lezanka prvotno napisa
![]()
Citiram s brošure koja je na stranicama mariborske klinike:
"Uspješnost se općenito uzevši kreće od 25% do 40%, što znači da je rizik od neuspjeha bitno veći od mogućnosti da se uspije"
Evo i linka:
http://www.ivf-mb.net/images/knjizica_cro.pdf
Ne znam ima li Eshre podatke, osim po zemljama, po klinikama, vjerojatno nema - to bi pino mogla znati. Mislim da je lezanka u pravu i što se tiče osjećaja - meni je to za MB bilo bitno - iskustvo IVF "maratonaca" koji su tamo uspjeli, brojni pacijenti koji su tamo išli i uspjeli. A naravno da nitko ništa ne garantira.
Poanta je u tome da treba i razumjet tu statistiku, jer će neka mladica s, npr., začepljenim jajovodima, npr., i u IVF poliklinici i s ograničenjem od 3 js, možda imati veće šanse nego tipa ja, sa 40, u Mariboru, sa svom silom tehnike koja mi je available.
Ja sam daleko od matematičarke pino, ali govori mi neki common sense da će u MB-u, koji je industrijska mašina, u odnosu na neki mali obrtić, neka se nitko ne ljuti, uspješnost bit veća jednostavno po jačini know-howa- u MB-u imaju rutinski zamrzavanja, rutinski stimulacije, rutinski sto drugih stvari, imaju dovoljnu redundanciju da se u pravilu ne staje ako nema jednog dr-a ili biologa - oni su jednostavno jačeg motora, tako sam si ja to prispodobila. Opet, netko kome je potrebna customizacija, negdje će drugo bolje proći. Svako se treba informirat o svom zdrav. stanju i ošacnut već prema osjećaju.
Ali da je Maribor na glasu i među stručnjacima (cro MPO-ovcima) kao jedan od najjačih centara na ovim prostorima - je, na glasu je Maribor, a ne, npr. Reš ili netko drugi. Opet ponavljam, netko će uspjet baš kod Reša jer će mu možda trebat customizacija itd.