Cure jeli koja od vas zna gdje u Belgiji rade IVF?
Čula sam da su jako uspješni.
Cure jeli koja od vas zna gdje u Belgiji rade IVF?
Čula sam da su jako uspješni.
bublica3 prvotno napisa
Centre for Reproductive Medicine, University Hospital Ghent, Gent, Belgium
Ne znam puno ali dosta publiciraju i koliko vidim imaju dobre rezultate. Preferiraju SET.
[quote="Pinky"]Bab prvotno napisa
Pinky, komunikacija s dr. Rešom je malo hm... štura, minimalistička, možeš sve pitati, ali su odgovori kratki. Njegov je ritam od 6 ujutro već prima pacjentice u Ljubljani, u 8 je već u Postojni, i onda je popodne opet u Ljubljani. Ja sam preko njihove web stranice tražila termin, dobila ga brzo, ali kad smo došli u 17h, kao što smo bili naručeni, dr. reš se čudio kako nismo došli ujutro. UZV, tj. folikulometrija se radi u Ljubljani, punkcija i transfer u Postojni.
Evo našeg iskustva:
Prve konzultacije, UZV i spermiogram, ali ne kvantitativno, nego samo pod mikroskopom, vidite i sami na monitoru kakva je situacija. To košta 50 eura, odmah.
Idući ciklus 2.dc opet u Ljubljanu, početak kratkog protokola. Lijekove možeš od njega kupiti.
Sljedeći UZV 8.dc
Još jedan 10. dc, navečer štoperica, i onda klasika u Postojni punkcija i transfer 3. dan. U Postojni se plaća tih 1100 eura, ali ne znam je l kad je punkcija ili kad je transfer, pretpostavljam na kraju.
U Ljubljanu je dobro doći čim ranije, jer se ništa ne čeka. Mi smo već u 6 ujutro izlazili iz ordinacije. U Postojni se ne isplati doći ranije, jer dr. mora stići iz Ljubljane. Nema neradnog dana.
Te iste cijene su bile i pred dvije godine, znači ispadne 50 konzultacije + 1100 IVF/ICSI.
Sretno!
ako vas zanima belgija, to jest gent - pokusajte kontaktirati sanju 79 za detalje. ako imate problema s prijevodima s nizozemskog (to jest belgijskog) rado cu pomoci
![]()
Full zanimljivo... dvije stranice podforuma prije ja sam ponovio detaljni opis postupka kod dr. Reša i par dana te dvije stranice kasnije istog podforuma opet iste dileme :D
Ovo sa terminom je i nas zbunilo, samo što smo bili upravo na konzultacijama kod njega. Zbog tolikih čekanja drugdje, svi se potpuno zbune kako mogu prilično brzo krenuti u postupak kod njega.
Zove dr. Reša pa se nitko ne javlja zanima me da li zovem na dobar broj 38615106800? da li se treba zvati u nekom određenom terminu?
Broj je dobar. Ako ne ide, zovi kasnije barem poslje 12:30 (mi smo tako negdje imali konzultacije u Ljubljani).
magi7 jesi li bila kod dr. Resa? Jako me zanima tvoje iskustvo s prvim konzultacijama obzirom da i nas to ceka jos ovaj tjedan. Posebno me zanima koliko iznosi trosak tog prvog pregleda, da li stvarno 90 € kako si ti razumjela prilikom svog dogovora ili 50 € kako se navodi na forumu iz nekih drugih iskustava?magi7 prvotno napisa
lezanka slijedeci slicnu logiku koja je i vas odvela u Ljubljanu i mi smo se odlucili poduzeti jednaki iduci korak. Tvoj detaljni opis nam je sada u veliku pomoc. Zato ovom prilikom jedno veliko hvala i od mene.
Mozes li mi molim te reci da li se zamrzavanje (ili mozda tek odmrzavanje) embrija dodatno placa i naravno koliko?
sbonetic broj koji navodis je broj koji smo i mi prvo zvali (oko 12h) i na koji nam se javila zenska osoba. Ona je rekla da moramo zvati dr. Resa (dala nam je njegov mobitel), kojeg smo iz drugog pokusaja (u razmaku od pola sata) i dobili i s kojim smo se dogovorili za konzultacije u roku kracem od tjedan dana.
A to ti je tako jer je teško iščitavat sve na puno stranica u jednom topicu, moderatorice ne razdvajaju jer je reklamiranje, a novi korisnici kojima treba brza info i vjerojatno škicaju s posla i ne iščitavaju sve stranice u gužvi. Neki sažetak je i na samom početku, treba zamoliti moderatore da onda tvoj updateirani sažetak stave na početak ovog topica. Očekujući povećanje broja korisnika privatnih, Pino je skupila na netu kratki sažetak svih privatnih iz inozemstva, pretpostavljam da misli updatat s novim infaćima:lezanka prvotno napisa
http://groups.google.com/group/gradj...ne-mpo-klinike
Za dogovorit konzultacije vjerojatno ovisi tko vodi kalendar. Mi smo dogovarali sa sestrom, no recimo ako su na godišnjem, možda ju trenutno vodi sam doktor. Sestra nema apsolutno nikakvu ulogu kod njega.
Zamrzavanje se ne plača, a za odmrzavanje ćemo sačekati neko vrijeme pa ćemo tada sigurno i to saznatiEto možeš pitati, dobiti tu informaciju i objaviti na forumu.
Dali postoje sluzbeni podaci u uspjesnosti postupaka kod dr. Resa?
Imaš je na biltenu 'Službeni podaci uspješnosti postupaka potpomognute oplodnje na području jugoistočne Europe'. :/Maxime prvotno napisa
Čak i da radiš u bilo kojoj klinici, brzo bi se postavilo pitanje koji je to podatak i da li je usporediv sa drugima. Svaki broj koji se spominje na ovom forumu je rekla kazala.
Osim toga kolika je službena uspješnost (npr. smrtnost, ponovni postupak i sl.) bilo kojeg postupka u našim bolnicama, privatnim klinikama i sl. Ako to ne možeš saznati sa sigurnošću 'službenog' podatka, zašto misliš da znaš koja službena uspješnost bilo koje ustanove koja se bavi nekim postupkom više nego što ti direktno kaže doktor, bez detaljnog elaborata. Osobitno što se taj podatak poslje prenosi pokvarenim telefonom.
Evo superforumašica Ina (ne mislim ništa loše o Ini) na ovom podforumu je izjavila nedavno da Maribor ima uspješnost 40%, a prije godinu dana je izjavila da je uspješnost Maribora nešto više od 30%.
Tko zna koji je točan podatak uopće i mislim da se ljudi ne trebaju previše zamarati oko točnog službenog broja, kojeg nikada neće saznati.
Po meni je najbitnije da ljudi imaju pozitivna iskustva i da ne postoje neka objektivna neugodna iskustva. Za sve ostalo treba imati sreće.
lezanka prvotno napisa
![]()
Citiram s brošure koja je na stranicama mariborske klinike:
"Uspješnost se općenito uzevši kreće od 25% do 40%, što znači da je rizik od neuspjeha bitno veći od mogućnosti da se uspije"
Evo i linka:
http://www.ivf-mb.net/images/knjizica_cro.pdf
Ne znam ima li Eshre podatke, osim po zemljama, po klinikama, vjerojatno nema - to bi pino mogla znati. Mislim da je lezanka u pravu i što se tiče osjećaja - meni je to za MB bilo bitno - iskustvo IVF "maratonaca" koji su tamo uspjeli, brojni pacijenti koji su tamo išli i uspjeli. A naravno da nitko ništa ne garantira.
Poanta je u tome da treba i razumjet tu statistiku, jer će neka mladica s, npr., začepljenim jajovodima, npr., i u IVF poliklinici i s ograničenjem od 3 js, možda imati veće šanse nego tipa ja, sa 40, u Mariboru, sa svom silom tehnike koja mi je available.
Ja sam daleko od matematičarke pino, ali govori mi neki common sense da će u MB-u, koji je industrijska mašina, u odnosu na neki mali obrtić, neka se nitko ne ljuti, uspješnost bit veća jednostavno po jačini know-howa- u MB-u imaju rutinski zamrzavanja, rutinski stimulacije, rutinski sto drugih stvari, imaju dovoljnu redundanciju da se u pravilu ne staje ako nema jednog dr-a ili biologa - oni su jednostavno jačeg motora, tako sam si ja to prispodobila. Opet, netko kome je potrebna customizacija, negdje će drugo bolje proći. Svako se treba informirat o svom zdrav. stanju i ošacnut već prema osjećaju.
Ali da je Maribor na glasu i među stručnjacima (cro MPO-ovcima) kao jedan od najjačih centara na ovim prostorima - je, na glasu je Maribor, a ne, npr. Reš ili netko drugi. Opet ponavljam, netko će uspjet baš kod Reša jer će mu možda trebat customizacija itd.
Mislim... treba par to sebi prilagodit, jer... recimo, što bi meni koristio ne znam, nadzvučni supersonic avion od klinike, doktori i biolozi što čuda rade, ako, recimo, trebam na to čekat 2 godine jer za dvije godine ode meni FSH na stotku i mogu samo u Prag, primjerice, na donaciju... Znači, ima milijun razloga što i kako i zašto kod nekog koknkretnog para, informirajte se na kub i dobro ćete odlučit, za vas dobro, mislim. Ali, da postoji to nekakvo kotiranje klinika i među pacijentima i među stručnjacima - postoji - ali, opet, svako je priča za sebe, i ako za nekoga pali to, za drugoga će nešto stoto. Treba sve probati i zavrtiti i onda pokušajem-pogreškom do najboljeg rješenja za sebe. A prije treba informiranjem ići u te pokušaje-pogreške ciljano, a ne po "abedednmo redu" available klinika, da iskarikiram skroz sad.
posto je pitanje uspjesnosti jako jako vazno, mislim da bi bilo dobro da idemo na slovenski forum o neplodnosti http://www.neplodnost.info/ziva/portal/
Cesto drzave imaju drzavni IVF registar iz kojeg se vidi statistika (ali recimo njemacki IVF registar namjerno ne objavljuje stope uspjeha da ne bi bilo stampeda na najbolje klinike). Sve ostalo je dobrovoljno od strane doktora. Ali cak i tada, ovisi o kompoziciji pacijentica - ako primas samo mlade zene s muskim faktorom imat ces super uspjeh; ako imas samo starije koke, pa i neces bas.... sve je relativno...
Ako vas zanima mariborski uspjeh - evo s njihove stranice - opet uzeti s trunkom soli jer to je ono sto oni sami kazu - http://www.ivf-mb.net/rezultati.htm
Da, tu dolazimo opet do te suptilne rošade pacijanata... Neko neće branit IVF entry ženama 40+, netko hoće. Baš VV je, recimo, tu dosta prijemčiv za žene 40+ i izlazi u susret, neka druga klinika će možda suptilno obeshrabrit takve žene... Vjerojatno je u pozadini tog obeshrabrivanja i briga o tome kako će se to odraziti na uspješnost klinike. Tako da mi se čini da te statistike nisu jednostavno usporedive, trebalo bi gledat tipa statistiku uspješnosti za žene u nekoj dobnoj skupini, a sumnjam da manje klinike to tako detealjno vode. Opet će se to svesti na neki gut feel.
e vidis kate32, ja se apsolutno ne slazem s tobom ...
brojke ne lazu a svaka klinika koja drzi do svojeg ugleda ce detaljno voditi brigu o statistikama jer to njima nije samo PR vec pokazatelj kvalitete njihovog rada i razne subvencije ce im biti ukinute ukoliko rezultati nisu u skladu (ako ne i bolje) s dogovorenim ciljevima.
mb prati svoje pacijente do nakon rodjenja djeteta (zovu ili salju sms) i cula sam i za druge EU klinike da imaju takav pristup.
dojmovi svih nas koji pisemo po raznim forumima su subjektivni, zacinjeni sa slatkim ili gorkim zacinima uspjeha ili neuspjeha i mogu ali i nemoraju biti indikativni za uspjesnost odredjene klinike ...
na forumima dolazi jako ogranice broj osoba koji se bori s neplodnoscu i nemoguce je stvoriti objektivnu sliku o uspjesnosti raznih klinika ...
poenta statistike i naglasavanje rezultata raznih klinike nije ta da se radi besplatan 'EPP' za odredjenu klilniku jer je izbor mjesto ljecenje odluka i odgovornost svakog pojedinca. Bit statistika je da se stvori objektivna slika postotka uspjesnosti kako bi ogranicili broj izlaganju fizickom i psihickom stresu.
Moje osobno iskustvo je da je bolje 'stati na loptu' i pokusati objektivno sagledati situaciju nego naglo donjeti odluku zato smo ranjivi i jedini fokus nam je na tome da cim prije moguce postanemo roditelje ...
Da, i jednom mi moja dr. opće prakse reče da nema najboljeg doktora ima najboljeg doktora za pacijenta tog i tog. Koliko god postoji neki, ajmo reći, kvazi objektivan rejting klinika po pacijentsko-doktorskom čuvenju i statistikama na način koje su dostupne, i ova izjava moje dr. mi se pokazala točna. Ja jako volim em raznorazne infaće koji su dostupni, em njihovo tumačenje, pa onda RL situaciju di je kome uspjelo, čisto kao vodstvo generacijama koje dolaze. Ne bih htjela da se to pisanje pretvori u ono, da se malo našalim, „moj MPO-ovac je bolji od tvog MPO-ovca i istući će ga nakon škole“.
A ovo što je rekla Maxime potvrđujem i ja - Maribor ima dovoljno resursa i da radi određeni follow-up svojih pacijenata i to mi je isto pokazatelj njihove kvalitete - i nama su slali uputnik di smo trebali popuniti kakva je trudnoća bila, je li bilo kakvih problema s djetetom i sl. To mi isto ukazuje na njihovu ozbiljnost. Ne znam da još koja Cro, ili Slo, klinika to radi, recimo. Također, dobila sam info da MB lab udovoljava ESHRE-ovim smjernicama za najbolju praksu u laboratorijima. Nema šanse da razumijem u čemu se ta najbolja praksa točno sastoji, ali da mi je taj podatak isto relevantan - je.
Drage moje forumašice što se tiče uspješnosti sve ovisi koliko je tko osobno imao uspjeha u procesu, a to često ovisi i od "Više sile". Stoga je najbolje prikupiti podatke o profesionalnom odnosu s parovima, povjerenju koje neka klinika izaziva, a i o opremljenosti..tada su šanse veće, ali i to nije garancija uspjeha. Već sam pisala da su neki pokušavali u nekoliko klinika, a onda postupak završili uspješno u ZG ili čak kod alternativaca...treba svatko staviti pluseve i minuse (tu mislim i financije) pa se odlučiti.![]()
Kafanska priča. Maribor je klinička bolnica i tamo je netko plaćen da radi i znanstvene radove, koji podrazumijevaju i što više statistike. Kao oni to rade zbog djece. Moš misliti.ina33 prvotno napisa
Glede toliko velikog broja obavljenih postupaka i po toj liniji i bolje uspješnosti iz toga, prema statistici sa Mariborskih stranica ranga 600-700 postupaka godišnje. Rodilo se do sada iz postupaka recimo max 3250 djece (u 2008 3000-to plus 250 godišnje) - 5% blizanaca, pa dobijemo zaokruženo 3000 i iz 30% uspješnosti dolazimo do brojke postupaka od recimo 10000 (ukupno povijesno).
Mi smo bili 2300-ti par (postupak) kod dr. Reša (iz trenutne baze podataka, no za pretpostaviti da je ukupno povijesna). Razumno je pretpostaviti da tip vodi isključivo svoje podatke.
Kada bi pretpostavili da se u Mariboru od početka od kada rade postupke potpomognute oplodnje nitko nije promjenio i da imaju stalno ista tri tima, to bi značilo da je svaki prosječno odradio 3333 postupka. Naravno postavlja se pitanje koliko je razumno pretpostaviti da se tamo nitko nije mijenao u svo ovo vrijeme.
No bez obzira na sve to ispada da u Mariboru ne rade toliko više postupaka i da zbog toga da imaju 'toliko' veće iskustvo. Sa druge strane brojke mi potvrđuju ono što mi je sam dr. Reš rekao: 'Da Maribor ne radi puno više postupaka od njega i da mu nije baš jasno zašto.'
E da... i za one koji su navalili na statistiku:
http://www.meb.uni-bonn.de/frauen/DI...hrbuch2007.pdf
http://www.deutsches-ivf-register.de...Felberbaum.pdf
Inače zanimljivo je da Hrvatska ima postotak uspješnosti 24-27%, a Slovenija 29-34%, naravno tko zna koliko povijesni podaci su u grafu.
Ne znam zasto je rasprava krenula u smjeru Res protiv Maribora ili obrnuto, trosimo energiju na nekonstruktivan nacin.
Nisam niti mislila da rade zbog djece, meni je super da je tamo netko tko je plaćen za znan. radove jer se onda time i bavi i veća je kontrola. Kužim tvoju logiku. Ali, pitanja se mogu i obrnuti - kako to da Reš onda nema veću navalu, zašto većina ide u MB, zašto većina kolega iz Hrv. navode Maribor kao referentni centar - isključivo PR ili neku kafansku logiku zato jer je, npr., prof. V. član ESHRE-a? Questions, questions, svaki pacijent si sam odgovara, uopće ne mislim ništa loše od prof. Rešu, super mi je da postoji i da je tu blizu i da mi treba, koristila bih (i) njegove usluge.lezanka prvotno napisa
Mislim, barem sam ja notorni gino-klinika hopper tip pacijenta, ne isključujem nikoga (tj. isključujem samo jednoga zasad, ali nije iz Slo), razmatram sve i za sve kod kojih sam bila stvarno mislim da su dali svoj obol uspješnom kraju moje priče.
Mislim da je doslo vrijeme da se napise jedan clanak o tome po kojim kriterijima ocijeniti i izabrati kliniku. Mozda pokrenuti jednu novu temu o tome.
ja sam prva koja vjeruje u statistike![]()
ali isto tako prva koja je nepovjerljiva prema statistikama jer mi je jasno kako se one mogu manipulirati
Npr. u SAD-u postoji centralno mjesto za objavljivanje statistika:
http://www.sart.org/find_frm.html#
medjutim:
- izvjestaji su dobrovoljni
- podaci se provjeravaju na taj nacin da se izvuce nasumce 10 kartona pacijenata i takodjer se provodi od same klinike
- postoje nacini da se rijesis neuspjesnih pacijenata - koje sam i ja iskusila na svojoj kozi - da ti recimo nakon 2. neuspjesnog IVFa predloze donaciju j.s. (a ja bila 31 godinu s dovoljno vlastitih js. - naravno da cu pobjec od njih glavom bez obzira)
- neke neuspjesne cikluse jednostavno doktor oznaci kao "eksperimentalna metoda" i ne ubroji u statistiku (cula iz prve ruke)
- postoji veliki poticaj doktoru da si sto vise uljepsa statistike na bilo koji nacin, jer je to prva stvar koju ce pacijenti pogledati
To receno, ovo je dobar clanak u korist statistika http://www.advancedfertility.com/ivf...areclinics.htm
Mislim da bi ovo bilo super. Neće to biti primjenjivo za sve jer se ljudi rukovode raznim stvarima pri izboru klinike (i feelingu, među ostalima, a i taj razlog uopće nije loš, po meni), ali mislim da bi za nove pacijente, pogotovo u uvjetima sadašnjeg kaosa u RH di se ne zna kako će i hoće li se raditi IVF na jesen, bilo super korisno.pino prvotno napisa
Evo otvorila sam novu temu - mogu li vas zamoliti da sazmete svoje argumente koje ste ovdje napisali i da ih ponovo postirate tamo? Posebno linkove na statistike.
I meni se cini da se na Rodinim stranicama najvise favorizira Maribor. Bilo mi je zao zene koja se nedavno javila na ovaj topik s upitom o austrijskoj klinici i odmah je bila upuccena na pretraznik dok se ovdje po n-ti put pricalo o mariborskom protokolu. Iz tog razloga mislim da bi (a i zbog sitacije s MPo-om u nasoj zemlji) trebalo ponovo razdvojiti teme o privatnim klinikama jer moderatorice su htjele izbjeci reklamiranje privatnih klinika, a ovako ispada jos gore, reklamiramo samo jednu kliniku.
E sad, a propos osobnog iskustva, neke forumasice znaju moju pricu iz Maribora, a ona nije bas lijepa. Prosla sam 5 klinika (IVF poliklinika, Maribor, KBC Rijeka, Poliklinika Vili, Vinogradska) najgore tj. jedino lose iskustvo sam imala u Mariboru. I nikako ga ne bih preporucila zenama koje po prvi put ulaze u stimulirani postupak ili koje iskacu iz standardne IVF hormonske slike jer se tako nece uklopiti u mariborsku ivf traku, a to je, vjerujte mi, grozno dozivjeti.
S dr. strane, kuzim zene koje su uspjele ostvariti trudnocu u Mariboru, naravno da je to za njih najbolja klinika.
Objektivno, Maribor je industrija, s kvalitetnim pogonom ali ako niste od ocekivanog "materijala" bivate izbaceni iz pogona. Dakle zamjerka im je sto ne polaze od pretpostvke da smo sve razlicite nego ajmo standardnu terapiju pa...u vecini slucajeva ce upaliti.
Mislim da je ovo što je fritulica napisala validna kritika MB-a. Žao mi je što ispada da se piše samo o MB-u, to je dijelom i tako jer tamo ide najviše pacijenata, pa pitanja o MB-u "pojedu" ostala pitanja. A propos upita moderatoricama to ostaje moja tiha patnja jer mi je višekratno objašnjeno da je to iz razloga reklamiranja nemoguće i da je to pravilo foruma koje je nepromjenjivo.
da, zaista je bitno cuti i drugu stranu, i one dijelove price koji budu izbaceni - od potpuno promasene stimulacije, od dugog protokola koji jeste laksi za kliniku ali ne mora nuzno odgovarati pacijentici, pa do nedovoljno dobro kalibrirane stimulacije - puuuno je bolje ici na step down nego na step up protokol.fritulica1 prvotno napisa
ja bih ovako podvukla crtu: kad birate kliniku, birajte ono sto je najbolje za VAS, imajuci na umu da i uz najposvecenijeg MPO strucnjaka morate konce drzati u svojim rukama zelite li izbjeci neugodne greske koje se MOGU desiti. sto je anamneza slozenija, to je potrebnija kontrola i prethodna edukacija.
svakako bi bilo dobro da imamo sto vise informacija o svim privatnim EU klinikama na koje ovdasnji pacijenti idu - ocito je da ce ove informacije biti sve trazenije, nazalost.
ja se jos uvijek sjecam iskustva iz MB od perkice prije par godina... koja je i meni bila otvorila oci.
tako da ono sto bih ja htjela napraviti je da sastavimo jednu anketu po kojoj pacijenti mogu ocijeniti kliniku, jer iz 5 iskustava to se ne moze zakljuciti, ali iz 100 se vec moze. To mora biti dovoljno detaljna anketa kad ju vec radimo, nista povrsno.
Definitivno sam za anektu, ne znam je napravit, ali rado ću potpunit. Mislim da iskustvo perkice treba biti zalijepljeno na nekom topicu Maribor (onome što si ti napravila pino na onom linku), kao i iskustvo fritulice koje mi se čini reprezentativnije za nešto što treba voditi računa ako se ide u MB. Onda je još jedna stvar - jako se boje HS-a i znaju počet s malim brojem ampula. Perikici se, ako se dobro sjećam, dogodio zez d aje spermiogram bio takav da se nije moglo ni malo čekati nego odmah na oplodnju - ona se vratila u ST bez trnasfera na dosta stanica. Isto se sjećam i luce_st koja je imala imala 15 stanica i jedan embrij u mb-u (prvi ivf i već teoriju da ima slučaj sa svojim js), da bi uspjela prirodno zatrudniti netom nakon toga. Definitivno je lakše ići u MB nakon već nekoliko odrađenih ciklusa, tako je, doduše, svima lakše raditi. Opet, ima iskustava, naravno, binga iz prve stimulacije koja je bila u MB-u - Charlie. Mislim da od tako nabrojenih iskustava možemo svi benefitirati, a opet, pitanje je koliko se takve situacije mogu spriječiti i unaprijed predvidjeti jer je po defaultu svaki IVF lesson learned i nosi nešto novo sa sobom.
DRaga Aurora, evo teksad vidim da si me pitala za cijenu konzultacije.
Ja idem u četvrtak u 17:00 sam naručena kod dr Reša u Ljubljanu, ali idemo rano jer idemo malo u BTC u šoping(da spojimo ugodno s korisnim).
A što se tiče cijene od 90 EUR, pa s obzirom da sam ja s doktorm komunicirala mailom - to ti je to jer imam napismeno, osim ako nije napravio tipfeler![]()
da li sam dobro skuzila da u mb rade samo dugi protokol?
a sta je sa low responderima poput mene? (32 gonala i 8 menopura - 5 js, samo 2 punktitrane?) meni je dr. poljak sa cita rekao da mi je srica u nesrici to sto me nitko vise nece staviti na dugi protokol jer slabo reagiram.
zar ne postoji individualni pristup u mb? :?
postoji, kad ides drugi ili koji put. Onda na temelju prijasnih iskustava daju protokol-barem stimulaciju(gonale). Meni, npr, kad sam isal 1.put u postupak, bilo je to kod njih, dobila sam dozu gonala isto kao i neka druga cura koja je isla po prvi put. Ja sam tom dozom "priradila" 31js. Nije doslo do hiperst. a ni do trudnoce. Drugi put su mi dali u startu manju dozu.zar ne postoji individualni pristup u mb
Po defaultu rade samo dugi, ali ako objasniš svoj slučaj i izboriš se za iskakanje iz trake, rade i drugo - znam curu za koju mislim da ide više-manje na prirodnjake jer u stimul. dobija 1 js, mislim da im je stari pacijent.Pinky prvotno napisa
definitivno je netočno da idu samo na duge, jer sam ja trebala prvo na kratki, a onda mi je zbog ciste odgođen postupak i idući put je bio bez pilula, ali s decapeptylima od 20 dc.Pinky prvotno napisa
Ja sebe definitivno doživljavam kao "slučaj", već sam pisala da se skupe doktori kad ja dođem na stol i upravo zbog toga sam odlučila ne ići kod nas u klinike (zbog gužve, ne zbog liječnika), nego privatno u nadi da će dr. imati više vremena za mene i da neću imati komplikacije.
Kad je riječ o Reš vs. Mb., bila sam na oba mjesta i nisam ostala trudna. Postupak kod dr. Reša je definitivno jednostavniji, nema onog beskonačnog nazivanja telefonom, kao u Mb, ne čeka se ništa, nama iz Zg je super jednostavno, ako krenemo u 3.30 ujutro u 7.30 smo opet u Zg-u već. Ja sam međutim kao kronični endometričar s miomom dobila od dr. Reša Estrofem, pobunila sam se, a on je rekao da ne treba sad gledati što bi se moglo dogoditi za mjesec dana, nego mi sad moramo napraviti bebu i kao argument je naveo da i pušači znaju da cigarete izazviaju rak pa pušeOsim toga prevario me je za anesteziju, obećavši ju, a onda mi ju nije dao, a nisam kod sebe imala ništa protiv bolova, jer mi je obećana.
U Mb je definitivno razmatrano moje stanje i nisam se baš osjećala kao na traci, komunikacija je značajno ugodnija i beskonačno puta informativnija. Sve što su rekli su i odradili i to nikako ne bih nazvala "radom na traci". Čak su mi ispunktirali cistu, dali antibiotik i to mi nisu naplatili (OK, tamo ionako ostaviš cijelu ušteđevinu).
Moj vrlo osobni dojam je da dr. Reš strašno puno radi. Ono što je posljedica toga je da mislim da ne stigne biti na usavršavanjima, kongresima, a čak i ako čita članke, a ne sudjeluje u znanstvenom životu, on kaska barem 6 mjeseci (to je još i optimistično vrijeme između otkrića i objave u časopisu) za novim saznanjima. Ako se pojavi neki "slučaj" nema se on s kim konzultirati, jer je sam. Zato mislim da nema tu prednost "individulanog pristupa". U mom slučaju definitivno me nije zapamtio između dva UZV, svaki put unutar istog postupka smo mu bili novi.
Postupcima kod dr. Reša dajem veliku prednost zbog kratkog čekanja. Čekanje Mb-a je meni bilo psihički dosta teško, dok si kod dr. Reša gotov za 2 tjedna. Druga velika prednost je što je MM na svakom pregledu pa i na punkciji i transferu bio samnom, dok sam u Mb na UZV bila sama, a na punkciji i transferu s "curkama". Ipak, moje je mišljenje o Mb slično kao od ine33 i kad sam već bila u postupku moje je povjerenje u njih bilo veliko. Moje je srce definitivno u Mb.
Hvala ini (pogotovo zbog opisa postupka u Mb iz 2007) te hvala i Jeleni zbog ohrabrenja za nas koji smo se odlučili za Mb. Ja sam tek na samom početku pa ne mogu govoriti puno o iskustvima. Moj doktor mi je predložio da postupak obavim u ZG na Vuku ili u Mariboru. Ja sam se na nagovor kolegice odlučila odmah za Mb jer sam imala već 39 godina. U 7. mjesecu prošle odine sam se uspjela naručiti za 10. mjesec. Prvi razgovor sa VV mi je bio malo čudan jer on nije ni pogledao moje nalaze (imam gadni hormonalni disbalans te od 2001. nemam redovita krvarenja). Rekao je da će me zbog godina ubaciti u prvi slobodan termin te da od pretraga muž i ja napravimo samo pretragu krvi na HIV itd, a ostalo nije potrebno. To mi je malo čudno jer ne znam kako ću reagirati na lijekove zbog cista na jajnicima, ali se nadam da ću to riješiti u dogovoru sa sestrom Jasnom kada počnem primati hormone. Prije 10 dana sam dobila program koji vrrijedi za sve (jedino je napravljena razlika po vremenu dobivanja menstr.) i cjenik. Međutim, sestra Jasna me je zamolila da joj skeniram nalaze hormona pa vjerujem da će ipak voditi računa o mom problemu. Do sada mi je odgovoreno na svaki mail pa sam dobila dojam osobnog pristupa, ali... :/
Aleksandraj, malo je off topic, ali Luči ima taj neki pristup skeniranja pacijentice i vrćenja protokola di će se vidjet kako će reagirat pa se ne udubljuje previše u hormone. I mene je to prije izluđivalo, ali što sam dulje u ovome to kužim i njegovu logiku jer je jedini pravi test za sve probat zavrtit neki prikladan protokol kojeg iz iskustva voziš za stariju dobnu skupinu. Luči je dobar dr., u Mariboru su dobri, a ja sam se nekako uzdavala najviše u njihov lab jer mi se čini da je lab posebno osjetljiv na, ajmo to reći, manjak fin. resursa, da bi održao kvalitetu.
Potpis.wewa prvotno napisa
Ovo W je pretpostavljam dr. V. Vlaisavljevic?aleksandraj prvotno napisa
Nije dobro sto ti nije pogledao nalaze. O tome ja pricam. Ista stvar se dogodila i meni. Doduse, meni je pogledao nalaze i rekao da su uredni i da ih ne treba ponavljati. Tako sam uoci samog postupka imala nalaz hormona preko godinu dana star, a na njemu je FSH bio 9.4. Terapija je bila svega 24 gonala, tj. 2 dnevno. Rezultat - 2 folikula.
I treba ti biti cudno (bilo je i meni ali sam se prepustila njihovom vodstvu i nisam se htjela uplitati u njihov posao - tako sam ja to sebi bila predocila). Ono sto mozes napraviti jest: zvati, insistiratiti, (pisati ako je potrebno) i upozoravati. I da, to je ta traka - salju isti program svima.To mi je malo čudno jer ne znam kako ću reagirati na lijekove zbog cista na jajnicima, ali se nadam da ću to riješiti u dogovoru sa sestrom Jasnom kada počnem primati hormone. Prije 10 dana sam dobila program koji vrrijedi za sve
Dakle, ako imas hormonalnih problema, moras reagirati i po mogucnosti imati skroz friske nalaze kad krene postupak.
Meni se dogodilo krvarenje kroz stimulaciju pa sam se bila uspanicila i prije zakazanog termina za UZV. Zvala sam sestru (i ostrila zivce dodatno jer se nisu javljali na telefon) i kad se konacno javila zamolila sam je da mi da termin prije zakazanog (zbog krvarenja), rekla je da ne moze, da se strpim. Mozda, da su me pogledali prije, mozda bi skuzili da je potrebno dignuti broj ampula, ili bi me makar smirili.
BTW, ja se nisam javljala prije na ovaj topik iz razloga da ne obeshrabrim drage cure s foruma koje su u postupku ali mozda ovim postom pomognem nekome da izvuce maksimum iz svog postupka u Mariboru, a cim ulovim komp. na duze, napisat cu cijelo svoje iskustvo u toj bolnici.
Sretno svima.![]()
Hvala fritulice na savjetima... ovi savjeti puno pomazu bas zbog toga da ne ponovimo istu gresku..ja cu takdjer redovito prenositi moja iskustva kad sam vec krenula pa cemo vidjeti
Ja sam krivo skužila da je VV značilo "Vuk Vrhovec"fritulica1 prvotno napisa
. Fritulice, pls napiši svoje iskustvo, mislim da će biti na korist svima, mislim da se treba pisati o svojim percepcijama, svom iskustvu, plusevima i minusevima.
Doduše, postoje dvije vrste forumaša - oni kojima takvo nešto smeta (općenito, o svim klinikama) jer će to smatrati da se nepotrebno stavlja crv sumnje kada je potrebno misliti pozitivno itd. i drugi koji za tim žude jer smatraju da je više infaća bolje (štreberski tipovi a la ja). I jedan i drugi pristup je OK, ali mi se čini, iz moje pozicije ovog drugog tipa, da je lakše zanemariti napisano ako ti ne paše, nego žuditi za informacijama i iskustvima do kojih se ne može doći.
Ja mogu samo potpisati fritulicu na ovo - piši, zovi, pitaj, budi dosadna, iskoči iz trake, ako imaš bilo kakve dvojbe. Nekome će pasati da se prepusti i opusti i niti ta stragegija neće biti loša, ali to stvarno jako ovisi, osim o mentalnom sklopu, i o dijagnozi i pređenom putu. Meni je lakši pristup pitaj-pitaj-pitaj, pa i na više mjesta, i uz rizik da me dovede u dilemu koji savjet poslušat, jer mislim da de ipak više informacija bolje (barem za moj temperament i dijagnozu (ne ovu u glavi, nego ginekološku).
Jelena Hvala na postu i usporedbi dvije klinike u Sloveniji. Upravo to mi je trebalo.
![]()
da, i ja naginjem ovom drugom tipu - saznaj sve sto mozes, pa se postavi adekvatno tome. potvrda mi je bila kad su mi odredjene 2 ampule gonala, a ja u prethodnom pokusaju imala 3 ampule i skromnih 9 folikula, 2 blastice.ina33 prvotno napisa
ne smijem dati glavu, ali sve su sanse da su me zamijenili za neku imenjakinju. dakle, i to se moze desiti.
Moje iskustvo iz Mb je vrlo skromno.Obavili smo konzultacije u 01/08,dobili termin za 01/09 koji smo morali otkazati i sada opet idemo na konzultacije u 10.mj.Mene interesira sto znaci da imaju isti tretman za sve?Zasto onda idem na konzultacije?
To ti stvarno ne znam, često je u takvim slučajevima bilo bez konzultacija. Ako ti je nezgodno doći, zovi sestru Jasnu i pitaj, vjerojatno će ti reći da nije nužno. Doduše, ja sam uvijek žudila za konzultacijama jer bi uvijek iskrsnulo kakvo moje dodatno pitanje, valjda mi ne bi bilo dosta niti da imam stalnu on-line vezu 24/7 za takve stvari, ali vidi ti kako ti paše i ima li potrebe za tim (tj. je li ti misliš da bi ti to bilo od koristi ili bi vas logistički namaltretiralo) pa onda postupaj u skladu s time - otkaži ili dođi.taca70 prvotno napisa