Citiraj Kadauna prvotno napisa
SVIMA s VV-a......
mislim da nije ok da čim krene lavina loših beta i to sa svih strana (pa tako i VV-a) mi se odmah okrenemo sumnji prema doktorima, sestrama, biolozima s naše ustanove VV.
Svom osoblju s vv predivni ljudi, divim im se u svakom pogledu, koliko rade, u kojim uvjetima i koliko su mizerno plaćeni za sve to...
Moje iskustvo prvog ivf je da sam prošla cijeli postupak da mi nitko ništa nije rekao, a kamoli objasnio. Nije bilo razgovora s biologicom, da nismo pitali koliko nam vraćaju ne bi znali, zašto se išlo na et već 2 dan, a bilo je dovoljno js da se čeka 5, kako to da ništa nije ostalo za smrznuti...gužve su bile nesnosne, vjerojatno nisu imali više ni snage ni vremena...

Čudan je ovo mjesec, moram priznati, ali kao što sam rekla - negativnih beta je bilo sa svih strana. Mislim da naši doktori gore kao i sestre ali i biolozi daju svoj apsolutni maksimum.....
Nažalost moje iskustvo je da pokušavaju dati puno više od maksimuma, više od svojih mogućnosti, jednostavno njih je malo, uvjeti su katastrofa, a nas je tako puno i sve su nas primili...

Šta znači imati 20-24 punkcija dnevno?
Ako gledamo onako u prosjeku više - manje da svaka cura ima oko 8 js, to znači 160-190 js na dan :shock: od kojih svaku posebno treba pregledati i obraditi! Jadna biologica ima da izgubi oči više gledajući kroz onaj mikroskop i stvarno ne znam do kada ta žena ostaje na poslu!?
Iste te js treba pospremiti u inkubatore, koji naravno nisu neograničenog kapaciteta i ako sada još pridodate broj js od samo 3 dana prije i 2 dana poslije (tako da bi svi embriji bili stari 3-5 dana)...dalje ne želim ni računati....da li imaju sve to uopće gdje smjestiti!? Sad još zamislite koliko se puta u danu svi ti inkubatori otvaraju i zatvaraju što je daleko od idealnih uvjeta za razvoj embrija...
Kada smo došli na transfer biologica nas je zapisala po imenima i rekla...ma da sad opet ne otvaram svih 6 inkubatora...dakle 6 ih ima sigurno, a više ne znam :?
Svi ste primijetili da je u ovim gužvama došlo do jednog preokreta, a to je da transferi idu prije punkcija!? Zašto kada su uvijek punkcije išle prve zbog štoperice!? Osobno sam mislila da na taj način pokušavaju smanjiti gužvu jer transferi se brže riješe...ne tvrdim ništa, da se razumijemo...ali možda nemaju mjesta u inkubatorima pa ih prvo prazne da bi imali gdje smjestiti ovo što će punktirati tog dana...Možda je to razlog zašto su u ovom naletu gužve vršili transfere već 2 dan...ne kažem da bi rezultati bili bolji da je bio 5-ti, to nitko ne može znati...i ti transferi uspiju, sve je to pre kompleksno i individualno. Naravno da će se svaka cura koja ne uspije pitati da li bi možda bilo bolje da se čekalo...

To jedan Maribor nikada ne bi napravio, ne znam kako je s drugim bolnicama kod nas u HR...S druge strane nas gore ima nekad po 70 žena/cura (i još oko 30-40 muških) na dan........
To ne bi nitko ni trebao raditi. Čemu to!? S ovakvom kvantitetom kvaliteta neminovno opada... i sestre i doktori i biolozi, a i svi mi pucamo po šavovima...rezultati loši i evo nas opet smo svi na broju na jesen i još hrpa novih cura...i opet ista pjesma...

Vjerujem da bi dodatni doktor i sestre imali što za raditi, ali je HZZO očito krenuo s restrikcijama a oni i dalje s osmjehom na licu rade i to 10-12h/day, 6 days/week i tako skoro cijelu godinu. A mi, pacijentice? Uglavnom samo gledamo kad će nas primiti u postupak, ljute smo na sestre dok uvode novi kompjuterski program pa se dugo čeka, ljute smo kad nas sestre ne prime ako nismo dogovorile termin za pregled, ljute smo zbog x drugih stvari. Polako, ajmo malo strpljenja i pozdravljam ovdje BEBEL koja očito ima dužeg iskustva na VV-u nego večina koja se ovdje jako buni i, Bebel koja potvrđuje da su i prije imali takve gužve, da je i prije bilo na VV-u mjeseci s odličnim rezultatima ali i s lošijim.
Sve ovo potpisujem i dodajem da, svatko je sebi uvijek na prvom mjestu, svi smo mi egoistični, nestrpljivi, svi bi sve sad i odmah.
A ono divno osoblje na vv razumije i debelo se suosjeća s našom boli, patnjom i željom i dat će sve od sebe...i zato sestre često kažu...ma , nije to ništa u usporedbi s onim što vi prolazite....

Velike su nam želje, neizdržive i grozno je imati negativan rezultat (govorim iz iskustva), ali stvarno mislim da je i strpljenje i tolerancija prema osoblju na VV-u prijeko potrebna.
Neophodna je jer inače nitko nije na dobitku, svi gubimo...oni se ubijaju od posla, a mi smo sa svakim neuspjehom sve nesretnije....

Oprostite na iscrpnom mišljenju i sve vas pozdravljam i veselim se lipnju koji će završiti s veeeeeeelikim brojem novih trudnica sa svih strana pa tako i s VV-a :D :D :D
...i ja isto...