Eto, ako netko zna odgovor... pogotovo se ovo odnosi na trajno mlijeko, ne mogu doći do nekog pouzdanije čistog svježeg.
Eto, ako netko zna odgovor... pogotovo se ovo odnosi na trajno mlijeko, ne mogu doći do nekog pouzdanije čistog svježeg.
Sa trajnim mlijekom nemam iskustva pošto imamo svoje koze. Mi radimo od svježeg, pokušavali smo od pasteriziranog ali nije ispalo ok. Ali evo ovo ti možda pomogne.
Dakle svježe procijeđeno mlijeko grije se na 36 stupnjeva i doda se sirilo i dobro izmiješa. Ima za kupiti u ljekarnama neki "siris" (ako nađeš u tabletama ili prahu još bolje) to je biljno, mi inače koristimo baš jareći renet ali to ćeš teško naći u maloprodaji. Sirilo je najbolje otopiti u čaši mlake vode. Nakon 45 min probaš (najbolje prstom), treba biti kao čvrsti jogurt a kad odigneš ostaje glatka pukotina. Zatim gruš izrežeš na kockice ili rombiće cca 2x2 cm i ostaviš 10 ak minuta, dok se ne počne izdvajati zelenkasta sirutka. Sada gruš usitniš na veličinu graška miješajući (može pjenjačom). Ako ćeš raditi tvrdi sir za zrenje gruš uz lagano miješanje griješ do nekih 40-50 stupnjeva odnosno dok ne padne na dno posude i formira grudu, ako ne preskočiš grijanje i miješanje i ostaviš 15-ak min - opet dođe gruda. Sada to ugrubo formiraš rukama i utisneš u kalup. Prvih pola sata okrećeš ga svakih 10 min, a tokom idućih sat još 2-3 puta. Svaki put kad okreneš dobro ga tresneš o stol da se sabije. U kalupu stoji 24-36 sati a zatim ide u 20% salamuru na 4-6 sati. Izvadiš ga, obrišeš i već nakon 3 dana može se jesti kao škripavac ili ostaviti da dozrije, uz okretanje 1-2x dnevno. Sa 3 tjedna je već fini tvrdi sir.
Eh, da sirutku zagrij do vrenja, ostavi da odleži 5 min i oberi sa površine skutu- odlična je!!!
Ajme Mašenka, koji odgovor...![]()
Ajd pokušat ću pa ti javim ako zapnem. Jel s tim mlijekom, svježim, bude išta vrhnja? Ja sam luda za krastavcima s vrhnje, sad je to aktualno, a mala bi isto, ali je alergična na kravlje mlijeko, pa zato pokušavam s ovim.
Mašenka, hvala puno na nesebičnom dijeljenju recepta. Moj tata uzgaja koze i imamo stvarno puno mlijeka pa ću isprobati ovaj tvoj recept.
Inače, mi radimo malo drugačije sir. Mlijeko zagrijemo na cca. 80 stupnjeva i ulijemo jabučnog octa (na 3 l mlijeka 1 dl octa). Još kratko zagrijavamo i kad se polako počne dizati, ugasimo vartu, poklopimo i pustimo da odstoji. Grude sira padnu na dno, sirutka (zelenkasto žuta) ostane gore. Procijedimo, ako ide na dim ili sušenje posolimo, stavljamo u kalup gdje odstoji 24 sata. Nakon toga sir vadimo iz kalupa i stavljamo na zrak.
Jesi li u blizine Velike Gorice?corny prvotno napisa
goranka, eto izmijenili recepte, probali smo svakakve ali ovaj tvoj ne, ali probt ću i taj. Meni se jedino ne sviđa što se zagrijavanjem do 80 gubi dosta sastojaka mlijeka, do 40 se ne mijenja baš, ali šta je "stabilnije" je.
Količina vrhnja ovisi o postotku masnoće. Kiselo vrhnje od kravljeg mlijeka radimo tako da mlijeko zagrijemo na 40 (gasimo na 39), poklopim i odleži 24h. Savrha toga obereš kiselo vrhnje, a ostatak (gruš)usitniš i kad se malo staloži procijediš u gazi i eto ti svježeg posnog sira, dakle 2 muhe jednim udarcem!
A kako znate odrediti temp. to 39 ili 40?
Temp. se mjeri termometrom koji se mogu kupiti u apotekama. Imaju skalu do 100 stup. To su laboratorijski termometri.
Sir kozji pravim kao mašenka sa sirilom. Meni je još bolji ka onu grudu rasječem na šnite i stavim u salamuru u kojoj zri.
Od osobe koja se naveliko bavi proizvodnjom kozjeg sira ( ja to radim amaterski i povremeno ) čula sam da umjesto sirila koristi ocat iz tih razloga što sir daje štih zrelosti pa kraće zri i prije prodaju, a i jeftinije je.
Ja imam neki digitalni (kupljen u Čipoteki) ima metalni štapić i mjeri od nekih -50 do +250, kao kuhinjski da možeš napiknuti meso/kolač/nešto i izmjeriti dok se peče, uglavnom traje i košta 90kn umjesto 350 ovaj baš "mljekarski" koji se btw lako razbije.
Meni se sa octom nije svidio, a sirilu je zanemariva cijena kad to razdijeliš sa kilama sira.
Taj bi termometar bio dobar za mjerenje temp. ulja kod pečenja krafni .
Morat ću potražiti u Ćipoteci.
Ne, nekih 200-tinjak kilometara.goranka prvotno napisa
E super, čip prije u nabavu.mašenka prvotno napisa
U stvari sam mislila da je to puno puno skuplje.
Šteta....corny prvotno napisa
Moji sir uvijek rade sa sirilom, kazu kvalitetniji je od onog s octom , a djeca vise vole mjesani sir ( kozje+kravlje mlijeko ), nije tako jak .Meni se sa octom nije svidio, a sirilu je zanemariva cijena kad to razdijeliš sa kilama sira
Na drugu od Istre. Slavonija. Reko bi čovjek govedarstvo, stočarstvo, živina cvjeta, ali nije baš lako naći nešto dobro ako si u gradu.mašenka prvotno napisa
E pa mogla bih započeti sa novom serijom pravljenja kozjeg sira. Već dugo nisam.
Da li je netko eksperimentirao za začinskim biljem u tvrdom siru ?
Ja sam sa maslinama i to mi je nešto predobro.
ne znam kako je s kozjim, ali kravlje trajno mlijeko se ne može usirit - dodaju nešto što onemogućava usirivanjecorny prvotno napisa
Znači zbog tog može stojati mjesec dana u fiž. a da se ne usirimagriz prvotno napisa
bljak
a što si mislila da može bit mjesec dana otvoreno samo po sebimonax prvotno napisa
naravno da se dodaje. i u jogurte, i svj.sir, vrhnja...
što ima duži rok više je xy tvari unutra
Ma znam da dodaju svašta nešto iz tog razloga i kupujem domaće kravlje!
Za djecu, ja pijem 0,9
![]()
mašenka i goranka, hvala vam na receptima
Od koliko litara mlijeka radite sir? Ja sam za sad radila samo ovaj kuhani s octom, radim od 3 litre mlijeka.
ja sam pravila kod kozijeg kupovnog
1l prokuvam pa ostavim da se hladi, kad se prohladi do cca 40 stepeni (na pipanje određujem) sipam koziji jogurt (jednu čašu na litar mleka)
i ostavim tako da stoji, zimi malo ušuškam, uvijem u krpe i držim na toplom
posle cca 12-15h imam gusti jogurt/kiselo mleko
a ako ostavim 24h imam krem sir koji posle cedim kroz gazu