Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 64 od 64

Tema: prednost zapošljavanja muških odgajatelja?

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Izidor prvotno napisa Vidi poruku
    Kroz 10-15 dana ću, nadam se, dobiti napokon i "diplomu" predškolskog odgojitelja.

Neke stvari koje su gore navedene, a koje sam pročitao, stvarno su me prestravile, iako zapravo i nisu neka novost. Ne bi vjerovali koliko smo se samo kroz sam studij kolege i ja morali naoružati živcima, strpljenjem i ogrnuti se "debelom kožom" kako bi lako podnosili sve poglede, dobacivanja, a da ne pričamo o tome kad dođeš u neki vrtić pa ti tobožnji mentor umjesto "Dobar dan, ja sam (pr.) Jasna." kaže "Ti? Odgajatelj? Nije to za tebe. Nađi nešto drugo.". A ovo je samo blagi primjer onoga što se događalo i što se događa...

Osobno, ne želim raditi u kvartu u kojem živim jer je "najteže biti prorokom u svom zavičaju" ilivam nekako najveći skepticizam i unaprijed, ničim zaslužene zamjerke dolaze od onih koji vas "kao" poznaju.

Što se tiče muškaraca kao odgojitelja. Oni koji smatraju da muškarac ne bi trebao biti odgojitelj, dakle smatra da muškarac ne bi trebao biti ni "otac", pošto očevi moraju (ako su dobri) imati VELIKU ulogu odgajatelja, a ne samo "providera" (onoga koji donosi kruh na stol) kao što je to bilo prije cca. 100-150 godina. Dapače, ljudi koji su takvog uvjerenja, čvrsto stojim iza ovoga kad kažem da takvi ne bi nikad, ali IKAD trebali imati djecu pošto će ista biti odgajana pod nekakvim čudnim i nimalo zdravim režimom.

Pozdrav & svako dobro, ponajprije najmlađima, jer na njima svijet ostaje. I da, djeca ne bi trebala biti "ukras" roditelja, kako se to sve više danas radi i prešutno se to podupire putem medija, itd. Za djecu se živi, a ne da ispada obrnuto.

Odgoj? - Apsolutno. Diskriminacija? - Ne. Borba protiv jedne diskriminacije tako da se ide u aps. drugu krajnost odnosno diskriminaciju? - NE.

(Bravo, šovinizam je odlika zadrtih, zaostalih i bahatih... A feminizam je odlika "mudrih, pametnih, odlučnih i hrabrih"... Da, baš! :D Iz krajnosti u krajnost..bravo.)
    kolega svaka ti čast....dobro došao u svijet odgojitelja, najljepše zanimanje na svijetu...puno pozdrava od kolegice iz Splita,...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mojklinjo je imal u vrtiću ( dok je postojala još vojska) ročnog vojnika,i to njih dva.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Slažem se s icy vezano za to da ne postoje dva kandidata s istim kvalifikacijama, s Davorom da nije OK pozitivna diskriminacija jednog spola u jednom području (politika), ali užasavat se pozitivne diskriminacije u drugome (odgojitelji). Pozdravljam miješanje "muških" i "ženskih" poslova i muške odgajatelje. Po meni - ne bi trebalo bit "muških" i "ženskih" poslova. Ni na radnom mjestu, ni doma.

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne bih o diskriminaciji, toga imamo i previše u svakodnevnom životu...

Da se vratimo na početak, taj odgajatelj koji traži posao mogao bi ovako:

- u svoj CV i ponudu za posao napisati sve svoje kvalitete na klasičan način
    - ISTAKNUTI činjenicu da kao muški odgajatelj može puno doprinijeti raznolikosti vrtićke ponude (uzor djeci, paralela s obitelji - djeca trebaju i muške uzore)
    - poslati taj papir ravnateljima vrtića, pogotovo privatnih - netko bi se mogao zainteresirati za promjenu spolne strukture zaposlenika (pretežno ženskim kolektivima često jako jaaako dobro dođe poneki muški lik, to je odlično za međuljudske odnose)

- da sam poslodavac, debelo bih razmislila o toj ponudi
    - da sam ravnatelj vrtića, činjenicu da imam muškog odgajatelja debelo bih istaknula na web stranici kao prednost pred ostalim vrtićima
    - da sam još uvijek roditelj vrtićkog djeteta, probala bih pronaći odgojnu skupinu koja ima muškog odgajatelja, to je za djecu super iskustvo

Uostalom, kakva iskustva imaju kolege u odgajateljskoj struci čovjek može pogledati na http://www.udruga-odgajatelja.hr (imaju oni i forum, imaju i muške članove).

Sretno!
    Cool

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nedavno sam čitao knjigu od Pinkera "Blank State", gdje vrlo izravno piše o različitim aspektima društva itd. i na jednom mjestu veli kako njegovom vlastitom profesijom dominiraju žene. Bitan detalj u cijeloj priči nije to što je on muškarac okružen ženama, nego što je on briljantan psiholog.

Neke stvari zaistač funkcioniraju samo kad se pogledaju u ogledalu. Ravnopravnost spolova nije samo onda kad se ženama pogoduje u političkoj karijeri (što je besmisleno) nego i onda kada isti set pravila omogući jednom muškarcu ravnopravno zapošljavanje u tradicionalno "ženskim" zanimanjima. Apsolutno je nepobitna činjenica da od malena imamo sklonosti prema tipično muškim ili ženskim zanimanjima i ne postoji nasilje koje će to zaistač promijeniti, ali kad netko ipak odabere onu suprotnu stranu nije ljudski zagorčavati mu život.

The question of why more women don't choose careers in engineering has a rather obvious answer: Because they don't want to. Wherever you go, you will find females far less likely than males to see what is so fascinating about ohms, carburetors, or quarks. Reinventing the curriculum will not make me more interested in learning how my dishwasher works.
    Patti Hausman
    Posljednje uređivanje od Davor : 10.10.2011. at 21:49

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Šuti, meni je sudjerica opsesija.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

OT: Već kad spominješ suđericu, zamisli što sam ustanovio kao uzrok slabijeg pranja u zadnje vrijeme - koštice od limuna. Zatekao sam nekoliko komada u "propelerima" i naravno savršeno začepe dize. Nek sam vrag zna kako su izmigoljile do tamo.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Pozdravljam miješanje "muških" i "ženskih" poslova i muške odgajatelje. Po meni - ne bi trebalo bit "muških" i "ženskih" poslova. Ni na radnom mjestu, ni doma.
    Moje dijete je jednog ljeta u vrtiću spajanjem grupa dospjelo kod muškog odgajatelja. Da ste samo vidjeli koje je to oduševljenje bilo, s kakvim je veseljem išao u vrtić, bilo mu je žao kad smo išli na more. Nije mi uopće palo na pamet da bi mogao biti pedofil. Pa onda bih se mogla bojati svakog susjeda, prijatelja, poznanika.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I u našem vrtiću mislim da ima jedan, i isto je omiljen. Uopće mi nije palo na pamet promislit na pedofoliju kod odgajatelja, ono, totalno nejasno, a kamoli da je to neki opći konsenzus da je to ipak, ono.... "objektivno opasno". Onda ne bi smjeli bit ni pedijatri muški... ni nikakvi dječji specijalisti, ni učitelji... ni niko ko hendla djecu.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 11.10.2011. at 23:37

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Zar su pedijatri muškarci??? Straaaaaašno, strašno.
    I učitelji? joj, grozno...

ježim se ljudi koji vide u drugim ljudima, a koje ne poznaju, opasnost

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    i zato ja jesam za pozitivnu diskriminaciju.
    Načelno, treba poduprijeti pozitivne promjene i zaštititi ljude, slažem se, i vjerujem da je pozitivna diskriminacija jedno od alata. Jer očito nema boljeg.
    Međutim, da ga ubiješ, ne može propis biti umjesto zdravog razuma, ljudskosti i osobne procjene osobe koja je ovlaštena i ima odgovornost osigurati dobru skrb djeci u instituciji i slično.
    Da netko propiše da mora biti 50% odgajatelja u svakom vrtiću, ja smatrala da je civilizaciji kao takvoj došao kraj.
    Istodobno mi ni najmanje ne smeta muški odgajatelj, imamo i mi jednoga, niti bi mi smetalo da ih je 50% u vrtiću. Da su dobri ljudi, da vole posao, i sve pet.

Ja mislim kad bi bila ta diskriminacija na djelu, da bi valjda moja kćer morala u automehaničarke jer je žensko, i ženska kvota u npr. vrtiću je ispunjana. Sve pet, ali tamo je hladno, prljavo, mokro i leži se na asfaltu, i kao žena se naježim u automehaničarskoj radionici. Ili kao kamiondžija. Malo je teže trudnici ispod auta, a i teže je produljeno dojiti ako si kamiondžija, ili pomorkinja.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Osobno, ne bih imala ništa protiv muškog odgajatelja (imali smo ga i bio je odličan isto kao što su odlične sve tete koje sada imamo). I osobno ne bih imala ništa protiv da ih je 20, 50 ili 100% u našem vrtiću ako su vrsni odgajatelji i ako ih dijete voli.
    Identično vrijedi i za bilokoju drugu "manjinsku" skupinu (da se tako izrazm) i što se vjeroispovijesti, nacionalnosti, rasne pripadnosti tiče.
    Štoviše, mislim da bi za djecu bilo odlično da ih i u vrtiću odgajaju osobe malo drukčije od roditelja (po vjeri, nacionalnosti, biločemu..) čisto da se prihvate i nauče poštovati raznolikost u svim oblicima.
    Naravno pod uvjetom da ispunjavaju sve kvalifikacije i budu najboljim kandidat (što je identičan uvjet koji bih očekivala od bilokoga).

A govoreći isključivo o zapošljavanju osobe isključivo na temelju manjinske skupine kojoj pripada bez gledanja kvalifikacija i uspoređivanja tih istih kvalifikacija s ostalim kandidatima - pozitivna diskriminacija nikad nije "pozitivna" (odnosi se i na ovaj primjer i davorov). Dva identična kandidata nikad nećete pronaći tako da teza da se u tom imaginarnom slučaju da prednost manjinskoj skupini pada u vodu. A zapošljavanje nekoga samo zato da se popuni "kvota" nije dobro. Zaposliti kandidata A samo zato jer je manjinske vjere, boje, spola iako je kandidat B bolji i kvalificiraniji ne čini sretnim ni poslodavca, ni ostale zaposlenike, ni korisnika usluge, a i u krajnjem slučaju nepošteno je prema kandidatu B.
    Uzmimo primjer iz prakse - mi imamo 4 divne tete i ne bi mijenjali nijednu. I sad dođe naredba da barem 25% odgajatelja mora biti muško (ili manje zastupljene rasne pripadnosti, srpske nacionalnosti, muslimanske vjeroispovjesti, svejedno..) i jedna od tih teta dobije otkaz samo zato jer je preprosječna, a na njeno mjesto dođe osoba koja možda neće biti na njenoj razini po kvaliteti, no mora ju se zaposliti jer je muško (ili manje zastupljene rasne pripadnosti, srpske nacionalnosti, muslimanske vjeroispovjesti, svejedno..)

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa Vidi poruku
    Dva identična kandidata nikad nećete pronaći tako da teza da se u tom imaginarnom slučaju da prednost manjinskoj skupini pada u vodu. A zapošljavanje nekoga samo zato da se popuni "kvota" nije dobro.
    veliki potpis

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

nije svugdje tako crno. u našem vrtiću rade, mislim, tri odgajatelja. "stričeka" mojeg sina djeca obožavaju, dečki listom pohađaju njegovu sportsku grupu, na dvorištu se okupljaju oko njega. on kaže: takva je situacija (odgajatelji oba spola) normalnija i zdravija jer odražava obiteljsku (tata, stričevi, djedovi etc.). i u pravu je, muškarci imaju drugačiju energiju i ne odgajaju identično kao žene, od toga djeca mogu samo imati koristi.

izidore, sretno!

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •