Eto mene povratnice pune dojmova sa konzultacija u Beču u privatnoj klinici Adebar.

Kliniku nije teško pronaći, nalazi se preko puta podzemne stanice Hizing, nekih 10 minuta pješke od Schonbrunna, ako se ide po autocesti treba samo paziti da se ne ide prema centru neko pratiti smjer Altmansdorf.
Sestra je izuzetno ljubazna, priča engleski. Doktor je komunikativan, rado ogovara na sva pitanja, dobro priča engleski, o svemu je voljan prodiskutirati i dati svoje viđenje. Mene je posebno iznenadilo što je u sekundi, jedva pogledavši moj nalaz hormona, uočio da mi je hormon štitnjače previsok za ostvarivanje trudnoće, on jest u granicama normale za zdravu osobu i iznosi 3,6, ali za ostvarivanje trudnoće TSH ne smije biti veći od 2. U Hrvatskoj na to nije nitko obraćao pozornost!!!
Što se tiče limita godina pacijentica oni nemaju, sve ovisi o nalazima, FSH uglavnom ne bi smio biti veći od 15 - 2o.
Generalno idu na blastociste, ali nije uvjet, sve ovisi kako se stanice razvijaju, nema utjecaj na količinu već na stadij razvijanja.
Što se tiče pitanja da li težina ima utjecaj na postupak odgovor je da IMA, indeks mase ne smije biti veći od 28, razlog tome je nepoznat, ali istraživanja pokazuju da žene sa masom iznad 28 puno teže ostvaruju trudnoći i zato on preporuča da se prije postupka težina smanji.
Austrijski zakon se mijenjao prošle godine, ali samo u pogledu da sada klinike moraju tražiti od pacijenata pretrage na zarazne bolesti što do tada nije bio slučaj.
IMSI metoda košta 2600 eura dok standardan IVF/ICSI 2100 eura, konzultacije 120 eura. Lijekovi su otprilike 1200 eura. Embriji se zamrzavaju i čuvaju 10 godina. Transfer max 3 embrija. Nakon punkcije dr preporuča da se ostane u Beču do transfera. Znači nekih 4-5 dana.
Malo odužih, ako ima još kakvih pitanja, slobodno mi se obratite. Ja sada moram 3 tjedna piti Euthyrox za snižavanje TSH, napraviti novi nalaz i mejlati dr zajedno sa danom ciklusa pa će mi on poslati protokol. Lijekove sam kupila.