Hajdemo se malo sistematizirati i bez panike objavljivati nova saznanja sa klinike i nova saznanja oko zakona. Što budeno precizniji to će svi lakše komunicirati.
Moramo svi biti svjesni:
1.Doktori moraju raditi po zakonu i propisima.
2.Praksa rada s pacijentima koja je bila prije novog zakona će se htjeli mi to ili ne mijenjati s novim zakonom i pravilnicima.
3.Uvjeti na VV su takvi kakvi jesu i dolazak svakog individualca kao novog pacijenta sa svim njegovim željama i nadama neće to u sadašnjoj situaciji značajno promijeniti. To se događa samo u bajkama.
4.VV vjerojatno ima najmanji prostor za rad od svih klinika u RH.
5.Imamo određeni broj klinika na raspolaganju i pacijent treba birati onu koja je najprimjerenija njegovim potrebama (anestezija, komunikacija sa biologom, dužina mirovanja nakon transfera...).
6.Nemamo sve iste dijagnoze i nismo svi podložni istim pretragama.
7.Nemaju svi muževi iste dijagnoze i nisu svi podložni istim pretragama.
8.Obzirom na dijagnoza, različite su nam terapije i postupci.
9.Praksa rada s pacijentima koja je bila prije novog zakona će se htjeli mi to ili ne mijenjati.
10.Ne podnosimo svi bol na isti način pa tako niti punkcije.
11.Ne dobiju svi HS u postupku.
12.Nije VV obećana klinika za uspjeh MPO-a.
13.Nisu svi uspjeli iz prvog pokušaja...
14....iz drugog...iz trećeg...četvrtog...petog...
15.Svi bi mi sad i odmah u postupak kad smo to odlučili, ali ponekad je viša sila jača (to posebno znaju oni kojima je npr. folikul prerano puknuo...bio prazan folikul...)
16.MPO je teška borba.
Namjera mi je da u zajedničkom interesu dobijemo jasne i precizne informacije, a ne da trošimo komunikaciju na silne ????? u glavi.
Čini mi se da je trenutno jedino znamo-da ništa ne znamo....a tako će biti do donošenja pravilnika i protoka vremena prilagodbe.
svima