mi smo eto skoro pune 4 godine razlike
mislim da nema pravila koja je bolja dobna razlika među djecom
govorim luciji što sve može očekivati od svog malog brata po fazama njegovog razvoja. išla je sa na nama na uzv, imali smo pripreme i općenito pozitivan uvod u cijelu priču. kada bi netko "dobronamjerno" rekao da će ona čuvati bracu, da mora jesti sama i sl., ja bih to odmah prekinula.
dok smo pripremali sve stvari za bebača, sudjelovala je u svemu, igrala se sa svime dok ja to ne operem, sve po dogovoru. objašnjavala sam joj kako smo pazili na nju, da je cicala, da ju nitko nije smio gnjaviti, da je zato zdrava, vesela itd. sada to isto trebamo omogućiti dominiku.
pričala sam joj kako su malci osjetljivi i lako se razbole, da nije bolest smak svijeta, ali da je gnjavaža jer moraš ići kod doktorice, pa čekati u čekaonici, pa nemreš u vrtić, u goste i x drugih ograničenja. zato je bolje pripaziti i biti zdrav!
zna da bebači na početku stalno vise na cici i puno spavaju jer im treba snage za rast. nisu osobito interesantni i ne kuže puno svijet oko sebe (nama je sve mrak, ali njoj to treba pojednostaviti

). onda oni polako počnu slagati face, cerekati se, papati rukice, nogice, sve su smješniji i zanimljiviji....
da ne duljim vama o fazama razvoja
uglavnom, točno zna što može očekivati.
pitam ju - a kaj sada plače, što ti misliš? onda ona veli: oće cicu, ili hoće da ga nosiš, ili mu šnjufa guzu i sl.
ljubomora? tko zna što nas sve očekuje?
živimo po fazama i nastojimo izgraditi što kvalietnije temelje za slijedeće faze
lucija je imala kraće žute minute i izjave poput: ti nisi moja prijateljica (što bi znala reći i na neku zabranu), a jednom ili 2x da ga ona ne želi/voli
čim bi se rješila situacija, zaboravila bi na to
nastojimo biti uz nju što više i reagirati ispravno kada razbaca cijelu sobu, a ne želi pospremiti, pa još neće na kupanje, a ne želi niti večeru
kada mladi gdin počne više ulaziti u njen teritorij, vjerojatno će biti više frke, ali...
e da, mislila sam da će htjeti ciceka ponovno (2 god je cicala) - ona ništa, da malo pusu, ali više ne zna cicati, ja