Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 53

Tema: kako umijesiti kruh?

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno kako umijesiti kruh?

u zadnjih dva tjedna triput sam mijesila kruh i uvijek je ispao ukusan,ali kora bude ko beton
    imate li neki savjet?
    ja radim ovako: kvasac u malo vode, mlijeka i šećera da se digne
    oko 1 kg brašna ( miješam glatko i oštro )
    malo soli, vode i ulja da se ne lijepi za ruke

umijesim,pustim da se digne,opet umijesim i oblikujem pinčice...pečem oko sat na 180-200 C.

DI GRIJEŠIM??

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja vrući kruh prekrijem na 2-3 minute s mokrom krpom (zapravo tetra pelenom), tako bude mekano. Isto radim i sa savijačama od kupljenog vučenog tijesta.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nema pojma di grješiš, moj kruh ima skroz ok mekanu koru

osim kad mi izgori

moja mješavina:
    - integralno brašno : crno brašno 1:1
    -mlaka voda
    -digo suhi kvasac
    -sol
    - neke sjemenke

kad se digne, premjesim, stavim u padelu, i mokrim rukama ga oblikujem, da bude gladak

pečen na 170°

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moj kum radi u pekari i jednom prilikom je kod nas u gostima pekao domaći kruh.

Uglavnom, 15ak minuta prije nego je kruh pečen, izvadi ga iz pećnice i kistom premaže običnom vodom, pa ga vrati nazad u pećnicu na još 15ak min.

Kruh je savršen bio i imao prekrasnu sjajnu koru koja nije ni tvrda ni predebela.

A možda ga pečeš na prejakoj vatri?

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Balarosa prvotno napisa
    Ja vrući kruh prekrijem na 2-3 minute s mokrom krpom (zapravo tetra pelenom), tako bude mekano
    X

Probat ću ovo sa kistom... tj. mm ću reći, jer on to peče i mijesi.

adonisa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

također vrući kruh prekrijem mokrom kuhinjskom krpom i uvijek ima mekanu koru

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

obavezno kruh pečen u pečnici prekrijem vlažnom krpom..

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Predugo je vrijeme pečenja. 50-60 min. se peče kilaš u običnoj rerni i na temp. ne većoj od 180. Vjerovatno ti je i tijesto tvrđe zamješeno.
    Kad se kruh peče u rerni potrbno je kraj kruha staviti manju posudu ( ne plastičnu) sa vodom, koja isparava za vrijeme pečenja i stvara paru koja je potrebna da kora bude OK.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mm stavlja šerpicu sa vodom, ali je kora svejedno tvrda, tako da je obaveno umota.

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

hvala svima na odgovorima, probat ću i javim rezultat

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja ga vrućeg pošpricam s vodom i umotam u kuhinjsku krpu pa mi dok se ohladi omekša.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da ja nas kruh pokrivam/motam mokrom krpom - dobila bi ja mokru krpu u glavu

mm obozava tvrdu koru

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tko kaže da se kruh mora mijesiti? Ima i varijanta bez gnječenja: samo izmiješaš sastojke toliko da je sve na okupu i ostaviš desetak sati poklopljeno.

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Davore, daj detalje..

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo ti poučan video:
    http://video.nytimes.com/video/2006/...ead-bread.html

Radi se o pečenju zrele bige u kalupu. Inače se na talijanskom (odakle ovakvi kruhovi dolaze) ovaj kruh zove "Pane senza impasto" i pod tim nazivom ćeš naći masu linkova na netu.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Video iz gornjeg linka možeš pogledati i na jubituu:
    http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU
    a možeš ga i skinuti ako jubitu adresu kopiraš u neki od servisa za skidanje jubitu-a, recimo http://keepvid.com/

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Moj kruh je uvijek savršeno meke kore, ali ja to ne želim.
    Hoću tvrđu, hrskavu koru.
    Kako to postići?
    Pokušavala sam ga ostaviti da se hladi na zraku, ono, na rešetci, bez ikakvih pokrivanja, vlaženja, čuvajući ga da se slučajno "ne upari" i mislila da ću dobiti hrskavu koru, ali jok. :/
    Inače, umiješen je normalno - do mekše jer mi je draži vlažniji od suhljeg kruha.
    Mijesim ručno, nemam pekač.
    Brašno je crno (superukusno) tip 1600.
    Ima li netko savjet??

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Peci na najvećoj temperaturi u prethodno dobro zagrijanoj pećnici.

Za skroz naskroz pravi kruh ti treba prava krušna peć, a "normalna" pećnica to može postati ako se nakrca ciglom. Ne zezam se. Za pečenje pizze imaš za kupiti keramičku ploču s upravo tom svrhom.

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

AdioMare, ja spečem tebi, timeni..
    Davore, hvala ti na trudu...idem danas zasukati rukave.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Hvala
    Probat ću ovaj puta na maksimumu, baš me zanima.

Ovo za cigle.. da si rekao ciglu, dvije - možda bih ovako luda i probala, ali krcato ciglama
    Radije ću kupiti keramičku podlogu pa je koristiti za kruh, ako negdje naiđem na nju.

Citiraj japanka prvotno napisa
    AdioMare, ja spečem tebi, timeni..
    dobra ideja, dobra!
    Ako nam ne uspije ovaj put, prelazimo na PP.
    Ja pečem sutra, čujemo se.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Hrskavu koru dobiješ ako prvo pečeš jedno 10-15 minuta na, pa ne baš maksimalnoj, mm peče na 220 - 250 (pojma nemam, a nema ga da ga pitam) i onda smanji na 180 čini mi se, pa ga peče do kraja.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Tko kaže da se kruh mora mijesiti? Ima i varijanta bez gnječenja: samo izmiješaš sastojke toliko da je sve na okupu i ostaviš desetak sati poklopljeno.
    ja radim slično, dodam nešto više vode tako da je tijesto mekše, kao malo gušće tijesto za biskvit, ne mijesim puno nego tek toliko da nema grudica, i izlijem u duguljasti pravokutni kalup. Nakon toga dižem u pećnici na 50 stupnjeva, samo treba paziti da se ne digne preko ruba kalupa jer se može prelijevati.

Čim vidim da je došao do malo iznad ruba kalupa palim pećnicu na 250 C, bez daljnjeg miješenja.

Kruh bude nešto mekši i lakši, premda stavim dosta integralnog brašna i sjemenki. Kora bude hrskava (inače dok nisam otkrila taj način nisam imala problema s mekanom nego s pretvrdom korom).

Prednosti: brzo gotovo, jedino treba čekati pol sata da se digne i 35-40 min dok se speče. Za to vrijeme možete raditi nešto drugo po kući. Umijesim za nekih 15 min.

Loše strane: ima nešto više za pranje, budući da se ne odlijepi od zdjele u kojoj sam miješala tijesto niti od ruku, i potreban vam je kalup. Također ne možete raditi u različitim oblicima. I ne uspijeva s raženim brašnom (može ga se malo dodati, ali ne puno).

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja svoga kilaša pečem najdulje 40, 42,3 min. na 200.
    Tada već lagano iz rumene prelazi u smeđu boju, mjestimično i tamnije, pa ga vadim.
    Ako stavim na 250 u startu, koliko se dugo na toj temperaturi onda peče, da bude dovoljno, a da ne izgori?
    Jel se šta snižava temperatura kasnije ili od-do na najjačoj vatri?
    De sad, pomoz'te.

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

i mene zanima, kako pečete??
    najprije na manjoj pa na većoj temp. ili...
    tijesto mi se već diže..

AdioMare, vrijedi dogovor.
    i..stavljate li ulja i koliko?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa

ja radim slično, dodam nešto više vode tako da je tijesto mekše, kao malo gušće tijesto za biskvit, ne mijesim puno nego tek toliko da nema grudica, i izlijem u duguljasti pravokutni kalup. Nakon toga dižem u pećnici na 50 stupnjeva, samo treba paziti da se ne digne preko ruba kalupa jer se može prelijevati.
    pomikaki, meni je zanimljiv ovaj tvoj način pripreme. Vrijedilo bi probati.
    Možeš li nam napisati recept?
    Ako stavljaš više vrsta brašna, koji su omjeri, koliko treba biti visok kalup da se ne prelije preko ruba?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Balbina prvotno napisa
    Citiraj pomikaki prvotno napisa

pomikaki, meni je zanimljiv ovaj tvoj način pripreme. Vrijedilo bi probati.
    Možeš li nam napisati recept?
    Ako stavljaš više vrsta brašna, koji su omjeri, koliko treba biti visok kalup da se ne prelije preko ruba?
    sve radim odoka... većinom miješam integralno, crno i bijelo pšenično brašno (mora biti bar jedna trećina bijelog, ne znam da li bi se dobro spekao inače), pa dodam još koje ako ga imam, najčešće raženog - ali samo malo, par žlica, pa griza (običnog, integralnog, raženog), sjemenki (suncokret, bućine, sezam, lan, kim), može i zobene ili druge pahuljice, ili čak malo nasjeckanog ružmarina...

Tijesto - umijesite normalno pa dodajte još malo, toliko da vidite da ne "stoji" i ne odvaja se od posude, onda ga se izvrne u kalup. Nije da se baš razlijeva kao biskvitno, nešto između.

jedino ti mogu pomoći što se tiče kalupa, imaš u trgovinama te kalupe za kruh, limene i dosta su nekvalitetni, kasnije sam nabavila jedan keramički. Visoki su oko 10-15 cm, a tijesto prije dizanja ne bi smjelo biti preko 2/3 visine do vrha.

Ne znam jesam li puno pomogla, ja sam do toga došla eksperimentiranjem, najviše jer mi je bila pretvrda kora a ovako bude baš hrskava a ne predebela, a zatim sam vidjela i da mi skraćuje muku

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

pomikaki, hvala!

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

i..stavljate li ulja i koliko?
    Ja ne stavljam ulje.
    U biti ništa osim brašna, vode, kvasca (i to jako malo) soli i malo šećera.
    Sjemenke ne stavljam jer djeca ne vole.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

e da, ja znam staviti malo maslinovog ulja, ponekad, a kalup namastim isto s maslinovim. Ne osjeti se puno, samo lagani štih (ne toliko da bi recimo smetalo ako se uz kruh jede nešto slatko - dok mi recimo smeta uz slatko kruh s ružmarinom).

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i još P.S. onaj kruh u kalupu možete napraviti i bez svih onih kerefeka, mislim da može biti i običan bijeli, ja to dodajem jer me zabavlja a ne jer je nužno

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja sam nekad pekla kruh ko luda, svaki drugi dan i radila sam s integralnim brašnom i stavljala ulje, ali sam vodu zamjenila mlijekom (skoro svu). kruh je bio mrak jedva smo dočekali da se ispeće.
    ima jedna fora koju mi je rekla susjeda i ja probala i kruh je bio odličan.
    na dno posude u kojoj ćete peći kruh stavite listove svježeg zelja (kupusa). kruh dobije jedan poseban, prefini štih.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ovako ja radim i vjerujem da jednostavniji nacin ne postoji:
    navecer: brasno, suhi kvasac (onaj iz DM-a), malo soli, secera i vodu umutim u zdjeli sa kuhacom. ne pretvrdo, tocno onako da mogu bez problema mijesati s kuhacom. kad je sve glatko istresem na pobrasnjenu podlogu, samo oblozim cijelo tijesto u brasno i stavim u protvan u kojem ce se peci. sve zajedno pokrijem plasticnom folijom i stavim preko noci u hladnjak. tijesto se toliko divno digne da cesto iskipi preko rubova.
    ujutro cim se probudim ukljucim pecnicu i ispecem tako da vikendom vec za dorucak imamo topli kruh.
    korica mi je uvijek normalna, mislim da je stvar u kolicini vode. kad se mijesi rucno onda je tijesto tvrdje pa valjda bude i korica tvrda. ovako s kuhacom je tijesto dosta meko i korica je uvijek savrsena.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    ovako ja radim i vjerujem da jednostavniji nacin ne postoji:
    navecer: brasno, suhi kvasac (onaj iz DM-a), malo soli, secera i vodu umutim u zdjeli sa kuhacom. ne pretvrdo, tocno onako da mogu bez problema mijesati s kuhacom. kad je sve glatko istresem na pobrasnjenu podlogu, samo oblozim cijelo tijesto u brasno i stavim u protvan u kojem ce se peci. sve zajedno pokrijem plasticnom folijom i stavim preko noci u hladnjak. tijesto se toliko divno digne da cesto iskipi preko rubova.
    ujutro cim se probudim ukljucim pecnicu i ispecem tako da vikendom vec za dorucak imamo topli kruh.
    korica mi je uvijek normalna, mislim da je stvar u kolicini vode. kad se mijesi rucno onda je tijesto tvrdje pa valjda bude i korica tvrda. ovako s kuhacom je tijesto dosta meko i korica je uvijek savrsena.
    e ovo se meni sviđa. Baš bih htjela topao kruh odmah ujutro za vikend
    Znači i u frižideru se diže, samo sporije pa može preko noći?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tako je.
    ja sam znala od pola smjese napraviti kruh, a drugu polovicu napravis male kuglice od tijesta, umjesas sitno rezane komadice crne cokolade i stavis ih u protvan za mafine (bez papirica, samo namastis i pobrasnis kalupice). isto preko noci pustis dizat, ujutro ti mafinici kipe iz kalupa. i gotovi su za cas. moji su apsolutno ludi za takvim malim pecivima.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

super ideje... morat ću isprobati

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Baš mi se sviđa ovaj topic. Imam pekač, ali smo se pomalo zasitili kruha iz pekača,a ja se zaželjela ručnog miješenja tijesta pa sad kad god ulovim vremena pravim kruh bez pekača. Nisam još puno eksperimentirala dok ne usavršim osnovne recepte tako da, molim - samo nastavite sa svojim iskustvima!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Re: kako umijesiti kruh?

u zadnjih dva tjedna triput sam mijesila kruh i uvijek je ispao ukusan,ali kora bude ko beton
    imate li neki savjet?

umijesim,pustim da se digne,opet umijesim i oblikujem pinčice...pečem oko sat na 180-200 C.

DI GRIJEŠIM??

pečeni kruh premaži uljem ili maslacem i korica će biti mekana.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

dolega:
    japanka (napisa):
    imate li neki savjet?

DI GRIJEŠIM??
    pečeni kruh premaži uljem ili maslacem i korica će biti mekana.
    Ako je kora jako tvrda, ni masnoća neće pomoći, nije toliki učinak masnoće. Treba vidjeti gdje greši i uzrok otkloniti.
    Pisala sam u ranijem postu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

sjecam se kad sam bila mala moj tata je jos vruci kruh zamatao u mokru kuhinjsku krpu. nakon toga korica bi bila potpuno mekana. premda meni uopce nije jasno kako se uspije dobiti tako tvrda kora, kao sto sam vec ranije napisala mislim da je stvar u smjesi (probaj raditi mekse, tj. s vise vode)

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni tvrda kora bude od predugog pečenja ... Rekoše mi kad se lupne po kruhu - ako je zvuk šupalj to znači da je kruh gotov - toga se držim, povremeno provjerim i otada nema problema.

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

sad pečem 10 min kraće i zamotam u mokru krpu,mmmm :D
    upravo je onakva kora kakvu sam htjela
    hvala svima i slobodno nastavite s receptima...

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

tridesettri, puno hvala za ovaj recept! :D
    I meni je dosta kruha iz pekača, a nemam vremena za miješenje, premiješavanje, štagod.
    Evo jutros ispekla kruh prije posla 8) :ubacila sam po inspiraciji: integralnog, polubijelog, bijelog brašna, malo rogača, sjemenki sezama, bundeve i suncokreta, umjesto šećera rižin slad, i malo kvasca (posolila kvascem, kako to kaže Davor ) i super se ispekao, korica se fino raspucala. Još da mi je znati kakav je okus od te moje mućkavine

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Evo nešto recepata. Ništa nisam isprobala i ne znam kako ispadaju, ali čini mi se dobro kao ideje:

http://www.club-paneo.com/cr_cr/rucna-izrada-kruha.html

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Cuj ovo, moj dragi me vec deset godina mustrao da neznam napraviti kruh. I x puta sam probala i uvijek ga bacim...e majku mu odem na net i nadjem recept. 100% fool proof...

soljica= 250ml posudica... (ovdje ja mjerim u cup, a cup znaci je 250ml pa da te ne zbunim)

potrebno:
    1,5 soljica mlake vode
    3,5 soljica brasna (mijesam i integralno po ukusu)
    pola velike kasike suhog kvasca
    pola velike kasike soli
    1/4 velike kasike secera
    mixer

u mlaku vodu dodati secer, kvasac pustiti da 'pufne'
    odvojiti 2 soljice brasna, dodati mlaku vodu i mijesati mixerom sve dok tijesto ne bude potpuno glatko. tijesto ce biti opasno mekano.
    pokriti krpom i pustiti da odstoji 15 min. ili dok tijesto ne pocne 'kljucati' tj. baloncici ne pocnu izbijati.
    dodati ostatak brasna i sol i rukom umijesati, tijesto ce biti prilicno tvrdo. pustiti da odstoji dok se masa ne podupla. prekuhati i staviti na pleh i opet cekati dok se ne podupla masa. Peci na temp. (e sad se ja ne razumijem na C, ali pecem na istoj temp. kao i kolace). kada se ispece, namociti krpu potpuno vodom i zamotati. + zamotati u debeli stolnjak i pustiti da se ohladi....

ovaj kruh je mljac, seka i ja u zadnjih 3-4 mj smo dva puta jele kupovni kruh...al sam i dobila 1-2 kg. bozanstven je...ko voli vise kore na kruhu, premazati blago uljem prije pecenja.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

jos jedan prakktican savijet: mi kruh pecemo 1x tjedno ali napravimo najvecu mjeru. stavim barem kilu integralnog brasna, a onda jos kilu cega se nadje (kukuruznog, zobenih pahuljica, lanenih sjemenki i sl.) i onda specem u onom najvecem, dubokom cetvrtastom kalupu. cim se ohladi izrezem ga na 4 - 6 komada i zamrznem. i tako svaki dan imamo svjezi kruh.

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    jos jedan prakktican savijet: mi kruh pecemo 1x tjedno ali napravimo najvecu mjeru. stavim barem kilu integralnog brasna, a onda jos kilu cega se nadje (kukuruznog, zobenih pahuljica, lanenih sjemenki i sl.) i onda specem u onom najvecem, dubokom cetvrtastom kalupu. cim se ohladi izrezem ga na 4 - 6 komada i zamrznem. i tako svaki dan imamo svjezi kruh.
    odlična ideja.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Daj opiši kako smrzavaš, ja sam to nekad radio, ali nisam bio zadovoljan - vlaga se nakupljala na jednoj strani, a bilo je suho na drugoj. Ima li neki trik?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mozda si zamrzavao prije nego sto se potpuno ohladio? ja naime sa zamrzavanjem kruha nemam bas nikakav problem. pustim ga da se potpuno ohladi, narezem na komade koji ce mi trajati po jedan dan i sve ih zajedno potrpam u jednu vrecicu (najlonsku, papirnata se hoce namociti i zalijepiti u ledu). iz leda kada vadim, izvadim iz najlona, ostavim ga na dasci na sobnoj temp. ne bi smjelo biti problema.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

tridesetri taj odmrznuti potroši u jednom danu, zato se manje primjete promjene od smrzavanja. Nakon odmrzavanja kruh se više mrvi iz razumljivih razloga.( kristali leda razaraju strukturu)
    Ne bi smjelo doći do promjena koje opisuje Davor, ako je kruh dobar i dobro ohlađen. Vjerovatno je topal zamrznut.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •