-
Prvu godinu su stvarno maleni i može se dozvoliti da se bude i dojiti ih. Ali. kad već prohodaju i propričaju nekako bi trebali znati da je noć za spavanje. Način na koji će pojedini roditelji to izvesti je individualan, ali postoje načini kojima fino, nježno, s ljubavlju, ali principijelno naučiš djete da spava.
Meni je Penelope Leach silno pomogla sa svojom knjigom o odgoju djece. Uvijek se držati istih rituala uvečer, uvijek rano na spavanje, svaki dan u isto vrijeme, ne kasnije od 8. Paziti da dijete nije preumorno navečer, da ne jede preslatko, da je cijeli dan sa mamom kad poželi, da ne mora brinuti hoće li mama biti na raspolaganju. Jer, ako je nesigurno danju, onda će tražiti mamu noću, pogotovo, ako se mama noću odaziva, a danju samo kaže :počekaj malo!
Naravno, da je bitna starost i shvaćanje djeteta. Svaki roditelj vidi kad je njegovo dijete spremno za suradnju.
Isto tako, jako malene je dobro imati uz sebe u krevetu, ali kad malo porastu, možda je i njima udobnije u vlastitom krevetiću, pa neka bio krevetić uz veliki krevet.
Nisam za "treniranje", ali u jednoj obitelji svatko mora imati svoj prostor, svoj odmor, i svi se, i maleni i veliki moraju prilagoditi jedni drugima. Da bi bili sretni zajedno i da je svima dobro. A to se s ljubavlju i dosljednošću postigne odmalena. Meni je svo troje spavalo nakon otprilike godinu dana cijelu noć-12 sati (lako se onda drugih 12 sati maksimalno posvetiti djetetu, kad si odmoran), a do tada su se budili za dojenje, ali to je bilo polubuđenje. Zar sam mogla imati sreću 3X? Ili sam nešto napravila kako treba.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 03.12.2010. at 23:52
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma