. Rhatigan: "Umirite svoje dijete na prirodan način". Mislim da ćete tu naći dosta korisnih savjeta, kao i objašnjenja zašto bebe tako reagiraju (meni su zapravo više koristila objašnjenja nego savjeti, bilo mi je lakše kad sam znala da se ne događa ništa neobično).

RING avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj lore prvotno napisa
    3) sumovi (usisavac, ima na max tv-u jedan program s valovima)
    O kojem programu je riječ

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •