-
Iza nas je, izgleda, školski oblik drugog sleep regressiona koji se kod beba događa između 9 i 11 mjeseca. Vi koji me znate s drugih topica, možda ste upamtili moj očaj posljednjih tjedana. Ovo pišem jer možda nekom pomogne.
Prvi sleep regression koji se ddogađa s otprilike 4 mjeseca, nama se dogodio s 3 i pol - do tada je spavala više-manje u redu (1-2 buđenja), nakon toga ajme i kuku. Dijete u razdoblju nakon 3. mjeseca postaje svjesnije sebe i okoline, događa se skok u kognitivnom razvoju i njihovo spavanje počinje ličiti na spavanje odraslih...samo što se ne znaju sami uspavati kad se probude... Prema onome što sam skontala iz raznih tekstova i na raznim forumima, ta regresija spavanja u razdoblju od 3. do 5. mjeseca se događa skoro svima, samo što nekima traje, štajaznam, 3 tjedna, a nekima se čini kao da nikad ne prođe. E, tako nama. Moja se mjesecima budila i budila, u dobrim noćima 5-6 puta, u lošim noćima išlo je do 30-40. Dolazilo je na cikluse, nekad loše noći zbog skoka u razvoju, nekad zbog zubi, nekad probave, nekad ne znam.... A onda smo odmakli u 9.mjesec života i sve je postalo 10x gore.
Čitala sam da drugi po redu sleep regression dolazi u razdoblju između 9. i 11. mjeseca i isto može trajati neko vrijeme, nekima kraće, nekima dulje. Ajme, mislila sam da ću završiti na psihijatriji. Buđenja svakih pola sata. Pa onda par sati buđenja svakih par minuta. Pa buđenje u 2 u noći i igranje. Pa ponekad jedino spavanje bilo je spavanje sa sisom u ustima, a nekad ni tad. Svaka kost na tijelu me bolila, sise, glava... I tako mjesec i pol...
Sad imamo 11 mjeseci i već 3 noći ona spava puno bolje. Ide spavati oko 2030-21:00 i do pola noći se probudi 2-3 puta (prije oko 6), a onda do jutra još kojih 3-4 puta. Prije isto toliko samo s jednom nulom više.
Tako da ako vam se nakon 9. mjeseca počne događati kaos u spavanju, veći od onoga što imate, znajte da je došao sleep regression i da će proći...a da se događa zbog razvoja u svim aspektima - motoričkom, spoznajnom, govornom... Čitala sam članak u kojem se kaže da se oni u tom razdoblju na dnevnoj bazi osjećaju uzbuđeno kao mi noć prije mature/diplome/vjenčanja, a u tim situacijama teško je zaspati i spavati i odraslima, a kamoli ne bi tako malim bićima koji radoznalo otkrivaju svijet i sebe.
Pozdravljam vas do sljedećeg lošeg ciklusa
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma