Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 64

Tema: 18 mjeseci-što bi trebao znati ?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno 18 mjeseci-što bi trebao znati ?

Dakle, Pingu ima 18 mjeseci.
    Ne zabrinjavam se što ne priča kao neki vršnjaci ( za razliku od okoline ), ali on ne govori niti mama ni tata.

Po cijeli dan vergla svoj jezik koji se uglavnom sastoji od slogova sa d na početku, dakle dididi,dududu itd., ali se ti slogovi ne odnose na neku stvar ili potrebu već se on samo smije i vergla...
    Dalje, ne maše papa, ne plješće bravo i ne pokazuje koliko je velik niti gdje je pametna glavica- a vidio je i svoje vršnjake kako znaju/pokazuju te radnje, ne samo nas. Eventualno ponekad " da 5" , a i to je jako rijetko. Sve što smo ga pokušali naučiti, npr. gdje je nosić i slično - ne zanima ga i ne želi pokazati.
    Smije se na "kad si sretan", ali nema šanse navesti ga da i on zapljesne.
    Znam da čuje jer dotrči sa drugog kraja stana kad začuje da se otvara frižider (gladuš mamin ) ili počne špica crtića koji navečer pogleda.
    Čuva ga baka i znam da se trudi maksimalno oko njega.
    Pokazujemo kravice u slikovnicama i govorimo muuu i slično, ali
    on na to odmah zatvara knjigu i odlazi dalje kao da vidi da ga nešto želimo naučiti i to ga odbija.
    Ako mu kažem da mu idem oprati ruke i primim ga za ruku i pitam - gdje se peru rukice - neće me odvesti do kupaonice.

Razmišljamo što dalje... brinemo je li on samo mali tvrdoglavac koji dokazuje svoju volju ili je u pitanju neko pomanjkanje pažnje ili... Planiramo tražiti stručno mišljenje. Do tada -ima li još ovakvih limača ?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

emma, da li si sa pedijatrom porazgovarala o razvoju sincica? pretpostavljam da idete kod pedijatra i radi drugih stvari, uostalom i na kontrole. u svakom slucaju ja bih razgovarala sa strucnom osobom.

djeca jesu sva razlicita i osobno ne volim usporedjivanja "tko je kada" ali pljeskanje rucicama, mahanje... jel prije to radio pa sad nece ili uopce?

elena ima 19 mjeseci, dvojezicna je i malo prica al kaze cca 30 rijeci. zna "reci" kako kaze pas,mica,konj..... u svakom slucaju dosta toga.

ne zelim te brinuti niti bedirati,ali eto moje misljenje je- potrazi strucno misljenje

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

kako smo mi na goljaku kod logopeda i psihologa bili (kasni malo sa govorom) logoped je rekao da bi sa 2 godine trebali imati neki fond od 10 riječi ali da je puno bitnije da oni razumiju stvari što im se kaže npr. donesi loptu, idemo čitati slikovnicu - gdje je slikovnica itd.

mi imalo 21 mjesec i ima samo par riječi koje govori ali sve razumije što joj se kaže...

malo mi je čudno što ne radi te radne, pa-pa itd.

ja bi na tvom mjestu išla stručnjaku

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ne bih te htjela uznemiravati, ali možda bi bilo dobro da se obratiš pedijatru. Nije problem kaj ne govori, ali mi je malo čudno da ni ne pokazuje. Imaš li osjećaj da te razumije kad pričaš?

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ne zelim te uznemiravati, ali ako i ti imas sumnje da nesto nije kako treba, posjeti logopeda, ali pokusaj da bude dobro naspavan i relativno dobre volje kad idete...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hvala na odgovorima. Teško je ne biti zabrinut, nekako sam čekala tih 18 mjeseci - nadajući se da će samo odjednom sve početi pokazivati... Što se tiče pedijatrice, njen je odgovor da stigne, ima vremena... ,a ja ne želim propuštati vrijeme koje nećemo moći nadoknaditi ukaže li se da smo trebali poduzeti neke stvari ranije...

Može neka preporuka gdje da odvedem dijete... Razmišljala sam o Goljaku ili o Sabolu ? Tisuće pitanja... Idem i do pedijatrice da vidim je li promijenila stav. Ako nije, morat ćemo drugim linijama...
    Nekad mi se čini kako me razumije jer napravi nešto baš kako treba, npr. dam mu četkicu za zube u rukicu i on si sam posve dobro za njegovu dob očetka zubiće ili kad upalim CD s dječjim pjesmicama odmah mi dotrči gdje god da se nalazio da krenemo plesati ( mi to kao valcer ).
    Opet s druge strane ... nema "pa-pa", nema "bravo"...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

A razumije li tvoj govor? Moja P. npr. skuži s kim razgovaram na telefon jer kuži kaj pričam

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ne želim te briniuti ali ja kao malo stručnija moram ti reći da bi trebao razumjeti govor. to što ne priča je normalno. ali razumijevanje. svi su individualci, ali potpisujem cure kad kažu da odeš stručnjaku.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

I moj sin nije znao do 2 godine, ili bolje receno nije htio da mase pa-pa ni da poljubi, posalje pusu itd. Sa 2 godine je znao samo 3 rijeci-mama, tata, i daj, ali eno ga sad ima 4 godine i zna sve lopovluke. Jedino to, sto kazu cure, da li razumije govor, a sto se tice ovih drugih stvari, ja mislim da svako dijete na svoj nacin se razvija, i da treba samo biti strpljiv. Imam sad i mladju kcerku koja sa 22 mjeseca zna oko 30-tak rijeci, a na isti se nacin odgaja kao i starije dijete

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Draga mama,
    razumijem te u potpunosti jer je i moja prijateljica imala slične probleme...(s govorom djeteta).
    Svi znamo da su djeca jako različita i uopće nije bitno kada će tko početi govoriti npr. moj prvi sin je tek progovorio s tri godine (prije toga NIŠTA), a drugi sin priča sve živo...
    Ima 17mj. i govori rečenice od 2 ili 3 riječi i najviše me iznenađuje kada dođem s posla pa mi prepriča nešto što se desilo tjekom jutra npr. mama pao bum gjava buba...onada ja ljubimi sl...
    Izuzetno je napredno dijete u usporedbi s prvim sinom (pjeva preko 10 cijelih pjesmica - uz našu pomoć naravno).
    OVO SAM TI SVE NAPISALA SAMO S JEDNIM RAZLOGOM...
    Treba biti strpljiv, jer sva su dijeca različita.
    Ti kao mama ćeš najbolje znati procijeniti dali je sve ok.
    Nije toliko bitan govor (po mome mišljenju, jer to u većine djece dolazi prije ili poslije i mali je broj djece koji stvarno imaju neki problem) nego to što ti ne reagira na neke osnovne stvari. Ja da sam na tvome mjestu ukoliko bi vidjela da s njegove strane nema nekih reakcija na moj govor i da ne razumije neke male stvarčice koja djeca u toj dobi već stavrno trebaju napraviti definitivno bi potražila neku pomoć od strane stručne osobe.

Od srca ti želim da sve prođe ok...i da je slatkica samo maleni tvrdoglavac...
    pozdrav.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hvala vam puno na iskustvima . Danas smo dogovorili privatno termin kod neuropedijatrice koju nam je preporučio prijatelj.
    Razmišljam cijelo vrijeme zašto odbija naučiti nešto. Npr. želim mu pokazati gdje je nosić ( njegov, mamin, tatin...), ali on odmah prekida, uzima me za ruku i odvodi do nečeg što on u tom trenutku želi raditi, npr. piti vodu u krevetiću. E sad, jel on ne razumije što mi to radimo ili razumije , ali ne želi. Jel može jedan 18-mjesečnik ne željeti pljeskati ili pokazati nosić :/ ? Ne bi li to bilo jače od njegove tvrdoglavosti da usvoji neke od tih radnji pa makar i "usput"?
    Eto, samo razmišljam na glas ...
    Svjesna sam različitosti djece i govor kao takav (pogotovo do 2. godine ) nije nešto što bi trebalo zabrinjavati. Funkcioniramo na način da nas odvodi do nečeg što želi da mu dodamo ( voda, igračka s police...).

Ne opterećujem se maksimalno što druga djeca mogu i znaju, unatoč pritiscima obitelji/prijatelja koji uvijek "znaju nekog čije je dijete s godinu i pol skoro pa množilo, dijelilo i vadilo korijen..."
    Samo me tješi što ima još limača koji su kasnije usvojili neke stvari, a kasnije su se normalno razvijali .

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

elena cesto puta ne zeli sudjelovati u igri koju mi u tom trenutku ponudimo - upravo tog tipa di je nos, uho, glava ili reci kako kaze pas..... no kada ona ne zeli sudjelovati ljutito kaze NO ili nas upravo kao sto si opisala odvede do onoga sto ona zeli raditi.... i igramo se kako ona odluci. no kazem- ponekad - nije uvijek tako.

sretno kod neuropedijatrice...
    da sve bude u najboljem redu

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

moj je distoni i mogu ti reći da bez obzira na tu dijagnozu,ako nešto JA hoću da on napravi nema šanse.no ako ON želi to napraviti napravit će.tako je bilo od početka s njim,tako je i danas.

možda je jednostavno takvo dijete?imaš i kabinet ERF-a za dijagnostiku.sretno.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

sibell - upravo je tako kako opisuješ svoju malenu, ali je to kod nas nažalost pravilo, ne iznimka
    lasica - kao što kažeš - bilo bi mi lakše prihvatiti da imam "svojeglavo" dijete, nego da postoji neki razvojni problem, ali ako postoji problem - idemo vidjeti što treba napraviti. Ako može samo još pojašnjenje- je li tvoje dijete zbog "odbijanja suradnje" (sorry na izrazu, ne mogu ovaj tren smisliti bolje ) nije u ovoj dobi u kojoj je moj Pingu htjelo/znalo mahati pa-pa, pokazati dijelove tijela ili neku igračku ?

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

draga odi provjeri za svaki slučaj pa ćeš biti mirna ili eventualno poduzeti nešto na vrijeme
    iako, moram reći (pošto malog ljepotana imam čast povremeno i vidjeti), meni on djeluje kao mali tvrdoglavko

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

uglavnom mislim ko i cure, bitno je da kuzi, a ne pricanje. a ti vjerojatno vidis dal te razumije?? moj ima 16 mj skoro, ima par rijeci, al znam da sve kuzi jer vidim po ponasanju i to vec dosta vremena, npr. kad kazem idemo na kupanje ode u kupaonu, odnese smece u smece, ma glupo mi sad nabrajat.. nadam se da je sve ok kod vas, al kak god bilo odi po strucno misljenje. moja seka ima malenog koji zaostaje u razvoju, i pedijatrica i glupa klaiceva po kojoj su visili stalno su govorili, svako dijete je za sebe... nemojte od zdravog djeteta radit bolesno... a sad... ja bi ih sve tuzila, jer je prekasno reagirano, tek kad je otisla sabolu.. i sad za njih nema nigdje mjesta, ne goljak jer hoda i trci, ma katastrofa. ne mora kod vas, i sigurno nije ovak crno, al nemoj cekat ni dana.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

evo da se i ja malo javim na ovu temu s obzirom da sam donedavno bila zabrinuta za Janovo napredovanje govora , no sad mi je puno lakše kad vidim da je moje zlato ok . Nije neka proćalica ali sve razumije pokazuje mi što želi čak neki puta i kaže što želi naprimjer pokaže ormar u kuhinji i kaže njam njam jer tamo držimo slatkiše , jućer smo kupili ki ki bonbone uzeo je vrećicu i viće ki ki kaun ( ki ki klaun ) , ako mu kažem da baci u smeće nešto prljavo on to i ućini .
    Sve u svemu shvatila sma da sve razumije ali nije baš prićljiva bebica takvi su bili moj brat i seka , rijeći nisu progovorili do druge godine od tada više nisu stali. Čula sma od jedne logopedice da je bolje da dijete što aksnije progovori jer će tada imati čistiji govor i razgovijetniji .

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ginger draga
    Mihim - jednostavno mi je teško ocijeniti razumije me ili ne. Zvuči katastrofa, i tako se trenutno i osjećam jer on na svaki pokušaj da ga se nešto nauči reagira na način da te uhvati za ruku i odvede do mjesta gdje on želi biti i što on želi raditi, a to nikad (doslovno nikad ) nije nešto što mi "predložimo".
    Dakle, pokazujem nešto u slikovnici, on ju zatvara i vodi me do sapunice za puhanje balončića, to obožava. Kroz igru mu pokazujem nosić ili pupak, a on odlazi od mene i počne se igrati s nekom igračkom. Da me se krivo ne shvati, nisam sad nasilna s tom slikovnicom pa ga pratim po stanu i guram slike pod nos, nego mu onako usput kad se igramo "slučajno" ubacim u vidno polje...
    Ja sam mu mama, ali očito i nemajka kad ne vidim razumije li me. I samo se nadam u sebi da kuži, ali je svojeglav pa neće pokazati. S druge strane, ako mu obujem tenisice i kažem da idemo van- otići će do vrata ( pranje ruku i kupaonica još ne funkcionira do kraja, ali idemo u dobrom smjeru ). Ako dođe bakina prijateljica na kavu, ko hostesa ju uzima za ruku i odvodi do stolice na koju ona uvijek sjeda.
    vlatkapeno - baš što se tiče smeća, friško je počeo odnositi stvari u smeće. Doduše to su sve stvari koje nisu za smeće (igračka, još zatvoreni jogurt i sl.), ali kuži da bacamo unutra.
    Samo "ga ne opterećuj" s kravicama, mahanjem i pokazivanjem nosa , i "razgovorom" i slikovnicama i "bravo-bravo" i sve je OK...

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

zapravo ni sama ne znam što ti ovdje želim reći.
    to što ne govori s 18 mjeseci stvarno nije problem, moja je progovorila sa cca 2 godine i sad ju ne možeš zaustaviti.
    stvarno se ne mogu sjetiti koliko je toga radila sa 18 mjeseci, ali sam znala da me razumije, nisam se uopće zabrinjavala oko toga. imala je svoj način komunikacije koji sam ja razumjela.
    znam da je sa 18 mjeseci znala boje i da bi donijela stvar one boje koju smo tražili, da je obožavala crtati i slagati kockice (tako je i naučila boje), ali isto tako se sjećam da ako smo ju tražili pred nekim da pokaže nešto što zna to ne bi napravila ni pod razno.
    ako te brine bilo što u razvoju ili imaš osjećaj da bi trebalo biti nešto drugačije popričaj s pedijatrom, čak zamoli da te uputi dalje.
    u krajnjoj liniji da ti budeš mirna.
    iskreno se nadam da je sve u redu

Pooh avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Emma Maria prvotno napisa
    Ginger draga
    Mihim - jednostavno mi je teško ocijeniti razumije me ili ne. Zvuči katastrofa, i tako se trenutno i osjećam jer on na svaki pokušaj da ga se nešto nauči reagira na način da te uhvati za ruku i odvede do mjesta gdje on želi biti i što on želi raditi, a to nikad (doslovno nikad ) nije nešto što mi "predložimo".
    Dakle, pokazujem nešto u slikovnici, on ju zatvara i vodi me do sapunice za puhanje balončića, to obožava. Kroz igru mu pokazujem nosić ili pupak, a on odlazi od mene i počne se igrati s nekom igračkom. Da me se krivo ne shvati, nisam sad nasilna s tom slikovnicom pa ga pratim po stanu i guram slike pod nos, nego mu onako usput kad se igramo "slučajno" ubacim u vidno polje...
    Ja sam mu mama, ali očito i nemajka kad ne vidim razumije li me. I samo se nadam u sebi da kuži, ali je svojeglav pa neće pokazati. S druge strane, ako mu obujem tenisice i kažem da idemo van- otići će do vrata ( pranje ruku i kupaonica još ne funkcionira do kraja, ali idemo u dobrom smjeru ). Ako dođe bakina prijateljica na kavu, ko hostesa ju uzima za ruku i odvodi do stolice na koju ona uvijek sjeda.
    Mi smo koristili baby signs, pa su rano propricali na taj nacin i jako rano mi je bilo jasno da sve razumiju.
    Tako da se slazem da govor nije problem. Propricati ce kad bude spreman.
    Po ovome sto si napisala, mislim i da razumije.

Ali ono sto mi nije skros jasno, pa ako te odvede do balona - sta fali tome?
    Ja bi bacila slikovnocu sa strane i puhala balone, divila im se skupa s njima, pokazivala deckima znak za balone, govorila im da ih love, kako lete...hoce oni puhati...ma laprdala svasta nesta, a oni bi uzivali.

Pokusaj vise obratiti paznju na te stvari do kojih te on sam vodi, naci nesto sto njega zanima i sto mu pase.

Nadam se da ce pregledi proci ok i da je sve uredu!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Pooh- ma pušemo mi balone po cijele dane

Ne forsiram ja njega ni u čemu - u nekoj uobičajenoj igri npr. drvene oblike u prikolici iz Ikee jako voli usmjerim pažnju na npr. prstiće i velim mu da su to prstići, gdje su prstići, gdje su se sakrili..... i sl., a on to osjeti kao da je igra gotova , ostavlja te drvene oblike i mijenja na nešto drugo, npr. puhanje balona. Tako da puuuuuuno pušemo balone. I on ih lovi i voli kad puknu pod prstekima , to nam je jako smiješno.

Ovo je samo primjer, ali se kod nas sve svodi na to. Dakle, u svakom trenutku radimo ono što on želi i što ga veseli, i ne prihvaćaju se varijante u kojima ga se nešto uči ili mu se nešto pokazuje. Kao rezultat toga, kao što sam napisala na početku, u principu ne radi niti jednu radnju koju djeca te dobi rade u vidu pljeskanja, mahanja pa-pa i sličnog bilo jer su ih roditelji naučili ili su sami usput to vidjeli pa ponavljaju tu radnju. Taj dio nas muči i brine, već smo dogovorili neke termine ( psiholog, neuropedijatar ) da vidimo gdje smo, a zato sam i otvorila ovu temu da nam se jave mame/tate sličnih limača ... da mi bude lakše

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja sam mu mama, ali očito i nemajka kad ne vidim razumije li me.

ja jako dobro znam kakva si ti majka
    i sve si, samo ne nemajka
    nadam se da će te pregledi umiriti

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

sigurno nisi nemajka... drugo ti nis pametno nemrem rec jer ne znam tvog bebaca, al nadam se da ce sve bit ok. a kaj se tice dal te razumije, pa jel npr. kad imenujes neku igrcku ili stvar zna koja je, jel pokazuje prstom - bilo kako? moj nije nikad reko njam, njam ili am,am za klopu a vecina djece to radi ( a obozava jest ) - al kad kazem idemo jest dođe ispred hranilice... jel ostalo sve ok, motorika, hranjenje, spavanje, jel vristi??

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Još sam u šoku vezano uz pedijatricu! Baš smo lijepo razgovarali, sve joj rekli kako stoje stvari i da više ne možemo čekati, poslušala nas je sa zanimanjem i pitala za detalje, a onda dala uputnice za sve moguće pretrage koje postoje! Znam da bi to trebalo biti normalno, ali obično se pripremim na loše pa pustim da me dobro iznenadi, i ovo danas je fakat bilo OK. Obično je gužva pa imam osjećaj da se žuri i požuruje nas , ali danas nije bilo nikoga i sve smo se lijepo dogovorili.

Kako izvesti EEG...Pingu mirno spava samo u svom krevetiću, a drugdje bude "borbeno", pa moram proučiti kako najbezbolnije izvesti da zaspi s nekakvom kapom na glavi kako mi je rečeno, eventualno na rukama ako se smije.... Bit će gusto...

Mihin- motorika je inače dobra i dosta je spretan, spava uglavnom 20.30-7.00 s jednim buđenjem za mlijeko i po danu 2-3 sata,dok je budan akcija ne staje i voli klopati ( 18 mjeseci=90cm,13,5kg ). Jel vrišti ? Da i to dosta, oduvijek. Ma nek i najmanja sitnica ne bude kako je naumio - vrištat će samo tako. Pokušavamo to riješiti ignoriranjem galame i skretanjem pažnje, ali se bojim da dok ga baka čuva popušta njegovoj galami, iako smo joj rekli kako bi željeli da postupa.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa jesi li mu probala reći: donesi mi loptu, daj mi češalj, ili staviti pred njega tri stvari pa reći: dodaj mi medu!

Pooh avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pooh- ma pušemo mi balone po cijele dane

da mi bude lakše
    Kuzim.
    Nadam se da je samo mali trvdoglavko, filozof koji je odlucio podsjetiti svijet da je poanta djetinjstva igra i da je ona sama po sebi smisao i ignorirati sve tendeciozne i njemu nebitne stvari kojima mi odrasli ucimo djecu.

Pooh avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sad sam se sjetila jednog primjera mojih malaca pred par mjeseci.
    Znam da nije isto, ali samo kao primjer kako su djeca (cak i moji jednojacani blizanci) u principu razlicita.
    Kad bi gledali i citali slikovnicu, na moja pitanja di je sta E. bi odgovarao brzinom munje. Tocno si vidio kako mu mozgic kipi, prstici svrbe i kako se zuri sto prije odgovoriti na pitanje i tresnuti prsticem u slikicu.
    B. bi samo stajao pored i to promatrao.
    Prvo sam pomislila kako E. ima bolju memoriju ( jer nakon jedenom sto sam mu rekla koji je npr. koji cvijet zna sve pokazati), ali onda sam skuzila da B. sve jednako zna i da locira stvari mozda cak i prije E., ali iz nekog svog razloga on ne leti da to pokaze.
    Tako je i inace. Nekada kad pospremamo E. ce biti prava male pcelica koja puca od ponosa sto posprema, paziti da loptice spremi u njihovu ladicu, autice u njihovu... B. ce copiti neku igracku i otici u hodnik igrati se, ne zato sto ne razumije nego eto, on ima neki drugi film.

Znam da nije isto, jer ja znam da oni sve razumiju i rade sve te oubicajenje stvari, ali ipak...mozda te bar malo utjesi.

Puuuno srece na pretragama!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Mima- naravno da pokušavamo s kratkim naredbama, ali mi na primjer još nikad nije nešto donio ako bi mu rekla da mi to donese.
    Kad nema vode u čaši s kljunom kažem mu da mi je da i da ću mu dati još vode, ne bude mi je dao, a kad mu je ipak uzmem i dolijem vode popije "na eks" pola čaše, znači bio je žedan.
    Njegov pogled mi nekako govori da razumije, ali ne želi, ali ne mogu isključiti da je to plod moje velike želje da to bude tako.

Pooh- hvala na usporedbi, možda se Pingu drži pritajeno i
    misli si " samo ti pokazuj slikice i maši koliko hoćeš, ja to ponovit neću."
    A spreman je inače za fore i sve stvari po stanu koje ne mogu prvi tren naći - sjetim se onda - naći ću u kadi...
    Moram ga obavezno dići da stisne gumb za pozvat lift i onda se moramo utrkivati od lifta do ulaznih vrata.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj vlatkapeno prvotno napisa
    Čula sma od jedne logopedice da je bolje da dijete što aksnije progovori jer će tada imati čistiji govor i razgovijetniji .
    :shock:

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Čula sma od jedne logopedice da je bolje da dijete što aksnije progovori jer će tada imati čistiji govor i razgovijetniji .

Meni je ovo isto totalna glupost. Moja cura ima 19 mj. i jako puno priča. Ponekad ju ne razumijemo jer naravno ne izgovara još kak spada, ali mislim da je to ipak puno bolje nego da ne govori ništa. S dvije godine će sigurno imati puno razgovjetniji govor nego sad i širi vokabular.

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa

ako je istina da je ovo rekla jedna logopedica onda sam zgrožena. no dobro...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Obzirom da nam je jedan od pregleda onaj kod logopeda, priupitat ćemo za vezu kasnog i čistog govora, a ako bi to slučajno bilo tako, onda s obzirom na našu "šutnju" očekujem da kad progovori - u najmanju ruku recitira Ježurku.

Btw, kod Sabola se na EEG i pregled kod dr. Sabola čeka mjesec dana! Neuropedijatrica kod koje smo mislili ići nema EEG, a zaključili smo da je bolje u komadu sve napraviti nego pregled privatno, pa Klaićeva pa opet na preged... Ali mjesec dana...
    Vidjet ćemo situaciju u Klaićevoj...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Imaš i drugih neuropedijatara privatno.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ginger draga
    vlatkapeno - baš što se tiče smeća, friško je počeo odnositi stvari u smeće. Doduše to su sve stvari koje nisu za smeće (igračka, još zatvoreni jogurt i sl.), ali kuži da bacamo unutra.
    Samo "ga ne opterećuj" s kravicama, mahanjem i pokazivanjem nosa , i "razgovorom" i slikovnicama i "bravo-bravo" i sve je OK...
    Ne opterećujem ja njega nićime on sma da pa-pa kada odlazimo od nekuda , sam pošalje pusu , pokušavam ne nemetati ništa na njega dozvoljavam mu da se sam izražava onako kako zna , u posljednje vrijeme se često družimo sa djecom njegove dobi i malo satrijima pa " pokupi" od njih koje kakve rijeći pa ih sa guštom ponavlja , recimo pred par dana je čuo od susjedine male riejć fin ( delfin) i sda kada vidi delfina viće fin . fin ili ljibica ( ribica ) . U posljednje vrijeme voli ponavljati sve što ja radim ili bilo tko drugi .

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Obzirom da nam je jedan od pregleda onaj kod logopeda, priupitat ćemo za vezu kasnog i čistog govora, a ako bi to slučajno bilo tako, onda s obzirom na našu "šutnju" očekujem da kad progovori - u najmanju ruku recitira Ježurku.

Btw, kod Sabola se na EEG i pregled kod dr. Sabola čeka mjesec dana! Neuropedijatrica kod koje smo mislili ići nema EEG, a zaključili smo da je bolje u komadu sve napraviti nego pregled privatno, pa Klaićeva pa opet na preged... Ali mjesec dana...
    Vidjet ćemo situaciju u Klaićevoj...
    joj, nemoj u klaicevu, ne znam, ja imam traume jer je seka tamo letala s malim od kad se rodio zbog cjelodnevnog vristanja, nula bodova od te bolnice i tri puta su malog pikali da mu naprave kariogram i nijednom nalaz nije uspio, otisla ne rebro - gotov od prve i uredan.. pa daj rađe vinogradsku il rebro - ja osobno necu nikad uc u klaicevu. e i, pitam kolegicu koja radi u klaicevoj " pa kak uspijes piknut bebu, nije ti bed", a njen odgovor - " ides po noci od jednog do drugog dok ne naucis pikat ".....

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

vlatkapeno - isprika - to sam mislila na svog Pingača " da ga se ne smije opterećivati ", ali sam nespretno napisala, pa si pomislila da mislim na tebe i Jana

Mihim- ovo s Klaićevom zvuči katastrofa i iskreno se nadam da je neki crni humor u pitanju, jer inače stvarno ne znam kako takva osoba noću spava.
    Raspitat ću se malo gdje bi nam bilo najbolje to napraviti, najrađe bi kod Sabola, jer od više prijatelja same pohvale. Samo ako se odlučimo za njega, posijedit ću u tih mjesec dana od iščekivanja...
    A možda baš u tih mjesec dana frajer odluči pokazati sve što je skrivao od nas...

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

cuj, nazalost nije, ozbiljno je receno. ta cura mi je bila bas simpa do tad, al onda sam pomislila pa kakva je to osoba... i nekak sam se jednostavno udaljila od nje. mene je to sokiralo, jer se ni na odraslom nitko ne uci pikat bez veze, pikas kad treba.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

prvo da ti odgovorim a onda idem čitati postove.
    dakle,da.zbog svojeg nekog inata neće pokazati gdje je oko npr. neće reći mama,neće ovo neće ono,a nije da smo frikovi koji su ga silili na išta,nego ono usput smo ga malo kroz igru htjeli naučiti.ali ne.i kod bake,sve zna,sve priča,sve može.isto i s kockicama,neće doma ni taknuti,kao ne zna,teško je...dođemo u pitarello i imaju kockice nekakve a on čudo izgradio nekakve mostove,tornjeve od 30ak kockica i sl.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

inače,trebalo bi provjeriti i djetetov sluh.gledam sada knjigu sa razvojnim miljokazima i piše da u dobi od 15-18 mjeseci trebaju znati slijedeće (ali djeca nisu tablice):
    -na zahtjev pokazuje predmete iz neposredne okoline
    -pokazuje na sebi tri dijela tijela
    -imenuje jedan predmet na zahtjev
    -prepoznaje likove na slici
    -brzo lokalizira izvor zvuka
    -reagira na svoje ime
    itd.
    također piše da je 24 mjeseca krajnja granica za govor i razumijevanje govora.
    u svakom slučaju,mislim da ti EEG neće puno reći,možda se varam?ali ako je i bilo kakvog krvarenja već se vjerojatno apsorbiralo do sada pa ćeš šlagirati maloga bezveze.
    fontanela mu je zatvorena?

ja bi prvo otišla kod logopeda-defektologa a onda eventualno nešto drugo,"invazivnije"ovisi o njegovim preporukama.
    i ja bi vjerojatno išla na rebro.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

lasica ti mislis na uzv mozga? za njega je bitna otvorena fontanela. eeg se stave elektrode na glavicu, a kod klinaca valjda neka kapa, al isto mislim da u ovom slucaju nebu koristi od njega, mislim da se vise koristi kod epilepsija.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo radili eeg u vinogradskoj i moje iskustvo je vrlo pozitivno.
    kod naručivanja za EEG obično dobiješ prijepodnevni termin i savjetuju ti da dijete rano probudiš, kako bi zaspalo za vrijeme EEG-a. čudnog li čuda, obično to i pali. dok dočekaju svoj red klinci su nervozni, onda ih još malo dodatno unervoze pri stavljanju te kape s elektrodama na glavu, pa kad legnu smire se od iscrpljenosti i zaspu.
    ja nisam vjerovala da je to moguće izvesti tako, ali sam se u bolnici uvjerila da svi na EEG-u stvarno - spavaju.
    btw, ako ne spavaju, obično eeg nije upotrebljiv.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Plan je najprije obaviti preglede kod neuropedijatra (+EEG) i kod psihologa (+ psihotest ). Malo mi je too much psihotest za 18 mjesečnika, ali očito i to postoji. Još će ispast na kraju da mi je Pingu za Mensu...
    Ako je taj dio OK, preostaju ORL za sluh i veli pedica oftalmolog za vid. Ne znam za logopeda - sorry na neznanju, ali što nisu oni za govor, pravilan izgovor i slično ? Mi s govorom za sada nemamo problema 8) .

Lasica - ovo što si našla po tablicama ( btw tnx !) " da bi se trebalo u toj dobi raditi" - ne radi , osim što se kuži da zna svoje ime, ali ti neće prići, nego samo skužiš da te percipirao i ovo sa izvorom zvuka, mislim tj. znam da definitivno čuje. Znam da ne možeš staviti dijete u tablicu, ali kad bi barem nešto od toga htio napraviti...
    Možda griješimo u pristupu prema njemu.
    Ne dopuštamo nikakvo forsiranje prema njemu, sve prepuštamo njemu da napravi ako hoće, a ako neće ( a neće ) radimo nešto drugo što mu paše. Možda smo trebali više ponavljati pjesmice i radnje ... Bojali smo se da mu to ne postane mrsko.

Ali, da se pohvalimo, svaki put kad dođemo izvana kažem mu da ću mu oprati ruke i danas je prvi put otišao do umivaonika ! Prvi put da je nešto poslušao i onda napravio - dobio je tonuuuu pusa. Sad još samo da to opet ponovi.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Psiholog i logoped su pravi stručnjaci za mogući problem koji imate - upravo zato da procijenje imate li uopće problem. Psiholog može testirati dijete od 18 mjeseci upravo u smislu toga da vidi razumije li dijete, i zna li riješiti zadatke kakve bi trebalo u toj dobi (npr. ponavljanje zadanog zadatka tipa ubacivanja kuglice u posudicu ili slaganja kockica jedne na drugu). Jednako i logoped, logopedi ne rješavaju samo probleme sa izgovorom nego i sa ranim razvojem govora i razumijevanjem.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Od psihologa zapravo najviše očekujem, objektivnu ocjenu stručnjaka koji će mi reći postoji li problem. Zato je on prvi na redu ( da mogu otkazati sve drugo kad mi kaže da moje maleno sve razumije,ali je tvrdoglav i čuva sve za sebe ).

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Možda griješimo u pristupu prema njemu.
    Ne dopuštamo nikakvo forsiranje prema njemu, sve prepuštamo njemu da napravi ako hoće, a ako neće ( a neće ) radimo nešto drugo što mu paše. Možda smo trebali više ponavljati pjesmice i radnje ... Bojali smo se da mu to ne postane mrsko.
    nemojte sebe krivit, pa nitko ne tupi nesto djetetu ak nije zainteresirano i ne forsira ga da nesto nauci. jeste se uspjeli negdje narucit? kak reagira na drugu djecu, s cim se voli igrat, kakav mu je kontakt ocima?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Imamo dogovor sa psihologom za 3 tjedna i kod Sabola za 4 tjedna(EEG+neuroped. pregled ). Ovo ostalo (ORL i oftalmolog ) nisam još zvala, to mi je nekako u drugom planu, kad obavimo ovo prvo ćemo vidjeti što dalje.
    Očni kontakt je OK, to je jedna od prvih stvari koje smo s lakoćom prekrižili sa popisa raznih simptoma koje ukazuju na neki problem ( ovaj konkretno na autizam ). Ne izbjegava pogled, i nije zatvoren nego hoće i k frendovima koje rjeđe viđamo ako mu se nasmiju i znaju što limači vole. S drugim klincima ne vidim problem u nekoj interakciji, ali nije sad baš da se ono zajedno s nekom igračkom igraju, a to sam i čitala da još u ovoj ranijoj dobi nije toliko izražena zajednička igra. Ako je drugo dijete veselo i skače i još ako vriska - to je okidač da počne i njegova ludorija i smijeh. Uglavnom tu nema problema... Ali ne bi frajer ponovio nešto što je vidio od kompića....
    Od igračaka voli prikolicu iz Ikee s drvenim oblicima u bojama, ali ne slaže oblike nego ih s guštom izbaci iz prikolice pa vozi tu prikolicu po stanu. Voli igračke koje imaju špagu ( neke u našem aranžmanu ) pa ih vozi po stanu. Voli i druge kocke koje ima, ali će ih složiti do najviše 3 u toranj, isto tako i Unicefove kartonske kocke s brojevima jako voli. U zadnje vrijeme voli i aute gurati po podu(one veće ). Ne voli ako nema čvrsto tlo pod nogama, i nikako ne voli tricikl i slična prometala ili npr. one aute po dućanima koji se mrdaju za 2kn, kao ni loptu.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

mozda je stvarno samo svojeglav i namjerno nece, ne znam. nadam se da ce sve bit ok. kod vas je onda jedini problem to kaj ne znas dal razumije. kad npr. kazes upali svjetlo ili zatvori vrata, jel bar pogleda prekidac, vrata? zasad se nemojte jos prepustat brizi, vidjet cete za mjesec dana. moja seka je isla kod sabola, i on je u stvari sve pokrenuo, ovi drugi su samo nju pravili ludom panicarkom. jel jede sam, jel se penje, koji mu je razlog za vristanje?

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

možda da preusmjerite pažnju sa njega na lutkicu/medeka?znaš ono-gdje medo ima oko,itd.čitala sam negdje da jako sramežljiva djeca neće "surađivati" pa ispadaju inatljiva a zapravo ne vole biti u centru pažnje.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Znam da možda djeluje bezveze onima kojima dječica sa 18 mjeseci svašta rade, ali Pingu već drugi dan ide u kupaonicu do umivaonika kad mu kažem da treba oprati ruke! Mi smo fakat neizmjerno sretni jer to znači da razumije ! Čak je počeoiz čista mira natucati mamamama i tatatata - pa se sad MM i ja ne moramo prepirati što je prije bilo mama ili tata. Doduše ne kaže mama ili tata, ali ponavlja te slogove, a nakon mjeseci istih slogova dudu- didi , ovo nam je fenomenalno!
    Eto, to je naš (nekome mali, nama preeeeveliki ) napredak.
    Ima tu još par sitnica, npr. u liftu je zapamtio koji gumb treba stisnuti tj. gdje se nalazi taj gumb pa on stisne.
    Mihim - baš si pogodila s ovom napomenom - danas mu obujemo tenisice i kažemo da idemo van,a on ništa, uzeo neku igračku i premeće ju po rukama, pogleda nas i ništa ( a obožava kad se ide van ). Otvorimo mi vrata i kao idemo mi, pitamo ga jel ide s nama - on nas pogleda i ništa.
    Otišla sam po njega i izašli smo u hodnik, on se počne smijati i utrkivati se do lifta sretan što se ide van. I što sad ? Meni je ovo čak pozitivan znak da se radi o tvrdoglavosti, jer je vidio otvorena ulazna vrata i morao je znati da otvorena vrata+tenisice = ide se van. Ali on se inatio i kao ne zanima ga to dok nisam došla po njega i odvela do hodnika, kad je nastupilo oduševljenje što se ide van...
    Penje se i previše i stalno pazimo jer misli da je fora popesti se na kutnu i onda hodati s jednog kraja na drugi...
    Od rođenja je ajmo reći plačljivije dijete. Dojen je i puuuno nošen, i neko vrijeme je spavao s nama, ali ipak je puuno cendrao/vrištao, a tako je i danas. Ako nešto želi, npr. čašu ne može dohvatiti sa stola, stane pored toga i vriska. Dođem i kažem mu da nije potrebno vriskati, da se to što želi zove voda..., ali to ostaje tako.
    On je jedno od djece koje vrišti u dućanu, pa se ljudi počnu okretati i komentirati, a ja ih srežem da gledaju svoja posla.... U principu ne može podnjeti da negdje zastanemo, ako sretnemo nekog ili tražim nešto na polici u dućanu, pa smo stali na duže od 30 sekundi, odmah slijedi urlik... Trudimo se skretati pažnju na nešto drugo i ne nagrađivati vrisku s nečim samo da prestane.i ako vrišti uz nešto što se mora napraviti kao npr. obući jakna jer je hladno, pustim ga da se izviče, jer bi htjela da zna da se kod osnovnih stvari nećemo pregovarati, a kod ostalih će imati pravo izbora.

Lasica- tnx na prijedlogu, probat ćemo s nekim plišancem, možda mu bude interesantnije.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Evo, kad sam već započela ovu priču - da onda i javim gdje smo sada nakon 2 tjedna.
    Napravili smo čitav niz pretraga i još je nekolicina pred nama. Da ne otežem, potvrđeno je da se Pingu nešto sporije razvija... U nekim stvarima razvoj odgovara 18 mjeseci ( upravo smo na 19 ), a u nekima smo na 12 mjeseci, dok smo što se govora tiče na 9 mjeseci.
    Pingu bi trebao ( živcira me ovo "trebao", najradije bi im rekla da ne "treba" on ništa..., ali ne znam bolju riječ ovaj tren ) imati minimalno 10 riječi sa razumijevanjem. Mi u međuvremenu imamo jednu - njam njam, a tu i tamo kaže mama ili tata, ali nas time ne zove nego kaže ono "u prolazu", ali znam da misli na nas...
    Fizički je glavica OK, ali eto negdje je došlo do nekog problema s kojim ćemo se sad uhvatiti u koštac i slistiti ga. Razlozi su : možda težak porođaj ( izistiranje babice da rodim bez epiziotomije, a beba 4 i pol kile, prvo dijete... dok nije napravila epiz. mislila sam da nećemo izdržati...), možda jaka žutica koja nas je zatim snašla, možda...možda...
    Uglavnom, kad završimo još ovih par stvari tražimo najbolje moguće mjesto odn. osobu za vježbice. Već doma primjenjujemo neke stvari koje su nam savjetovane, a i maknute su sve nedidaktičke igračke.
    E da, sin nas definitivno razumije, ne napravi baš uvijek što ga se traži, ali posluša : -zatvori vrata ili idi dedi ... Neki dan je zatvorio MM-a u sobu ( igrali su se, a Pingu se ustao i zatvorio za sobom vrata ) da MM ne vidi da otvara ulazna vrata (vide se iz sobe ulazna vrata )i istražuje hodnik zgrade... Vrata su sad strogo zaključana (bila i prije ali se zalomilo...). Taj neki njegov otpor svemu i pomanjkanje pažnje proizlazi iz njegove hiperaktivnosti-točnije taj se termin još ne koristi za ovu dob, liječnici koriste termin "izrazito živahno" dijete, a još je opisan i sa "teško odgojiv"...
    No kako se kaže- nema predaje!
    Obzirom da je Pingu inseminacijom začeta beba, dobili smo i komentar da uvijek postoji mogućnost da je to s ovim svime u vezi :/
    Drugi je liječnik samo spomenuto da se rezultati kolektiraju za analize...
    Mislim stvarno... :shock:
    Bila bih ovaj tren jako zahvalna ako može neka preporuka za privatnog logopeda, ovdje ili na PP ( pretpostavljam da ne smiju ovdje imena ? ). Naručila sam i knjigu i DVD Renate Rade pa ako je nekome pomoglo, bilo bi mi drago da se javi.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •