Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Janjetina za bebu?

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno Janjetina za bebu?

Ja se čudim kad čitam u MPG da se može bebi od 6 mj već dat janjetina. Isto tako sam čitala na neke Britanske i Američke stranice da se preporučuje janjetina.. ali moja svekrva je poludila kad je čula da razmišljam o tome dati mome sinu o 7 mj janjetinu.

Ja mu to inaće nebi odma davala, ali ima nisko željezo i najbolji izvor toga je od crvenog mesa... tako da ne znam...

Jeli itko zna više o davanje bebi janjetinu? Jeli to stvarno sigurno? Malo mi je čudno jer ipak je to dosta masno...

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Osim mesa dobri izvori željeza su i sušeno voće, cjelovite žitarice (uključujući integralni kruh), orašasto voće, zeleno lisnato povrće, sjemenke i mahunarke.

Vitamin C poboljšava apsorpciju željeza.

topic o niskom željezu i dohrani:

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...1705ef4aa7874e

tablica dohrane:

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...asc&highlight=

koliko često jedu meso (ima o namirnicama koje su bogate željezom)

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...asc&highlight=

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    Osim mesa dobri izvori željeza su i sušeno voće, cjelovite žitarice (uključujući integralni kruh), orašasto voće, zeleno lisnato povrće, sjemenke i mahunarke.
    Samo malo što od toga možeš dati djetetu od 6-7 mj, osim lisnatog povrća :/
    ja sam negdje čula da je janjetina dobra s te strane što se ovce ne mogu uzgajati u zatvorenom prostoru, kao što se danas većinom uzgajaju svinje, krave, perad. Tako da je to meso neusporedivo kvalitetnije. Ali nisam to čula u kontekstu dohrane za bebe, nego u priči o janjetini tipa bosiljeva
    Dakle mislim jedino da je možda malo masno, ali na lešo... možda bi se moglo?

Evo već vidim Apri kako stiže...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

puno bolja ti je cikla jer ima 2u1: željezo i vitamin C

naribaš ciklu i jabuku (svježe) na sitno ili zmiksaš, ili procjediš sok od naribanog

crveno meso nije najbolji izvor ako se ne kombinira sa svježim voćem
    jer ti fali vitamin C za apsorpciju željeza

miksom cikle, mrkve, jabuke i meda ja sam popravila skoro anemičnu krvnu sliku (svoju) , imala sam nisko željezo usprkos svakodnevnom jedenju šnicli

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

dobri nemesni izvori željeza su osim navedenih namirnica i žitarice, tamnozeleno povrće, grah, kuhana leća, lješnjaci i orasi. Željezo može stupiti u interakciju s mnogim lijekovima, ali i s određenom hranom, te sastojcima hrane. Mlijeko, jaja, kava, crni čaj, fitinska kiselina, celulozna vlakna smanjuju apsorpciju željeza, dok ju alkohol znatno povisuje, što može uzrokovati i toksičnost. Radi bolje apsorpcije željeza dobro je koristiti sok od limuna ili neke druge namirnice bogate vitaminom C u začinske svrhe.
    oaj miks je dobar:
    - šaka matilovca / kelja - bez bijelogg dijela
    -1 banana

najbolji životnjski izvor su jetrica ALI jetrica su čistači tijela, pa ako nije životinja iz EKO uzgoja onda su ta jetrica opterečena otrovima (antibiotici, pesticidi, hebricidi...)

ja meso ne bih davala , čisto iz sumnje da taj malen želudac koji još nije sposoban probaviti u potpunosti niti mrkvu, jer koja korist od mesa ako želudac ne probavi nego samo pošalje van

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Promakla mi starost djeteta.

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

MGrubi - Razmišljala sam o ciklu, ali kaže da je to tek sa 10 mj...

Pedica mi je prije rekla za puretinu, ali ne znam di da nabavim da budemo sigurna da nije puno antibiotike i šta već...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Žitarice
    1. kukuruzna krupica (gris), kukuruzno brašno ili pahuljice, riža, rižine pahuljice, proso
    2. pšenično brašno ili krupica, ječam, raž (9 mj.)
    3. kruh, dvopek (10 mj.)
    4. tjestenina (11 mj.)
    5. miješane žitarice, dojenački muesli (12 mj.)

Voće
    1. kruške, jabuke
    2. banane, marelice, breskve, šljive, trešnje (7 mj.)
    3. kupine, jagode, borovnice, maline (10 mj.)
    4. agrumi, koštunjavo voće (orah, lješnjak, badem) (12 mj.)

Povrće
    1. mrkva, koraba, tikvice
    2. krumpir, mahune, brokula, buća (8 mj.)
    3. grašak, repa, rajčica (10 mj.)
    4. kupus, kelj, poriluk (11 mj.)
    5. leća, grah, špinat, blitva (12 mj.)

Meso
    1. bijelo pileće i pureće meso, janjetina, kunić (8 mj.)
    2. teletina (9 mj.)
    3. tamno meso peradi (10 mj.)
    4. junetina, govedina (11 mj.)
    5. svinjetina, suhomesnati proizvodi, iznutrice (što kasnije)

Riba 1. bijela riba, pastrva (8 mj.)
    2. plava riba (13 mj.)

Jaja
    1. žumance (10 mj.)
    2. bjelance (13 mj.)

Mliječni prozvodi
    1. svježi kravlji sir, skuta (11 mj.)
    2. jogurt, kiselo mlijeko (11 mj.)
    3. vrhnje (12 mj.)
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=55178

u zaleđu Šibenika postoji eko uzgoj janjaca
    čula sam za to, ali ne znam detaljnije

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Citiraj Frida prvotno napisa
    Samo malo što od toga možeš dati djetetu od 6-7 mj, osim lisnatog povrća :/
    ja sam negdje čula da je janjetina dobra s te strane što se ovce ne mogu uzgajati u zatvorenom prostoru, kao što se danas većinom uzgajaju svinje, krave, perad. Tako da je to meso neusporedivo kvalitetnije. Ali nisam to čula u kontekstu dohrane za bebe, nego u priči o janjetini tipa bosiljeva
    Dakle mislim jedino da je možda malo masno, ali na lešo... možda bi se moglo?

Evo već vidim Apri kako stiže...
    Nažalost i ovce/janjci se tove kao i sve ostalo, u našem kraju (Istra &co) baš ne ali vidjela sam gore negdje (slab mi je zemljopis ) u Podravini ogromne hangare - rekli mi da od tamo izlazi cca 800-1000 "otočkih" janjaca na godinu , pa sad šta se kupuje u mesnicama i sa ražnja...Janjetina, jaretina i ostala mesa mladih životinja mislim da spadaju u nemasna (naravno krti dijelovi mišića, bez loja). Bez obzira, čini mi se prihvatljivije od peradi (ne baš sa 6 mj naravno).

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

e gle sad, po ovoj tablici meso kreće tek s 8 mj a po onima koje sam ja dobila od patronažne i pedice išlo je odmah s 6, ja sam dala negdje sa 7 (nabavila domaću piletinu). Na kontroli sa 6 i pol mjeseci pedica mi se maltene onesvijestila što dijete još nije jelo mesa...

nego... možda smije jesti koprivu? Čaj od koprive podiže željezo... (po ovoj tablici vidim da je blitva i špinat tek s 12 mj, ali o tome smo raspravljali na forumu kad sam ja počinjala s dohranom i složili smo se da ako nije tretirano ni gnojeno, te ako je friško ubrano može i ranije, tako da sam davala već od početka špinat i blitvu iz svekinog vrta, a kopriva mi spada u sličnu kategoriju)

Sad nemojte me uzeti zdravo za gotovo prije nego Apri blagoslovi

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja mislim da se cikla može uvesti rano, a zdrava je pa nemaš šta izgubiti.

brokula je isto izvrstan izvor željeza (jer sadrži i c vit za bolju resorpciju)

janjetina je dosta masna, ja sam je dala tek s navršenih 10 mjeseci iako se u tablicama uglavnom spominje s kunićem i teletinom (oko 8 mjeseci) :/

Inače, janjetina (uz pileći batak) je jedino meso koje moja M. hoće jesti.
    ostalo (uključujući sve ribe osim srdele i jaja) ne bi pojela ni u najluđem bunilu :shock:

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

LLLI čak preporuča dojenoj djeci početi dohranu s mesom, baš zbog željeza, ali i još koječega.

In short, the amount of breast milk a baby consumes decreases after solid foods are introduced. Important nutrients most likely to be in short supply during the weaning period include protein, zinc, iron, and B-vitamins. Meat is a very good source of all these nutrients and, therefore, is an important part of the infant's diet during weaning. The incidence of allergic reactions to meat is minimal, and lower still when pureed varieties are used.

It is also important to remember that when solids are first given to baby, it is as an introduction and small supplement. Breast milk will still be the baby's primary nutrition for quite some time. Solids are introduced individually about a week apart and only in very small amounts. With this slow introduction, it will be quite a while before baby is relying on solids for his/her basic nutrition. Therefore, it is important that the foods which are given provide the nutrients which are needed most for growth and health.
    http://www.llli.org//llleaderweb/LV/...Jan00p130.html

Možeš dati janjetinu. I ona je zdrava za bebe.

Ja sam davala piletinu pa kunića i janjetinu, kad smo prvo savladali, negdje oko 8 mjeseci. Naravno, ne baš mast, ali čisto meso, prokuhano, je odlično. L ga je najradije jeo, a i danas mu je to najdraži ručak. Samo što se sad ubija i u mladom luku.
    Meni je bilo jedino bitno da je meso domaće, free-range i bez ikakvih lijekova.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •