Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Kako napraviti kozji sir?

  1. #1

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Postovi
    827

    Početno Kako napraviti kozji sir?

    Eto, ako netko zna odgovor... pogotovo se ovo odnosi na trajno mlijeko, ne mogu doći do nekog pouzdanije čistog svježeg.

  2. #2
    mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    jedna šuma u istri ;)
    Postovi
    523

    Početno

    Sa trajnim mlijekom nemam iskustva pošto imamo svoje koze. Mi radimo od svježeg, pokušavali smo od pasteriziranog ali nije ispalo ok. Ali evo ovo ti možda pomogne.
    Dakle svježe procijeđeno mlijeko grije se na 36 stupnjeva i doda se sirilo i dobro izmiješa. Ima za kupiti u ljekarnama neki "siris" (ako nađeš u tabletama ili prahu još bolje) to je biljno, mi inače koristimo baš jareći renet ali to ćeš teško naći u maloprodaji. Sirilo je najbolje otopiti u čaši mlake vode. Nakon 45 min probaš (najbolje prstom), treba biti kao čvrsti jogurt a kad odigneš ostaje glatka pukotina. Zatim gruš izrežeš na kockice ili rombiće cca 2x2 cm i ostaviš 10 ak minuta, dok se ne počne izdvajati zelenkasta sirutka. Sada gruš usitniš na veličinu graška miješajući (može pjenjačom). Ako ćeš raditi tvrdi sir za zrenje gruš uz lagano miješanje griješ do nekih 40-50 stupnjeva odnosno dok ne padne na dno posude i formira grudu, ako ne preskočiš grijanje i miješanje i ostaviš 15-ak min - opet dođe gruda. Sada to ugrubo formiraš rukama i utisneš u kalup. Prvih pola sata okrećeš ga svakih 10 min, a tokom idućih sat još 2-3 puta. Svaki put kad okreneš dobro ga tresneš o stol da se sabije. U kalupu stoji 24-36 sati a zatim ide u 20% salamuru na 4-6 sati. Izvadiš ga, obrišeš i već nakon 3 dana može se jesti kao škripavac ili ostaviti da dozrije, uz okretanje 1-2x dnevno. Sa 3 tjedna je već fini tvrdi sir .
    Eh, da sirutku zagrij do vrenja, ostavi da odleži 5 min i oberi sa površine skutu- odlična je!!!

  3. #3

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Postovi
    827

    Početno

    Ajme Mašenka, koji odgovor...

    Ajd pokušat ću pa ti javim ako zapnem. Jel s tim mlijekom, svježim, bude išta vrhnja? Ja sam luda za krastavcima s vrhnje, sad je to aktualno, a mala bi isto, ali je alergična na kravlje mlijeko, pa zato pokušavam s ovim.

  4. #4

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    485

    Početno

    Mašenka, hvala puno na nesebičnom dijeljenju recepta. Moj tata uzgaja koze i imamo stvarno puno mlijeka pa ću isprobati ovaj tvoj recept.

    Inače, mi radimo malo drugačije sir. Mlijeko zagrijemo na cca. 80 stupnjeva i ulijemo jabučnog octa (na 3 l mlijeka 1 dl octa). Još kratko zagrijavamo i kad se polako počne dizati, ugasimo vartu, poklopimo i pustimo da odstoji. Grude sira padnu na dno, sirutka (zelenkasto žuta) ostane gore. Procijedimo, ako ide na dim ili sušenje posolimo, stavljamo u kalup gdje odstoji 24 sata. Nakon toga sir vadimo iz kalupa i stavljamo na zrak.

  5. #5

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    485

    Početno Re: Kako napraviti kozji sir?

    Citiraj corny prvotno napisa
    Eto, ako netko zna odgovor... pogotovo se ovo odnosi na trajno mlijeko, ne mogu doći do nekog pouzdanije čistog svježeg.
    Jesi li u blizine Velike Gorice?

  6. #6
    mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    jedna šuma u istri ;)
    Postovi
    523

    Početno

    goranka, eto izmijenili recepte, probali smo svakakve ali ovaj tvoj ne, ali probt ću i taj . Meni se jedino ne sviđa što se zagrijavanjem do 80 gubi dosta sastojaka mlijeka, do 40 se ne mijenja baš, ali šta je "stabilnije" je.

    Količina vrhnja ovisi o postotku masnoće. Kiselo vrhnje od kravljeg mlijeka radimo tako da mlijeko zagrijemo na 40 (gasimo na 39), poklopim i odleži 24h. Savrha toga obereš kiselo vrhnje, a ostatak (gruš)usitniš i kad se malo staloži procijediš u gazi i eto ti svježeg posnog sira, dakle 2 muhe jednim udarcem !

  7. #7
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    A kako znate odrediti temp. to 39 ili 40?

  8. #8
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Temp. se mjeri termometrom koji se mogu kupiti u apotekama. Imaju skalu do 100 stup. To su laboratorijski termometri.
    Sir kozji pravim kao mašenka sa sirilom. Meni je još bolji ka onu grudu rasječem na šnite i stavim u salamuru u kojoj zri.
    Od osobe koja se naveliko bavi proizvodnjom kozjeg sira ( ja to radim amaterski i povremeno ) čula sam da umjesto sirila koristi ocat iz tih razloga što sir daje štih zrelosti pa kraće zri i prije prodaju, a i jeftinije je.

  9. #9
    mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    jedna šuma u istri ;)
    Postovi
    523

    Početno

    Ja imam neki digitalni (kupljen u Čipoteki) ima metalni štapić i mjeri od nekih -50 do +250, kao kuhinjski da možeš napiknuti meso/kolač/nešto i izmjeriti dok se peče, uglavnom traje i košta 90kn umjesto 350 ovaj baš "mljekarski" koji se btw lako razbije.
    Meni se sa octom nije svidio, a sirilu je zanemariva cijena kad to razdijeliš sa kilama sira .

  10. #10
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Taj bi termometar bio dobar za mjerenje temp. ulja kod pečenja krafni .
    Morat ću potražiti u Ćipoteci.

  11. #11

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Postovi
    827

    Početno Re: Kako napraviti kozji sir?

    Citiraj goranka prvotno napisa
    Citiraj corny prvotno napisa
    Eto, ako netko zna odgovor... pogotovo se ovo odnosi na trajno mlijeko, ne mogu doći do nekog pouzdanije čistog svježeg.
    Jesi li u blizine Velike Gorice?
    Ne, nekih 200-tinjak kilometara.

  12. #12
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    Citiraj mašenka prvotno napisa
    Ja imam neki digitalni (kupljen u Čipoteki) ima metalni štapić i mjeri od nekih -50 do +250, kao kuhinjski da možeš napiknuti meso/kolač/nešto i izmjeriti dok se peče, uglavnom traje i košta 90kn umjesto 350 ovaj baš "mljekarski" koji se btw lako razbije.
    Meni se sa octom nije svidio, a sirilu je zanemariva cijena kad to razdijeliš sa kilama sira .
    E super, čip prije u nabavu.
    U stvari sam mislila da je to puno puno skuplje.

  13. #13

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    485

    Početno Re: Kako napraviti kozji sir?

    Citiraj corny prvotno napisa
    Citiraj goranka prvotno napisa
    Citiraj corny prvotno napisa
    Eto, ako netko zna odgovor... pogotovo se ovo odnosi na trajno mlijeko, ne mogu doći do nekog pouzdanije čistog svježeg.
    Jesi li u blizine Velike Gorice?
    Ne, nekih 200-tinjak kilometara.
    Šteta....

  14. #14
    mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    jedna šuma u istri ;)
    Postovi
    523

    Početno

    200 na koju stranu ?

  15. #15
    bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    1,609

    Početno

    Meni se sa octom nije svidio, a sirilu je zanemariva cijena kad to razdijeliš sa kilama sira
    Moji sir uvijek rade sa sirilom, kazu kvalitetniji je od onog s octom , a djeca vise vole mjesani sir ( kozje+kravlje mlijeko ), nije tako jak .

  16. #16

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Postovi
    827

    Početno

    Citiraj mašenka prvotno napisa
    200 na koju stranu ?
    Na drugu od Istre. Slavonija. Reko bi čovjek govedarstvo, stočarstvo, živina cvjeta, ali nije baš lako naći nešto dobro ako si u gradu.

  17. #17
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    E pa mogla bih započeti sa novom serijom pravljenja kozjeg sira. Već dugo nisam.
    Da li je netko eksperimentirao za začinskim biljem u tvrdom siru ?

  18. #18

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    485

    Početno

    Ja sam sa maslinama i to mi je nešto predobro.

  19. #19
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno Re: Kako napraviti kozji sir?

    Citiraj corny prvotno napisa
    Eto, ako netko zna odgovor... pogotovo se ovo odnosi na trajno mlijeko, ne mogu doći do nekog pouzdanije čistog svježeg.
    ne znam kako je s kozjim, ali kravlje trajno mlijeko se ne može usirit - dodaju nešto što onemogućava usirivanje

  20. #20
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno Re: Kako napraviti kozji sir?

    Citiraj magriz prvotno napisa
    Citiraj corny prvotno napisa
    Eto, ako netko zna odgovor... pogotovo se ovo odnosi na trajno mlijeko, ne mogu doći do nekog pouzdanije čistog svježeg.
    ne znam kako je s kozjim, ali kravlje trajno mlijeko se ne može usirit - dodaju nešto što onemogućava usirivanje
    Znači zbog tog može stojati mjesec dana u fiž. a da se ne usiri bljak

  21. #21
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno Re: Kako napraviti kozji sir?

    Citiraj monax prvotno napisa
    Citiraj magriz prvotno napisa
    Citiraj corny prvotno napisa
    Eto, ako netko zna odgovor... pogotovo se ovo odnosi na trajno mlijeko, ne mogu doći do nekog pouzdanije čistog svježeg.
    ne znam kako je s kozjim, ali kravlje trajno mlijeko se ne može usirit - dodaju nešto što onemogućava usirivanje
    Znači zbog tog može stojati mjesec dana u fiž. a da se ne usiri bljak
    a što si mislila da može bit mjesec dana otvoreno samo po sebi
    naravno da se dodaje. i u jogurte, i svj.sir, vrhnja...
    što ima duži rok više je xy tvari unutra

  22. #22
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    Ma znam da dodaju svašta nešto iz tog razloga i kupujem domaće kravlje!
    Za djecu, ja pijem 0,9

  23. #23

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Postovi
    3,186

    Početno

    mašenka i goranka, hvala vam na receptima

    Od koliko litara mlijeka radite sir? Ja sam za sad radila samo ovaj kuhani s octom, radim od 3 litre mlijeka.

  24. #24

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    3,502

    Početno

    ja sam pravila kod kozijeg kupovnog
    1l prokuvam pa ostavim da se hladi, kad se prohladi do cca 40 stepeni (na pipanje određujem) sipam koziji jogurt (jednu čašu na litar mleka)
    i ostavim tako da stoji, zimi malo ušuškam, uvijem u krpe i držim na toplom
    posle cca 12-15h imam gusti jogurt/kiselo mleko
    a ako ostavim 24h imam krem sir koji posle cedim kroz gazu

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •