-
Gizmos, prije postupka šalješ nalaze, a apropos laparaskopije različite su paradigme ponašanja naših i slovenskih MPO-ovaca, barem kako sam ja to skužila. Vani (Slovenija) nekako gledaju IVF kao zadnju stvar u nizu i prije nego što se do toga dođe nastoje napraviti sve kako bi taj IVF i uspio - znači svu dijagnostiku odraditi prije, provjeriti sve hormone, sve, sve, sve što bi eventualno smetalo. I, naravno, probati napraviti sve blaže stvari prije jer em je IVF skup, em se teško dočeka, em je hormonalni udar, onda žele osigurat da nema neke sitne cake koja bi mogla spriječavat uspijeh (tipa: endometrioza, tipa povišen TSH, tipa povišen prolaktin, a koji put se to ovdje, u nekim prepoterećenim klinikama previdi i tek se ide čačkat ako je žena imala xy neuspjeha). Ja sam, of kors, pristana, jer sam tamo zatrudnila tako da bih ja definitivno slušala prije ono što bi mi tamo rekli, ma kako mi eventualno emotivno (iz obzira prema "lokalnom" dr-u bilo teško), ali ipak tu smo zbog sebe, a ne iz obzira prema dr-ovima, bilo kojima. Vani, pa i u Sloveniji, koji put na laparaskopiju gledaju kao na normalnu predijagnostiku za IVF, a kod nas će ti reć - uf, to je operacija. Onda, s druge strane, ti isti koji će ti reć ufff operacija, ajme, će rutinski pak poslat muškarca da ode andrologu za mišljenje i operaciju za varikokelu, koja je isto operacija nebezazlenu operacija (vani - Maribor, Brisel više to uopće ne preporučaju, koliko sam čula jer stvarno rijetko pomaže za poboljšanje spermiograma, a nije čista dijagnostika), tako da stav, po meni, nije konzistentan. Ne radi se, naravno, o nekoj lošoj namjeri nego svaki sustav unutar sebe nastoji pomoć pacijentu, ali ja bih tu prednost ipak dala MB sustavu. Naravno, ovisit će i o tvojim inklinacijama što bih ti sad radila. Meni je prof. Vlaisavljević bio rekao da ne trebam na laparo kad je već "preskočena" pa sam je ipak napravila jer sam imala puno neuspješnih postupaka i osjećala sam da to moram napraviti za neki svoj mir, a imala sam med. incikaciju. Sretno, ma što odlučila i kome god se, uvjetno rečeno, priklonila - svi su dr-ovi tu iz želje da pomognu, a samo koji put sreća zna di će tebi upalit i koji će ti savjet, na kraju krajeva, bit bolji (za tebe, mislim).
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma