Stranica 26 od 45 PrviPrvi ... 16242526272836 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,251 do 1,300 od 2219

Tema: POTPOMOGNUTA NA VUKU VRHOVCU

tesla avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Drage cure!
    Upravo sam gledala emisiju Direkt na HTV 1 gdje su tri hrabre žene podijelile s hrvatskom javnošću svoju priču o neplodnosti i kroz što su sve prolazile ovih godina u toj borbi.
    S obzirom da nemam njihove osobne kontakte ovom prilikom (ako će možda čitati ovaj forum) želim im zahvaliti što su imale snage, u ime svih nas koje prolazimo kroz isti problem, ovako javno progovoriti o svim problemima kroz koje prolaze bračni parovi boreći se s neplodnošću. Emisija je bila prepuna emocija. Ovim hrabrim ženama veliko hvala!

Biene avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ksena 28 i cure, bile ste odličene, no toliko ste me ganule da sam samo plakala pa ću pogledata još jednom snimku.
    Cure HVALA vam

amyx avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

link molim ako netko ima. MM ugasio tv i ja naravno zaboravila gledat

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

i ja bih molila link!

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ajme, nije me bilo par dana i imam što za čitati

Da su na VV-u preforsirani, prebukirani i overloaded to vidi i slijepac...... Da li se i što događa u labosu, to cure koje su u postupku bolje mogu procijeniti, posebno ako sad biologica ne govori s pacijentima a prije je to radila!? Neobično u najmanju ruku. NE VJERUJEM i neću vjerovati da to radi namjerno ili iz neke zlobe, već je netko rekao da su sredstva kratka i da nedostaje kapaciteta u frižiderima (nadam se da je to provjerena informacija!?). Isto je netko napisao da doktor i ne može dati bolje objašnjenje ako nema informacija iz labosa.

Naše su želje ogromne, očekivanja još veća i rastu sa svakim danom postupka..... takav stav je nemoguće uskladiti s i trenutnom stanjem na VV-u.

Kata-klik tebi šaljem veliki pozdrav i naravno pusicu bebaču u trbuhu...... Iz prvog si ICSI-a ostala trudna i hvala Bogu dragom da je to tako :D no mislim da je tebi vrlo teško objektivno gledati na situaciju na VV-u..... s tim da su se stvari tek u zadnjih par mjeseci pogoršale, kako cure pišu. Generalno se slažem, da ako više nema povjerenja u kliniku, da istu svakako treba mijenjati, ali još više mislim da ovaj forum treba služiti za razmjenu mišljenja o svemu pa tako i o klinikama, lijekovima, doktorima, biolozima, bolovima, radostima, tugama......... Kako je meni dragocjeno tvoje iskustvo, tako volim čitati što i Ksena ima za reći o postupcima na VV-u.

Sreća pa ide ljeto, na VV-u dva mjeseca neće biti postupaka, možda će se riješiti agonija oko novog zakona, pa da sve skupa dočekamo mirniju jesen....... daj Bože BEZ novog zakona (ja uistinu vjerujem u to). Svim trudnicama s VV-a pusa (posebna našoj Beblici koja je na strogom mirovanju), svim majkama s VV-a također pusa, a svim ostalim trudnicama to be veliki hug

maya3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Drage forumašice! zanima me jeli koja od vas koristila L-arginin za poboljšanje kvalitete jajnih stanica i jeli pomogao?

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

maya3 za ovo nisam čula, ali sam čula da kvaliteti jajnih stanica pridonosi konzumiranje dosta proteina (crveno meso i jaja), a isto tako pomaže i folna kiselina

pokušaj ukucati na pretražnik

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

e, da i matična mliječ pomaže kvlaiteti js imaš posebanih topic s puno informacija o matičnoj mliječi

sretno

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Kadauna prvotno napisa
    Da su na VV-u preforsirani, prebukirani i overloaded to vidi i slijepac...... Da li se i što događa u labosu, to cure koje su u postupku bolje mogu procijeniti, posebno ako sad biologica ne govori s pacijentima a prije je to radila!? Neobično u najmanju ruku. NE VJERUJEM i neću vjerovati da to radi namjerno ili iz neke zlobe, već je netko rekao da su sredstva kratka i da nedostaje kapaciteta u frižiderima (nadam se da je to provjerena informacija!?). Isto je netko napisao da doktor i ne može dati bolje objašnjenje ako nema informacija iz labosa.
    Potpisujem je u potpunosti, a posebno ovaj dio.
    Dodat ću još 2 stvari iz mojeg iskustva:
    1. oba puta kad sam imala embrije za zamrzavanje, biologica mi je rekla da među njima ima i onih koji su loši i koji vjerojatno neće preživjeti odmrzavanje, ali ih ona iz svojih etičkih razloga mora "zbrinuti" (a ne ih bacit kako se to radi u privatnim klinikama).
    2. dva puta nisam uspjele obaviti razgovor s njom jer od nas 6-7, dvije cure su je držale u razgovoru više od sat vremena tako da mi ostale nismo mogle dobiti svoju šansu jer su embriji i sala bili spremni.
    Da li ih je možda ona trebala izbaciti nakon 10 min.?

Još je tu jako puno faktora koji utječu na postupak zamrzavanja i odmrzavanja,ali ne bih o tome...
    Sretno svima

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Bebel, a kak si ti?

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Strogo mirujem i sa strahom čekam novi UZV.
    Prije tj. dana smo na 7+3 bili veliki 10mm i srčeko je uredno kucalo. Još je sve jaaaaaaaaaaaaaaako rizično.

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

A otkud to tebi da se zametci u privatnim klinikama bacaju?Jel iz svog iskustva govoriš ili?

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

Citiraj pčelica2009 prvotno napisa
    A otkud to tebi da se zametci u privatnim klinikama bacaju?Jel iz svog iskustva govoriš ili?
    pa ako nemaju krio bacaju se a ako imaju onda normalno ne ili ti odlučujes zeli li ih ostaviti ,mislim da tako ide ,jedna poliklinika u ZG do nedavno nije imala krio neznam sad stanje

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ova u mom potpisu ima,a ne vjerujem da ove koje nemaju baš bacaju zametke.Sigurno imaju alternativne opcije kao npr. dogovor sa nekom koja ima.To mi je tako strašno da ne mogu vjerovati u to.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj Kadauna prvotno napisa
    već je netko rekao da su sredstva kratka i da nedostaje kapaciteta u frižiderima (nadam se da je to provjerena informacija!?).
    Rečenicu o prepunom frižideru sam načula u razgovoru između zaposlenih i ne, nije provjerena, možda bi cure u stimuliranim postupcima mogle više znati o tome, ali mislim da nam nisu dužni davati informacije o tome.

Što se vremena provedenog u razgovoru s biologicom tiče, jednom sam kod nje provela čak 4 minute. Bila je kratka ali jasna i informativna pa nisam imala dodatnih pitanja, ali i moja situacija nije složena ili opterećena dodatnim komplikacijama, pa pošto to ovisi o svakoj ženi individualno tako nekome posveti manje ili više vremena, ali čitav sat?! :shock:
    Samo me muči crvić sumnje koji pita da im nisu možda upućene neke direktive ili po pitanju zamrzavanja a u skladu sa odredbama predstojećeg još NEIZGLASANOG Zakona? Ne bi me iznenadilo koliko god to strašno bilo!
    U očekivanju saborske sjednice a posebno trudničicama

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj gričanka prvotno napisa
    mislim da nam nisu dužni davati informacije o tome
    Ovime mislim isključivo na stanje u frižideru. Mada ne bi bilo suvišno reći taj podatak samo što to onda dovodi do drugih pitanja kao npr. čemu toliko stimuliranih, a vjerujem da ćete se složiti kako ih je više nego ikada prije. Vjerovatno zbog ograničenog broja prirodnih postupaka, i tako opet u krug bez izlaza...
    8)

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj gričanka prvotno napisa
    npr. čemu toliko stimuliranih, a vjerujem da ćete se složiti kako ih je više nego ikada prije. Vjerovatno zbog ograničenog broja prirodnih postupaka, i tako opet u krug bez izlaza...
    8)
    Ja na žalost nemam statističke podatke sa VV-a pa nisam u mogućnosti donositi procjenu koliko je čega bilo kad. Samo jasne brojke mogu potvrditi ili demantirati neka mišljenja.

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ova u mom potpisu ima,a ne vjerujem da ove koje nemaju baš bacaju zametke.Sigurno imaju alternativne opcije kao npr. dogovor sa nekom koja ima.To mi je tako strašno da ne mogu vjerovati u to.
    Obzirom da se spremaš u MB da li si privjerila u kojem stadiju oni zamrzavaju embrije i da li ih sve zadržavaju?

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Nisam,ali dobro da si mi napomenula da postoji i ta mogućnost koja je za mene neprihvatljiva.Hvala

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

u Mariboru sasvim sigurno ne vraćaju i ne zamrzavaju one zametke koji prema njihovoj strogoj procjeni nemaju realne šanse za implantaciju

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

NIsam se vec dugo javljala jel sam odlucila uzeti pauzu od nekih 6 mjeseci do jeseni i tada krenuti po ostatak smrzlica.
    Ali samo kratka digresija vezano za razgovor s biologicom..

Kod drugog FET-a nitko nije samnom razgovarao niti mi ikada objasnio zasto mi je vraceno 5 embrija. Kad sam saznala da je toliko komada u igri bila sam šokirana. Šokirana samim time da su mi toliko vratili ( za što smatram da je puno previše) i jos vise šokirana time da nitko nije smatrao za bitno da o tom (za mene ogromnom) broju porazgovara samnom i objasni mi razloge i malo me umiri.

Zato mi danas nije ni malo cudno sto taj postupak nije uspio jel sam se ja danima oko toga zivcirala i bas zato sam odlucila napraviti rez i uzeti pauzu.

Taj kratki razgovor meni bi znacio sve, a vjerujem da se mnoge cure tako osjecaju. Ja sam se u tom trenu, u tom danu osjecala samo kao broj..kao jos jedna odradena stvar za koju nikoga nije briga kako ce zavrsiti.

Sta donosi jesen..vidjet cemo...

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja sam pročitala u mb brošuri da zamrzavaju na nivou od 2-8 stanica.Da i piše da se ispituje vitalnost i kakvoća svakog embrija i da se za fet odabiru oni sa najvećim biološkim potencijalom.E sada, ovakav je moj stav-tko plaća-taj i diktira.Znači-ako kojim slučajem budem imala što za zamrznuti,i ako prežive odmrzavanje-hoću da mi sve vraćaju bez obzira na procjenu koji će se bolje implatirati.To ću odmah na prvim konzultacijama riješiti.

gargamelica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ni s nama nije nitko razgovarao o ničemu a kamoli da mi tko kaže stanje MM ove punkcije testisa šta nam je jako bitno a od 9 stanica vratili 2 a za ostatak sam saznala da nisu zamrzli tek kad sam javila neg betu.

Mislim da nije ni ljudski ni pošteno da živimo u neznanju jer ipak smo mi ti koji se bore za uspijeh pa nam inf samo mogu pomoć za dalje .

Zna li netko ime i prezime biologice ili možda br laboratorija?

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

kojeg laba na vv-u?

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Biologica je Lana Krile.
    Za lab nikad niti nisam imala broj, uvijek sam sve rješavala direktno (jer sam pretpostavljala da ako ima manjak vremena za razgovore "uživo", tek će onda telefonski razgovori biti nemoguća misija). Zato me možda i začudio podatak da je u drugim klinikama javljanje stanja dijeljenja embrija nakon punkcija putem telefona - uobičajena praksa.

gargamelica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Hvala na odgovoru,da li je to ona niska mršava i mrzovoljna jer sam čula da su dvije .
    dok sam bila u zg nije htjela s nikim razgovarat .
    Tel mi treba iz drugog razloga .

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

da li je to ona niska mršava i mrzovoljna
    fizički jest. baš sam se nasmijala opisu, nekako sam već toliko navikla na nju da to kao da i nisam primijetila. ali žena je zaštitni znak VV-a, definitivno. 8)

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Da Lana je definitivno prepoznatljiva...

Ali moram reci da kad me ranije zvala na razgovor (kod prvog FET-a) bila je super ugodna, jasna i realna. U par minuta objasnila mi je sve sto sam trebala u tom trenutku. Nakon tog razgovora osjecala sam se super pozitivno.I bas mi je to falilo zadnji put..

To je stvarno bilo iznenadenje nakon sto steknes totalno negativan stav o njoj sudeci po izgledu i vjecnoj mrzovolji na licu..

gargamelica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Pa moj dojam nije zbog njenog stava već i zbog neugodnog razgovora u prvom postupku jako neugodna

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Zao mi je gargamelice zbog tog iskustva..nisi prva od koje to cujem..
    To mora da covjeka demotivira i razuljuti za ponorit..

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj Bebel prvotno napisa
    nemam statističke podatke sa VV-a pa nisam u mogućnosti donositi procjenu koliko je čega bilo kad. Samo jasne brojke mogu potvrditi ili demantirati neka mišljenja.
    Ok, ok, trebala sam dodati kako vjerujem, ili čini mi se, ili mislim, jer zapravo ni neznam kako bih do brojki došla. Moje mišljenje, s kojim se usput nitko ne mora složiti, je formirano na temelju osobnog iskustva te razgovora s dr-om, sestrama ili ženama u čekaoni. Naime prošle godine mi je u ožujku određen stimulirani postupak poslije samo 2 prirodnjaka, ali bilo je ili stimulirani ili čekanje i koliko znam takvih situacija je bilo mnogo, a zbog ograničenog broja prirodnih postupaka i to mi je logičan ishod te odredbe. Sad me nekako stanje na Wu u svibnju podsjeća na to razdoblje.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Draga, žao mi je zbog tvog iskustva, mislila sam da su na VV-u bili uveli praksu da se prije transfera ide kod biologice na razgovor, tako je bilo nekok vrijeme, valjda je opet neljudska gužva. Meni su jednom bili vratili 4 i ništa. U biti, na žalost, ovakvo ti je pravilo - vraćaju po biologičinoj procjeni onoliko koliko ima šanse za maksimalno dvojke. To ti znači da je od tvojih 5 recimo 2 bilo s kakvim-takvim šansama za trudnoću, a ove ostale koji su bili loši su vratili jer se na VV-u, ako sam dobro shvatila, drže neke teorije da ako se vrate i ti lošiji embriji kjoi se ne bi implantirali sami po sebi, oni lučenjem nečega (bhcg-a?) pomažu implantaciji tih koji imaju realne šanse. Nemoj se bedirati što su ti embriji možda u ovom ciklusu bili lošiji, ja sam u jednom VV-ovskom imala 13 stanica, od čega 7 loših embrija, nije se uhvatio nijedan, ali su zato embriji od drugog postupka bili dobitni - taj prethodni IVF nam je bio lesson learned koji nam je dr. L rekao i za Maribor jer smo skužili da nas obavezno moraju ICSati jer ako se ne radi ICSI ne oplode se na vrijeme i daju lošije embrije. Vjerojatno i u vašem postpuku postoji nešto za poboljšati.

U Mariboru voze drugačiju teoriju i idu na vraćanje maksimalno 3, i to, recimo, nekome s poviješću neuspješnih transfera i relativno viskoih godina - meni su u mojoj 38.-moj odmrzli i vratili 3, nakon mislim 6-7 prethodnih neuspješnih transfera. Da, pčelice, da pojasnim - u MB-u zamrzavaju blastociste, na blastociste idu ako je više od 4 embrija, a meni su zamrznuli morule na blastocistu, ali zamrznu samo one za koje misle da imaju realne šanse za trudnoću. Sumnjam da će ti, recimo, na tvoje inzistiranje, odmrznuti i vratiti više od 3 jer to ide kontra njihovog liječničkog savjeta - u principu nitko (ni VV, ako sam dobro shvatila) ne vraća više od 3 dobra embrija. Tj. ne može se sve ispregovarati i sumnjam da ćeš već na prvim konzultacijama moći inzistirati da ti vraćaju sve smrznute ili tako nešto.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj gargamelica prvotno napisa
    Pa moj dojam nije zbog njenog stava već i zbog neugodnog razgovora u prvom postupku jako neugodna
    Žao mi je i oprosti, znatiželja: kako neugodna? Onda sam ja još dobro prošla. Evo ja ću ipak napisati da je meni, između ostalog rekla: "Vi i ja smo isto godište. Zamislite da ja sad hoću roditi!" Slijedio je opis razvoja embrija, postotak šansi za trudnoću, i to je bilo to u 3 minute!
    Da sam se i sjetila nešto joj odgovoriti, ne bih jer su mi usta bila zabetonirana!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Definitivno sam za to da se govori o pros i cons svega, pa tako i VV-a, Maribora, Sv. Petra i Pavla, ako treba. To nije blaćenje i uništavanje ugleda, osim ako rječnik nije neprimjeren i iznose se neistine i laži, nego je to razmjena pacijentskih informacija i dojmova, to je ono zašto postoje ovakvi podforumi, uz edukaciju, barem je takvo moje mišljenje.

Ali, a propos ovog "bacanja" zametaka u priv. klinikama, tu bi stvarno trebalo malo pripaziti na rječnik, pa i u svjetlu prijedloga novog zakona. Ovo nije "igra" u stilu "moj doktor ili moja klinika je bolji od tvog doktora i tvoje klinike". Sve te klinike su na boljitak nama pacijentima, što ih je više, to je nama bolje jer postoji tržište i konkurencija, bile one privatno ili državno. Mislim da se tu radi o nerazumijevanju razloga koji su standardi za zamrzavanje i za proglašavanje zametaka vitalnim i onim koji to nisu, tj. nisu u stanju ostvariti trudnoću. U Mariboru se zameci ne bacaju, ali se niti svi ne zamrzavaju jer se oni koji nisu vitalni ne zamrzavaju. Na VV-u imaju tu neku teoriju da jedni drugima pomažu implantaciji. Klinike se razlikuju u brojnim stvarima, pa i u politci zamrzavanja.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Mislim da se tu radi o nerazumijevanju razloga koji su standardi za zamrzavanje i za proglašavanje zametaka vitalnim i onim koji to nisu, tj. nisu u stanju ostvariti trudnoću...Na VV-u imaju tu neku teoriju da jedni drugima pomažu implantaciji. Klinike se razlikuju u brojnim stvarima, pa i u politci zamrzavanja.
    Ovo moram potpisati i pozdraviti te; tvoji vrlo edukativni postovi (a čitam ih unatrag 3 godine) su mi zaista mnogo pomogli!

Usput evo i ovdje link o MPO s tri hrabra para i njihovim pričama:

http://rapidshare.com/files/250564763/direkt.avi.html
    Pripremite papirnate maramice, trebat ćete ih

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj andream prvotno napisa
    da li je to ona niska mršava i mrzovoljna
    fizički jest. baš sam se nasmijala opisu, nekako sam već toliko navikla na nju da to kao da i nisam primijetila. ali žena je zaštitni znak VV-a, definitivno. 8)
    I da ne znam o čemu se ovdje piše prema ovom opisu odmah bih prepoznala o kome se radi, što me lijepo i nasmijalo u ovo rano jutro, a kroz glavu prolazi nemali broj scena iz labosa i ordinacije s Vuka.

Imala sam i ja raznih faza kroz 4 godine koliko sam se družila s ekipom gore do ostvarene trudnoće, ali nikada nisam posumnjala u njihovu motiviranost da nam pomognu bez obzira na pojedine tragi-komične situacije koje su zbog gužve, uvijeta rada, osobnosti pojedinih pacijenata i djelatnika pojavljivale s vremena na vrijeme. Razmislite koji bi bio njihov motiv da rade nešto za što i sami sumnjaju da nema smisla, i oni naravno žele dobru reputaciju i dobre rezultate svog rada.

Jednom sam probala i u Mb i unatoč svim uvjetima, prostoru, labu, organiziranosti i sl. nisam uspjela dapače, rezultati stimulacije i fertilizacije su bili gori nego ikad (samo tri embrija od 11 zrelih jajnih stanica), nije došlo do trudnoće, a kada sam se vratila na dobri stari Vuk imala sam osjećaj kao da sam kod kuće i vrlo brzo nakon toga u 2. prirodnjaku ostvarila sam trudnoću i za sada je hvala Bogu sve OK.

Naravno, da svatko ima pravo na svoje mišljenje i iznošenje svojih stavova i razmišljanja i da smo tu da jedni drugima pomognemo i razjasnimo one stvari koje možemo. Ja samo razmišljam o ljudima koji nemaju povjerenje u stručnjake s kojima surađuju i mislim da je to pogubno za suradnju i da na neki način nepovoljno utječe i na ishod postupka. Ja bih se osobno grozno osjećala da nemam povjerenje u stručnjake koji mi pomažu i da me stalno muče aveti sumnje i vjerovatno bih za sebe potražila mjesto gdje bih se odobro osjećala i koje bi mi ulijevalo povjernje i smirenje. Za mene je to bio i ostao uvijek dr. Lučinger, sve sestre s Gogom na čelu i draga buckasta Slavica iz labosa. Lanu sam prihvatila kao dio tima i znam da svim srcem želi pomoći; iako to uvijek ne izgleda tako, (ponekad čak izgleda kao da nema srca, mislim u emocionalnom smislu).

Ja u svom poslu također radim s ljudima i to nažalost, u poslu koji sa sobom donosi niz neuspjeha i razočaranja, puno truda i malo pomaka. I uvijek mi je najteže kad netko pomisli, a i to se događa (dobro to osjetim na svojoj koži) da im ne želim pomoći ili da nisam svoj posao uradila najbolje. Nije uvijek sve u našoj kontroli.

Oprostite na poduljem postu. Jedina namjera ovog posta je da s vama podijelim svoja razmišljanja i osjećanja i da iskažem svoje viđenje situacije na VV-u. Dugo sam se čuvala od uključivanja u ovu raspravu, jer sam prilično emotivna oko svega, a naročito sada pod utjecajem trudničkih hormona koji me peru (osjetit ćete i to uskoro koje do sada niste). Ne mislim ja da su oni gore savršeni, ali su jako dobri. Mogli bi se i bolje organizirati u to čvrsto vjerujem, međutim, tada bi na dan bilo naručeno 5, max 10 pacijenata i to bi bilo to. Obzirom na moje godine i na činjenicu da mi je teško bilo ostvariti trudnoću puno mi je značilo da sam često mogla u postupke, naravno, svjesna pri tom da udovoljavaju i drugim pacijentima i da ću zbog toga visiti gore u gužvi.

Sretno svima!

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ne ina ,nisi me shvatila,nisam nikoga veličala,čak naprotiv-napisala sam da ne vjerujem da itko to radi.A nisi me shvatila ni za fet-htjela sam reći ovo-npr.ja sad u mb recimo imam 8 zametaka(nemoguće ali eto primjera radi), vraćaju mi 2 treći dan.Ostaju 6-znači tih 6 su recimo 6 i 4 stanični.Bez obzira na njihovu procjenu kvalitete,ja želim da se svi zamrznu.I onda vraćanje po dva,ili tri-svejedno.Nisam ni mislila da mi vrate sve zametke odjednom.Medicina je krasna stvar ali ni u njoj nije sve kao u matematici.Zato,ako ne može tako,ja neću ni ići u mb.

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

I eto ako možeš ti (pošto ja ne razumijem i ne znam) pojasniti koji su to kvalitetni zametci koji će uroditi implatacijom.Koliko sam ja pročitala da su cure ostale trudne i sa nekim kojem uopće nisu davali šansu.Recimo moja prijateljica koja ima dvojke,svi folikuli popucali,ostao jedan-njihova procjena bila da ništa od toga.Još je vukla nakon transfera torbe na vlak.I eto rezultat.I da ne shvatiš ovo kao nekakvu ljutnju, ne nego me baš zanima to vrednovanje.

thaia28 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Biolog (u klinici gdje se liječim) mi je objasnio da se zamrzavaju samo blastocite (moguće i morula na blastocitu) jer u postupku zamrzavanja oni "dehidriraju" zametak te je moguće da ukoliko se radi o embriju sa 4/6/8 ili nešto više stanica (dakle, do kompaktacije) teško je"dehidrirati" svaku stanica te često u nekima ostaje vode. Kada se zametak zamrzne ta voda se kristalizira i upravo ti kristali leda probijaju stanične membrane. Eto, takvo je meni pojašnjenje dao biolog na pitanje zašto zamrzavaju samo blastice.

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Evo ja sam se kao i sretna suzdržavala ove rasprave jer, prije svega, prihvaćam i poštujem vaše pojedinačne subjektivne doživljaje i negativna iskustva koja ste doživljavale.

Sad ću ja ipak iznijeti svoj osobni doživljaj.

Neke od vas (one koje su tu dugo kao i ja) znaju da sam u MPO-u od 2001. Od prvog dana na VV-u. U međuvremenu su se promijenili zakoni, pravilnici, neki od liječnika, sestara i inž. i tehničara u labosu, oprema pa i postupci, a ja sam na uz pomoć ekipe dobila jedno dijete koje danas već ima 5 godina.

Kad sam ja došla plaćali su se lijekovi, dosta materijala, nisu se uopće vraćale blastociste, već je transfer bio 2. dan, nikad nismo bili u labu na razgovoru, a koliko su nam embrija vratili i kakvi su bili saznali bismo nakon transfera od liječnika. I tada je bila gužva, ali nikada ovakva.
    O spermiogramu smo saznavali od androloga dok smo išli kod njega, kasnije ne...osim, ako smo kao što i sada radim, povirili u karton dok ga nosimo sestri ili ako smo pitali doktora (kao što isto sada radim, on otvori karton u kojem piše apsolutno sve i prokomentiramo te nalaze).

Nakon rođenja moje kćeri, ponovo sam počela dolaziti početkom 2006. godine. Gužva se povećala, lijekovi se više nisu plaćali za tri postupka, bio je samo jedan doktor, sastav u labu se promijenio, čekale su se blastociste, išlo se na razgovor kod magistre u lab (koja meni osobno u toliko puta nikada nije bila neugodna, nikad ni nasmijana, ali uvijek potpuno iskrena i realna).

Ostali su neki dragi ljudi dr.L, sestra Goga, Marija, Jasminka, Slavica i Joža, Lana, sada kao voditeljica laba.
    I ono najvažnije, moja vjera u njih, i njihovu prosudbu (iz dugogodišnjeg iskustva i suradnje – znam zašto mi npr. vrate 5 embrija nakon odmrzavanja), njihov rad, ali prije svega da uvijek rade najbolje što mogu u trenutno danim im okvirima (financijskim, zakonskim, ljudskim).

Danas se gužva još dodatno povećala – povećao se broj parova s problemom neplodnosti u odnosu na 2001. i 2006., a povećao se i broj ljudi koji dolaze baš na VV zbog njihovog statusa, a finacijski i zakonski okvir je sve teži. Laboratorij je preopterećen, rade jako dugo, s ograničenim materijalima i medijima, labaratorij često s ponuđenim čini čuda i teško da bi koji drugi biolog u hrv. to mogao napraviti. No činjenica je i da se ne može preko svojih mogućnosti i da u inkubator stane određeni broj oplodnog materijala, materijala u oplodnji, embrija itd. Da interferiranje prekobrojnog korištenja utječe na rezultate...eto da se transferi moraju obaviti prije punkcija da bi se stvorilo mjesto...I ja ove godine prije godišnjeg nisam uspjela doći na red jer svaki mjesec ima previše ljudi i ostavljamo postupak za idući...I možda bih u danim okolnostima i ja počela razmišljati o traženju mjesta u kojem su gužve manje, da oni nisu "moji" i da im ne vjerujem toliko.

U cijelom svom "stažu" upoznavala sam ljude kojima iz nekog rada nije odgovarao VV. Zbog načina rada, pristupa i načina komunikacije pojedinih ljudi, gužvi, skidanja skoro po hodnicima, nedostatka komunikacije. Neki su odlazili, neki su se vraćali... Svatko ima potpuno pravo na ocjenu da mu neki uvjeti ne odgovaraju i da potraži bolje rješenje za sebe u kojem će se udobnije, sigurnije osjećati – psihičko stanje svih koji ovo prolaze dovoljno je traumatično i bez da ga dodatno traumatiziramo nelagodom liječenja u određenom okruženju. Svatko bi trebao izabrati onu kliniku koja mu odgovara.

Nažalost, kao što gledamo oko nas situacija je teška i očito će biti, kako iz svega što nam se sprema, još puno, puno teža – toga se ja bojim – da će još malo, gdje god se odlučili liječiti u Hrvatskoj – trauma biti sve veća i veća.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

BHany dobar post i pronalazim se u njemu.
    Da, tko zna kako će tek biti!?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Da, zapravo što sam htjela reći je da se hrpa okolnosti mijenja i da to kao i sve druge stvari na našem putu treba prihvatiti kao dalju borbu ako se želi stići do cilja. MPO nije lagan, nije kao druga liječenja, u njemu su uvijek od strane onih koji imaju vlast i moć da nešto promijene bila postavljene prepreke i restrikcije, radije nego olakotne okolnosti, a to se onda odražava na sve koji su u njemu.

Jako je puno faktora u tome i trebalo bi (i bilo bi fer) ih moći sve sagledati.

Moje osobno opredjeljenje je, dakle, da je za mene VV pravi izbor jer se tamo najbolje osjećam, jer sam jako puno puta doživjela istinsku požrtvovnost za pacijente u teškim uvjetima i jer im vjerujem, pa s njima i preživljavam nesretne okolnosti što zadese i njih kao zdravstvene djelatnike koji nam nastoje pomoći i, nažalost, nas. Isto tako moja frendica doživljava Petrovu. Obje smo u pravu. ...I nikoga ja ne mogu uvjeriti u to što sam gore napisala za VV i da ja za njih, obzirom na svoja saznanja, nemam nikakve sumnje, ako ta osoba nije sama VV tako doživjela...
    I zato, svatko bi za sebe trebao pronaći takvo okruženje u kojem će se tako osjećati

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

BHany
    Potpisujem te u potpunosti.
    Još ću dodati da se nadam kako će dok god ja budem pacijent VV-a gđa. Krile biti biolog te klinike koliko god mi nekad njezina realnost teško pala.
    Divim joj se i ona je najzaslužnija zato što VV ima toliko uspjeha.

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Naravno,bitno je vjerovati svom dr. i dobro se osjećati i znati da nisi brojka već čovjek.Slažem se.

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

BHany

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Potpisujem BHany, a posebno Bebel. Ne jednom cula sam (od struke) o mr. Krile kao o jednom od najvecih strucnjaka, ne samo na ovim prostorima, i kao o osobi koja je uvelike zasluzna za tako dobre rezultate VV-a.

Sto se tice njezinog nacina komunikacije, jasno mi je da mnoge zene dotuce nedostatkom takta, a takav stres zadnje je sto bilo kojoj zeni u postupku treba. Ali meni osobno vise pase tako, realno, iskreno i ravno u glavu, nego uvijeno u celofan. Nekako onda znam na cemu sam, ne pitam se je li mi nesto presuceno. Nasuprot Lani, dr. A je divan i brizan, ali bas zato sam se ponekad pitala je li mi rekao bas pravo stanje stvari. On nekako jako misli na psihu zene u postupku, reakcija mu je najcesce "sve je to super" i, kolikogod mu na tome bila zahvalna, nekad me bas to kopkalo. Ima nas razlicitih, moja psiha bolje reagira na direktan pristup, inace me "a sto ako..." pojede... No ono sto mi je definitivno najbitnije kod mr. Krile, zaista nikad nisam sumnjala u njezinu procjenu - da mi je predlozila vracanje 4 blastica (umjesto 2) sigurna sam da bi pristala. Jer cinjenica je da VV ima uzasno mali postotak trojki, a cesto vrate vise od 2 embrija.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Potpisujem BHany, razumijem sretnu35, ali ne bih voljela da se općenito topici na forumu pretvore u hrpu odvojenih topica podrške, bez imalo zrnaca sumnje i (konstruktivne) kritike, but - it's just me. Jednako su mi vrijedna i iskustva perkice koja je imala u Mariboru fjasko i sretne35 i pozitivna iskustva s VV-a, i negativna i sve živo. VV jest definitivno dobra klinika, a meni se čini i najbolja u RH! Ali, da je situacija koji put zbog gužve kaotična - a i to je, evo i mog iskustva dijeljenja kreveta s još jednom pacijenticom nakon transfera i unatoč svemu što znam - gužve, naljudski napori i sl. i dalje mi je to ostalo u mom sjećanju kao jedan začudan događaj. Ja polazim uvijek, kao i svi mi, od sebe, i mene bi demotiviralo čitanje samo pozitive i di se onda oni koji nešto slučajno posumnjaju odmah tjeraju na drugu kliniku. Netko će sumnje razriješit na način da će ostat kod svog doktora, za što ne bi. Da ponovno počinjem meni bi to falilo - to da se ne govori ništa negativno i odmah ljudi ušutkavaju jer je nemoguće da je sve super pozitivno, unatoč trudu i entuzijazmu u koji put partizanskim uvjetima i uvjetima opstanka MPO-a u Hrvata, kao što je i nemoguće da je sve uvijek pozitivno u uvjetima neemotivnog interfejsinga u Mariboru.

Pčelice - kako ja shvaćam situaciju, mislim u Mariboru nećeš moći inzistirati da ti zamrzavaju one embrije koje oni smatraju da nisu vitalni tj. sposobni za implantaciju. Oni to ne rade i takve postupke ne naplaćuju. Na način Đavoljeg odvjetnika, to se može interpretirati dvojako a) ne žele raditi postupke s embrijima u čiju sposobnost implantacije ne vjeruju jer su to racionalni ljudi, koji se ne vode svjetonazornim pitanjima toliko koliko se vode ljudi u RH i ne smatraju da od toga pacijenti imaju koristi budući da postupak teče, prolazi se transfer, bilda se endometrij, uzimaju se utrići, a šanse minimalne i ne žele to naplaćivati ili b) ne žele da im takvi transferi čija bi uspješnost bila na granici čuda ulaze u statistiku.
    S druge strane, kad gledam protok vremena, ja sam na VV-u imala transfer 9 loših embrija i koji put mi je, s obzirom da mi je već 40, najviše žao izgubljenog vremena jer mi je ono sad najdragocjenije i sa svojim FSH-om ne mogu ga vratiti, ali, svak ima svoj put, pa tako i ja i ja sam si sama najviše kriva što nisam ubrzavala, nego usporavala kad me i doktor na VV-u ubrzavao. Svi ti moji postupci su bili korisni i bili su lesson learned za dobitni, osoblje je bilo fantastično, dr. L predivan, meni je osobno i Lana "četri pištolja" bila baš simpa i antipod vječno pozitivnim dr-ovima (ja trebam malo tog mračnjaštva da me "centrira" 8) ).

Stvarno se nadam da će na ovom topicu biti mjesta i sumnji, bez odmah da se krene pozivati na herojske napore koje tim na VV-u ulaže za dobrobit svojih pacijenata. I sumnja je ljudska i najbolje će je otklonit pozitivni primjer i i odgovori zašto je to tako, a ne da žena kuha svoje sumnje sama sa sobom bez da smije na topicu pitat jer se boji da će je optužit da uništava ugled klinici. Koliko god dr-ovi ginu za nas - oni su tu zbog nas, a ne mi zbog njih.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I eto ako možeš ti (pošto ja ne razumijem i ne znam) pojasniti koji su to kvalitetni zametci koji će uroditi implatacijom.Koliko sam ja pročitala da su cure ostale trudne i sa nekim kojem uopće nisu davali šansu.Recimo moja prijateljica koja ima dvojke,svi folikuli popucali,ostao jedan-njihova procjena bila da ništa od toga.Još je vukla nakon transfera torbe na vlak.I eto rezultat.I da ne shvatiš ovo kao nekakvu ljutnju, ne nego me baš zanima to vrednovanje.
    Ne shavaćam ko ljutnju i znam da postoje zameci drugog dana ocijenjeni jako loše pa su se opet pokrenuli itd. U Mariboru, u pravilu, idu na blastociste ili morule di se bolje vidi "kakav je ko". To bi ti pino bolje znala razjasnit, ali to je ona teorija da je pola zametaka nesposobno za implantaciju a to se najbolje vidi 5 dan. Ja sam, na svoje čuđenje, u Mariboru rutinski dobila blastociste, bilo je 9 embrija, ali su zamzrnuli i radili sa 7, jer su ova 2 proglašena lošima. Ako ti je to etičko pitanje, raspravi to na konzultacijama u Mariboru, vjerojatno će te pokušat obeshrabriti i reći da oni ne preporučaju zamrzavanje embrija koje ne proglase vitalnima, ali možda će napraviti to ako pacijent ima etičke razloge. Općenito, u Mariboru se, čini mi se, ide na manje embrija, nego na VV-u, tj. s većinom pokušavaju ići na blastociste i s većinom im to uspije, iako znam žena koje su imale transfere embrija 3. dana i isto uspjele, to procjenjuju njihovi biolozi, ali, u pravilu, ako ima više od 4 stanice ide se na blastociste. Ja ne bih otpisala MB već u startu, otpiši ih nakon što ti na konzultacijama kažu da ti eventualno neće izać' u susret.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

meni je osobno i Lana "četri pištolja" bila baš simpa i antipod vječno pozitivnim dr-ovima (ja trebam malo tog mračnjaštva da me "centrira"
    Ina, ovo si napisala baš "u sridu", točno je tako i ja doživljavam

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ne bih rekla da itko ovdje misli da se ne smije iznositi svoja iskustva, već da ih treba sagledati kroz realnu sliku stanja jer ako se iznesu samo iskustva kroz određenu sumnju u integritet rada, to jednostavno pogodi cure koje su, da ne kažem, emotivno vezane za kliniku i onda nastane nesporazum, a mislim da nitko ničije mišljenje ili iskustvo u osnovi ne bi htio neuvažiti ili pocijeniti.

Što se tiče odlaska s klinike, mislim da niti itko ikoga nije mislio tjerati, ali očito je trenutna situacija takva kakva je - određene stvari se događaju - ukoliko kroz neposrednu komunikaciju s liječnikom ne možemo vratiti sigurnost da smo na pravom putu po pitanju klinike i svako se jutro (ili kroz određeni vremenski period) budimo sa sumnjom i pitanjem da li smo zakinuti za nešto, a imamo mogućnosti da to promjenimo - zašto ne? Milijun smo puta na raznim topicima sugerirali curama da probaju promijeniti kliniku iz jednog ili drugog razloga...Jednostavno mislim da čovjek treba pokušati razriješiti svoje dileme - ako to ne može - mislim da je teško živjeti s tim i prolaziti MPO - zašto bi to uopće netko želio?

Činjenice?
    Novaca je sve manje - pacijenata sve više. Labratorij grca - i to sam na svoje uši čula od njih - ne jednom. Teško mi je govoriti o detaljima, ali ako se došlo na više od 20 punkcija i više od 20 transfera na dan (AIH-ove, spermiograme, zamrzavanja, odmrzavanja i sl. i ne spominjem), onda je jasno koliko jednoj osobi treba vremena da napravi sve iVF-ove i ICSI-ove, i ostalo...i koliki bi inkubator trebao biti...da bi sve bilo optimalno. A svi znamo kako je stvarno stanje tamo. Jednostavno od tuda problemi - nažalost. Kako će se rješiti - teško...sve teže čini mi se.

I na kraju o meni, da ne mislite da pričam napamet.
    I ja sam jedna od vas koja je o.g. imala 15 j.s. ICSI. Čekala sam drugi dan poslije punkcije, dođite sutra, pa treći, dođite sutra. Poveselila sam se jer znači idemo na peti dan - imamo blastice. Nažalost ne. Peti dan me magistra pozvala, rekla da se od svih njih oplodilo tek nekoliko, da će mi ih vratiti sve jer su toliko loši da jedva imam neke minimalne šanse za trudnoću...čekala je peti dan jer se nadala da će se početi razvijati barem minimalno - mislim da mi drugi i treći dan zapravo nije imala šta vratiti, pa je ipak pokušala još čekati. Nije mi dala puno nade već jednostavno činjenica o kojoj je ina govorila da će stanice kad dođu u maternicu možda podržati jedna drugu i da će s jedna od njih u idelnim uvjetima maternice nastaviti razvijati je bila jedina šansa. Nije upalila.
    Razloge zašto je došlo do slabe oplodnje, uz našu dijagnozu, već sam gore ugrubo navela.
    Da, da dodam da niti moje js. u ovom postupku nisu bile idelne - stimulirana sam gonalom, u prethodnim postupcima je to bilo OK - i trudna sam bila iz stimulacije gonalom. Ali sad sam znatno starija. Na prošloj stimulaciji stimulirana sam menopurom, j.s. su bile odlične, ali i hs...opet smo išli na gonal, ali j.s. nisu bile tako dobre.

Dakle, hoću reći - takvom razvoju i ishodu događaja je doprinjeo čitav niz okolnosti koje je sve trebalo uzeti u obzir. Sve je to balansiranje između ovog i onog i nema sigurne jednadžbe koja će dovesti do uspjeha. A mi kao pacijenti vjerojatno ne možemo sagledati sve specifičnosti i bez obzira na naše informiranje i istraživanje...zato mislim da je bitan i onaj dio o sigurnosti i povjerenju u one koji nas liječe.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •