Apsolutno potpisujem! Austrija - pa Bebomanka nam je iz Austrije dolazila u Maribor na IVF i uspjela u Mariboru, Maribor ima veću statistiku uspješnosti i Austrija je dobar primjer kako restriktivno zakonodavstvo smanjuje uspješnost postpka,čak i u visokotehnološki razvijenoj zemlji kao što je to Austrija. Austrija meni osobno uopće ne bi dolazila u obzir, pogotovo jer oni neki njihovi instituti objavljuju reklame po Gloriji, spamaju ljude mailovima, hvale se uspješnošću od 50% (koja ne postoji nigdje osim mislim na par klinika u Americi) itd. Ono - fishing for patients, to mi je već neprivlačno odmah, iz stomaka, na prvu loptu, bez da znam išta o zakonodavstvu. U Austriju i Njemačku na IVF uopće ne bih išla. Ostaje Slovenija - Reš i Maribor se, mislim, ne mogu usporediti po jačini laba, brojnosti osoblja. Isto tako dalje. I u ekonomiji postoji i nešto što se zove goodwill i ne plaća se bezveze. Iskreno, moj bi izbor sada bio, da razmišljam o inozemstvu, rađe prištedit, ako nije frka s godinama, i otići u Maribor ili Prag, nego imati x postupaka, koji će bit jeftiniji, u klinikama di je uspješnost manja. Jedino se sve to mijenja ako postoji neki zdravstveni (visok FSH ili tako nešto, velike godine, nema se vremena, muž pomorac pa možemo isključivo tad i tad) ili logistički specifikum (ne mogu platit više od x kuna, ne mogu putovati u inozemstvo) koji bi me usmjerio negdje drugo. Iz tih razlika dolaze i razlike u cijeni - veća klinika, više ljudi na plaći, veća uspješnost, veća gužva, veća potražnja, puno toga formira cijenu, nisam ja sad ekspert za cijene na zdrav. tržištu, ali vodila bih se time di je najbolje (najveći postotak uspješnosti), a ne gdje je jeftinije, ionako najveći "trošak" - izlaganje tijela stimulaciji - ne možemo izbjeći pa da radimo tamo di su najveće šanse da će urodit plodom.Maxime prvotno napisa

). Ja bi na primjer radje platila vise za postupak u klinici koje imaju bolje rezultate, rezoniram na taj nacin da bi mi onda vjerojatno trebalo manji broj postupaka da dodjem do krajnog cilja ...