super kika![]()
Pa jesam ti rekla da će sve biti dobro!!!! Baš sam nekako i ja uzbuđena ko da i ja ulazim u postupakkika83 prvotno napisa
![]()
:D :D :D
Jel si sama daješ Ovitrelle?
Kika navijam za tebe !!! :D
Cure koliko se čeka da vas nazovu nakon što im se faksira uputnica i zahtjev kod kojeg dokotra želite ići?
Danas sam faksirala pa da znam otprilike koliko dana moram čekati.
Oni ti to obrađuju pod kraj mjeseca, tako da ti o tome ovisi. Do kraja mjeseca ćeš dobit odgovor.zvijezda danica prvotno napisa
Kika83 nisam stigla jučer na forum a vidim danas nagle preokrete. Super, drago mi je...vidiš da će sve biti u redu i ne treba paničariti. lako mi je sad govorit.
Hm, kao da se vidim već u veljači ...bit ću još gora nego ti![]()
![]()
Uz tebe sam...drži se i jedva čekam petak da čujem sve pojedinosti.
Jel si sama daješ Ovitrelle?
Mm če me piknut večeras.Sestra na humanoj mi je objasnila kako da se piknem i nije nikakav problem. Samo mi je lakše da me mm nego sama.
Jedva čekam petak da vidim situaciju![]()
jedno pitanjce.. koliko pikica si moras dat u jednom postupku?
Neznam na koje pikice misliš? Za ovulaciju ili štopericu?barbyRI prvotno napisa
Kika83 ja isto ne znam kako ide taj postupak sa pikanjem i štoperica :? :? :? ...ajde nam malo objasni...
drage moje,čitam vas i vidim da imate pitanja pa vam pišem.
dakle,ovisi u kojem ste protokolu.
ako ste u dugom onda 21dc krećete s jednom injekcijom decapeptyla,a 3 dan oduključujete i menopur/gonal.ovisi o situaciji i razvoju folikula.
ja sam primila ukupno 36menopura,ali to je bilo prije ovog zakona o 3 stanice stoga vjerujem da je sad situacija drugačija.
svaki dan sam si davala 3menopura+decapeptyl.
kad su folikuli bili za punkciju tada sam prije punkcije(mislim 24sata) otišla u bolnicu po štopericu i to točno u 22sata.
sad sam sretna jer imam![]()
zato nemojte odustajati.
samo hrabro naprijed.dogodit će se čudo,samo treba u njega vjerovati.
![]()
ni ja ne znam nista o tome,sve mi je to novo...tek me ceka sve to....diabolica prvotno napisa
koliko sam skuzila oko 3,4 dnevno jel tako? i koliko dana za ovulaciju,koliko stopericu?
Žene moje drage i ja sam nova, ali koliko sam ja skužila mi koje ulazimo u blaži postupak (a to je mislim većina nas zbog novog zakona) nećemo uopće koristit injekcije osim štoperice, jer se za blaži protokol koriste klomifeni ili neke druge tablete. Jedino se pred punkciju dobiva štoperica i to je to.
Ako sam u krivu neka me neko ispravi ili ako netko ko je bio nedavno u postupku zna nešto više nek piše![]()
Nek nam netko stvarno malo pobliže objasni kako to sve funkcionira.
Klomifen služi za indukciju ovulacije kod IVF-a. Ja imam dokazane ovulacije i kad sam bila na folikulometriji za inseminacije svaki put bi mi folikuli bili veliki i imala bi ih po 3-4. Npr. zato ne znam zašto moram piti Klomifen. Valjda zato da dobijem što više folikula ili??'
Ajde dobre duše pomognite...
Ja isto neznam baš sve jer sam do sad samo bila na klomifenima. Znam da se cure pikaju s Gonalima, Menopurima... i to od početka ciklusa. Dakle sve isto kao i kod klomifena. Stop injekcija se daje da se stopira ovulacija mislim 24-36 sati prije ovulacije, pa nebi folikul ili folikuli puknuli.
E sad s ovim novim zakonom daju blagu stimulaciju da nebi došli do velikog broja folikula.
Mislim da se i dalje pikaju s tim injekcijama samo u možda manjim količinama. Nažalost ima nekih koje uopće nereagiraju na Klomifen ili Femaru pa moraju koristit druge stimulacije.dani82 prvotno napisa
Pozdrav suborkama,
s obzirom da ću u veljači na prvi IVF i ja sam zelena po pitanju stimulacija ali mislim da klomifen osim što služi za indukciju ovulacije koristi se kako bi se dobio koji folikul više. U prirodnom ciklusu je to uglavnom 1 vodeći folikul a sa klomifenom se može dobiti (ovisi o ženi) 3-4 (baš kao što je i diabolica napisala) i to je odlična reakcija na klomifen. (neke žene toliko folikula dobivaju sa menopurima/gonalima).
Što se tiče pikanja i stimulacije, koje će možda u većini slučajeva sada biti blaže zbog zakona, opet sve ovisi od žene do žene. Ja osobno ću imati "standardnu stimulaciju" od 2 ampule menopura dnevno uz obrazloženje docentice da nema smisla ići na blažu stimulaciju najviše zbog nepoznavanja kako će moje tijelo reagirati a onda i zbog nekih mojih nalaza (povišen FSH). Dakle, prema doktorici, nema smisla ići na blažu stimulaciju jer postoji mogućnost da ću lošije reagirati pa da se ne desi da ne dobijem pre mali proj folikula (čitaj 1 ili 2) idemo sa normalnom stimulacijom. Kada budemo vidjeli kako ću prvi puta reagirati tek tada možemo kalkulirati sa stimulacijama. No vjerojatno i godine igraju ulogu. Tako da ću se ja svaki dan pikati.
Ajme cure mene je več počela lovit frka i panika :/
Stalno se pitam i šta ako ovaj folikul od 20mm pukne unatoč štoperici, šta ako ova dva se ne povečaju i nebudu za punkciju, šta ako me bude jako bolilo? Ajme već tako paničarim a šta če tek sutra bit kad krenemo za RI.A tek kad uđem u ambulantu,ajme neželim niti razmišljati
![]()
Big blue, tebi je docentica već odredila protokol? Sad sam ja zbunjena jer mi nismo ništa konkretno dogovarale. Rekla mi je samo da se upišem na listu za 2 mjesec i ja sam tako napravila i kad me sestra mira pitala kakav postupak ja sam bubnula prirodni jer bi mi za prvi put takav najbolje odgovarao obzirom da u 4 mj imam stimulirani u MB a docentica to, naravno, ne zna (još uvijek). Sada se samo nadam da će laparo proći ok i da ću se do 2 mjeseca oporavit i da mi neće odgađati postupak.
Tebi nije redlagala IVF u prirodnom cikliusu ili si ti inzistirala da ideš u stimulirani?
Kika83, kad si bila na folikulometriji, da li su te tražili potvrde od psihologa i pravnika? znam da si pisala da je nisi još dobila pa me zanima da li bez obzira na to primaju u postupak...PS nemoj se brinuti za punkciju, uzmi nešto za bolove i stisni zube. To će biti tik-tak gotovo!
Gizmos meni nitko nije ništa za to rekao, niti me išta pitao i normalno sam ušla u postupak. Vjerovatno onda ja netrebam jer sam već dugo na odjelu humane :?
Kika83 ništa ne brini, bit će sve kako mora bit, vjerujem da je punkcija bolna ali isto tako vjerujem i da se da preživit![]()
...a što se tiče jajnih stanica evo malo ~~~~~~~~~~~, ali i za to sam sigurna da će biti u redu![]()
Gizmos sad si ti mene zbunila, mene sestra Mira nije uopće ništa pitala, sad se bojim da me docentica nije ni stavila na listu, jel to moguće :?
Dani82 ma imaš još vremena da ti odredi stimulaciju. Kad ste se dogovorili da opet dođeš? Sigurno si na listi, ako ti je tako rekla. Vjerovatno te i upisala o onu njihovu knjižicu![]()
Ja sam jučer pitala Vlašića ako može kakva injekcija za punkciju, rekao je da može, iako da neboli tako jako kad se radi od 2,3 folikula več da je bol puno jača kad ih je više. Pa bili živi pa vidili![]()
Ja sam planirala i to obavit pa ako pitaju dobro, a ako ne-nikom ništa! Najgore bi bilo da se desi kao nekima na VV da kažu da ne treba pa dođe postupak pa ipak treba-i onda si u klincu?kika83 prvotno napisa
Ja sam si ovih dana dala truda i nažicala par uputnica pa sam tako jučer napravila TORCH, danas sve one briseve i sad čekam menzis da napravim hormone i ostalo što mi treba za bolnicu pa ću sad biti u fazi išćekivanja nalaza i nadati se da je sve ok i da neće biti odgađanja biločega!
kika,nije bol manja nego kraće traje i to je prednost što se tiče bolikika83 prvotno napisa
ajde,van sa crnim mislima i strahom.![]()
mislim da ni mene nije ona upisivala nego mi je samo rekla da se javim sestri i ja samo tako napravila. Sestra mira me upisala u onu njihovu listu za veljaču. Valjda je to to! Nazovi sutra humanu i obavezno si provjeri pa si sigurna, jer docentica nekad zaboravi šta je rekla ako si to ne napiše na karton!dani82 prvotno napisa
dani82 prvotno napisa
dani82 ni meni nije sestra Mira nista rekla niti nitko drugi,ja sam se upisala pocetkom 9.mj za IVF u 2.mj2010,sve na brzinu tamo ide,ne stignes ni pitat nista.meni je jedino ok,kad idem kod dr. vlastelica privatno onda na miru mogu pitat par rijeci... rekao mi je dr. da dodjem oko 15.12 da se dog za stimulaciju i kad cu kod pravnika i psihologa.drugo nista ne znam...prvi put idem sve mi je to new,toliko toga me zanima a nemozes od njih nista jako saznat,vise tu saznam...![]()
Morat ću sutra zvat ako ću što saznat.
Ja sam lluda... zamislite kad je mm dobio termin za endokrinologa... 22.4.2010.Ja sam ga naručila u polikliniku Sunce 3.12. ali još mora obavit urologa. Još nismo dobili hrpu nalaza... a meni uputnica traje do 21.12. Uopće ne znam što da radim da se uopće naručujem kod docentice dok ne prikupimo sve te papire :?
Kika83 jel ti sutra ideš na punkciju???
dani82 baš je točno onako kako sam rekla prije u postovima za socijalnog endokrinologa da se u Ri čeka cijelu vječnost na red. Do 4. mjeseca se mogu tako stvari zakomplicirati pa je dobro što ste otišli u Sunce. Ja sam isto tamo i jako sam zadovoljna.
Kika83 draga, nemoj se ništa plašiti sutra, bila si na Lpsc, znaš da boli ali to se sve izdrži i sve prođe. Malo stisni zube i misli na folikuliće i sve ono što će se iz njih izroditi....mislimo sve na tebe sutra i šaljemo vibrice. Obavezno nam moraš podnesti izvještaj....![]()
![]()
Cure, ja isto nisam upisana kod Mire....ona me vodi od inseminacija tj. ima moj karton. Mene je Vlašić upisao u onaj svoj fasciklić. Ime i prezime i terapiju Klomifenom. Baš sam vidjela kad je upisivao da je bilo hrpa cura u 12. mjesecu, nešto manje u 01/10 jer rade tek od cca 11.01. a u 02/10 nas je bilo oko 10-tak. Tako da je nemam šta više, valjda sam onda upisana. Već sam prije rekla da je rekao da u međuvremenu riješimo psihologa i pravnika. Dobili smo uputnicu za psihologa ali nemam pravnika. Zna li netko koga da angažiram, tko bi nam to po onoj špranci napisao?
Kika83 zelim ti sutra sto bezbolniju punkciju.
Vezano za pikice postoji vise protokola iako se sada zbog zakona preporucuje blazi ne znaci da u njemu nece biti pikica.
Znaci moze samo klomifen, femara koji kao sto je vec receno nije za svakoga (ja sam jedna od tih) jer smanjuje endometrij i daje nesto slabije folikule, kombinacija klomifena i menopura, gonala , ili samo injekcije bez tabletica.
Ako ste pikalice i imate vise ampula istog lijeka to je uvijek jedna injekcija jer se do tri ampule mogu staviti u jednu injekciju, a ako imate kombinaciju gonal, menopur ili decapeptyl onda idu dvije injekcije.
Koliko ampula cete primiti unaprijed se nezna jer se doza prilagodjava uz folikulometriju.Dr. prati razvoj folikula i na osnovu toga dodaje, smnjuje ili produzuje pikanje.Stoperica na kraju i to je to.Ovo moje je laicko obrazlaganje onog sto sam prosla ili procitala a mislim da sam negdje vidjela link o protokolima pa ako naletim javim vam.
diabolica ja sam na netu našla pravnicu iz svog grada i objasnila joj situaciju, kad mi je rekla da o tom zakonu baš i ne zna ja sam je otvoreno zamolila da mi samo potpiše potvdu koju sam joj ja donijela... preporučam da napraviš isto to, ako ne uspije od prve zovi slijedećeg itd.
evo ovdje cete naci primjere protokola
http://groups.google.com/group/gradj...a/web/neplodni
http://groups.google.com/group/gradj...ista-protokola
ne kuzuim sad nista..sta pravnika moramo naci sami? sta ne odrede oni u bolnici to kao i psihologa?meni je dr. rekao da dodjem oko 15.12 da vide kad ce bit slobodan pravnik i psiholog... :?dani82 prvotno napisa
Kad sam ja bila na razgovoru oni nisu još imali formirani tim pravnika i psihologa na kbc jer im je zakon dozvolio prilagodbu od 6 mjeseci od donošenja zakona.... valjda će od 15.12. taj tim biti formiran pa ćeš to moći obaviti i u sklopu njih. Ja sam pr. radi za psihologa poslala uputnicu na kbc ali nisam dobila termin na ginekologiji već u klinikci za traume i to je bilo prošli ponedjeljak što (valjda) znači da na ginekologiji još nemaju psihologa.
Kika83 želim ti puno sreće danas, da te što manje boli i da dobiješ barem 4lijepe jajne stanice
!!
Ja danas putujem odmah poslije posla pa vjerojatno neću imat di škicnut kako je sve prošlo. Evo malo vibrica ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Gizmos, da meni je docentica već dala protokol, odnosno dala mi je onaj papir za socijalnog ginekologa kako bi mogla nabaviti na vrijeme sve lijekove(menopur). Ja sam bila kod nje mjesec dana nakon laparoskopije kada sam dobila histopatološki nalaz (sredina 10 mj.) i tada mi je odredila terapiju anti bebi pilulama i vrstu protokola za 2 mjesec. No svejedno moram zvati u 12 mjesecu i naručiti se za 1 mjesec za konzultacije kako bi onda točno odredili datum početka pikanja obzirom na menstruaciju ali i zbog dostave svih tih potvrda koje će se vjerojatno morati dostaviti u 2010. Dakle, da nisam bila na laparo i da doc. nije trebala vidjeti te nalaze vjerojatno bi protokol dobila tek u 12 ili 1 mjesecu.
Nisam ja inzistirala na stimulaciji (i ja sam se nadala nekoj blažoj) već je docentica rekla da za mene, za prvi put, nema smisla ići blaže jer postoji mogućnost da dobijemo pre malo folikula upitne kvalitete a onda opet nismo ništa napravili. Znači, vjerojatno je to zbog: nekih mojih nalaza, prve stiumulacije pa ne znamo kako ću reagirati, mojih godina...
Bila sam i na drugom mišljenju pa mi je rečeno isto.
Kika 83 želim ti što bezbolniju punkciju i lijepe kvalitetne jajne stanice. Javi se kako je bilo i sve u detalje opiši.
Evo me cure![]()
Sve je prošlo super i ja zadovoljna. Punktirana su mi 3 folikula i dobili smo jednu jajnu stanicu(sigurno) i jednu možda(najvjerovatnije)- imao je gužvu pa nije imao vremena čekati da vidi do kraja ali najvjerovatnije imamo i drugu :D :D :D :D :D
Punkcija uopće nije strašna, nisam dobila nikakvu injekciju i nisam ju ni tražila. Mrvicu me bolilo ali ništa strašno, jako kratko traje i preživjela sam![]()
Endometriji se još malo zadebljao. Dogovoreno je da u pon ujutro dođem da vidimo dali se šta oplodilo i ako je idemo na transfer a ako nije onda čemo se dogovorit za dalje.
Molim moje Riječke trudilice za malo vibrica za dobar tulum u labosu :D :D :D :D :D
P.s. Rastužilo me jer jedna cura koja je bila prije mene na punkciji nije dobila niti jednu js i baš je bila tužna(isto prvi IVF)![]()
kika drago mi je,ajde obavila si to...drzim fige draga za ponedjeljak...i da za 2tj otprilike bude velika beta :D :D :D :D :D :Dkika83 prvotno napisa
znaci nije te bolilo,koliko je trajala punkcije otprilike? sta ti je vlasic radio ili?
dani82,ne znam kako je po novome,vidjet cu sve 15.12 kad budem isla,...sva sam zbunjena od toga....valjda ce mi objasnit kad budem dosla,i dat mi papir da dam socij. ginek. da mi naruci lijekove...
Kika83, znači super si prošla? Tako mi je drago zbog tebe! :D Sad još tansfer (kažu da je slično ko inseminacija-ne osjetiš ništa) i onda slijedi onaj najteži ali i najslađi dio-iščekivanje! Srećom imamo odbrojavanje da pohvatamo malo pozitivne energije! Što ti je rekao doktor? Je zadovoljan?
Barby punkcija je trajala nekih 5min. Sve skupa max 10min. Stvarno je sitno bolilo(moj prag boli je jako nizak), tako da nemaš straha za bol. A možeš i tražit injekciju ali pola sata prije punkcije.
Ja sam ju tražila par min prije jer se nisam sjetila prije ali nisam ju dobila jer nebi imala djelovanje a nije mi niti trebala. Neću ju niti tražit ubuduće(ako mi bude trebala). Da Vlašić je radio punkciju.
Gizmos ništa posebno mi nije rekao jer je imao gužvu cijelo jutro i još punkcija nakon mene. Znati čemo sve u pon kad ču ga izrešetati o svemu![]()
kika83 bravo a sada vibramo za pravi tulum u labu.
a moj jos nizi....uhkika83 prvotno napisa
ne znam, jesm te pitala vec jesi ti radila hsg?jel manje ili vise boli? mene je hsg jako bolio pa da se znam ravnat.. trazila bi injekciju da me manje boli,a lako da me nije strah i igle...
a valjda cu prezivit kao i hsg...
![]()
Punkcija ti nije ništa naspram HSG-u. Mene je hsg bolio ko sam vrag i to bez ikakve anestezije a punkcija je naspram tome mačiji kašalj, tako da stvarno nemaš brige, vjeruj mibarbyRI prvotno napisa
![]()
Kika83 baš sam sretna zbog tebe :D :D :D .....jedva sam čekala da dođem do kompa da vidim kako si prošla danas.....vidim da punkcija ne boli pa nema straha za nas druge....nego, reci gdje se taj postupak punkcije obavlja? Ne valjda gore u operacijskim salama gdje smo radile Lpsc??Joj veselim se sad u ja svojem postupku i tvojoj beti! Jeeeeee
kika sad si me malo utjesila...jel su mi neke rekle da ih je vise bolila punkcija od hsg...pa sam se ustrtarila..a hsg jedva izdrzala...
diabolica koliko sam ja upucena punkcija se radi dolje iza humane u sali gdje se rade kiretaze i ostale operacijice..tamo sam ja bila kad sam imala spontani,i sad me ceka ovo,mozda mi je ta sala ipak sretna![]()
Meni su punktirana 3 folikula i stvarno je bol malena i izdržljiva. Kad je rekao evo gotovo ja njemu: Ma šta već?![]()
Inače budite skulirane, biti če vam puno lakše. Nemojte dozvolit da strah utječe na vas, meni je uspjelo i baš sam se začudila samoj sebi![]()
On mi je rekao kad če me zabolit i da stisnem šake i tako je i bilo(kad je izvlačio tekućinu iz folikula).
Punkcija se radi odozada ambulante. Kad se uđe u ambulantu za uzv kroz ona vrata iza(sestra te vodi).
Joj ja jedva čekam ponedjeljak da vidimo dali se barem ta jedna js oplodila, e zato če me u pon biti strah. Danas je tek subota, nemogu dočekat pon. Stalno razmišljam o tome dali če nam uspjeti ta oplodnja, iskreno se nadam da hoće ali se i bojim :/
prvo da svih pozdravim i poželim svima sreću u vašim postupcima ili planiranju postupaka. vidim da vas je pomalo strah i da imate stotine pitanja i potpuno vas razumijem, pa svi se mi plašimo nečeg novog i nepoznatog. ja sam na kbc prošla 4 postupka IVF-a i svaka punkcija mi je bila drugačija, jedna manje bolna druga više ali sve se to da izdržati. nikada nisam tražila anesteziju ili inekciju jer mi je iskreno bila puna kapa pikanja i zato bi prije punkcije popila voltaren i malo stisla zube, ma sve se to da izdržati možda malo boli ali kratko traje. evo meni su prvi puta izvukli 11js i preživjela sam, a taj put nisam niti tableticu popila. ja kad legnem na onaj stol u sebi pjevušim neku pjesmicu i razmišljam o lijepim stvarima samo da ne mislim na bol i vjerujte mi to pomaže.
dakle utz se vrše u ordinaciji gdje ste bile na dogovoru a punkcija se izvodi u sali koja vam je isto na odjelu. prođete kroz ordinaciju i jedan hodnik i tamo ste. odvedu vas u svlačionu gdje se presvućete u njihovu ultra modernu spavaćicu i na noge stavite papirnate šlapice, tamo imate i wc pa se možete i popiškiti prije punkcije. odvedu vas u salu, zavežu vam noge da se ne trzate jer najbolje je biti potpuno miran pa je dr.lakše raditi. prvo ide ispiranje rodnice nekakvom toplom tekućinom i zatim dr.uvodi iglu i počinje bockanje. kad završi jedan jajnik slijedi idući i gotovo. posle vas obriše i kaže da malo odsjedite tamo da vam se ne počne mantati i odete se presvuči. nadam se da nisam bila preopširna i da će vam moje informacije koristiti. još jednom svima sretno i veliki pozdrav našim hrabrim trudnicama i mamicama koje su sve ovo prošle i konačno su nagrađene najljepšom poklonoma sigurna sam da ćemo i mi sve uskoro biti.
Kika navijam i vibram za ponedjeljak ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
![]()
Ameli hvala ti za upute...nikad nije od viška informacija...sve nas sigurno u detalje zanimaju takve stvari tako da ako se još nečeg sjetiš obavezno napiši....
Vibramo sve za Kikin ponedjeljak........
Ameli baš si to lijepo detaljno opisla
Cure hvala na vibricama, nadam se da če urodit plodom![]()
cure svima sretno u postupcima a ja ću samo nabaciti jednu velikuuuu pohvalu za ekipu dolje s gin 1 gdje sam jučer radila kiretažu! Sestre su prva liga, drage do neba, a naš dr. Vlašić koji mi je ujutro radio uzv i navečer bio u viziti je najbolji na svijetu! pitala sam ga 101 pitanje i dobila 103 odgovora. (samo je večera bila bljak)
al ja vam ipak ne želim da se družite s njima već s ekipom iz rađaone- koju se i ja nadam da ću upoznati.
Sad malo pauze pa se i ja vraćam u čekaonu
![]()