Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Neplaćeni porodiljni do treće godine

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno Neplaćeni porodiljni do treće godine

Nisam se snašla na forumu da nađem ovu temu, pa se ispričavam ako je već odgovoreno u skladu s aktualnim zakonom.
    Zanima me, dakle, kako mogu otvoriti porodiljni dopust nakon 1. godine (zdravog) djeteta, neplaćeno, koga "pitati", kako to ide?
    Zanima me je li to nešto što mi po sili zakona pripada ako tako odlučim, ili mi poslodavac to može uskratiti - i što u tom slučaju napraviti (može li se išta?)
    Potrebno mi je da se dobro "potkujem" prije nego izađem s ovom genijalnom idejom pred svog poslodavca

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Neplaćeni dopust do treće godine djeteta je tvoje pravo i poslodavac ti ga ne može uskratiti, ali si ga dužna obavijestiti pismeno o tome barem mjesec dana prije isteka porodnog dopusta.

Neplaćeni dopust možeš također prekinuti kada ti želiš u te dvije godine, ali ponovo o tome obavještavaš poslodavca mjesec dana ranije.

Za trajanja neplaćenog dopusta prava iz radnog odnosa miruju, dakle radni staž i zdravstveno osiguranje ti poslodavac ne uplaćuje, pa vidi da te suprug osigura preko sebe.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ajoj, kasnim... jel to veliki problem sad...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ima li gdje obrazac, primjer kako sročiti to pismo?

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ne znam ja nisam pravnica, ali ti prenosim sve što sam saznala kada sam ja koristila neplaćeni dopust. Neka ti kaže mama san što ti je sada činiti...
    Inače, nema nekog obrasca, ti ih u nekoliko rečenica samo obavještavaš da ćeš to pravo iskoristiti.

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

U kojem smislu kasniš?
    Jer ako ti je dijete navršilo godinu dana i sad recimo koristiš g.o. onda kasniš, ali ako ti dijete navršava godinu dana recimo za 20 dana, onda ne kasniš ako poslodavac ima dobru volju.

To pravo ti zakon omogućuje, ali ti jednako tako poslodavac može reći da si on to ne može priuštiti, ili može, ali da se ti nakon isteka te 3 god. više nemaš kamo vratiti :/ . U svakom slučaju obavezno mu priopći svoje namjere prije nego predaš zahtjev.

To ti nije neka posebna forma, tek par rečenica kojima obrazlažeš svoj zahtjev (temeljem čl. toga i toga, zakona toga, molim da mi se omogući bla, bla)

Isto tako, što se tiče ostalih tvojih prava, imaš pravo na zdravstveno osiguranje preko supruga i sama sebi plaćati staž tijekom tog razdoblja. To ti je oko 500 kn mjesečno.

Želim ti sreću (ja sam već puna 2 dana na svom dopustu do 3. :D )

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ifigenija,

poslodavcu pošalješ obavijest / zamolbu, on donese odluku i temeljem tog te odjavi do dana predviđenog povratka.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U stvari, evo ti konkretno iz Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama:

8. Mirovanje radnog odnosa do treće godine djetetova života

Članak 22.

(1) Nakon što je iskorišteno pravo na rodiljni i roditeljski dopust ili pravo na rad s polovicom punoga radnog vremena prema ovom Zakonu, jedan od zaposlenih roditelja ima pravo ne raditi do navršene 3. godine života djeteta.

(2) Za vrijeme korištenja prava iz stavka 1. ovoga članka, prava i obveze zaposlenog roditelja iz radnog odnosa miruju, a pravo na obvezno zdravstveno osiguranje te pravo na mirovinsko osiguranje ostvaruje se prema propisima kojima je uređeno to pravo.

(3) Poslodavac jedan primjerak odluke o mirovanju radnog odnosa zaposlenog roditelja do treće godine djetetova života obvezno dostavlja Zavodu radi evidencije.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mama San, imaju li oni pravo uskratiti mi to pravo?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja sogorica je koristila od 2. do 3.god. (od 1. do 2. je radila). rekli su joj da moze bilo kad koristiti, ali ne moze tamo-vamo. dakle, ne kasnis, al u biti sve je stvar dogovora s poslodavcem.

sogorica je radila u drzavnoj firmi, a tam se ipak, nazalost, lakse dogovorit neg kod privatnika. kao i sto ju ziher cekao posao, nije bilo upitno.

Galija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj nika612 prvotno napisa
    moja sogorica je koristila od 2. do 3.god. (od 1. do 2. je radila). rekli su joj da moze bilo kad koristiti, ali ne moze tamo-vamo. dakle, ne kasnis, al u biti sve je stvar dogovora s poslodavcem.

sogorica je radila u drzavnoj firmi.
    Da li mi, molim vas, može odgovoriti netko od pravnika na ova možda pomalo banalna pitanja?

Dakle, ako sam dobro shvatila prema zakonu, ukoliko želim, mogu u bilo kojem trenutku između 1. i 3. godine starosti djeteta ostvariti pravo na (aktivirati) neplaćeni porodiljni dopust tj. staviti sva radna prava u mirovanje...... Ili, pak, to pravo mogu iskoristiti isključivo kao nastavak na porodiljni do 1. godine?....... Da li neplaćeni mogu prekinuti u bilo kojem trenutku (naravno uz pismenu obavjest mjesec dana ranije) ili ga moram koristiti skroz do kraja tj. 3. godine starosti djeteta?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Galija prvotno napisa
    Citiraj nika612 prvotno napisa

sogorica je radila u drzavnoj firmi.
    Da li mi, molim vas, može odgovoriti netko od pravnika na ova možda pomalo banalna pitanja?

Dakle, ako sam dobro shvatila prema zakonu, ukoliko želim, mogu u bilo kojem trenutku između 1. i 3. godine starosti djeteta ostvariti pravo na (aktivirati) neplaćeni porodiljni dopust tj. staviti sva radna prava u mirovanje...... Ili, pak, to pravo mogu iskoristiti isključivo kao nastavak na porodiljni do 1. godine?....... Da li neplaćeni mogu prekinuti u bilo kojem trenutku (naravno uz pismenu obavjest mjesec dana ranije) ili ga moram koristiti skroz do kraja tj. 3. godine starosti djeteta?

Neplaćeni dopust je tvoje pravo garantirano Zakonom. No, način na koji ćeš ga koristiti ovisi o tvojem dogovoru sa poslodavcem.

Nigdje nije propisano da ga moraš koristiti nastavno na roditeljski dopust, već samo da pravo na tu vrstu dopusta stječeš od 1-3 godine djetetovog života. Nigdje nije propisano koliko moraš iskoristiti, već samo razdoblje djetetovog života unutar kojeg ga smiješ koristiti. No, makar na to imaš apsolutno pravo, ipak je tu od velike važnosti i dogovor sa tvojim poslodavcem. On ti mora omogućiti korištenje tog prava, ali u okviru zakonoskih okvira, jer je to tvoje zakonsko pravo.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Da li to znači slijedeće: ja sam koristila "Mirovanje do 3. godine", kao nastavak porodiljnog - 3 mjeseca, pa se vratila raditi. Da li u teoriji mogu npr. sa dvije godine starosti djeteta koristiti opet, pa npr. do 3. godine?

Galija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Mamma san puno hvala!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    Da li to znači slijedeće: ja sam koristila "Mirovanje do 3. godine", kao nastavak porodiljnog - 3 mjeseca, pa se vratila raditi. Da li u teoriji mogu npr. sa dvije godine starosti djeteta koristiti opet, pa npr. do 3. godine?
    iskreno ne znam. :/

No, vjerujem da možeš. Ali to je ono što realiziraš sa poslodavcem.

gore ti je primjer državnih firmi, kod kojih možeš tražiti, i ne možeš se predomišljati ili koristiti u dijelovima do 3 godine.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Hvala, mamma san, to ja samo pripremam zaleđe u ovim kriznim vremenima.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

mogu li se ja nadovezati s par pitanja...

Može li se nakon roditeljskog dopusta koristiti GO pa onda uzeti neplaćeno? Naravno uz pravovremenu obavijest poslodavcu?

Kad je točno trenutak odjave? Na dan kad se odjavljuje (ističe roditeljski/ GO) ili te poslodavac treba odjaviti prije/poslije i obavijestiti HZZO?

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Willow prvotno napisa
    mogu li se ja nadovezati s par pitanja...

Može li se nakon roditeljskog dopusta koristiti GO pa onda uzeti neplaćeno? Naravno uz pravovremenu obavijest poslodavcu?

Kad je točno trenutak odjave? Na dan kad se odjavljuje (ističe roditeljski/ GO) ili te poslodavac treba odjaviti prije/poslije i obavijestiti HZZO?
    evo ja upravo to dogovorila sa poslodavcem...porodiljni mi istiće 11.07., imam 22 dana GO-a koji odmah kreće i nakon toga neplaćeni...odjavljuju me nakon tog GO-a...rekli su mi da se nekoliko dana ranije pojavim kod njih sa zdravstvenom jer ju fizički moraju poništiti i da pokrenu odjavu...još dobiješ i jednu plaču za taj GO...bar kod mene :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •