Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: izdajanje i bolna bradavica

Bebinja avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno izdajanje i bolna bradavica

od jučer mi se na lijevoj bradavici tamo di se spaja sa areolom pojavila neka ranica i kada izdajam,izlazi krv.
    beba na toj dojci ne sisa,ne voli je hehe.
    ne znam što je to.
    kako da to riješim,s čime da mažem?
    može li nevenova mast?
    smijem li izdajati?

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ja sam prvi mjesec dojenja krvarila(i to ne samo tamo gdje sam trebala :/ ), bradavice su mi bile cijele u krasticama. Proslo je kada sam pocela mazati Melemom. Poslije svakog dojenja sam ispirala, mazala, pa prije dojenja opet ispirala... oduzimalo je vremena, ali se isplatilo... Malac je na pocetku bljuckao moju krv... bilo je brutalno, boljelo je grozno...
    Poslije vise nikad nisam imala problema...
    I da, cijelo sam se vrijeme izdajala jer nije mogao sve pojesti, imala sam previse mlijeka...
    Mazi, izdajaj se, proci ce

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Bebinja - samo ću ti nabrzinu kopirati iz teksta:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=270

* Ako vas bradavice jako bole i na njima su se pojavile ranice, možete koristiti hipoalergeni modificirani lanolin (Lansinoh for Breastfeeding Mothers®). Nanesite ga u tankom sloju, nakon što ste isušili kožu nakon podoja, na taj način koža lakše uspostavi svoju vlastitu vlažnost koja je nužna za zacjeljenje. Održavajući kožu mekom i elastičnom, napukline u vlaknima zacijelit će bez formiranja krasta.

U Hrvatskoj se Lansinoh ne može kupiti. Zato vam preporučamo Purelan od Medele. Purelan postoji u dva oblika i to od 7 grama i košta 23,81 Kn +PDV ili od 37 g košta 45,89Kn +PDV. Može se naći u ljekarnama, ili direktno u jednom od Medelinih dućana u svakom gradu. U Zagrebu je to Draškoviceva 54 ili Goleška 20.

Ako napukline i ranice ne pokazuju nikakve znakove zacijeljenja, provjerite s liječnikom je li došlo do infekcije.

Neki preparati za njegu bolnih bradavica, sadrže sastojke koji su štetni za dijete. Npr. antibiotike, steroide, parfeme, boje... Proizvodi na bazi petroleja i neki vitaminski proizvodi uopće nisu preporučljivi. Mi vam preporučujemo Lansinoh for Breastfeeding Mothers® koji je siguran za dijete.

Što treba izbjegavati

* Jastučiće za dojenje ili plastificirane umetke za grudnjak. Oni mogu pogoršati stanje jer drže bradavice vlažnima i sprječavaju dovod zraka.
    * Preuski grudnjak pritišće već bolne bradavice. Grubi šavovi također mogu iritirati bradavice.
    * Ako sušite bradavice nakon podoja, npr. sušilom za kosu, možete još više oštetiti kožu.
    * Ultraljubičasta svjetiljka jedno se vrijeme preporučivala za zalječivanje bolnih bradavica. Međutim, dermatolozi u ovaj tretman više ne vjeruju.
    * Izbjegavajte korištenje sapuna ili alkohola na bradavicama. Pranje čistom vodom je sve što vam treba za održavanje dojki i bradavica čistima.
    * Bočice i šeširići mogu promijeniti način na koji vaše dijete siše pa bi ih trebalo izbjegavati. Neodgovarajuće pumpice također mogu uzrokovati bol u bradavicama.
    * Skidanje djeteta s dojke, bez prethodnog oslobađanja podtlaka, može uzrokovati bol u bradavicama.

Pokušaj utvrditi razlog nastanka ranice, možda nešto na izdajalici :/
    Pokušaj ručno izdajati ako ti izdajalica radi problem, barem dok ne saniraš ranicu.
    Što više drži na zraku i na suhom, maži svojim mlijekom i gore navedenim Purelanom.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja sam odustala od izdajalice jer su mi se uvijek od nje radile ragade. užas. nikad me dojenje nije boljelo a izdajanje uvijek :/

iako nisam stručnjak za izdajalice, pada mi na pamet da bi možda trebala promijeniti način izdajanje?! nekako drugačije namjestiti dojku, malo sporije/nježnije izdajati :/

I, kako je kahna rekla, pokušati s ručnim izdajanjem

ranicu sada moraš sanirati, ali moraš jako paziti da ti se to ponovo ne dogodi.

kahna ti je linkala dobar tekst sa dobrim savjetima, probaj nešto od ponuđenog.

zapamti da sve što budeš stavila na bradavice može doći u kontakt s ustima i probavnim sustavom tvoga djeteta. uvijek se preporuča lanolinska mast. najčešće je to baš purelan ali znam da puno ljudi koristi i lanolinsku mast iz dm, mislim da je babylove. :/

melem ne koristiti. on se radi od mineralnih ulja a to
    upija se kroz pore i ne može se dobro isprati a štetno je (i u dječjim kupkama se izbjegavaju mineralna ulja i u puno drugih proizvoda)

Bebinja avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

hvala !

nego,jel smeta ako slučajno pri izdajanju,a ja to ne vidim ode malo krvi u mlijeko ,štetno za bebu?

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Bebinja prvotno napisa
    hvala !

nego,jel smeta ako slučajno pri izdajanju,a ja to ne vidim ode malo krvi u mlijeko ,štetno za bebu?
    Kod dojenja kažu da nije.
    Ne znam kakva je situacija ako se mlijeko pohranjuje :/

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa
    melem ne koristiti. on se radi od mineralnih ulja a to
    upija se kroz pore i ne može se dobro isprati a štetno je (i u dječjim kupkama se izbjegavaju mineralna ulja i u puno drugih proizvoda)
    Grozno... nisam to znala. Sori :/ ... Ja sam taj savijet dobila od sestre u Petrovoj... :?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ah, savjet od sestre...

evo moja frendica jučer izašla iz Vinogradske iz rodilišta pa joj savjetovali da se nakon podoja izdoji "do kraja"...

no comment.

tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Bebinja mene su isto od izdajalice bolele bradavice uzasno, mada ja na srecu nisam imala potrebe za tim nego samo ako negde idem. Sa dojenjem nisam imala problema. Mazala sam u pocetku bradavice sa nekom kremom sa lanolinom, ali to je ovde lokalni proizvod pa nema smisla da ti pisam kako se zove, ali sigurna sam da i u hr ima nesto slicno. Ja ti predlazem da pokusas onako na starinski da se izmuzas rukom. Mozda da dojis samo na jednoj...Ne znam nisam pametna.
    Sto se tice toga da ti beba posisa krv mislim da to nema problema ako odmah popije kada izdojmis. Citala sam pre godinu dana jednu pricu gde je zena, mislim u Rusiji, ostala zatrpana sa svojom bebom posle zemljotresa danima i onda je kada joj je presusilo mleko pravila rezove na svojim prstima i davala bebi da joj sisa krv i beba je zbog toga prezivela kada su ih pronasli.
    A i mnogo zena u pocetku ima problema sa tim pa bebama ne bude nista.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno POMOZITE

ovako su poceli moji problemi,u bolnici sam bebicu stavljala na grudi da doji,ali mi je napravila rane na obe bradavice.Inace imam uvucene bradavice,(sto nisam znala da moze biti problem) i rascvjetane.Tako da sam nabavila rucnu izdajalicu i njoj na bocu.U pocetku sam izdajala svako uru -dvi,odnosno suprug me je izdajao jer ja nisam imala snag(bila sam malaksala,za vrijeme poroda sam izgubila puno krvi a inace sam anemicna.Ali da stvar bude gora ostala je u meni posteljica zbog koje sam dodatno obilno krvarila i nakon dva tjedna,na sto me nitko nije upozorio.Sve dok me nije vidila patronazna(na sto joj Hvala)i poslala me doktoru.Na sto mi je doktor dao tablete Ergometron.E tada su stupili moji problemi.Stalno mi se upaljuje lijeva dojka bez obzira sta cesto izdajam,stavljam tople obloge,idem pod tus i naravno bakine ljijekove ali stalno mi se upaljuje.Dali je moguce da je to od tableta.Sta da radim.PS probala sam je stavljati da ona doji ali bolovi su nepodnosljivi i uz to mi ponovo rascvjeta bradavicu,i naguta se krvi.Hvala

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

MARIJANA,
    žao mi je što su vas snašli problemi

Molim te pokušaj mi odgovoriti na sljedeća pitanja;
    Koliko je beba stara?
    Koliko je dosad napredovala u težini?
    Koliko ima mokrih/pokakanih pelena dnevno?
    Pije li beba samo izdojeno mlijeko ili i doji?
    Koliko imate izdajanja/podoja dnevno?
    Pije li beba išta osim majčinog mlijeka?
    Na koji način beba pije izdojeno mlijeko (bočica, žličica, čaša...)?
    Koristite li dudu varalicu?
    Primjećuješ li da se bradavice ljuskaju, crvene?
    Ima li beba bijele naslage u ustima?

Ono što bi trebala raditi ukoliko dođe do zastoja/upale je sljedeće:

-masirati i izdajati kako bi razbila kvrge,

-između podoja/izdajanja stavljati hladne obloge ili listove svježeg kupusa (iz lista svježeg kupusa izvadiš srednju žilu, malo zgužvaš da pusti sok, napraviš rupu za bradavicu i areolu i staviš na dojku, mijenjaš kada list uvene, i ne koristiti dok ne dođe do olakšanja, ne više od 8 sati dnevno),

-topli oblozi stavljaju se isključivo prije podoja/izdajanja (kako bi olakšali refleks otpuštanja mlijek),

-odmarati se i piti dosta tekućine!

Uzrok čestim upalama mogao bi biti u izdajalici! Izdajalica izvlači ono što lakše ide van, a zastoj ostaje! Pokušaj ručno izdajati na toj promlematičnoj dojci jer na taj način možeš najbolje napipati i "razbiti-izmasirati i izdojiti" problematično područje! Masiraj i izdajaj upravo to bolno područje, problematičan kanalić/-e!

Ranice na bradavicama, tj. ragade uzrokovane su pogrešnim položajem djeteta na dojci! Prvo i najvažnije na što moraš obratiti pozornost je ispravan položaj djeteta na dojci! Beba bi trebala zahvatiti što veći dio areole, bradavica mora biti duboko u ustima, usne izvrnute prema van, jezik ispod bradavice, nosić prislonjen ili minimalno odmaknut od dojke. Ukoliko beba ne uspije od prve ispravno zahvatiti dojku, stavi svoj mali prst u kut bebinih usana kako bi oslobodila podtlak, lagano izvuci bradavicu, i pokušaj ponovno.
    Kako bi bebi olakšala prihvaćanje uvučene bradavice, možeš je prije podoja minutu dvije protrljati između palca i kažiprsta, i nakratko dotaknuti nečim hladnim, kako bi se ispupčila. Ili možeš prije podoja pokušati s izdajalicom izvući bradavicu i tada je ponuditi bebi!

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Beba je stara mjesec dana,pokakanih pelena ima u prosjeku 4-5,moram napomeniti da je ne prisvlacim preko noci.Stolica joj je zuckasta.Beba pije samo izdojeno mlijeko.Izdajanja dnevno imam oko 8 puta.Ukupno bude 650-700 ml.Upocetku kada nisam imala dovoljno mlijeka davala sam joj (kršitelj koda)(ukupno je pila 5 puta (kršitelj koda)) i par puta caj.Izdojeno mlijeko pije preko bocice.Korisi i dudu varalicu.A bradavice su mi crvene,mazem ih purelanom.Inace sada koristim medelinu elektricnu izdajalicu,nisam stizala izdajati rucnom.Oduzimalo mi je puno vremena,imala sam osjecaj da citav dan samo izdajam.PS primjetila sam da mi se zadnja dva dana smanjuje mlijeko,a njene potrebe su sve vece.Kada nemam dovoljno svog mlijeka dam joj (kršitelj koda) ali ona poslijetoga samo povraca u mlazovima.Sta da radim,radim li ja uopce sta dobro.
    Dojit je ne mogu nikako,pokusala sam sve,i sesirice.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

MARIJANA,
    radiš strašno veliku stvar za svoju bebu, umogućavaš joj da se hrani najboljom mogućom hranom, i imaš potpuno pravo biti ponosna na sebe, jer većina bi već odavno odustala...

Za izdajanje je jako bitno da se dobro opustiš, kako bi došlo do refleksa otpuštanja mlijeka, koji omogućuje da se dojke prazne.
    Ukoliko želiš povećati proizvodnju mlijeka, nakon što više mlijeko ne izlazi izdajaj se još 2-5 minuta (na prazno), jer na taj način potičeš proizvodnju mlijeka! Također, nipošto nemoj preskakati izdajanja, štoviše, pokušaj ubaciti dodatno izdajanje, kako bi potaknula dodatnu proizvodnju mlijeka.
    Je li beba dobila dovoljno mlijeka znati ćeš ako beba ima najmanje 5-6 jednokratnih popišanih pelena dnevno, 3-4 stolice (do dobi od 6 tjedana, nakon toga broj stolica može se drastično smanjiti).

Što se tiče zastoja o kojima si ranije pisala, kad sam ti pisala o ručnom izdajanju mislila sam na izdajanje rukama, ne ručnom izdajalicom!
    Jesi li pokušala ručno izdajati?

Jesu li ti izdajanja bolna (ova svakodnevna, uz pomoć električne izdajalice)?
    Nekompatibilnost oblika dojke i dijela pumpice u koji ulazi bradavice mogu uzrokovati i dodatna oštećenja bradavica.

Za pokakane pelene si mi odgovorila, a koliko ima popiškenih?
    Kada se pojavilo crvenilo bradavica?
    Da li te bole/peku bradavice?
    Osjetiš li probadajuću bol u dojci?
    Imaš li možda vaginalnu infekciju?
    Imaš li ranice na bradavicama?
    Nudiš li bebi dojku?
    Kako beba reagira kada joj ponudiš dojku?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •