-
Nisam osobito zabrinuta zbog ekspandiranja i ekstruzije prehrambenih proizvoda jer kraj toliko opasnosti koje vrebaju odsvuda, mislim da nam je 'smrdana' molekularna struktura bjelancevina najmanji problem...
Drugi link nisam mogla otvoriti, a prvi kaze 'two unpublished animal studies indicate that extruded grains are toxic'...
Buduci da na netu nisam nasla nikakve, a kamoli ozbiljne studije o stetnosti tih proizvodnih procesa, samo bih skrenula pozornost na to da se radi o (samo) 2 studije, koje k tome 'indiciraju'. A i 'neobjavljene' su. Otkuda onda autoru clanka informacija o toj studiji? Da se nije bavio mozda industrijskom spijunazom? Osobno virio iza plamenika u labosu dok su misevima davali ekstrudirane zitarice?
Znam, sad ce netko reci da je lobi proizvodjaca ekstrudiranih proizvoda sprijecio/zataskao/osujetio takva istrazivanja...
A buduci da sam jako daleko od prehrambenog inzenjerstva, ne znam idu li rizine pahuljice u ekstrudirane proizvode. A nije ni vazno, uostalom.
Molekularna struktura mijenja se i kuhanjem, a osobito prekuhavanjem - takodjer dolazi do npr. zelatinizacije skroba, kao i prilikom ekstrudacije, tako da ne bih bas dala ruku u vatru da je jako puno bolje tako raditi rizinu kasicu:/
E, sad stvarno oftopicarimo, budu nas zakljucali...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma