Giussepe, na to ti pitanje ne mogu ja dati odgovor ovako izdaleka. Ti si 24 sata dnevno sa svojim djetetom i trebaš pratiti što mu smeta, a što ne. Svako dijete drugačije procesuira osjetne podražaje koje prima izvana. Pokušaj pratiti i vidjeti kakvi mu podražaji odgovaraju, a kakvi mu smetaju. Što ga smiruje i uspavljuje, a što ga razbuđuje. Već sam negdje napisala, npr. dosta stručnjaka kaže da treba izbaciti tv prije spavanja, ali mog starijeg sina tv prije spavanja baš umiri i uspava i to je jedino vrijeme kad gleda tv. Nekoga kupka prije spavanja razbudi i osvježi, a moju djecu uspava. Nečije dijete voli blago svjetlo i uspavanke, a nečija djeca trebaju mrak i tišinu. Poanta je da nađete nešto što će djetetu pomoći da brzo utone u san i da se budi što je manje moguće. Jasno da se djeca u toj dobi bude noću, a razlozi mogu biti razni, od izbijanja zubića, noćnih mora, itd. Ipak, kad je s djetetom fiziološki sve ok, ono se ne bi trebalo s godinu dana buditi gazilijon puta noću. Daj djetetu vremena, nemoj ga privikavati na loša instant rješenja zato što je tako tebi lakše (iako te razumijem, ali s vremenom bi ti moglo postati teže). Je li inače plačljivo dijete, jeste li imali faze čestog urlanja, vrištanja i plakanja u ranijoj dobi ? Je li inače malo spava, je li imao teškoće sa hranjenjem ? To također mogu biti znakovi lošije samoregulacije.

Odgovori s citatom