Citiraj fritulica1 prvotno napisa
I meni se cini da se na Rodinim stranicama najvise favorizira Maribor. Bilo mi je zao zene koja se nedavno javila na ovaj topik s upitom o austrijskoj klinici i odmah je bila upuccena na pretraznik dok se ovdje po n-ti put pricalo o mariborskom protokolu. Iz tog razloga mislim da bi (a i zbog sitacije s MPo-om u nasoj zemlji) trebalo ponovo razdvojiti teme o privatnim klinikama jer moderatorice su htjele izbjeci reklamiranje privatnih klinika, a ovako ispada jos gore, reklamiramo samo jednu kliniku.

E sad, a propos osobnog iskustva, neke forumasice znaju moju pricu iz Maribora, a ona nije bas lijepa. Prosla sam 5 klinika (IVF poliklinika, Maribor, KBC Rijeka, Poliklinika Vili, Vinogradska) najgore tj. jedino lose iskustvo sam imala u Mariboru. I nikako ga ne bih preporucila zenama koje po prvi put ulaze u stimulirani postupak ili koje iskacu iz standardne IVF hormonske slike jer se tako nece uklopiti u mariborsku ivf traku, a to je, vjerujte mi, grozno dozivjeti.

S dr. strane, kuzim zene koje su uspjele ostvariti trudnocu u Mariboru, naravno da je to za njih najbolja klinika.

Objektivno, Maribor je industrija, s kvalitetnim pogonom ali ako niste od ocekivanog "materijala" bivate izbaceni iz pogona. Dakle zamjerka im je sto ne polaze od pretpostvke da smo sve razlicite nego ajmo standardnu terapiju pa...u vecini slucajeva ce upaliti.
da, zaista je bitno cuti i drugu stranu, i one dijelove price koji budu izbaceni - od potpuno promasene stimulacije, od dugog protokola koji jeste laksi za kliniku ali ne mora nuzno odgovarati pacijentici, pa do nedovoljno dobro kalibrirane stimulacije - puuuno je bolje ici na step down nego na step up protokol.

ja bih ovako podvukla crtu: kad birate kliniku, birajte ono sto je najbolje za VAS, imajuci na umu da i uz najposvecenijeg MPO strucnjaka morate konce drzati u svojim rukama zelite li izbjeci neugodne greske koje se MOGU desiti. sto je anamneza slozenija, to je potrebnija kontrola i prethodna edukacija.

svakako bi bilo dobro da imamo sto vise informacija o svim privatnim EU klinikama na koje ovdasnji pacijenti idu - ocito je da ce ove informacije biti sve trazenije, nazalost.