Ja nisam iz Petrove ali sam tvojih godina i 15 tjedana trudna.Amalka prvotno napisa
Ni ja ni moje frendice (sve tako 35-37) nismo isle na amniocentezu. Isle smo na neinvazivni screening s 12 tjedana (ja nisam u Hr, ali moje frendice jesu) i to idi kod NAJBOLJEG moguceg strucnjaka za opstetricki ultrazvuk kojeg mozes dobiti. Moje zg frendice kazu da je to dr K u ?privatnoj klinici cini mi se Vili, ali tu ce ljudi na rodama znati. Nek ti naprave detaljni ultrazvuk (gleda se nuhalna transparentnost, postojanje nosne kosti, protok kroz ductus venosus) + se u Hr radi i krv i prema tome se ocitava rizik.
To moras obaviti sve izmedju 11.5 i 13 tjedana, bolje ranije, a nikako kasnije.
Pazi--to nije 100% kao amniocenteza, ali je osjetljivost testova vrlo visoka. Ako dobijes mali rizik (ja sam dobila nesto tipa 1:3,000 i sl, dok je dobni rizik nekih 1:180 ili tako nesto), na tebi je odluciti hoces li prihvatiti postojeci mali rizik da dijete ipak nije okej, u odnosu na rizik pobacaja vjerojatno zdravog djeteta nakon amniocenteze koji moze biti i 1:100.
Ja ne znam jos kako ce biti sa mnom, no nadam se da ce biti okej kao sto je bilo i s mojim frendicama... moj doktor mi je nakon sto su stigli rezultati rekao da mi ne savjetuje amniocentezu.