Stranica 30 od 45 PrviPrvi ... 20282930313240 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,451 do 1,500 od 2219

Tema: POTPOMOGNUTA NA VUKU VRHOVCU

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Evo za utjehu, Upravno vijeće HZZO-a izmijenilo je Odluku o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja i Osnovnu listu lijekova. Time je omogućeno znatno više pokušaja medicinske oplodnje. Također izbrisana je i dobna granica za medicinsku oplodnju na teret HZZO-a.

Očito nas tješe prije objave ostalih Pravilnika.

Idemo dalje, bez obzira na njih i njihov zakon.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mene ne mogu utjesiti tom "sirokogrudnoscu" jer jednostavno nemam vremena iskoristiti njihove "blagodati" pogotovo ako me jos dodatno bude usporavala ta famozna komisija koja ce odlucivati o tome jesam li za IVF ili nisam.

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj RuzicaSB prvotno napisa
    Mene ne mogu utjesiti tom "sirokogrudnoscu" jer jednostavno nemam vremena iskoristiti njihove "blagodati" pogotovo ako me jos dodatno bude usporavala ta famozna komisija koja ce odlucivati o tome jesam li za IVF ili nisam.
    + potvrda psihologa + potvrda pravnika
    Baš me zanima što će mi reći nakon mojih IVF-ova, biokemijski i spontanog (bljak) 8)

Ela28 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Bebel prvotno napisa
    Baš me zanima što će mi reći nakon mojih IVF-ova, biokemijski i spontanog (bljak) 8)
    Što je to istina?Nisam ni znala za to.I svi ćemo morati ići na tu procjenu :?

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Članak 8.

Prije provedbe svih postupaka medicinske oplodnje za bračne drugove obvezno je prethodno pravno te psihološko ili psihoterapijsko savjetovanje.

Magistar psihologije ili liječnik specijalist psihijatrije mora bračne drugove upoznati s mogućim psihičkim učincima postupka medicinske oplodnje. O provedenom savjetovanju magistar psihologije ili liječnik specijalist psihijatrije izdaje pisanu potvrdu.

Magistar prava mora bračne drugove upoznati s pravnim značenjem i učincima pristanka na planirani postupak medicinske oplodnje te obiteljskopravnim učincima koji proizlaze iz određenog medicinskog postupka. O provedenom savjetovanju magistar prava izdaje pisanu potvrdu.

Zakon je objavljen u NN broj 88
    Zdravstvena ustanova u kojoj se provodi medicinska oplodnja može sama osigurati provođenje pravnog i psihološkog ili psihoterapijskog savjetovanja, a ako to ne može obvezna je uputiti bračne drugove u drugu zdravstvenu ustanovu u kojoj se provode ova savjetovanja ili kod osoba ovlaštenih za psihološko ili psihoterapijsko savjetovanje te kod magistra prava zbog pravnog savjetovanja.

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Članak 16.

Postupak medicinske oplodnje obavlja se na prijedlog liječnika specijalista ginekologije ili liječnika s užom specijalizacijom endokrinologije ili liječnika genetičara.

Za provođenje svakog postupka heterologne oplodnje potrebna je suglasnost Povjerenstva za medicinsku oplodnju zdravstvene ustanove (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).

Povjerenstvo čini pet članova, od kojih je najmanje:
    – jedan specijalist ginekologije s užom specijalizacijom iz humane reprodukcije ili specijalist s užom specijalizacijom endokrinologije,
    – jedan magistar biologije,
    – jedan magistar prava,
    – jedan predstavnik udruga građana s područja humane reprodukcije.

Povjerenstvo imenuje ravnatelj zdravstvene ustanove uz suglasnost ministra. Mandat članova Povjerenstva jest pet godina.

Ela28 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Bebel hvala ti na opširnom odgovoru.Moram reći da sam koza jer nisam imala pojma za to.Nisam još stigla ni do prvog postupka,stalno neke pretrage,pa tako nisam ni znala za to :/

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ma svi smo mi tek u fazi upoznavanja. Na žalost moramo čekati jesen da vidimo što će nam konkretno donijeti ovaj zakon.
    Članak 55. kaže :
    Propise za čije je donošenje ovlašten ovim Zakonom ministar će donijeti u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

Pitanje je što će biti do donošenja propisa te kad će klinike biti opremljene za novi postupak propisan zakonom (zamrzavanje stanica).
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za uspješne VV postupke, puno VV trudnica i školskih trudnoća.

svima

duga30 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Pozdrav svima! Ja sam se vratila sa mora, završio je odmor i sad čekam 9.mj. da krenem u nove akcije, a biti će nas podosta koliko vidim. Mislim da će sestre poluditi 7.9. kad telefon počne zvoniti. Uglavnom, jedna moja prijateljica, koja je 4 god. u braku, ostala je trudna prirodnim putem i nosi blizance! Već je izgubila nadu i sad je eto duplo nagrađena. Dakle, cure moje drage, ne gubimo nadu nikada i nedajmo zlim ljudima da nas sputavaju na našem putu na kojem želimo ostvariti majčinstvo!

philipa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Molim te Bebel da li dobna granica (do 38 god.na teret HZZO-a)zaista maknuta??
    Nigdje nisam našla podatak osim ovdje... :? :?

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

philipa prenosim
    Upravno vijeće HZZO-a izmijenilo je Odluku o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja i Osnovnu listu lijekova. Time je omogućeno znatno više pokušaja medicinske oplodnje. HZZO podsjeća da je do sada pokrivao troškove do tri pokušaja oplodnje u žena do 38. godine života. Sada je osigurano pravo na šest pokušaja oplodnje, s tim da žena nakon svakog poroda ima pravo na novih šest pokušaja.Izbrisana je dobna granica za medicinsku oplodnju na teret HZZO-a.

http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=44914&tx_ttnews[backPid]=23&cHash=393a8f058f

Inače na Građani i građanke protiv MPO zakona ima i tema sve sto pacijenti zele znati - sto novi zakon znaci u praks i pa se tamo nalazi još korisnih informacija.

Uh, sretno nam svima od jeseni.

philipa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Tnx.meni je ovo bitna stavka,obzirom da imam 37 god

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mene jeza hvata od svega, kao prvo uopće mi nije utješno povećanje broja postupaka sa 3 na 6 pod ovim uvjetima da se mogu oploditi samo 3 jajne stanice i da nema zamrzavanja,
    a izgleda da se na jesen MPO neće ni raditi jer nama pravilnika ni uvijeta za rad :shock:

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

PostPostano: čet kol 06, 2009 1:00 am Naslov: Citirajte i odgovorite
    Evo popisujem i razvrstavam pitanja i pokusavam dati odgovore:

Kada će biti objavljeni pravilnici i postupovnici vezano za zakon o MO? kada će stupiti na snagu?
    Povjerenstvo u roku od 30 dana, tj. do 1.9.2009., obrasci za davanje pristanka na postupke do 1.11.2009, Pravilnik ministarstva do 1.2.2010.

što će se dešavati u međuvremenu, da li će biti onemogućeni postupci MPO?
    Po zakonu, postupci se moraju vršiti u ovlaštenim ustanovama. Ustanova mora podnijeti zahtjev ministarstvu za ovlaštenje, koje ga daje na temelju mišljenja Povjerenstva i nadležne komore. Prije izdavanja ovlaštenja već postojećim ustanovama, ne vidim kako se postupci mogu provoditi. Za izdavanje ovlastenja ustanove ce morati imati uvjete " s obzirom na prostor, stručne radnike, medicinsko-tehničku opremu, sustav kvalitete i druge uvjete" a ti uvjeti za izdavanje ovlastenja bit ce propisani pravilnikom koji ne mora biti donesen sve do 1.2.2010.

Kada će bolnice, centri, poliklinike biti akreditirane?
    Nigdje ne piše u zakonu do kada se ministarstvo mora izjasniti. U biti, tu se itekako otvaraju vrata ucjeni recimo privatnih poliklinika, ciji zahtjevi se teoretski mogu razvlaciti unedogled. U svakom slucaju ne vidim kako se uopce moze dobiti ovlastenje prije nego sto se donese Pravilnik ministarstva, buduci da su uvjeti za ovlastenje nabrojani u njemu.

Ovo je samo dio odgovora na naša pitanja a ima tog još, pogledajte malo na onaj drugi podforum Građani protiv MPO zakona

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ovaj gornji post je preuzet sa Sve što pacijenti žele znati- što novi zakon donosi u praksi
    a odgovore je dala Pino

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj philipa prvotno napisa
    Molim te Bebel da li dobna granica (do 38 god.na teret HZZO-a)zaista maknuta??
    Nigdje nisam našla podatak osim ovdje... :? :?
    Maknuta je, jučer je bilo na vijestima da je taj pravilnik izmijenjen - sad je 6 postupaka.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mislim da su ipak trebali imati malo vise obzira prema nama veteranima.
    No kako god, sto se bude moralo to ce se i napraviti, ne dam se ja bas tako lako, valjda do 50-e uspijem iskoristiti jos ova 3 besplatna.

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Pa makar išle sa štapom u postupak

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Baš jučer pričam sa mm o toj komisji, bojim se da bih mogla puknuti i svašta im izdjeliti samo nek me probaju vozati okolo

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Mali Mimi prvotno napisa
    Baš jučer pričam sa mm o toj komisji, bojim se da bih mogla puknuti i svašta im izdjeliti samo nek me probaju vozati okolo
    Normabelcic prije komisije i samo biti cool jer sve je to dio puta koji moramo proci na putu do svoje bebice kako rece nasa Tinkica.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ma nema komisije... osim ako ides na oplodnju doniranim stanicama. Sto se u HR nije desilo u proslih 5 godina. Znaci, osim ako se banke sperme nekim cudom ne napune, na heterolognu oplodnju se ide u Prag, a ne pred komisiju u Hrvatskoj. Komisija je mrtvo slovo na papiru jer doniranih stanica nema.

Ali obavezno psiholosko i pravno savjetovanje - grozota. Tko ce te savjetovati kad o tome zna manje od pacijenata! To savjetovanje se provodi u cijelom svijetu (i u HRvatskoj donedavno) samo ako se koriste donirane stanice. Ali saborski odbor za zdravstvo, na celu s Hebrangom, je odlucio da treba natjerati sve ljude na birokratski obilazak kod ljudi koji nemaju pojma o njihovim problemima. U Hrvatskoj ne postoji psiholog koji bi se bavio iskljucivo neplodnoscu. A pravnici - jos manje - kad su oni trebali nauciti ista o pravnim posljedicama IVF-a? Pa ne postoje nikakve pravne obiteljske posljedice kod homologne oplodnje (tj. vlastitim j.s.), to je tvoje dijete u svakom smislu, psiholoskom, moralnom, zakonskom, i na kraju i bioloskom.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Bas me zanima kako ce to izgledati, tko ce me i kako savjetovati.Ajd super sto nece biti jos i komisija koja ce nas odmjeravati i prosudjivati, to bi stvarno bilo previse al kao sto rekoh sve bih prezivjela samo da uspijem konacno.

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Da, nema Povjerenstva, ako se radi o stanicama bračnih partnera, ali uz psihologa i pravnika čl. 3 kaže:

Bezuspješnost ili bezizglednost liječenja neplodnosti utvrđuje liječnik specijalist ginekologije koji provodi postupak liječenja neplodnosti uz obvezno pribavljanje drugog mišljenja liječnika specijalista ginekologije koji se bavi područjem liječenja neplodnosti uz uvjet da taj liječnik nije zaposlen u istoj zdravstvenoj ustanovi.

Tu se još govori i o stručnjaku na području genetike, ali još nisam sigurna u kojem trenutku se traži i njegovo mišljenje. Provjeravam s curama na drugom topicu pa vam javim.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Hvala Bebel.

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mislim da će detaljnije peripetije prolaziti parovi koji po prvi puta kreću u postupak, a veterankama zaista nemaju što savjetovati jer mislim da smo stvarno upoznate sa cijelim postupkom.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ma daj pčelice nemoj me plašiti nadam se da neču morati na nikakvo povjerenstvo jer tek onda mm neče ništa kaže bolje kredit i vani otiči nego povjerenstvo

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

e da još me zanima dali je itko gore zvao da se vidi šta je potrebno jer ja sam naručena za određivanje terapije za postupak pa sad sam na iglama jer neznam šta sve treba ako treba jer niti ne znam u kakvom postupku idem baš imam peh)

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja došla sa GO i već mi je muka od svega:
    ono što mene zanima, šta je sa parovima koji iza sebe imaju upješan IVF, jel opet idu na pravno - psihološku provjeru? mislim, iskustvo postoji, što je tu je, IVF se dogodio...kako to??

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj nataša prvotno napisa
    ja došla sa GO i već mi je muka od svega:
    ono što mene zanima, šta je sa parovima koji iza sebe imaju upješan IVF, jel opet idu na pravno - psihološku provjeru? mislim, iskustvo postoji, što je tu je, IVF se dogodio...kako to??
    Trenutno po zakonu idu svi.

philipa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mislim da će naši doktori naći jednostavniji put za sve ove peripetije...Papir trpi sve

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj jo1974 prvotno napisa
    e da još me zanima dali je itko gore zvao da se vidi šta je potrebno jer ja sam naručena za određivanje terapije za postupak pa sad sam na iglama jer neznam šta sve treba ako treba jer niti ne znam u kakvom postupku idem baš imam peh)
    Ako misliš na VV, oni startaju tek u 9. mjesecu tako da do tad i oni i mi živimo u neznanju.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj jo1974 prvotno napisa
    Ako misliš na VV, oni startaju tek u 9. mjesecu tako da do tad i oni i mi živimo u neznanju.
    x
    Jo ne se zivcirati, kad odes gore na dogovor sve ce ti doktor reci.

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

mene već žmarci prolaze od te jeseni... što će biti, kako će tumačiti i provoditi zakon, koliko će nas to usporiti... :? znam, svima nam je tako.
    u posljednje vrijeme ionako imam dosta upside down-ova i jedino kad se istinski osjećam dobro kad sam gore u postupku

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj ksena28 prvotno napisa
    mene već žmarci prolaze od te jeseni... što će biti, kako će tumačiti i provoditi zakon, koliko će nas to usporiti... :? znam, svima nam je tako.
    Mislim da će to biti kaos u kojemu će najviše izgubiti pacijenti - i to oni poput Ružice, koji ionako nemaju previše vremena, a kamoli da ga troše još na birokraciju

marta26 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

curke moje, jer se spremate za jesen, ja sam tak tuzna, tak mi tesko pada opet sve to prolaziti, vjerujem da znate kako mi je, tj znam da znate. a kad opce oni pocinju raditi gore, s kojim datumom? ako znate provjereno?

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Valjda 15.9. :?

Gabi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Šiškica prvotno napisa
    Za dr. A je sigurno da se vraća 15.9. a sestre dolaze 7.9..

Biene avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

http://www.jutarnji.hr/vijesti/clana...,17,,173000.jl

Što znači biti usred postupka (doduše komentar sa Sv. Duha) u rujnu?
    Je li se dogovor za FET (ET nije bilo zbog HS) tretira kao postupak koji je započeo punkcijom?
    Ja bih to tako tretirala, pogotovo jer nije bilo ET odmah nakon punkcije.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

marta26 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ovo je zivi ocaj, ja nisam ni znala da je zakon veec na snazi, fakat mi je koma, kako sam nadobudno mislila da cu ici na postupak u 9 mj sad cu bit sretna ako idem sljedece godine prije proljeca, ma koma, pa nece valjda tak dugo imat pauzu s postupcima???

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Nadam se da mi nece stopirati FET..imam jos 12 smrzlica..pa valjda cu moci po njih bez dodatnih aministrativnih gluparija....

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj draga prvotno napisa
    Nadam se da mi nece stopirati FET..imam jos 12 smrzlica..pa valjda cu moci po njih bez dodatnih aministrativnih gluparija....

cure, mislim da se u ovom trenutku još ništa ne zna, iako se ja bojim i za one postupke koje su započeti ali prekinuti zbog hiperstimulacije. Doktori se boje zbog prevelikih kazni, a zakon je nedorečen, pun neodumica, nejasnoća, etc.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja vas ne zelim bedirat, ali meni se cini da FETovi ne spadaju pod "stare" postupke... Ne znam, sve ovisi o volji doktora i ravnatelja bolnice da li su spremni riskirati drakonske kazne. (a iskreno, ja ne bi bila spremna riskirat u njihovoj kozi, jer su i fizicki odgovorni)

marta26 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

fetovi ce se morati odraditi al tek kad se sve ustabilira, tak da sumnjam da ce i njih raditi sada, al cekajmo 9 mjesec, mozda ima nade, glupo je stvarno da doktori prekinu s postupcima, totalno nerazumno, ak je zakon donesen, pa nek se uskladjuju u hodu

Šiškica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Jutros sam se uputila mom soc. ginekologu da napravim briseve i papu da sve bude spremno za 15.9. i usput vidjela Jutarnji list s velikim ružnim naslovom :shock: i takva gotovo u suzama uđem dr. i šokovi se nastavljau..
    Možda se nešto u zakonu u međuvremenu promjenilo a ja ne znam :? :?
    Dr. mi je rekao da neka mi lijepo na VV naprave papu i breseve jer on to ne radi :? :?
    Usput je naravno mrmljao i prigovarao zašto brisevi (pa vi imate istog partnera) a papa vam sad puno košta !!!!!!?????? kako pa imam dopunsko !!!
    Izašla sam s četiri uputnice i rojem ??????????? iznad glave..
    Što se događa??? zar nemamo pravo na jednu papu godišnje?? i zar papu ne uzima soc. ginekolog??

Šiškica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

samo da nadodam

Najradije bi danas nekog upucala!!!

vezano uz ovaj debilni zakon!!

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Šiškica prvotno napisa
    Možda se nešto u zakonu u međuvremenu promjenilo a ja ne znam :? :?
    Dr. mi je rekao da neka mi lijepo na VV naprave papu i breseve jer on to ne radi :? :?
    Usput je naravno mrmljao i prigovarao zašto brisevi (pa vi imate istog partnera) a papa vam sad puno košta !!!!!!?????? kako pa imam dopunsko !!!
    Izašla sam s četiri uputnice i rojem ??????????? iznad glave..
    Što se događa??? zar nemamo pravo na jednu papu godišnje?? i zar papu ne uzima soc. ginekolog??
    ma taj tvoj dr sra$ka. ja u petak napravila briseve i papu u moje predivne soc. ginekologice. da sam na tvom mjestu nasla bih novog primarnog ginekologa. pod hitno.
    eh i danas me zove da imam mikroplazmu i e. coli zadnji put mi je trebala godina ipo da ubijem e. coli

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

da sam na tvom mjestu nasla bih novog primarnog ginekologa. pod hitno.
    ovo i ja potpisujem - učini to što prije ...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Na VV-u ne rade briseve i papu. Ako ti socijalni ginekolog ne radi briseve i papu, što je osnova osnove od njegove usluge, a šta radi :?

Šiškica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Što da sad radim ? U šoku sam :shock:

Tikvan jedan..

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •