Pozdrav suborkama,

s obzirom da ću u veljači na prvi IVF i ja sam zelena po pitanju stimulacija ali mislim da klomifen osim što služi za indukciju ovulacije koristi se kako bi se dobio koji folikul više. U prirodnom ciklusu je to uglavnom 1 vodeći folikul a sa klomifenom se može dobiti (ovisi o ženi) 3-4 (baš kao što je i diabolica napisala) i to je odlična reakcija na klomifen. (neke žene toliko folikula dobivaju sa menopurima/gonalima).

Što se tiče pikanja i stimulacije, koje će možda u većini slučajeva sada biti blaže zbog zakona, opet sve ovisi od žene do žene. Ja osobno ću imati "standardnu stimulaciju" od 2 ampule menopura dnevno uz obrazloženje docentice da nema smisla ići na blažu stimulaciju najviše zbog nepoznavanja kako će moje tijelo reagirati a onda i zbog nekih mojih nalaza (povišen FSH). Dakle, prema doktorici, nema smisla ići na blažu stimulaciju jer postoji mogućnost da ću lošije reagirati pa da se ne desi da ne dobijem pre mali proj folikula (čitaj 1 ili 2) idemo sa normalnom stimulacijom. Kada budemo vidjeli kako ću prvi puta reagirati tek tada možemo kalkulirati sa stimulacijama. No vjerojatno i godine igraju ulogu. Tako da ću se ja svaki dan pikati.