Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Dojenje i pojačano ispadanje kose

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno Dojenje i pojačano ispadanje kose

Hitno bi trebala savjet. Imam sinčića koji će uskoro navršiti 5mj i samo ga dojim. Inače sam rodila carskim rezom i prije poroda 2 dana krvarila zbog prijevremenog odljuštenja posteljice. od poroda nisam kontrolirala krvnu sliku, kontrolni pregled iza poroda kod gina urednog nalaza. od poroda imam jako puno mlijeka i uz to što dojim 7-8 puta dnevno izdojim još oko 500 - 700ml koje bacam jer nemam gdje mlijeko pohraniti. unazad mjesec dana počela mi je pojačano ispadati kosa! Svugdje je ima, po jastuku, odječi, beba pokupi...nema gdje nema! moram napomenuti da nemam niti pramena niti bilokakvih kemikalija na njoj! od poroda mi se pojačano masti i po preporuci frizerke perem ju najobičnijim Afrodita šamponom od koprive večinom svaki drugi do treći dan. povremeno stavim malo regeneratora Fructis.Kosa mi je dužine do ramena. Nikad do sad nisam imala takav problem, istina da mi je kosa na proljeće malo jače ispadala al ovako jako nikad! Inače cijelu trudnoću i sad pijem Centravit prenatal
    Ima li netko savjet što napraviti? Dal gubim neke minerale il što pa kosa zato ispada?
    Ima li kakvih neškodljivih preparata za njegu?
    Ima li koga tko je imao takav problem i kako ga riješiti!?

Help!!!!!!!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

straživanja su pokazala da ljudi koji gube kosu imaju manjak vitamina i minerala, najviše vitamina B6 i E te željeza i cinka.
    http://www.os.jezerski.net/index.php...jeti&Itemid=82

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...c936328b15ffb2

sintetski vitamini nisu ni do koljena ovima iz prirodnih izvora

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Meni je unatoč suplementima kosa otpadala toliko da sam mislila da ću oćelaviti. Frizerka je rekla da je to zato što mi u trudnoći nije ispadala (a nije) pa se mora regenerirati. Sada nakon dvije godine (godina i po dojenja) napokon je normalno. Sve je u redu ako primječuješ da ti raste nova kosa.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Normalno je da nakon trudnoće kosa pojačano ispada.
    Meni je do neki dan ispadala skoro u busenovima. Nije bilo gdje je nije bilo, čak i u bebinoj kakici 2puta. :shock: Kako imam svijetlu kosu, nisam primjetila da joj je u ustima. Situcija se sad nakon nešto više od mjesec dana smiruje.
    Znači sasvim normalno, ne brigaj.

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ja imam malca 10 mjeseci....danas otišla kod frizera na šišanje jer izgledam prestrašno...imam rupe u glavi...imala sam kosu do ispod ramena, a od danas do brade nema smisla imat duge 3 dlake

ne brini...sve je to normalno...uskoro će ti počet rasti nova mlada kosa pa ćeš imat antenice po čitavoj glavi...ja fakat izgledam strašno, al računam da će proći uskoro...tako svi kažu...to je ipak "samo" kosa...

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

i ja sam se prepala kad mi je kosa počela otpadati kad mi je frajla imala nekih 6 mjesec..

ali se nisam bunila kaj mi nije opadala od 3. mjeseca trudnoće !!

to je skroz normalno!!!

ne brini, osim što bi trebala razmišljati, ak imaš dugu kosu, o promjeni frizure nakon što prestane padati

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ispadanje kose nakon poroda nije povezano s dojenjem!

Kosa se vraća u neki normalan ciklus rasta 6-12 mjeseci nakon poroda.
    Objašnjenje je sljedeće:
    obično je 85-95% kose u nekoj fazi rasta. Tijekom trudnoće, hormoni stimuliraju povećanje postotka kose koja je u fazi rasta, kao rezultat toga mnoge žene tijekom trudnoće primjete da im je kosa punija, budući da više kose raste, a manje opada.
    Kada žena rodi, hormonalne promjene dovode do toga da više kose nego inače ulazi u fazu odmora. Budući ta faza odmora završava opadanjem (i ponovnim rastom kose) majke će iskusiti pojačano ispadanje kose kada završi faza odmaranja.

Opadanje kose obično nastupi 3 mjeseca nakon poroda.

Gubitak kose može djelovati ekstremnije ukoliko je kosa tijekom trudnoće rasla mnogo više nego inače ili ako žena ima dugu kosu.

Ako žena smatra da kosa opada jako puno ili se opadanje nastavi više od godinu dana nakon poroda, trebalo bi posjetiti liječnika. Značajan gubitak kose može biti uzrokovan nedostatkom hormona štitnjače ili anemijom.

Mnoge majke se u tom razdoblju odluče za kraću, manje zahtjevnu frizuru.

izvor: http://www.kellymom.com/bf/concerns/mom/hairloss.html

mkorota1,
    možeš li mi molim te odgovoriti na nekoliko pitanja koja se tiču tvog izdajanja!
    Kada si počela s izdajanjem?
    Koliko puta dnevno se izdajaš?
    Izdajaš li se nakon podoja?
    Na koji način osjetiš da imaš višak mlijeka (koji izdajaš)?

Kako bi sebi olakšala, svakako bi trebala pokušati smanjiti, tj. ukinuti to izdajanje. Koliko mlijeka dijete posiše i ti izdojiš, toliko se i proizvede. Trebala bi smanjivati količinu koju izdajaš, jer što manje budeš izdajala, imat ćeš manju potrebu za izdajanjem. Ukoliko osjetiš jaku napetost u dojkama svakako bi trebala izdajati, ali tek toliko da napetost popusti, jer daljnje izdajanje samo potiče daljnju proizvodnju mlijeka, i tako se stalno vrtiš u krug.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Odgovore vezano uz kosu si dobila.

Ja ću te samo pitati zašto se izdajaš?
    Jer dok god izdajaš imat ćeš i viška.
    Zakon ponude i potražnje, koliko se izdoji/pocica opet će se napraviti.

Moj savjet ti je da postupno smanjuješ izdajanje (da nebi došlo do upale) dok na kraju ne prestaneš.
    Dovoljno je da bebica cica i sama si regulira koliko joj mlijeka treba.

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

I ja imam isti problem.
    Beba ima 5 meseci,a kosa mi je pocela padati pre nekih mesec dana.
    U trrudnoci je bila prekrasna,sjajna,i nije padala.
    Sad je ima svuda.Kao da drzim nekog dugodlakog psa.
    Osisala sam se radikalno,ali nista.
    Nadam se da je to u vezi sa hormonima i cekam boljitak....

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ovak izdajam oddrugog dana iz poroda, imam male prsa pune žljezdanog tkiva! Odmah kako je mlijeko nastupilo pedijatrica i ginekologinja u rodilištu su mi rekle da odmah počinjem s izdajanjem jer sam dobila povišenu temperaturu ( 38,5) i kako sam praznila prsa tako mi je i temp pala. Izdajam se obavezno nakon podoja ( ono što beba ne posiše iz jedne dojke i drugu dojku koju nisam bebi dala): iza toga mi se dojke za 2 h toliko prenapune da me sve boli i mlijeko samo poteče! onnda se još iz obje dojke ukupno izdojim po 150ml! za sat vremena ponovo imam mlijeka da nahranim bebu i da se još izdojim po 60-80ml! Mlijeko samo ide! probala sam ne toliko izdajati, prije mjesec dana dobila mastitis, završila na Silapenu, bebi nisam po preporuci liječnika prvo dala sisati bolesnu dojku i uvela HIP 1 kao nadohranu jer imam jednu veću a drugu manju dojku, veča bila bolesna, manja nema dosta mlijeka, Beba počela strašno povračati, ne podnosi nikakvu nadohranu!

Inače moram reči da sam zbog tog viška mlijeka nakon poroda imala stvarno problema s bebom! Maleni je bio dosta halapljivi, na početku podoja napio bi se onog prvog mlijeka za utaživanje žeđi i za 1h bio gladan i opet htio jesti! Nakon 3 tj iza poroda ja se iscrpila, imala zaplet crijeva, završila na kirurgiji, ( Beba nije smjela biti na kirurškom odjelu samnom zbog mogućnosti zaraze), muž mu dao *** ! i on počeo povračati jako te sam s kirurgije morala s njim pravac na pedijatriju! Od tad po preporuci pedijatra dojim svaka 3h, prvo se izdojimmalo i onda cicamo! Mali je od tad počeo jako lijepo napredovati

Inače ja imam problema sa štitnjačom i več tri godine uzimam nadomjeske kormona ( Eutirox 75), kontoliram redovito i sve je ok s te strane

Vjerujte da sam več stašno iscrpljena od izajanja i mršava ko
    čačkalica!

Danas u noć nisam htjela tolko izdajati i sad se probudila sa grdim bolovima u l cici, opet koža crvena i boli da me sve trese! znam da sad pod hitno trebam izdajati
    JOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOJ!!!! :?

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ljudi sad sam i temp dobila, uz izdajanje, hladne obloge, list zelja! Boli me svaka koščica! Užas! Nejdem k dr-u još već ću pokušati dalje samo izdajati! Sve mi je jasno oko toga kolko se izdajati, kroz dan još to nekeko mogu regulirati s izdajanjem da popusti napetost al po noći je živi užas, ako samo malo izdojim zaspim i eto ti vraga na vrata i to sa dugim repom i kopitima !

kosu ću probati prati samo jednom tjedno pa što bude!
    Toliko me to ispadanje uplašilo da bih odmah prestala dojiti ako bi maleni prihvatio neki nadomjestak!

moja dr je rekla da bu to prestalo samo od sebe al ja sam nestrpljiva, kako neke od vas isto napominju linjam se4 ko pas! :shock:
    još mi je teže što sam naviknuta na dugu kosu al sam se nakon poroda ošišala i sad izgledam ko posušena šljiva!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mkorota1,
    žao mi je zbog tvojih problema!

Pokušaj sada masirati, izdojiti bolnu dojku, stavljati hladne obloge i/ili listove kupusa između podoja, a tople prije, odmaraj se što je više moguće, pij dosta tekućine.
    I neka beba što više doji na toj bolnoj dojci!!!
    Bebi nudi dojku kad god traži, nije preporučljivo raditi neke fiksne razmake već ponudti kada beba traži!

Sada je najbitnije riješiti se upale, a tek tada možeš početi raditi na smanjenju proizvodnje mlijeka.
    Ona izdajanja koja bi trebala prva izbaciti su izdajanja nakon podoja, jer dojku ne treba potpuno isprazniti. Ako nakon podoja osjetiš olakšanje u dojci na kojoj je beba dojila, nema potrebe za dodatnim izdajanjem te dojke (osim kada je i dalje prisutna napetost ili kvrge)!

Javljaj kakvo je stanje!
    I reci mi još:
    Koristite li dude varalicu?
    Koliko beba ima popišanih/pokakanih pelena dnevno?

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

eto me ponovo, izdojila, maleni je papao i lakše mi je

Ovako dudu varalicu koristimo samo na večer, prije spavanja maleni traži, zaspi oko 21-22h i tokom noći spava, papa po 2-3 puta, al nakon podoja odmah zaspi! Inače, dudu varalicu su mu dali u bolnici pedijatri jer je samo htio biti na cici i onda je povračao jer se prenajeo! Kroz dan sada nema dude i niti ju traži, opčenito je vesela i živahna bebica! inače ja mu dajem kako žatraži, al ne prije kako prođu 2,5h od prijašnjeg podoja! Inače mi jako bljucka il povrati!

Bili smo u četvrtak na cijepljenju i ima 6800g i dug je 63 cm!
    rođen je 18.12.2008, 10 dana prije termina sa 3200g i dug 48cm

U bolnici smo radili pokusno dojenje ( imao je 1mj) te bi po obroku tad posisao oko 60-100ml!

Trenutno dnevno ima po 3-4 zlatnožute stolice, količinski različito, mokrih pelena oko 8-9!

Inače imao je do 3mj laktacijsku žuticu, hodali smo često kod pedijatra na kontrole u Varaždinsku bolnicu i dr je rekla da odlično napreduje!

Hvala što ste mi stvarno jako lijepo objasnili sve i vidim gdje radim grešku! Pokušat ću kako ste mi objasnili!
    Dosta sam se prestrašila zbog neugodnih iskustava sa nadomjescima za mm i izdajala se da mlijeka bude ćim više no nisam razmišljala da bi se to moglo odraziti i na moje zdravlje! ostala mi je ružna navika da izdojim sve jer bi me ubrzo nakon podoja mlijeko počelo " peči"! Puno hvala na podršci!

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Sa bilo kakvim pitanjima, nedoumicama i problemima možeš se javiti na SOS telefon za dojenje
    http://www.roda.hr/vijesti.php?ID=61

Također ako imaš vremena pročitaj si tekstove:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=96&Tekst2ID=111
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=96&Tekst2ID=239

Sretno i javljaj nam se kako ste

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mkorota1, drago mi je da si bolje!

Bljuckanje je nomalna pojava kod beba i ne bi te trebalo brinuti. Na taj način beba izbaci višak (zabrinjavajuće može biti ako beba povraća u mlazu, u daljinu). Dosta mama ima iskustva s bebama koje obilno bljuckaju. To ne bi trebao biti razlog zašto bebi ne dati ranije dojku..
    Bebi bi trebalo nuditi dojku na prve znakove gladi, jer ako se beba uznemiri, jesti će halapljivo i pritome se nagutati zraka.
    Što se tiče dude varalice, bilo bi bolje ne koristiti je i umjesto nje bebi ponuditi dojku.

Koliko se izdajaš prije podoja?
    Primjećuješ li da ti mlijeko nakon početka podoja počne jako teći?

Kada kreneš dojiti, ukoliko ti mlijeko počne jako teći, možeš pustiti da taj jaki mlaz isteče u gazu, kako se beba ne bi morala boriti s jakim mlazom, i kako se pritom ne bi previše nagutala zraka.
    Nema potrebe izdajati prije podoja, osim ako je dojka toliko napeta da beba ima poteškoća s prihvaćanjem dojke ili su prvi mlazovi takvi da bebi stvaraju poteškoće.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

eto mene, nemam danas temp, cijelu noć sam stavljala hladne obloge između podoja na obje dojke i više se naspavala jer nisam trebala tolko izdajati pa se osječam bolje :D

inače izdajam više desnu dojku koja mi je oduvjek veća jer mi se brzo naprave kvrge i počinje me peči! kako nisam htjela tolko izdajati imala sam na njoj mastitis več 2x a jučer mi se upala javila na manjoj dojci! izdajam se kad osjetim te kvrge i pečenje, najgore mi je u pazuhu! Al da razbijem te kvrge ponekad mi se dogodi na odjednom iz desne dojke između podoja još izdojim 120ml! To je onda kad u prethodnom podoju beba papa prvo na manjoj dojci i onda još malo popapa na večoj dojci! Veča mi se ubrzo prenapuni i boli me!

Inače maleni dobi dudu nakon što se napapa dobro, naučila sam ga da ga prije spavanja okrenem na bok, u tišini prigušim svjetlo, on dudla dudicu i gleda mene te tako zaspi! Preko dana ni jednom ne zaspi na cici več pusti cicu kad se napapa i onda smjeh i veselje!

Istina je da mi mlijeko kod početka podoja brzo poteče i tako sam več napravila da onaj mlaz pustim u gazu i bude dobro dalje!

Maleni je bio na UZV-u trbuha i sve je OK s trbuščičem, nema stenozu pilorusa

Pokušat ću korak po korak i smanjiti to izdajanje, al se nadam da nakraju mlijeka nebude premalo jer neznam što ću mu tad dati

razmišljam da zbog ispadanja kose posjetim ipak dermatologa!
    inače jučer sam uzela malome onaj Nivein dječji šampon i danas mi je kosa lepršavija, plakala sam kako su mi ispadali cijeli pramenovi......

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mkorota1, drago mi je što stvari idu na bolje!

Kada osjetiš kvrge obavezno izdajaj kao i do sada! Ne brini koliko izdojiš kada razbijaš kvrge, jer to izdajanje je nužno! Kada osjetiš kvrge masiraj i izdajaj isključivo to bolno područje, ne cijelu dojku. Kako ćeš smanjivati izdajanje, tako će se automatski manje mlijeka proizvoditi, i bit će ti lakše. Ovaj ritam koji ti imaš, i koji si imala protekle mjesece sigurno nije bilo nimalo lako izdržati!

Bebi nudi dojku kada traži i ne trebaš brinuti da će ti faliti mlijeka! Onoliko mlijeka koliko beba posiše i ti izdojiš, toliko će se mlijeka proizvesti.
    Kako ćeš smanjivati izdajanje tako će se sve manje stvariti mlijeka koje ti predstavlja višak. A za bebu će i dalje biti na raspolaganju onoliko koliko će joj biti potrebno, tj. koliko će posisati. Kako beba raste tako se mijenjaju i njene potrebe za mlijekom. Ukoliko beba u nekom trenu ima veće potrebe za mlijekom, češće će tražiti dojku, i duže dojiti i na taj način povećati proizvodnju mlijeka. Zato je jako bitno dojiti dijete na zahtjev, dati joj kada traži i pustiti je da sama završi podoj.

Završava li beba podoje sama, ispusti li sama dojku kada joj je dosta?

Bilo bi dobro kada bi beba svu svoju potrebu za sisanjem zadovoljila na dojci. Bebe ne sišu samo zato što su gladne i žedne, već i onda kada su uplašene, kada ih nešto boli, kada im treba utjeha...

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

eto me , da se javim, bolje je, slijedim Vaše upute i ide s manjim izdajanjem, samo što nisam navikla na to, ako se pojavi kakvi problem nazovem vaš SOS telefon!
    samo da odgovorim na pitanje : bebica sama ispusti dojku kada se najede, nikad joj sama ne uzimam!

javim kako je prošlo kod liječnika i spadanjem kose! Valjda bu ok!

sad mi je žao što već prije nisam ušla na forum i pitala za savjet!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ma sjajno je što si uspjela održati dojenje uz tolika izdajanja i preveliku produkciju mlijeka!
    Nažalost nije rijetkost da se ženi savjetuje da se nakon podoja izdoji do kraja, i to naravno majke dovede do prevelike produkcije mlijeka, mastitisa i to sve često rezultira s prestankom dojenja...

Za bilo kakva pitanja, nedoumice ili samo podršku, imaš uvijek tu i forum i sos!

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Eto mene da se javim s novostima, netreba nam duda da zaspimo :D !

Bila nam je u posjeti patronažna sestra, poslala ju naša dr da vidi kako napredujemo i počeli smo uvoditi rižolino i jabuku, privikavamo se na nove okuse! Inače maleni je počeo sam tražiti nešto na žličicu i svaki put kad bi mi veliki papali on bi gledao i htio s nama sjediti za stolom, a ako bi netko žvakao gura ručice u naša usta da vidi što to imamo i mljacka
    Ja mu se nisam usuđivala ništa davati zbog straha da ne počne povračati al moram pokucati, papa ko veliki, patronažna nije mogla vjerovati da sam poseže za žličicom otvarajući usta! Naravno kad pojede kolko mu je volja okrene se prema meni i potraži dojku! Inače i dr mi je rekla da polako počnem uvoditi drugu hranu, radi njegove anemije, jer več 2mj pije Ferum lek, tako da će mu možda biti lakše jednog dana iskoristiti željezo iz hrane!
    Sad sam bila prisiljena ići na ono dojenje na zahtjev i mogu reći da sam primjetila da ne trebam tolko izdajati, sad dnevno izdojim upola manje, tek tolko da mi prsa nisu napeta, maleni zadovoljan, zaspi nakon gotovo svakog podoja na kakvih 30 min i ja se malo opustim i odmorim! :D

Inače po preporuci dr kosu perem Fitovalom, isto ispirem otopinom koju pripremim od korijena kopriva, čisto zato da mi se ojača korijen kose, a kad maleni napuni 6mj idem i ja na kontrolu krvne slike pa da vidi dal je anemija, al kako se ja osječam dobro, nokti mi nisu ispucani i kondicija mi je svaki dan bolja vrlo vjerojatno se radi opčenito o klasičnom oporavku organizma nakon poroda! mada sam primjetila da se to opadanje polako smanjuje!

nije mi žao što sam nastavila dojiti unatoč problemima i ustrajat ću kolko god će maleni htjeti papati!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mkorota1, drago mi je da stvari idu na bolje

Zaboravila sam te pitati, izdajaš li se izdajalicom ili ručno?

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je isključivo dojenje do navršenih 6 mjeseci djetetova života!
    Nakon navršenih 6 mjeseci može se polako započeti s dohranom. Tijekom 7. i 8. mjeseca uvodi se jedan obrok, tijekom 9. i 10. drugi obrok, a tijekom 11. i 12., treći obrok (dnevno).

S dohranom ne treba žuriti!

Majčino mlijeko trebala bi biti glavna namirnica do kraja djetetove prve godine, a kruta hrana je samo nadopuna majčinu mlijeku.

Ovo su vrlo korisni tekstovi: Kako i kada ponuditi čvrstu hranu
    a pogledaj malo i pdf dohrana

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •