Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: Home made piva

  1. #1
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno Home made piva

    Drage moje

    moja nona je nekad radila odlicnu domacu pivu, medjutim ona sad ima 90 god a recepta niodkud. Da li je to netko ikada radio i da li slucajno ima recept?

    znam da je u biljnoj ljekarni znala kupiti sastojke, ali ona to vise nije u stanju prepricati, tj pustiti mi u nasljede :/

  2. #2
    klmama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zgb, dubrava
    Postovi
    769

    Početno

    imam ja recept od svoje bake 8)
    samo moraš pričekati da ga nađem i prepišem

  3. #3
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    ajme srce si....

    znas, nisam se nadala da ce se netko javiti, mislila sam da je domace pravljenje bire radnja iz prahistorije

    molim te i postupak....iliti tips & tricks

    hvala unaprijed

  4. #4
    Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    uz more
    Postovi
    784

    Početno

    Oho, ovo će bit zanimljivo išćekivanje.

  5. #5
    lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,759

    Početno

    Evo i ja čekam

  6. #6
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,974

    Početno

    Ja se sjećam da je pokojna susjeda "varila" pivo u velikoj lončini (prije tridesetak godina). Sama je uzgajala hmelj na vrtu... Pivo se ne kuha nego stoji (fermentira).

    Nemam njen recept, ali našla sam ovo:

    http://www.kuharica.hr/recepti/razno...ko_pivo_2.html

    Budući da smo i mm i ja pivopije prije nego vinopije, možda se i okušam (samo moram vodu sa Sljemena donijeti ).

    Moram nekoga pitati kakva germa ide unutra, da li je to isti kvasac kao za kolače ili ima neki pivski (i gdje ga nabaviti).

  7. #7
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Vidim ja, bit će ovo interesantna tema.
    Ima nas još koji čekamo recept i način pripreme .

  8. #8
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Wooow, domacu pivu jos nisam otkrila.

  9. #9
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    thanks Peterlin...ne pise koliko i kakvog kvasca ide...
    a znam da postoji i caka oko pretakanja u boce, jer jednom je noni (a taj dogadjaj zna i sjeca se prepricati ) su od pritiska pukle boce...ali to je bilo jer su je nekad na noge transportirali i do 20 km udaljenosti, pa pretpostavljam da je bila promuckana pa je zato puklo...

  10. #10
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,974

    Početno

    I ja sam primijetila da ne piše ništ konkretno za kvasac, ali postoji pivski kvasac (valjda je to nona kupovala u biljnoj ljekarni) i on je rastresit, za razliku od pekarskog koji je gust i dolazi u obliku cigle.

    Eto, nadam se da više glava više zna i da ćemo zajedničkim snagama doći do nekog dobrog recepta za pivušu...

  11. #11
    tamaris avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008
    Postovi
    181

    Početno

    Moja poznanica je zbog problema s kozom lica(pristici)
    kupovala u apoteci pivski kvasac i to mijesala u jogurt,mlijeko...
    Taj kvasac je bio u prahu i odvratnog okusa(njene rijeci)
    e sad, jel to taj za pravit pivo :?

  12. #12
    Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,023

    Početno

    Malo o.t. ali ne mogu odoljeti: prije jedno petnaestak godina je moja prijateljica zamolila svog tatu koji je radio u jednoj našoj pivovari da joj donese pivskog kvasca (za ljepšu kosu, nokte, jelte..). Tata ju je sažaljivo pogledao i rekao 'Ćerce moja, već odavno ti se piva ne pravi od pivskog kvasca'. Naime, pivovare uvoze neke ekstrakte koje kod nas samo miješaju, razrjeđuju i dalje obrađuju, a pivskog kvasca ili hmelja možda ima u tom ekstraktu, ako i u njemu uopće.
    Pa da vidimo što ima u domaćoj pivi, dajte recept!

  13. #13
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    he he Audrey pa u tome i je poanta...

    trazi se ze izvorni recept kad se piva radila od hmelja a ne od kemije...

  14. #14
    klmama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zgb, dubrava
    Postovi
    769

    Početno

    evo me večeras s receptom, čim djeca zaspu, obećavam

  15. #15
    klmama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zgb, dubrava
    Postovi
    769

    Početno

    stiže 8)
    kaže moja baka:

    12 l vode i 25 dkg šećera kuhati, kad zakuha dodati 10 dkg Kneippa i opet kuhati 1 sat. dodati 1 dkg hmelja i kuhati još sat vremena.
    U ohlađeno dodati 2 dkg germe i dobro promiješati, ostaviti stajati 24 sata.
    Pokupiti pjenu, dodati 2 dcl finog špirita, procijediti kroz krpu, uliti u boce.
    Na boce vezati čep i polegnuti ih.

    zovi nas da probamo 8)

  16. #16
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    To je "prečica" sa dodavanjem alkohola.
    Evo je malko guglala, pa našla, djeluje jednostavno, mada ja nisam pivopija, više sam za 'ladno belo
    Homemade Beer

    Sigurno ima još mnogo boljih i pametnijih recepata od ovoga. Ako vam je stalo da je pivo baš po starinskoj recepturi, sigurna sam da ćete pronaći. Veliki je internet

  17. #17
    Iva avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Prečko
    Postovi
    463

    Početno

    mene zanima kaj je Kneipp??

  18. #18
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Citiraj Iva prvotno napisa
    mene zanima kaj je Kneipp??
    ječam, za "kafu" od ječma, poznatiju kao "Divka"

  19. #19
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ne, ne, kod nas ima i Kneipp i Dovka - razlika je valjda u omjeru jecma i cikorije.

  20. #20
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,974

    Početno

    Frank i Kneipp = kavovine - ječam i cikorija (svako posebno)

    Divka ili Bianka = neka kombinacija ječma i cikorije (moram pročitati deklaracije)

  21. #21
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    klmama

    puno puno hvala , zaista se ne cini komplicirano i ja cu to probati nadam se na vikend napraviti 8) ....

    pretpostavljam da je germa = svjezi kvasac, kupiti cu onaj u kocki..

    javim kako je uspjelo, MM ce biti pokusni kunic

  22. #22
    ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    986

    Početno

    s nestrpljenjem čekam rezultat!
    baš bi voljela raditi sama svoje pivce za živce!

  23. #23

    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    2

    Početno

    Evo registrovao se samo da vam recept nadjeni dam...


    SLAD:
    Očišćeni (kao rižu probireš) ječam se moči 48 h u vodi, odliješ vodu i staviš ječam u betonsko korito (ja imam ono gdje su nekad svinje jele inače u pivovarama postoje bazeni) ili u protvan (cinčani) u sloju manjem od 15 cm, pregrče se 2 puta na dan uz vlaženje (šprica za cvijeće može poslužiti) dok se ne naprave korjenčići duljine 2-3 mm (na većini zrna), onda sve to naglo osušiš ili na suncu ili u pečnici. Protrljat zrna dobro da se maknu korjenčići i otpuhnut nastalo smeće - takvo zrnje se može čuvat na suhom mjestu. Očišćeno zrnje se prije upotrebe treba samljet na grubo (čekičar za kukukuruz je dobro rješenje).

    HMELJ
    Ima za kupit sjeme, a raste divlje uz Savu, a vjerojatno i po drugim zapuštenim mjestima, beru se šiškice veličine 4x2 cm koje se mogu čuvat osušene, ali ih prije kuhanja treba namočit par sati kao suhe gljive.

    KVASAC
    Ne mora nužno biti pivski, kocka pekarskog je isto OK.

    PRIPREMA CRNOG PIVA (STAROČEŠKO - DARUVARSKA VARIJANTA)
    Samljeveni slad razmuljit u mlakoj vodi 1 kg na 5 l. Zgrijat na 45oC ostavit na toj temperaturi 20 minuta. Uz stalno miješanje zagrijat na 65oC i držat ga tako 30 minuta, zagrijat na 75oC bar jedan sat.

    Kontola: odgrabi se žlica uvarka i kapne se malo jodne tinkture (ima u ljekarni za kupit) dobro je kad prestane mijenjat boju.

    Smjesa se onda procijedi kroz gustu krpu (kuhinjsku, lanenu) dolije se vode da opet bude 5,5 l. Procijeđena tekućina se zakuha do vrenja i doda se 10 g hmelja. Kuhanje je završeno nakon pojave bijelog pahuljastog taloga. Ponovo se procijedi i ohladi na 20oC (ne smije biti hladnije od 15oC). Doda se kvasac 1g/1l. Ulije se u bačvu (trebala bi biti drvena sa drvenim obručima, ali moće demižonku, karnister, ekspres lonac) do 2/3 volumena. Spreminit na 15oC i držati na toj temperaturi 8-10 dana, ohladiti na 0oC (škrinja ili posebni frižider) 20 sati. Pretočiti u drugu posudu bez taloga koji ostaje i staviti na zrenje na temperaturu od 5oC (može i u bunar).

    Napomena:
    - za pripremu pive možeš koristit i druge žitarice (pšenicu, zob, kukuruz-ne sam i njihove omjere) dobijat ćeš drugačije okuse
    - o količini hmelja ovisi gorčina piva dakle, što više hmelja to gorče pivo
    - voda ako je ikako moguće najbolja bi bila kišnica
    - s obzirom da je poprilično teško nabavit drvene bačve, najjednostavnije hobi rješenje je ekspres lonac u bilo kojoj drugoj posudi moraš stalno kontrolirat pritisak da ne bi doživio poplavu (pivo mora dozrijevat pod pritiskom)
    - ovako pripremljeno pivo će s obzirom na kvalitetu pritiska imati boju od crne do tamno smeđe, ali svjetli lager u kućnim uvijetima nije moguće proizvest.

  24. #24
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    jux
    TO je recept za pivo :thumbs up:

  25. #25

    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    2

    Početno



    E da skoro zaboravih...
    Hmelj se moze nabavit kod Hmeljarske Udruge Gregurevac,ako oni imaju...
    I sve za hobi pivarstvo mozete nac na stranicama www.pivarstvo.info
    i saznat od mestara Andija, malog mihe, perice i jos njih

    Pozz

  26. #26
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    jux - svaka čast, hvala :D

  27. #27
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Uzgred, po bijelom svijetu ima za kupiti slad u različitim gradacijama za piva od svjetlijeg do tamnijeg. Pekarski i pivarski kvasac se skoro ne razlikuju, iako postoje specijalizirani pivarski sojevi biranih svojstava.
    Kad je sve gotovo, samo treba nabaviti bačvicu s priborom za gaziranje i CO2 bombice. I dovoljno veliki frižider.

  28. #28
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,183

    Početno

    Zanima me hmelj kao jelo

  29. #29
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,673

    Početno

    Ne spominju ga puno na netu za prehranu, ali na ovom blogu piše da se može izdanke ubrati i pripremiti kao šparoge:
    http://hopheaven.blogspot.hr/

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •