Stranica 20 od 34 PrviPrvi ... 10181920212230 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 951 do 1,000 od 1670

Tema: Strajk nastavnika

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    I kako su sad ti nastavnici tako važni da je drama kad štrajkaju. A u biti su džabalebaroši i zabušanti s enormnim godišnjim.
    Ovo mi je definitivno najbolji komentar, baš si me nasmijala.
    Slabo mi je od komentara koje ovih dana čitam po portalima, o nastavnicima neradnicima, uhljebima...
    Deset sam godina radila u školi. Sad sam u uredu i često radim više od uobičajenih 8 sati na dan, ali iskreno, ne bih se više vraćala u školu. Onaj tko to nije iskusio, stvarno ne bi trebao previše komentirati ni pljuvati po nastavnicima.
    Samo ću napisati - vrlo častan posao, ali nimalo lak. (Neradnika, naravno, svugdje ima, ali to nije tema...)
    Osjetila sam i ja čari reforme kad smo ovo ljeto u stvarno nehumanim uvjetima pripremali udžbenike za sljedeću školsku godinu, koji su nam rokovi bili dani... presmiješno.
    Dok sam još radila u školi, uvodio se onaj HNOS. Bože sačuvaj. Kaos bio, kaos ostao. Sve nedorađeno i nedorečeno.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ovaj članak bi bilo bolje što prije zaboraviti, mene je sram samo dok ga čitam kako netko može tako razmišljati. Djeca kao repromaterijal i konačan proizvod? Učitelji kao proizvodni radnici? Mislim da je komentator ovaj put totalno promašio bit priče.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

U vezi tog cijelog članka mi je najbolji jedan od komentara ispod:

Vojislave, da li će isti mjerljivi napredak moći ostvariti učitelj koji slučajno dobije razred u kojem su klinci s teškoćama u učenju i onaj koji dobije razred bez takvih učenika? Hoće li podjednaki mjerljivi napredak postići i učenici slabijeg materijalnog stanja, iz razorenih obitelji, iz siromašnijih krajeva i oni koji imaju zdravstvene probleme? Kako ćemo izmjeriti "napredak" kad isti ovisi i o biološkim komponentama inteligencije, ambicije i volje za učenjem koja nije kod svih učenika ni približno jednaka, a zna se dogoditi i da nije pravilno rasprostranjena u manjoj populaciji (poput razreda ili škole)?

Ako mislite da su učenici "proizvod" čija kvaliteta ovisi samo o uspješnosti učitelja ili nastavnika koji ga "izrađuje", a ne i o 100 drugih faktora na koje učitelj nema utjecaj, zamislite da morate napisati suvisli članak dok vam u vaš dokument netko stalno ubacuje nove rečenice i slova bez nekog pravila i reda i onda očekuje od vas da se kvaliteta vašeg članka mjeri isključivo prema koherentnosti i pravopisu. Biste li pristali na to?

Toliko toga u našim životima ovisi o čistoj slučajnosti i sreći, a mi se samo pravimo da imamo utjecaja na te stvari jer nam je tako lakše i jer se osjećamo moćniji ako mislimo da nešto imamo pod kontrolom (iako nemamo).

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Taj članak je meni smiješan zato što je ton ap-cap časkom to sve skupa riješimo, ali nije mi ni sramotan, ni skandalozan ni glup.
    Pa ovaj komentar koji Bubilo citira je promašen već u prvoj rečenici. Jer je ideja da se mjeri napredak baš tog razreda - kraj godine u odnosu na početak godine. "Učenici su repromaterijal" - ne znam, valjda je jasno da nisu doslovno repromaterijal, nego da je to govorna figura. Međutim, nekako mora biti moguće procijeniti što je napravljeno s tim učenicima. Uostalom, šta nam ti Pisa testovi stalno govore?
    Posljednje uređivanje od vertex : 27.11.2019. at 09:55

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Kako predviđate kraj, čitam da su nastavnici jako nezadovoljni ponudom VRH i da se ne bi trebala prihvatiti njihova ponuda - na fejsu je upućen i niz kritika sindikatima što su uopće iznijeli prijedlog Vlade i sad su neutralni i čekaju da se izjasne članovi sindikata?
    Hoćemo li imati neki sasvim novi hibrid nastavne godine, s obzirom da su sada već u minusu tri tjedna? A ako se nastavi štajk, bit će to i puno veći broj dana u konačnici.
    Posljednje uređivanje od andream : 27.11.2019. at 10:04

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Što ih sprječava da jednostavno udovolje nastavnicima? Plaše li se cijele serije štrajkova svih ostalih u zemlji ili kaj?

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Bahatost - eto kaj ih sprecava

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pisalo se gore, promjena koeficijenata koje traže više im je bolnija (Vladi) jer je dodatke lakše kasnije ukinuti nego kasnije koeficijente smanjivati.
    Moguće da se plaše serije štrajkova, jer ako sam dobro popratila, medicinarima su kroz dodatke na plaću (ne većim koeficijentima) digli plaće. Neka me netko ispravi ako nije tako.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Iako novci cure posvuda ipak mislim da nisu toliki komičari i djeca (isprika djeci na usporedbi) da bi se igrali s prosvjednicima tako dugo i riskirali pa... kolaps? Ako je razlog doista taj da se boje drugih štrajkova, a već je bio štrajk medicinara, mislim i policajaca i vatrogasaca (??) ne bi li onda imalo smisla da si sindikati sjednu među sobom i isto porazgovaraju što žele jer ovako bacaju zahtjeve ispred Vlade i očekuju da svima udovolje kao da je to stvar želje, a ne mogućnosti. Novci cure posvuda, ali nitko baš to ne adresira nego se samo ustraje na zahtjevima i tako se sve vrti u krug.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

PISA testovi nam govore da nam je nastavni program u vražjoj tetki, da je preopterećen glupostima, da nije fokusiran na bitno, da smo zapostavili razvijanje logičkog razmišljanja, da nam treba 6h matematike i hrvatskog tjedno, da nam je sustav složen tako da se trči za ocjenama, a ne za znanjem, da nastavnički smjerovi ne podučavaju nastavnike onom što ih čeka u učionici, da smo jako lijen narod jer se učitelji ne bi usavršavali i ubijali od posla za plaću koju imaju, jer učenici ne bi učili ako znaju da mogu i prepisati, jer učitelji nemaju savjetnike koji ih obilaze i konkretno savjetuju te tako na neki način i kontroliraju (nego dolaze samo na poziv u nadzor)....
    I zbog još mnogo drugih razloga od kojih mnogi uključuju geografski položaj i mentalitet.

Na PISI vodeći Azijati ujutro uče u školi, popodne doma na organiziranim "Trinomima" ili s individualnim instruktorima (ne samo neka njihova elita, nego velika većina), njihovi roditelji ne govore da se djeca moraju odmoriti vikendom, nego se podrazumijeva i društveno je prihvaćen rad od jutra do sutra.

Mi smo hedonisti...ko to more platit - tipovi, koji već desetljećima gledaju kako se "zove čovika" da se bilo što riješi.
    Naši učitelji nisu pali s Marsa, nego su proizvod hrvatskog društva.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Rekla bih da i nisu svi u istom položaju, kako reče jedna medicinska sestra, kako ja mogu ne raditi i ostaviti bolesnu djecu na odjelu? Ne mogu.
    Znanje može čekati, bolest ne, tako ispada.
    Neki sindikati, poput državnih službenika, prihvatili su šutke sve, iako su i tu ljudi itekako potplaćeni.
    Hoću reći, bojim se da od tih zajedničkih dogovora sindikata ne bi bilo puno koristi. Svak gleda iz svojih cipela, valjda su i takva vremena došla...
    Čokolada, slažem se... ovih dana govori se o produljenju nastavne godine, jer kao u Njemačkoj traje škola do sredine srpnja, a netko već reče: a klima? tko će raditi pod tolikim temperaturama...
    Posljednje uređivanje od andream : 27.11.2019. at 10:40

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

To mi je nešto kao, pojednostavljeno, mali Marko je popularan u razredu, ali nepravedan u igri. Treba izabrati predsjednika razreda, svi izaberu Marka. Na koncu godine dobili su svi u razredu zadatak podijeliti se u grupe, skupiti budžet prodajom limunade, a onda od toga napraviti projekte kojima će prezentirati svoje znanje. Mali Marko je rasipan, nešto novca je dao svojim najboljim prijateljima za sok i kekse. Svi znaju za to i sada traže veći dio kolača za sebe. Grupa B je dobila najmanji iznos i protestira. Da bi se Marko izvukao iz situacije morao bi smanjiti grupama C, D i A dio iznosa, ali u grupama C, D i A također traže povećanje. Grupa B može dobiti svoj iznos samo ako ostale grupe pristanu na manje novca. Marko nastavlja trošiti novce na kekse s najboljim prijateljima, dok su u grupi B frustrirani, a grupe C, D i A se pripremaju na protest ako Marko udovolji grupi B.

Tko je problem?
    Kako ga riješiti?

Natjerati Marka da vrati novce i odstupi s mjesta?
    Dogovoriti se s drugim grupama da odustanu od svojih zahtjeva?
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 27.11.2019. at 10:41

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Naši učitelji nisu pali s Marsa, nego su proizvod hrvatskog društva.
    Pa ja se potpuno slažem. I mislim da je u interesu društva da počnemo razmišljati u smjeru da mora biti normalno da se rad javnog sektora procjenjuje i vrednuje. Od moga, pa nadalje.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Trenutno rad učitelja procjenjuje samo savjetnik AZOO koji ima nižu plaću od učiteljske, a u AZOO je pobjegao jer je bio jako stručan i rada željan, kako da ne. AZOO lasom lovi dobrovoljce koji će obavljati taj posao. Ne smijem dalje jer bih sad svašta napisala.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Samo ocjenjivati rad nekoga tko je potplaćen je malo zeznuto. Naime, ako rad nije zadovoljavajući pa stisneš tog da radi bolje, pa stisnuti da otkaz, tko će ti držati sate? S druge strane, ako nitko ništa ne ocjenjuje i ne stišće, nema neke nade u poboljšanje kvalitete nastave. A ti stručnjaci koji bi trebali ocjenjivati i oplemenjivali rad nastavnika ponekad nemaju nikakvo iskustvo nastave, ne u državnoj školi, nego ni tečaj keramike u mjesnoj zajednici nisu držali. Što čovjek više razmišlja, to se više čudim sama sebi da želim raditi u školi.
    Posljednje uređivanje od casa : 27.11.2019. at 11:03

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Naravno, casa. Ne mislim da je to jedino što treba poduzimati. Staviš neku budalu da šefuje i to je to.
    Ali činjenica je da, da bi stvari funkcionirale, moraš imati dobro upravljanje.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Što ih sprječava da jednostavno udovolje nastavnicima? Plaše li se cijele serije štrajkova svih ostalih u zemlji ili kaj?
    Ja i dalje podržavam štrajk, i dalje mislim da bi i mnogi drugi trebali štrajkati, a istovremeno mislim i to da je jedan od glavnih razloga, ne bahatost niti strah od novih štrajkova, nego surova realnost da taj novac za bilo čiju povišicu u javnom sektoru zapravo uopće ni ne postoji. Bez dizanja novih kredita, dizanja PDV-a i slično.

I da je sve što oni rade bilo kad s bilo kojom skupinom - obično prelijevanje iz šupljeg u prazno, ovisno tko je glasniji i gdje je veća frka.

I dalje mislim da kod nas na "gluposti" cure "samo milijuni", a fale nam zapravo milijarde da bude dobro i u prosvjeti, i u zdravstvu, i umirovljenicima, i nastavi niz... i da nas ništa još desetljećima neće spasiti, nego ćemo i dalje gledati samo prelijevanje iz šupljeg u prazno.

A čak da nas i ti milijuni "koji cure" mogu spasiti ili napraviti neku značajnu promjenu, nemam pojma ko bi bio taj koji bi to "pošteno" odrezao, i što bi to značilo "pošteno"... i da bi to opet pokrenulo neke druge lavine nezadovoljstva. Npr. spominjao se novac za sveučilište u Mostaru, brzinsko guglanje kaže 28 milijuna kuna godišnje. Podijeljeno s 58.212 zaposlenih u školama u HR = 481 kn po jednoj osobi zaposlenoj u školi godišnje.

E sad, ja nekako ne mogu uvjeriti sebe u priču da novca ima i da samo curi, pa bi mi trebao neki novinar koji će istražiti i prebrojati sve te milijune (a možda i stvarno milijarde) koji s lijeve strane cure, i popisati s desne strane one na koje je taj novac zapravo trebao otići. I tko je taj koji će napraviti ispravnu listu za desnu stranu tablice?

A i onda bi se "probudili neki drugi" koji bi bili silno pogođeni time što se ne daje novac za sveučilište u Mostaru, za Crkvu, za borbene avione, nastavi niz... i nikada kraja tome da nekome fali novca. I nemojmo zaboraviti "sitnicu" da su upravo ti koji podržavaju financiranje Mostara/Crkve/aviona... nastavi niz "gluposti na koje novac curi"... upravo oni koji izlaze na izbore i glasaju za pravu stranku. Dok oni koji financiranje takvih stvari na izbore skoro da niti ne izlaze jer nemaju za koga glasati.

Novac koji se krade namjerno ne spominjem jer narod kolektivno sudjeluje u toj krađi podržavajući desetljećima razne Bandiće i slično, pri čemu svi također po malo kradu gdje god stignu izbjegavajući što god mogu. Taj novac me isto uopće ne zanima jer nema kraja i konca tome koliko se novca zapravo ukrade iz raznih proračuna ili nikad ni ne uplati u njih.

Tako da, podržavam štrajk, a mislim da im povišicu koeficijenata ne nude jer realno tog novca niti nema i da je to jedini pravi razlog. Samo navijam za to da ga odnekud izvuku za nastavnike i uzmu nekom drugome.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Špuno jelqkše profaću imati više razreda iste generacije nego da svaki sat vrti drugi predmet ili generaciju.
    Probala sam. Vjeruj, nije. Nije lako ni 5 razlicitih sati, ali 5 istih je meni za ubit se.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Koeficijent je odraz kompleksnosti posla. I kad bi ga povisili priznali bi da je uciteljski posao kompleksniji i taj odnos snaga bi se dugo zadrzao i morao bi biti ukljucen u budzet resora. Koeficijent je prokleta rijec u budzetu. Ukupan koeficijent sustava ne smije rasti. I toga se drze kao pijan plota.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Bubi, mislim da ti je valjana analiza.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ukupan koeficijent sustava ne smije rasti.
    Noob pitanje. Što se desi ako se taj ukupan koeficijent povisi? Gdje ima više o tome? Wiki?

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

s koeficjientom se mnozi osnovica.
    pa onda na taj iznos idu dodaci.
    npr ako imas 10% na nesto iznos koeficijnet*osnovica ti je 6000 kn, onda ti je oodatak 600 kn.
    u konacnici se zbroji umonozak koeficjient* osnovica, sa svim dodacima i onda ti je to brutto 1

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Bubilo, naravno da si u pravu. Ali tu sad dolazi čarobna riječ PRIORITET.
    Je li prioritet ulagati u budućnost ili u prošlost? (znate na što mislim)
    Je li prioritet hranjenje stranačke mašinerije po općinicama i županijama ili ulaganje u dovlačenje velikih investitora (uz prethodne izmjene sulude birokracije koja ih odbija) koji će otvoriti zdrava radna mjesta?

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

jednostavno receno nama treba bomba, pa kad sve unistimo mozemo ponovo poceti graditi.
    e sad je problem ocemo opet izgraditi krivi toranj ili ovaj put pravi.

ja sve manje imam volje za bilo kakvu raspravu. opcenito. jer mi je sve to previse jadno.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Pa fali novca. Novca ima koliko ima i sve treba poduzeti da trošimo koliko imamo, a da dogodine ima više novca.
    Pet istih sati je najljepše održati. Tad jasno vidiš gdje u pojedinom odjeljenju griješiš, jer sati nisu nikad isti. I tako se uči zanat. Ja bih zakonom propisala da nastavnik početnik ako je moguće mora imati barem dva odjeljenja istog razreda.
    Posljednje uređivanje od casa : 27.11.2019. at 11:45

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Čoksa zbilja trebaš da ti napišem što je prioritet?

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    jednostavno receno nama treba bomba, pa kad sve unistimo mozemo ponovo poceti graditi.
    e sad je problem ocemo opet izgraditi krivi toranj ili ovaj put pravi.

ja sve manje imam volje za bilo kakvu raspravu. opcenito. jer mi je sve to previse jadno.
    Meni je već komično, na žalost.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mene Plenkovic fakat izludjuje. Kako nema novaca majku mu ako se lezerno dizu place SVIMA 2+2+2 i jos se dizu bozicnice i regresi drzavnim (ne i javnim) sluzbenicima?
    Poruka vlade je jasna da jasnija ne moze biti, a to je da je obrazovanje zadnja rupa na svirali.
    Koliko se novaca godisnje slijeva prema Kaptolu? Sto je sa hiperprodukcijom branitelja koja i dalje traje?
    Sto je sa svim aferama koje ukljucuje javne natjecaje? Sto je samo sa mobitelima i automobilima koji se kupuju za drzavne sluzbe? Sto je sa privatnim putovanjima placenim javnom lovom? Sto je sa saborskim Mirovinama?
    Novaca ima i ide, prema vladajucima, ocito u prave ruke, one koje zaokruze pravu stranku na izborima.
    Ja razumijem revolt nastavnika, vlada im se ruga u lice.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

X Sasu.
    Nastavnici i ovakom negativnom selekcijom i nakon svih uravnilovki i pokušaja reformi su ipak vss sektor koji jasno razumije poruku Za vas nema jer nam do vas i nije baš stalo. Očekujem da će prijedlog biti odbijen, pa uvedena radna obveza. Predložila bih Plenkiju da odmah raspiše natječaje za sva radna mjesta učitelja u državi, a sadašnjima uruči otkaze... I nakon toga kad bi stigle sve prijave, možda bi tad shvatio da za učitelje nema alternative... Da neke druge, bolje ili gore, učitelje koji bi radili taj posao za te novce nema.
    Posljednje uređivanje od casa : 27.11.2019. at 12:50

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Evo na fejsbuku je fenomenalno srocio Bojan Glavasevic, ima odgovore i za Bubilo, o milijunima i milijardama.
    zasto je štrajk učitelja opravdan i zašto ih treba podržati

Od samog početka štrajka, moja supruga i ja izvodimo razne organizacijske akrobacije - baš kao i tisuće drugih mama i tata - kako bismo bili s našim školarcem dok traje štrajk i nema škole. Ni njena ni moja mama ne žive u Zagrebu pa je to ponekad vrlo zahtjevno, ali uspijevamo se organizirati. Tako je naš sin malo na poslu kod mame, malo na poslu kod tate, ponekad netko uspije ostati s njim kod kuće… Nije lako ali razumijemo da je ovaj štrajk ne samo opravdan, nego da dolazi u trenutku kad je doista prevršena svaka mjera u ponižavanju ljudi koji svaki dan daju sve od sebe da budućnost Hrvatske (jer naša djeca JESU budućnost ove zemlje!) bude dobro odgojena , dobro obrazovana i uspješna u životu.

U razgovoru s drugim mamama i tatama, čuo sam da se neki od njih ljute na učitelje jer štrajk traje dugo, i ne razumiju zašto sindikati ne prihvate ponudu premijera Plenkovića. Ponekad je teško probiti se kroz terminologiju - osnovice, koeficijenti, dodatci, kolektivni ugovori - temeljni, granski… A još je teže probiti se kroz PR-ovske fraze koje izlaze iz usta premijera Plenkovića, primjerice kada kaže da želi podići plaće za više od 10 posto, a u stvarnosti nudi samo 4 posto, i još ucjenjuje plaćama za vrijeme štrajka.

Ovdje bih svim mamama i tatama želio reći da ljudi koji štrajkaju zaslužuju njihovu podršku, a da je prava meta za njihovu frustraciju i ljutnju premijer Plenković i njegova Vlada. Evo zašto.

Prvo trebate znati da premijer uporno nudi nešto različito od onoga što traže strajkaši: oni traže da se njihove niske plaće podignu u odnosu na ostale, uglavnom mnogo više plaće u javnom sektoru; premijer nudi povećanje SVIH plaća u javnom sektoru. Rezultat? Plaće učitelja opet ostaju niže od ostalih.
    Imamo desetke tisuća „savjetnika“ i „zamjenika“ za urede i pozicije koje uopće ne postoje u normalnim državama, 250 tisuća zaposlenih u javnom sektoru a jedan od najneučinkovitijih javnih sektora ne samo u Europi, nego u cijelom svijetu. To je zato što se desetljećima zapošljava podobne, a ne sposobne. Takav pokvareni sustav doveo je do toga da oni koji u javnom sektoru stvaraju najveću vrijednost imaju najniže plaće, i upravo zato sada traže da njihove plaće narastu u odnosu na ostale. Upravo zato prosvjetari prijedlog premijera da plaće rastu svima doživljavaju kao šamar.

Drugo, trebate znati da premijer Plenković naprosto NE ŽELI podići plaće samo radnicama i radnicima u obrazovanju zato što se boji da bi time otvorio vrata štrajkovima drugih zaposlenika u javnom sektoru. Prevedeno - premijer odluku ne donosi razmišljajući o mogućnostima u proračunu, nego političkom kalkulacijom. To je naprosto nepošteno i neiskreno od njega.

Treće, želim nešto reći o tome koliko sve ovo košta. Ovdje su u pitanju novci od poreza, dakle drage mame i tate (ali i svi ostali, dakako!), dok ovo čitate, želim da razmišljate o tome što želite financirati VAŠIM novcima. Evo računice. Imajte na umu da su iznosi približni.

SIndikati su tražili povećanje plaća u obrazovanju za 6,12 posto. To bi koštalo oko 400 milijuna kuna. Tu dodajmo još 40 milijuna kuna za visoko obrazovanje.

Premijer Plenković tvrdi da povećava plaće za 10,4 posto, pri čemu od toga zapravo samo 4 posto ide specifično za plaće u obrazovanju, a ovime plaće rastu i svima ostalima u javnom sektoru. To bi koštalo oko 1,2 MILIJARDE kuna.

Drugim riječima, premijer Plenković nudi rješenje koje je SKUPLJE, KOMPLICIRANIJE i LOŠIJE od onoga što traže sindikati.

Sve to zvuči kao jako puno novaca, znam. I zbilja nije malo. Ali trebate znati čime raspolažemo i na što se sve još troše vaši novci, i onda ćete vidjeti da novaca itekako ima, samo ih premijer odlučuje trošiti na neke druge stvari umjesto na plaće ljudi koji nam obrazuju djecu.

Proračun za iduću godinu iznosi oko 145 milijarde kuna. Uopće nisu potrebne velike promjene da bi bilo novaca za plaće učitelja. Evo jedne jednostavne kombinacije (od mnogo mogućih!) kako skupiti 440 milijuna kuna, i to bez velikih i teških rezova:

-MInistarstvo obrazovanja poklonilo je 215 milijuna (malo manje od pola iznosa!) kuna Sveučilištu u Mostaru

-Vlada je za 2020. godinu dala 155 milijuna kuna više za kupovinu novih auta nego 2018. godine

-Vlada je za građevinske objekte u 2020. godini odlučila dati 1,3 milijarde kuna - skoro 580 milijuna kuna više nego 2018. godine

Sve je u životu stvar prioriteta. Zašto dajemo novce za sveučilišta izvan Hrvatske ako kažemo da nema novaca za sveučilišta i škole u Hrvatskoj? Zašto kupujemo nove aute ako su i stari skroz ok, a profesori u školama imaju niske plaće? Jesu li nam važnije građevine ili građani?
    Kad bi sve ove stavke bile samo na razini iz 2018. godine - dakle, bez nekih radikalnih rezova - novaca za učitelje bi bilo. I bilo bi još više od toga.

Vidite, drage mame i tate, ovdje nije stvar u tome da su učitelji nerazumni, nego u tome da je nerazuman premijer Plenković i njegova vlada. Nemojte biti ljuti što učitelji štrajkaju. Budite ljuti što bi premijer vašim novcima radije plaćao aute, kuće i škole u drugim državama prije nego ljude koji su svaki dan uz našu djecu i nas.

A vi, drage učiteljice i učitelji, profesorice i profesori - ne dajte se. Što god budete odlučili, uz vas smo. ✌️
    Posljednje uređivanje od sasa : 27.11.2019. at 13:00

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    s koeficjientom se mnozi osnovica.
    pa onda na taj iznos idu dodaci.
    npr ako imas 10% na nesto iznos koeficijnet*osnovica ti je 6000 kn, onda ti je oodatak 600 kn.
    u konacnici se zbroji umonozak koeficjient* osnovica, sa svim dodacima i onda ti je to brutto 1
    Osim sto najcesce ti dodaci ne idu na osnovicu * koeficijent nego na sami koeficijent. Ili neki dodatak. Ali ne na osnovicu ili osnovicu * koeficijent.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Možda pitam glupost (a možda je već i odgovoreno, pa nisam skužila): kako se može promijeniti taj koeficijent?

Što se mora dogoditi da ga se promijeni?

Je li to ikome ikada uspjelo?

OT: zanimljivo mi je kako se niti crkva, niti predsjednica ne izjašnjavaju o štrajku. Kao da ih se to ne tiče... kao da se ne bi željeli zamjeriti nekome ...

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pa koeficijent se mjenja odlukom vlade. Naprimjer uciteljima je manji nego prije 10 godina.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Osim sto najcesce ti dodaci ne idu na osnovicu * koeficijent nego na sami koeficijent. Ili neki dodatak. Ali ne na osnovicu ili osnovicu * koeficijent.
    Posišam se pepelom.. spajka mi je upravo razriješila desetljeće staru zagonetku.
    Nisam u pravu

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj lola_34 prvotno napisa Vidi poruku
    Možda pitam glupost (a možda je već i odgovoreno, pa nisam skužila): kako se može promijeniti taj koeficijent?

OT: zanimljivo mi je kako se niti crkva, niti predsjednica ne izjašnjavaju o štrajku. Kao da ih se to ne tiče... kao da se ne bi željeli zamjeriti nekome ...

Ima tu pregledno ponešto o tom pitanju:

https://www.srednja.hr/app/uploads/2...9-Tiskovna.pdf

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    Pa koeficijent se mjenja odlukom vlade.
    Znači, jedino tako. Hvala...

Znači, niti pun Trg ljudi nije dovoljan za to ...

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Koeficijenti su propisani Uredbom, Uredbe donosi i mijenja Vlada

Koeficijenti predstavljaju matematički izraženu složenost poslova za svako sistematizirano rano mjesto. http://www.propisi.hr/print.php?id=3049
    Kada se računa plaća, računa se po formuli:
    osnovica * koeficijent = osnovna plaća
    osnovna plaća se onda uvećava za minuli rad (0,5% za svaku navršenu godinu staža)
    na tako izračunatu osnovicu se računaju svi ostali dodaci, ali posebno a ne kumulativno (dodataka za magisterij, doktorat, posebne uvjete rada, smjenski rad, itd itd šta već koje radno mjesto ima ugovoreno)

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ma jok, saša, nije mi uopće odgovorio na niti jedno pitanje... i opet populizam teški:

"250 tisuća zaposlenih u javnom sektoru a jedan od najneučinkovitijih javnih sektora ne samo u Europi, nego u cijelom svijetu"
    Je li SDP ikada pokušao smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru? Ok, on više nije u SDP-u.
    No gugl opet kaže da u tih 233 tisuća (on je zaokružio na 250) spada i zdravstvo i školstvo na koje otpada 130 tis. zaposlenih. Dakle, manipulira brojkama. Ili ja loše guglam.

"Ministarstvo obrazovanja poklonilo je 215 milijuna (malo manje od pola iznosa!) kuna Sveučilištu u Mostaru"
    Ovo sam loše izguglala da je 28 milijuna kuna godišnje, valjda on zna bolje. Ili je isto nešto zaokružio, zbrojio iznose za više godina, a ne u jednoj godini, no ajde, ja sam loše izguglala... No, zašto je ovo točno problem? Tko će brinuti o našim Hrvatima u BiH ako nećemo mi? Tko može Bandiću prigovarati što plaća udžbenike djeci u Petrinji? I slična pitanja...

"Vlada je za 2020. godinu dala 155 milijuna kuna više za kupovinu novih auta nego 2018. godine"
    A možda je vozni park star i više se isplati kupovati nove automobile nego održavati stare? I slični argumenti...

"Vlada je za građevinske objekte u 2020. godini odlučila dati 1,3 milijarde kuna - skoro 580 milijuna kuna više nego 2018. godine"
    Koje objekte? Objekte koje mora izgraditi / renovirati zbog obaveza prema EU? Vrtiće? Škole? Koje objekte? Koji objekti su u državi nevažni?

Mislim, zvučim kao najveći zagovaratelj ove Vlade, a prva sam napisala da bih ukinula ovu državu, protjerala pola stanovništva i anektirala se drugoj državi... ali ide mi na živce i populizam.

Ne vjerujem nikome u državi da može napraviti pravu i ispravnu preraspodjelu milijuna i milijardi.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Danka_ i betty blue, hvala.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Ne vjerujem nikome u državi da može napraviti pravu i ispravnu preraspodjelu milijuna i milijardi.
    NE postoji prava i ispravna raspodjela
    po kojim kriterijima bi nešto trebalo biti pravilno?
    postoje samo i jedino prioriteti

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj lola_34 prvotno napisa Vidi poruku

Crkva se indirektno izjasnila o prosvjedu. Nisu ludi da talasaju pa da se slučajno nešto oduzme od povlastica iz Vatikanskih ugovora i prelije u kasu prosvjetara.

Ja mislim da je to s koeficijentima zapravo diranje u osinje gnijezdo i da se to naprosto nitko ne usudi sada. Proračun za plaće svih koji su plaćeni iz proračuna je vezan na koeficijente. Diranje u ukupnu sumu koeficijenata je tabu. Mislim da bi Plenki zaista radije dao veće plaće učiteljima s nekim dodacima, nego dirnuo u koeficijente. Zapravo sad vjerujem da to nema veze sa stavom prema prosvjeti, nego sa strahom od lavine koja bi slijedila kad bi se pomaknuo kamenčić. Ta blokada koeficijenat je, čini mi se, dobra kratkoročno iz ekonomske priče, ali mislim da je to smrt na terenu za neka područja, gdje se gube jako dobri ljudi zbog koeficijenata. Nijedan ozbiljan privatnik to ne bi tako radio.

Nisam insajder u bolnicama, ali sam pretpostavila kad je dr. Paladino morao ići, da je to bilo upravo zbog koeficijenata. On je vjerojatno morao otići da netko mlađi može ostati. A on je vjerojatno držao visoki koeficijent koji se onda moga rasporediti na niže rangirane. Ako to i nije slučaj s dr. Paladinom, znam sigurno da se to događa s drugim ljudima koji nisu tako medijiski popraćeni.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ona gospođa iz Nastavnici organizirano nekidan je Otvorenom rekla da su se različiti koeficijenti u zadnje 3 godine u raznim prilikama mijenjali 11 puta. Plenkovićev savjetnik nije to demantirao.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nisam insajder u bolnicama, ali sam pretpostavila kad je dr. Paladino morao ići, da je to bilo upravo zbog koeficijenata. On je vjerojatno morao otići da netko mlađi može ostati. A on je vjerojatno držao visoki koeficijent koji se onda moga rasporediti na niže rangirane. Ako to i nije slučaj s dr. Paladinom, znam sigurno da se to događa s drugim ljudima koji nisu tako medijiski popraćeni.
    Prof. Paladino je već bio u mirovini, njegov koeficijent bio je vraćen u sustav. Na Rebru je nakon umirovljenja radio na ugovor o djelu.
    Posljednje uređivanje od Danka_ : 27.11.2019. at 15:08

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

On je vjerojatno morao otići da netko mlađi može ostati. A on je vjerojatno držao visoki koeficijent koji se onda moga rasporediti na niže rangirane. Ako to i nije slučaj s dr. Paladinom, znam sigurno da se to događa s drugim ljudima koji nisu tako medijiski popraćeni.

ovo se događa u ustanovama koje imaju zaposlenike u jako puno različitih razreda koeficijenata, i u obrnutom smjeru, ne možeš zaposliti nekoga s nižim ako je već sve raspoređeno na one s višim

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Ma jok, saša, nije mi uopće odgovorio na niti jedno pitanje... i opet populizam teški:

"250 tisuća zaposlenih u javnom sektoru a jedan od najneučinkovitijih javnih sektora ne samo u Europi, nego u cijelom svijetu"
    Je li SDP ikada pokušao smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru? Ok, on više nije u SDP-u.
    No gugl opet kaže da u tih 233 tisuća (on je zaokružio na 250) spada i zdravstvo i školstvo na koje otpada 130 tis. zaposlenih. Dakle, manipulira brojkama. Ili ja loše guglam.

"Ministarstvo obrazovanja poklonilo je 215 milijuna (malo manje od pola iznosa!) kuna Sveučilištu u Mostaru"
    Ovo sam loše izguglala da je 28 milijuna kuna godišnje, valjda on zna bolje. Ili je isto nešto zaokružio, zbrojio iznose za više godina, a ne u jednoj godini, no ajde, ja sam loše izguglala... No, zašto je ovo točno problem? Tko će brinuti o našim Hrvatima u BiH ako nećemo mi? Tko može Bandiću prigovarati što plaća udžbenike djeci u Petrinji? I slična pitanja...

"Vlada je za 2020. godinu dala 155 milijuna kuna više za kupovinu novih auta nego 2018. godine"
    A možda je vozni park star i više se isplati kupovati nove automobile nego održavati stare? I slični argumenti...

"Vlada je za građevinske objekte u 2020. godini odlučila dati 1,3 milijarde kuna - skoro 580 milijuna kuna više nego 2018. godine"
    Koje objekte? Objekte koje mora izgraditi / renovirati zbog obaveza prema EU? Vrtiće? Škole? Koje objekte? Koji objekti su u državi nevažni?

Mislim, zvučim kao najveći zagovaratelj ove Vlade, a prva sam napisala da bih ukinula ovu državu, protjerala pola stanovništva i anektirala se drugoj državi... ali ide mi na živce i populizam.

Evo ja tebe ne razumijem. Naravno da se negdje mora uzeti da bi se nekome dalo. Naravno da nitko ne misli da 440 milijona stoji sa strane. Ali to ne znaci da je populizam ako se prstom upre gdje se sve trosi novac i sto nam je priritetnije. Pa ako nam je prioritetnije pobrinuti se za sveuciliste u Mostaru umjesto skole u Hrvatskoj onda se smijemo zapitati sto znaci fraza da para nema. To je cisti populizam- a ne postaviti pitanje zasto se umjesto profesorima placa Mostaru.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Ona gospođa iz Nastavnici organizirano nekidan je Otvorenom rekla da su se različiti koeficijenti u zadnje 3 godine u raznim prilikama mijenjali 11 puta. Plenkovićev savjetnik nije to demantirao.

Moguće. Malo si zvučim kao teorija zavjere i sigurno nešto nije točno od toga što sam napisala, ali mi to sad tako izgleda. Baš me zanima kako se to i kome mijenjalo, ako ne ide bez Uredbe. I kako je to prošlo nezapaženo od frustriranih sektora.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    Evo ja tebe ne razumijem. Naravno da se negdje mora uzeti da bi se nekome dalo. Naravno da nitko ne misli da 440 milijona stoji sa strane. Ali to ne znaci da je populizam ako se prstom upre gdje se sve trosi novac i sto nam je priritetnije. Pa ako nam je prioritetnije pobrinuti se za sveuciliste u Mostaru umjesto skole u Hrvatskoj onda se smijemo zapitati sto znaci fraza da para nema. To je cisti populizam- a ne postaviti pitanje zasto se umjesto profesorima placa Mostaru.
    Plaća se profesorima, idu odavde držati nastavu u Mostar. To je naravno put, dnevnice, smještaj i nastava.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Plenković dijeli raznorazne dodatke na dodatke radije nego li što povećava koeficijent je zbog toga što bi tada SVI na proračunu tražili veće koeficijente.
    Evo ja imam VSS i 28 godina radnog iskustva, pa sam dogurala do savjetničkog mjesta i koeficijenta 1.20.
    Kolege sa nešto manje staža imaju koeficijent 1.16.
    Nemamo posebnih dodataka.
    Najomraženija smo kategorija građana: državni službenici, takozvani uhljebi. :cool:
    Naš sindikat ne mrdne prstom za nas, bar takav se dojam stiče, što vlada sama ponudi oni prihvate i tu priča završava.
    Ne vidim da ikada išta pregovaraju, a kamoli štrajkaju.
    A što je najgore, i da štrajkamo, ne bi nas nitko podržao.
    Jedina nam je nada da će netko drugi (čiji sindikati nešto zaista konkretno poduzimaju, u ovom slučaju učitelji), pokrenuti tu lavinu usklađivanja koeficijenata, pa ćemo i mi doći na red.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Moguće. Malo si zvučim kao teorija zavjere i sigurno nešto nije točno od toga što sam napisala, ali mi to sad tako izgleda. Baš me zanima kako se to i kome mijenjalo, ako ne ide bez Uredbe. I kako je to prošlo nezapaženo od frustriranih sektora.
    Pa meni se koeficijent sigurno mijenjao par puta u zadnjih 5-6 godina.
    A sad i DIRHu na brzinu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Socijalnim radnicima.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •