Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 64

Tema: prednost zapošljavanja muških odgajatelja?

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno prednost zapošljavanja muških odgajatelja?

pokušala sam naći preko pretražnika, ali nisam uspjela...

zanima me da li postoji neki propis koji muškim odgajateljima daje prednost pri zapošljavanju u vrtićima (nešto kao pozitivna diskriminacija) ?

pitam za prijatelja

hvala

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ne vjerujem. Bar ne po zakonu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

ne bih rekla da postoji.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nadam se da ne postoji i mislim da ne bi ni trebala postojati. Čak mislim da odgajatelj ne bi smio biti muškarac.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Jedino ako ga kao mog šogora zaposle jer su jedino njega zapamtili među 50 ženskih kandidatkinja

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lovorka prvotno napisa
    Nadam se da ne postoji i mislim da ne bi ni trebala postojati. Čak mislim da odgajatelj ne bi smio biti muškarac.
    Zašto tako misliš? To je isto diskriminacija. Muškarci mogu biti super odgajatelji. U našem vrtiću postoji muški odgajatelj i meni bi baš bilo drago da mi bude djetetu u grupi.
    A ovo za zapošljavanje nemaju prednost jer smo svi isti pred zakonom.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Zbog čega? Po meni je ovo jako ružno, diskriminacija kakve se grozim.

Lola ima odgajatelja, prekrasnog mladog čovjeka koji radi svoj posao s ljubavlju, ja ju od prvog dana s punim povjerenjem ostavljam njemu na brigu i zaista ne vidim nijedan razlog zbog kojeg on ne bi smio biti odgajatelj!

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mislim da ne postoji i smatram da niti ne bi trebala postojati jer diskriminacija (bilo pozitivna ili ne) nikad nije dobro rješenje. Uostalom odgojitelja bi trebalo izabrati isključivo po kvaliteti, a ne po spolu (vjeri, dobi, izgledu...)

A ovo da muškarci ne bi trebali biti odgajatelji....je, je, a ja mislim da žene ne bi smjele glasati
    koja generalizacija...

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Tako mislim iz straha da se na 99 predivnih odgajatelja ne nađe 1 pedofil. To je jedini razlog zbog kojeg ne bih povjerila čuvanje djeteta muškarcu. Mislila sam da će svima biti jasno da je to razlog, pa ga zato nisam navodila.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čak mislim da odgajatelj ne bi smio biti muškarac.
    Meni je to slično kao da kažemo da muškarac ne bi smio biti roditelj.
    To je tipično žensko zanimanje, ali bilo bi diskriminirajuće da ga ne mogu obavljati i muškarci.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Tako mislim iz straha da se na 99 predivnih odgajatelja ne nađe 1 pedofil. To je jedini razlog zbog kojeg ne bih povjerila čuvanje djeteta muškarcu. Mislila sam da će svima biti jasno da je to razlog, pa ga zato nisam navodila.
    Da? Misliš da žena nemože imati pedofilske sklonosti?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Isuse Bože!!!! Pa kakvo ti je to razmišljanje?

Evo nešto copy/pasteano s www.psihijatrija.com:

Zašto su pedofili, barem tako mediji predočavaju, u većini slučajeva muškarci? Ima li žena zlostavljača?
    Ženski pedofili, kao zlostavljači djece, postoje iako su zastupljene u znatno manjem broju od muških. Nerijetko su bile i same zlostavljane u djetinjstvu, imaju ambivalentni stav prema muškarcima, pokazuju teškoće s uspostavljanjem zrelih partnerskih odnosa. Žrtve su im najčešće vlastita djeca, djeca povjerena na čuvanje ili odgoj.

Mislim da spol odgajateljica ih ne čini sigurnijima od muških odgajatelja...žene nisu isključene iz pedofilije.
    Pretpostavljam Lovorka, da niti homoseksualke ne bi smjele biti odgojiteljice?

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Pretpostavljam da će svi sad drvljem i kamenjem po Lovorki.

Nije mi OK takvo razmišljanje (iako svatko ima pravo misliti svoje).
    Da, činjenica je da kad čujemo o pedofilima, to su u 99% muškarci (nisam čula niti za jednu u RH). I činjenica je da dobar dio građana automatski ima predrasude prema muškarcima koji žele biti odgajatelji - il su pedofili ili homoseksualci.
    (ista stvar kao i o ženama u npr. vojsci).

No, apsolutno sam za to da se osobu odabire po stručnosti, a ne po spolu.

Nit je muškarac koji voli djecu (nužno) pedofil, nit je, karikiram, žena koja ne voli djecu (nužno) grozna osoba.

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

stvar je u tome da je u izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova navedeno da postoji i diskriminacija muškaraca i to upravo u zanimanju odgojitelja (i farmaceuta npr.)

ne znam zašto u ovom slučaju ne bi trebalo zaštiti i muškarce (kao što je trenutno aktualna kampanja za žene u politici)

koliko sam ja čula - npr. u vojsci se kod žena primjenjuje ta "pozitivna diskriminacija"

ovo je iz zakona o ravnopravnosti spolova

POSEBNE MJERE

Članak 10.

Posebne mjere se utvrđuju propisima kojima se uređuju pojedina područja javnog života.

Članak 11.

(1) Državna tijela, pravne osobe s javnim ovlastima, te pravne osobe u pretežitom vlasništvu države ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, obvezna su primjenjivati posebne mjere i donijeti planove djelovanja za promicanje i uspostavljanje ravnopravnosti spolova.

(2) Tijela iz stavka 1. ovoga članka donose planove djelovanja iz djelokruga svoje nadležnosti na osnovi analize položaja žena i muškaraca, utvrđuju razloge za uvođenje posebnih mjera, ciljeve koje treba postići, način provedbe i metode nadziranja provedbe.

(3) Planove djelovanja iz stavka 1. ovoga članka prethodno odobrava Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske.

Članak 12.

(1) Provođenjem posebnih mjera promicat će se ravnopravno sudjelovanje žena i muškaraca u tijelima zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti, uključujući javne službe, te postupno povećavati uključivanje podzastupljenog spola tako da njegova zastupljenost dosegne razinu njegovog udjela u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske.

(2) U svrhu ostvarivanja cilja iz stavka 1. ovoga članka uvodit će se posebne mjere kada je zastupljenost jednoga spola osjetno neuravnotežena.

(3) Pri imenovanju u državna tijela i tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i druge pravne osobe s javnim ovlastima, mora se voditi računa o ravnomjernoj zastupljenosti oba spola.

(4) Pri imenovanju članova odbora, povjerenstava i izaslanstva koja zastupaju Republiku Hrvatsku na međunarodnoj razini, državna tijela dužna su voditi računa o jednakoj zastupljenosti žena i muškaraca u odborima, povjerenstvima ili izaslanstvima.
    zanimalo me da li je donesena konkretna mjera zaštite (u ovom slučaju muškog odgajatelja)

mislim da se i po nekim postovima ovdje vidi da ta diskriminacija itekako postoji :/

ako već težimo ravnopravnosti - po meni to treba primijeniti na oba spola

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj mirjana prvotno napisa
    XXXX[/b]

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

To je moj osobni stav, MOJA odluka za MOJE dijete.

Tako nešto nikada neće ući u zakon ili nešto slično, niti se zalažem za to.

Imam pravo odlučiti za svoje dijete i nemam se uopće potrebu ispričavati radi svog mišljenja. Poznate su mi ružne statistike o raspoređenosti pedofilije po spolovima.

Spominjati homoseksualnost u ovom kontekstu, žene u vojsci i žensko pravo na glasanje je nezrela diskusija, pa u tom smjeru nastavite bez mene.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Nisam shvatila na što točno misliš.
    Znači ako se za posao prijave muški i ženski odgajatelj, a ženski je kvalificiraniji, prednost ipak treba dati muškom jer je muški?
    Nema mi to logike.

Isto naravno vrijedi i za žene, u npr. politici. Zašto zaposliti nekoga radi spola, ako postoji kandidat s boljim kvalifikacijama?

Inače mi je sasvim prihvatljivo (i štoviše poželjno) da u vrtiću ima i muških odgajatelja. No, ne da ih bude "pod mus", zato jer su muški, već jer dobro obavljaju svoj posao.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    Nisam shvatila na što točno misliš.
    Znači ako se za posao prijave muški i ženski odgajatelj, a ženski je kvalificiraniji, prednost ipak treba dati muškom jer je muški?
    Nema mi to logike.
    Meni se tu podrazumijeva da se radi o osobama sa istim kvalifikacijama, odnosno kada obje osobe ispunjavaju uvjete natječaja.

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

icyoh, ja mislim da se to treba primijeniti u slučajevima kad su kvalifikacije jednake - i kad postoji velika mogućnost da će zbog predrasuda biti ipak primljena žena - da tada treba primijeniti tu "pozitivnu diskriminaciju"

ovo da mislim da to treba primijeniti na oba spola - tu mislim da ako postoji (znam da je nešto u tom smislu zamišljeno, a da li se provodi, ne znam) zaštita od diskriminacije žena kod zapošljavanja i ako postoje neke mjere da u zanimanjima gdje je očito zaposlen veći broj muškaraca - onda prednost pri zapošljavanju imaju žene, mislim da je onda u redu da se to primjeni i u obratnom smjeru

ne znam jesam li dobro objasnila

dakle, moje pitanje je bilo, postoji li uopće neki propis tog tipa (i ako postoji, mislim da ga treba jednako primjenjivati kod oba spola)

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ah, sad mi je lakše, vidim da me bar piplica shvatila

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Hm. Moram priznati da mi uopće nije pala na pamet ova mogućnost kad sam otvorila temu.
    A čuj, i na 99 predivnih odgajateljica se nađe jedna (i više po meni) koja djecu hrani psećom hranom, ostavlja ih znojne kraj otvorenih prozora, ne presvuče ih i kad vidi da su mokri, tuče ih kad su "zločesti"...karikiram, ali znaš što hoću reći. Ne možeš kroz život sa takvim predrasudama.

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ne otvorila temu, nego vidjela temu... Ma znate što hoću reći. Nije mi to bila prva (ni druga) pomisao vezana za muškog odgajatelja. Čak imam i pozitivno razmišljanje o odnosu muškaraca prema djeci. Ponekad su puno brižniji nego ženske odgajateljice.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj tibica prvotno napisa
    Ne otvorila temu, nego vidjela temu... Ma znate što hoću reći. Nije mi to bila prva (ni druga) pomisao vezana za muškog odgajatelja. Čak imam i pozitivno razmišljanje o odnosu muškaraca prema djeci. Ponekad su puno brižniji nego ženske odgajateljice.
    ovo bi mogla biti istina, kad pomislim na onog jednog jedinog muškog odgajatelja kojeg poznam

O pedofiliji zbilja ne bih, po tome ne bi muškarci smjeli biti ni učitelji a pogotovo ne vjeroučitelji ako krenemo po statistikama i novinskim senzacijama.

Jedino što mi se u priči ne sviđa je da su žene ionako češće nezaposlene i diskriminirane u mnogim drugim zanimanjima, pa je malo bez veze davati prednost muškarcima u zanimanjima gdje žene mogu dobiti posao.

S druge strane, sviđa mi se u kontekstu razbijanja predrasuda.

Ali što se tiče konkretnog pitanja, ne vjerujem da takav propis postoji niti da će postojati tako skoro.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ni ja ne mislim da takav propis postoji. osobno nemam nista protiv odgajatelja, ali kad se pogleda koliko muskaraca a koliko zena zavrsava taj faks (zapravo visu), logicno je da je vise zena zaposleno u tom zanimanju. zato tu ni ne treba biti pozitivne diskriminacije - bila bi mozda potrebna kad bi bilo vise nezaposlenih odgajatelja nego odgajateljica jer bi se onda mozda dalo zakljuciti da ih diskriminiraju po spolu (iako ne treba izuzeti ni kvalifikacije).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja bih bas voljela da u naš vrtić dođe jedan Branko Kockica. Znam da je u biti glumac, ali čovjek i sada u BG radi s djecom u kazalištu.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne mogu vjerovati da nekom može smetati muški odgajatelj :/
    nisam za pozitivnu diskriminaciju, doduše, jer bi je i ja mogla tražit od zakonodavca, budući da radim "muški" posao... zapošljavanje isključivo po kvalifikacijama, bez obzira na spol.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

pa pozitivna diskriminacija bi se sastojala u tome da se, ako dvoje npr. ima potpuno jednake kvalifikacije, dakle, potpuno su jednaki- da se daje prednost spolu koji je podzastupljen

potpis na pomikaki
    O pedofiliji zbilja ne bih, po tome ne bi muškarci smjeli biti ni učitelji a pogotovo ne vjeroučitelji ako krenemo po statistikama i novinskim senzacijama.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    pa pozitivna diskriminacija bi se sastojala u tome da se, ako dvoje npr. ima potpuno jednake kvalifikacije, dakle, potpuno su jednaki- da se daje prednost spolu koji je podzastupljen
    Ne znam za odgajatelje, no u mom zanimanju šansa da nađete dvoje ljudi sa apsolutno istim kvalifikacijama su minimalne - znači da su diplomirale u roku s istim prosjekom, imaju identično prijašnje radno iskustvo (u istim firmama), pričaju iste strane jezike podjednako dobro, imaju isti odnos prema ljudima, ostavljaju isti dojam... (Pozitivna) diskriminacija samo ostavlja mogućnost većeg "muljanja".

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

slazem se s icyoh - ne postoji 2 ljudi s potpuno jednakim kvalifikacijama.

ako nista drugo, netko se na intervjuu bolje prezentira, netko losije, sto ovisi o subjektivnoj procjeni ispitivaca, sto opet nitko ne moze kategorizirati.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ah, svi su već sve odgovorili. A baš sam se bio nabrusio. Kako vidim i dalje se na životu održava stav da je diskriminacija OK ako ti ide na ruku, a ako ne onda je to nešto prestrašno. I onda tako podučavamo djecu kako se jedan tako nazadnjački običaj ne bi vremenom zatro. Jadno.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    stav da je diskriminacija OK ako ti ide na ruku, a ako ne onda je to nešto prestrašno.
    pa ako cu zbog diskriminacije dobiti posao, dobru placu s kojom cu moci uzdrzavati 2 ili vise djece, naravno da je dobra

ma, salim se, mislim da ni kod zaposljavanja odgajatelja ne postoji neka diskriminacija, nego veze i vezice (kao i kod dobivanja svakog drugog posla), a to je vec drugi par rukava...

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    Citiraj Anci prvotno napisa
    Ne znam za odgajatelje, no u mom zanimanju šansa da nađete dvoje ljudi sa apsolutno istim kvalifikacijama su minimalne - znači da su diplomirale u roku s istim prosjekom, imaju identično prijašnje radno iskustvo (u istim firmama), pričaju iste strane jezike podjednako dobro, imaju isti odnos prema ljudima, ostavljaju isti dojam... (Pozitivna) diskriminacija samo ostavlja mogućnost većeg "muljanja".
    Ja nisam dosad čula da se to primjenjuje. Kažem samo ono što je meni poznato o poz. diskiminaciji.

Ali slažem se da je to teško mjerljivo.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ovo bi mogla biti zanimljiva tema, iako je totalno skrenula s puta

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj L&L0809 prvotno napisa
    pa ako cu zbog diskriminacije dobiti posao, dobru placu s kojom cu moci uzdrzavati 2 ili vise djece, naravno da je dobra

ma, salim se, mislim da ni kod zaposljavanja odgajatelja ne postoji neka diskriminacija, nego veze i vezice (kao i kod dobivanja svakog drugog posla), a to je vec drugi par rukava...
    OK, a sad zamisli da odjedamput izmisle nekakav rodni ključ kod zapošljavanja, slično kao famoznih 40% žena u politici -> odjednom bi muški odgojitelji postali fantastično deficitarni. U takvoj situaciji bi i apsolutno najgori muški kandidat bio u velikoj prednosti ispred apsolutno najbolje ženske kandidatkinje.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

nekada je postojala odredba u Zakonu o radu - ukinuta je negdje 2003.god

glasila je:

Poslodavac je obvezan kod zapošljavanja radnika u slučaju jednakog ispunjavanja općih i posebnih uvjeta za zasnivanje radnog odnosa dati prednost spolu koji je podzastupljen.

Koliko znam, pozitivna diskriminacija postoji u državnim službama, ali ne odnosi se na spol nego na osobe s invaliditetom, branitelje, manjine...
    Propisana je posebnim zakonima tipa Zakon o braniteljima, Zakonom o manjinama i sl.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja ne bih o diskriminaciji, toga imamo i previše u svakodnevnom životu...

Da se vratimo na početak, taj odgajatelj koji traži posao mogao bi ovako:

- u svoj CV i ponudu za posao napisati sve svoje kvalitete na klasičan način
    - ISTAKNUTI činjenicu da kao muški odgajatelj može puno doprinijeti raznolikosti vrtićke ponude (uzor djeci, paralela s obitelji - djeca trebaju i muške uzore)
    - poslati taj papir ravnateljima vrtića, pogotovo privatnih - netko bi se mogao zainteresirati za promjenu spolne strukture zaposlenika (pretežno ženskim kolektivima često jako jaaako dobro dođe poneki muški lik, to je odlično za međuljudske odnose)

- da sam poslodavac, debelo bih razmislila o toj ponudi
    - da sam ravnatelj vrtića, činjenicu da imam muškog odgajatelja debelo bih istaknula na web stranici kao prednost pred ostalim vrtićima
    - da sam još uvijek roditelj vrtićkog djeteta, probala bih pronaći odgojnu skupinu koja ima muškog odgajatelja, to je za djecu super iskustvo

Uostalom, kakva iskustva imaju kolege u odgajateljskoj struci čovjek može pogledati na http://www.udruga-odgajatelja.hr (imaju oni i forum, imaju i muške članove).

Sretno!

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

pricala sam s frendicom koja studira predskolski odgoj - od njih cca 100, imaju 3 decka na godini??? i kad oni jednom zavrse faks, zasto bi imali prednost pri zaposljavanju?

slazem se s peterlin u svim stavkama, osim ove "da sam poslodavac debelo bih razmislila o toj ponudi" - naravno da bih razmislila, ali bi mi kompetencije potencijalnog zaposlenika bile kudikamo vaznije od njegovog spola.

a sto se tice 40% zena u politici ( i povucene paralele s odgajateljima), mislim da u politici ima dosta zena samo sto nisu na razvikanim pozicijama. e, sad, ako se za neko razvikano mjesto prijavi podjednak broj zena i muskaraca, i uvijek se biraju iskljucivo muski, naravno da treba urgirati. ali to u vrticima nije tako (uvijek se prijevi cca 90% zenskih kandidata i tek mali postotak muskih).

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A sad zamisli kad bi netko uveo, recimo, rasni ključ. Firme bi se iskidale tražeći egzotične kandidate samo da ne plate kaznu. A i kad bi ih zaposlili ne bi imale neka velika očekivanja od njih.

Upravo to se događa sa zapošljavanjem invalida:
    1. užasno ih je teško nafatati za ispunjenje bilo kakve kvote
    2. kad ih se zaposli uglavnom se na njih previše ne računa.

S jedne strane je prirodno da u društvu ima oko 1% tjelesnih invalida i OK je dati im prednost. Isto je manje-više prirodno imati manje od 0,1% pripadnika drugih rasa jer u povijesti nije bilo doseljavanja pa ih jednostavno ima jako malo. Ali je potpuno neprirodno isključivanje po rodnoj osnovi.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    A sad zamisli kad bi netko uveo, recimo, rasni ključ. Firme bi se iskidale tražeći egzotične kandidate samo da ne plate kaznu. A i kad bi ih zaposlili ne bi imale neka velika očekivanja od njih.

Upravo to se događa sa zapošljavanjem invalida:
    1. užasno ih je teško nafatati za ispunjenje bilo kakve kvote
    2. kad ih se zaposli uglavnom se na njih previše ne računa.

S jedne strane je prirodno da u društvu ima oko 1% tjelesnih invalida i OK je dati im prednost. Isto je manje-više prirodno imati manje od 0,1% pripadnika drugih rasa jer u povijesti nije bilo doseljavanja pa ih jednostavno ima jako malo. Ali je potpuno neprirodno isključivanje po rodnoj osnovi.

x

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ok, iskljucivanje po rodnoj osnovi je totalno neprirodno, s tim se slazem. a ovaj topic je o eventualnoj poz. diskriminaciji m. odgajatelja (sto bi znacilo da se zenski odgajatelji iskljucuju po rodnoj osnovi, oko cega smo se slozili da je neprirodno). dakle, poz. diskr. m. odgajatelja je na vise nacina zapravo losa (zapravo bi bila kad bi je bilo)...

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Pa u našem vrtiću se prema priznanju same ravnateljice dogodio primjer negativne diskriminacije. KAda je tražila zamjenu za tetu koja je odlazila, na razgovoru za posao je imala i muškog kandidata koji joj se prema njenoj izjavi (na roditeljskom sastanku) jako dopao i činio kao najbolji kandidat od svih koji su se prijavili, ali je ipak odlučila uzeti žensku osobu i to zbog toga jer smatra "naša sredina nije spremna za muskog odgojitelja" i da bi roditelji mogli negodovati. Moja reakcija je bila da je to baš šteta i očekivala sam da će i drugi roditelji tako slično reagirati, a kad ono više od polovice roditelja je glasno podržalo njenu odluku uz komentare da nikako ne bi prihvatili muškog odgojitelja. pomalo mi je tužno koliko ljudi imaju predrasuda.
    Ako je zbilja takva situacija da društvo ako takvo nije spremno za to onda muškima ne bi trebalo dopustiti ni školovanje za to zanimanje jer ih ionako poslije gotovo nitko neće htjeti zaposliti (karikiram, a možda i ne...)

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Kroz 10-15 dana ću, nadam se, dobiti napokon i "diplomu" predškolskog odgojitelja.

Neke stvari koje su gore navedene, a koje sam pročitao, stvarno su me prestravile, iako zapravo i nisu neka novost. Ne bi vjerovali koliko smo se samo kroz sam studij kolege i ja morali naoružati živcima, strpljenjem i ogrnuti se "debelom kožom" kako bi lako podnosili sve poglede, dobacivanja, a da ne pričamo o tome kad dođeš u neki vrtić pa ti tobožnji mentor umjesto "Dobar dan, ja sam (pr.) Jasna." kaže "Ti? Odgajatelj? Nije to za tebe. Nađi nešto drugo.". A ovo je samo blagi primjer onoga što se događalo i što se događa...

Osobno, ne želim raditi u kvartu u kojem živim jer je "najteže biti prorokom u svom zavičaju" ilivam nekako najveći skepticizam i unaprijed, ničim zaslužene zamjerke dolaze od onih koji vas "kao" poznaju.

Što se tiče muškaraca kao odgojitelja. Oni koji smatraju da muškarac ne bi trebao biti odgojitelj, dakle smatra da muškarac ne bi trebao biti ni "otac", pošto očevi moraju (ako su dobri) imati VELIKU ulogu odgajatelja, a ne samo "providera" (onoga koji donosi kruh na stol) kao što je to bilo prije cca. 100-150 godina. Dapače, ljudi koji su takvog uvjerenja, čvrsto stojim iza ovoga kad kažem da takvi ne bi nikad, ali IKAD trebali imati djecu pošto će ista biti odgajana pod nekakvim čudnim i nimalo zdravim režimom.

Pozdrav & svako dobro, ponajprije najmlađima, jer na njima svijet ostaje. I da, djeca ne bi trebala biti "ukras" roditelja, kako se to sve više danas radi i prešutno se to podupire putem medija, itd. Za djecu se živi, a ne da ispada obrnuto.

Odgoj? - Apsolutno. Diskriminacija? - Ne. Borba protiv jedne diskriminacije tako da se ide u aps. drugu krajnost odnosno diskriminaciju? - NE.

(Bravo, šovinizam je odlika zadrtih, zaostalih i bahatih... A feminizam je odlika "mudrih, pametnih, odlučnih i hrabrih"... Da, baš! :D Iz krajnosti u krajnost..bravo.)

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ja aposlutno podržavam muške odgajatelje. malo ih je i baš mi je zato simpatično, a o prednostima muških odgajatelja što je peterlin govorila sve stoji.
    za nikakav oblik diskriminacije nisam. ni pozitivne ni negativne, no da sam ravnatelj i da mogu birati dva jednaka kandidata muško-žensko odabrala bih muškog zbog raznolikosti koje je peterlin stvorila, a i da se malo ruše stereotipi u društvu i da se muške potakne na to zanimanje. znam puno muškaraca koji tako uživaju s djecom i zanju postupati s njima bolje od priličnog broja žena. to jednostavno nema previše veze sa spolom.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

u susjednom kvartu je odgajatelj jedan tata iz našeg kvarta.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    za nikakav oblik diskriminacije nisam. ni pozitivne ni negativne, no da sam ravnatelj i da mogu birati dva jednaka kandidata muško-žensko odabrala bih muškog zbog raznolikosti koje je peterlin stvorila, a i da se malo ruše stereotipi u društvu i da se muške potakne na to zanimanje. znam puno muškaraca koji tako uživaju s djecom i zanju postupati s njima bolje od priličnog broja žena. to jednostavno nema previše veze sa spolom.
    e, ali nisi ti ravnatelj. a da se ruše stereotipi u društvu, treba ravnatelje (stereotipne i s predrasudama, npr) natjerati da zaposle muškog odgajatelja. tako da se stereotipi najlakše ruše kad nemaš izbora, moraš i gotovo.
    i zato ja jesam za pozitivnu diskriminaciju.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni se baš čini da su ljudi jako pozitivno raspoloženi prema muškarcima u tipično ženskim zanimanjima. Npr. moj nećak je u vrtiću imao stričeka, i to smo svi redom znali, jer se prepričavalo kao posebnost i sa simpatijama. Ili, moja kćer ima učitelja i na tu se informaciju svi oduševe.

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

muškarci kao odgajatelji meni je to čak prihvatljivije nego žene odgajatelji i kad budem tražila nekoga da mi pričuva dite uvik bi bila više za mušku dadilju.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Izidore, dobro nam došao!

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    e, ali nisi ti ravnatelj..
    čekaj, čekaj....nikad se ne zna da imaš ti pravo što se toga tiče. no ta pozitivna diskriminacija krije u sebi i nekakve zamke sad mi je žao što nisam potpuno anonimna pa da napišem dva primjera iz prakse tako da moram prešutiti. no uglavnom pozitivna diskriminacija poenakd može ići i na štetu kvalitetnom zapošljavanju. no definitivno sam za odgajatelje.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Izidore, "pedofilčino" stara, dobrodošao i ne daj se... uvijek s radošću pozdravljam ovakve primjere da muški rade "ženske", a žene "muške" poslove.. a primitivnih razmišljanja uvijek i svugdje...

ovaj pridjev ne shvati ozbiljno, tiče se drugih...

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •